Захранване на бебето – кога, как, с какво?

• 229 766
  • 2 143
  •   1
Отговори
# 2 085
Мами, аз питах по този проблем и в друга тема, и оттам ме насочиха, че има вероятност да е свързан със захранването /което и аз предполагах/, а не със зъби /както домашните ми казваха/.
Затова и моля за съвет по следните въпроси:
Бебето го захранвам от 6ти месец, сега е в 8ми. Дадох му преди 2 седмици пюре с морков, картоф и пилешко /пилешкото беше новото/, съответно получи запек и акото стана миризливо и зелено. Като беше по-малък пак така беше ставало, от запек, и тогава се оправи с минаване само на мляко. Затова спрях пюретата за няколко дни, минахме само на мляко и био гайа. Оправи се. След това реших да дам ябълка с банан /бананът е нов/, постепенно въвеждах. Детето пак започна да ака зелено, появи се и слуз.
Междувременно от около две седмици се събужда много често /на 40 минути - час/ през нощта, плаче, давам му мляко, но като цяло не е гладен.
През деня е активен.
Въпросите ми са:
1. Възможно ли е да е алергия? Ако да, какво да правя - да спра пюретата и мина на мляко вече и други майчета ме посъветваха, друго нещо мога ли да направя?
2. Какви изследвания мога да искам да му направя? Педиатърката ни не е много обстойна, съответно не знам дали ще обясни какви изследвания точно мога да направя на детето. Даже ако има начин, да ги пуснем преди да отида при нея, за да може да й покажа резултатите.
3. Ако педиатърката не ни помогне, какъв специалист трябва да посетим?
4. Неспокойството вечер /събужда се с плач по няколко пъти на вечер/ възможно ли е да е причинено от дискомфорт в коремчето?
Няма проблем да си пусна всичко на частно, ще си платя и изследвания, и прегледи, само да се оправи детето. Каквото трябва ще направим.
Просто моля за насоки какво точно да предприема и в каква последователност.

# 2 086
  • София
Как е положението сега, има ли някаква промяна? Давам си сметка, че и нашето ако е зелено и запечено, т.е. изаква се с усилие и количеството е малко, но всеки ден. Мислех, че е от спанака, но всъщност не й давам спанак всеки ден, да не би и ние да сме с някаква алергия?  newsm78

# 2 087
Записвам се, за да ви следя, тъй като ни предстои захранване. Връщам се да чета.

# 2 088
Ако няма слуз в акото и не мирише на кисело няма алергия вероятно. Като са запечени бебетата е нормално да позеленее, понеже като престои повече време в червата, се окислява акото. Това не значи, че имате проблем, освен трудно храносмилане на конкретната храна. Но все пак, ако не се чувства комфортно детето, не го напъвайте излишно с тази храна /лично мнение, понеже се опарих вече/

# 2 089
  • София
Ние се захранваме от 2-3 дни също. Мислех да навършим 6 пълни месеца първо, но педиатърката прецени, че детето е готово и почнахме сега (5,5 м горе-долу).

Та от пюрето с морков малко ми се позапече, а по план трябва да давам картоф сега и се притеснявам да не се влоши запека. Иначе сме на АМ Лактана и давам допълнително Биогая. Дали ако разредя пюрето с АМ или вода ще е по-малко запичащо? Или да прескоча картофа и да мина на друго - тиквички, броколи, пащърнак...?

# 2 090
Дай тиква или тиквичка. Броколите ги остави за поне след месец

# 2 091
Дай тиква или тиквичка. Броколите ги остави за поне след месец

Абсолютно!  Grinning

# 2 092
На 9 месеца сме. От скоро започнахме отново внимателно да се захранваме. Нямаме зъбче още. Исках да му дам пюре с пуешко, когато има месо в пюрето купувам готово, понеже ме е страх. Та купил таткото днес някакво на Хип с ориз, морков и пуешко. Обаче пюрето не е фино смляно, а има малки парченца вътре. На етикета пише над 8 месеца. Въпросът ми е - мога ли да му дам такова пюре, при положение, че няма зъби - със съвсем дребни парченца морковче вътре, или да не рискувам пак проблем със стомаха.

# 2 093
Бебенцата дъвчат с венците,не е нужно да има зъбки.Пробвай да дадеш малко и да видиш дали се опитва да дъвче или гълта направо.Ако стане второто,пасирай пюрето Peace

# 2 094
Бебенцата дъвчат с венците,не е нужно да има зъбки.Пробвай да дадеш малко и да видиш дали се опитва да дъвче или гълта направо.Ако стане второто,пасирай пюрето Peace
Не ми се получи с пасатора, понеже то е полупасирано, с тук - там парченца. Сигурно ще гълта, досега поне не е пробвал да дъвче. Значи в такъв случай ако не дъвче, да не давам, нали така.

# 2 095
Дадох такъв съвет,защото по-горе прочетох ,че сте имали проблем с коремчето .
По принцип трябва да се предлагат на тази възраст вече малки парченца от меки храни,повечето бебчета се справят добре.Мисля че съм давала точно това пюре,с няколко врътвания на пасатора се получаваше добра консистенция (детето ми не ядеше непасирана храна и директно повръщаше).

# 2 096
Дадох такъв съвет,защото по-горе прочетох ,че сте имали проблем с коремчето .
По принцип трябва да се предлагат на тази възраст вече малки парченца от меки храни,повечето бебчета се справят добре.Мисля че съм давала точно това пюре,с няколко врътвания на пасатора се получаваше добра консистенция (детето ми не ядеше непасирана храна и директно повръщаше).
Благодаря за съвета, аз по принцип не бих се притеснявала да пробвам с парченца, ама след всичко случило се май ще се мъча да пасирам - не знам защо днес не ми се получи, но утре пак ще пробвам. По-добре да играем на сигурно този път Simple Smile
Друг въпрос имам - мога ли да давам следобяд плодови пюрета - ябълката той преди изобщо не я хареса, но круша съм давала и уж нищо  му нямаше. Дали да не пробвам с круша пак, или да изчакам? В смисъл плодовите повече ли дразнят от зеленчуковите?

# 2 097
От зеленчуците,избягвай гозообразуващите,от плодовете -цитрусовите .Останалите,при термична обработка не би трябвало да повлият зле,но е много индивидуално.
(Едни разхлабват,други запичат,трети са алергени -и за плодовете и зеленчуците се отнася).
От плодовете крушата е добър вариант , банан също.

# 2 098
Да, определено не знаеш откъде ще ти дойде с това захранване. Оказа се, че при нас вероятно от банан е станала белята, изследвания, чудеса, и пак не знаем със сигурност. А го водят съвсем нормален плод, който може да се дава в началото. Може и хистаминова непоносимост да е.
Близо два месеца бяхме на мляко и просто се моля всичко да е минало, защото захранвах много бавно и внимателно, но истината е, че и досега и лекарите не знаят каква е причината.
Ще дам круша и ябълка, пък да видим.

# 2 099
prolet, това за банана е супер странно.   Thinking от моркова също не би трябвало да се запича, ами обратното. Те, по принцип "се запичат" (променят честотата и/или консистенцията) при самата промяна от АМ на нова храна. Запек при бебетата е да не може да се изходи повече от 4-5 дни. Дай круша, щом я харесва, за да регулираш консистенцията. И пюретата без проблем можеш да ги разреждаш с АМ. 

За банана ми е интересно - как си дала банановото пюре и каква точно е реакцията от банана (не разбрах)?

Общи условия

Активация на акаунт