Проблеми с изплащането на болнични листове от НОИ-5

• 128 954
  • 766
  •   1
Отговори
# 105
Здравейте, имам запитване и простете, ако някъде по-назад сте го обяснявали вече.
За моя болнични (период 19 януари - 5 февруари), предшестващ 45 дневния преди раждане 6 февруари - 23 март, пише, че "в момента се обработва" и така е вече седмица-две, откакто го следя онлайн, след получаването на ПИК. Пише, че е представен на 12 февруари, което ще рече, че изплащането закъснява с 26 дни вече. Предаден е и вторият болнични - 45 дневния, но за него дори няма данни на сайта.
Как бихте ме посъветвали да постъпя - вече доста се забави плащането.
Благодаря предварително.

Последна редакция: вт, 10 мар 2015, 17:38 от JulinaLina

# 106
  • Пловдив
Здравейте, имам запитване и простете, ако някъде по-назад сте го обяснявали вече.
За моя болнични (период 19 януари - 5 февруари), предшестващ 45 дневния преди раждане 6 февруари - 23 март, пише, че "в момента се обработва" и така е вече седмица-две, откакто го следя онлайн, след получаването на ПИК. Пише, че е представен на 12 февруари, което ще рече, че изплащането закъснява с 26 дни вече. Предаден е и вторият болнични - 45 дневния, но за него дори няма данни на сайта.
Как бихте ме посъветвали да постъпя - вече доста се забави плащането.
Благодаря предварително.

Как пък изчисли 26 дни закъснение за болничния от 19 ти февруари???Днес провери ли дали нямаш превод?Днес ти изтича срокът-15 РАБОТНИ ДНИ от датата на представяне.Пиши мейл до НОИ,което ти обработва документите
45 дневния вероятно още не е представен в НОИ.Ще го представят до 15 ти март

# 107

Как пък изчисли 26 дни закъснение за болничния от 19 ти февруари???Днес провери ли дали нямаш превод?Днес ти изтича срокът-15 РАБОТНИ ДНИ от датата на представяне.Пиши мейл до НОИ,което ти обработва документите
45 дневния вероятно още не е представен в НОИ.Ще го представят до 15 ти март

♥Elfita♥, благодаря за разяснението. Не знаех, че става дума за 15 работни дни, а това е съвсем друго нещо. Иначе пише, че е внесен на 12 февруари, не на 19-ти. Днес проверих и онлайн, и на сметка и няма превод, но поне ми изясни, че не са толкова дните.

# 108
  • София
А някой дали знае къде може да се подаде оплакване, жалба или поне някакъв сигнал за забавяне на плащанията?
Това, че е държавна институация не им дава право да не спазват никакви срокове и процедури!
Мейл писах и положението е "и какво от това"...

# 109
Ако всичко е наред с болничния, НОИ винаги плаща в срок. Е, в последния ден на срока, но в срок.
Щом е забавен, значи има проблем някакъв с болничния, издаден е с грешки или работодателят не си е подал всички документи коректно. Звънни на телефоните, които са обявени на сайта. Ще потърся и мейл да пусна след малко.

# 110
  • София
Аз мейл писах вече и отговор нямам.
Проблем с болничните няма, проверено е. Последният лист подаден на 16.02 - няма срок, който да е спазен, както и да го броя и смятам.

# 111
  • Пловдив
Аз мейл писах вече и отговор нямам.
Проблем с болничните няма, проверено е. Последният лист подаден на 16.02 - няма срок, който да е спазен, както и да го броя и смятам.

Днес ти изтича срокът на плащане.Провери ли си сметката?На мейла ще ни отговорят.Не става от днес за утре
Може да подадеш жалба в НОИ

# 112
  • София
А как сметнахте, че днес изтича срока?
От 16.02 до днес не са 15 работни дни... Хич не разбирам логиката Sad
Иначе мейлът е от понеделник, не е от днес за днес...

# 113
15-тият работен ден е изтекъл вчера. Денят на представяне, 16-ти февруари, не се брои.
Днес би трябвало да имаш пари по сметката, ако всичко е наред с документите.
Проверила ли си? Те пускат и СМС-и.
Щом нямаш пари, значи има проблем с болничния.
Това са вариантите.

# 114
  • Пловдив
А как сметнахте, че днес изтича срока?

Както се броят 15 работни дни.Ти как ги смяташ?
Пик код имаш ли?Ще ти отговарят на мейла

# 115
  • София
Аз правилно броя уж, ама не си давах сметка за дните 2-3 март...
Както и да е, успях да се свържа по телефона, не виждала дамата причина да не са изплатени, ама не са... Grinning То не знам вече да се ядосвам или да се смея.

# 116
  • Пловдив
То не знам вече да се ядосвам или да се смея.

Би трябвало дамата да ти задвижи нещата,ако не е от заспалите.Мейла ще свърши същата работа и там е много по-сигурно.Още малко търпение и трябва да имаш плащане

# 117
Здравейте,

Към болничния ми лист/занесен на 16.02/ има изпратено писмо за отстраняване на нередности /Некоректна дата на издаване в зависимост от причините/ с дата 05.03, което още не съм получила, както и работодателя ми. В тел. разговор от НОИ ми обясниха, че според новите им изисквания,когато се издава БЛ за новородено и датата му е след тази на болничния, личния лекар трябва да внесе пояснение, че е БЛ е за минал период. До миналата година са го правили в НОИ, но от 2015г. било задължение на личните лекари.
 В същото време в справката ми излиза дата на последно представяне 05.03, вместо 16.02 както беше до скоро. Статуса  на плащане е "обработва се" - да разбирам ли, че ще има някакво движение по болничния ми или  все пак ще трябва да се анулира стария БЛ и да се издаде нов?

# 118
Здравейте,

Към болничния ми лист/занесен на 16.02/ има изпратено писмо за отстраняване на нередности /Некоректна дата на издаване в зависимост от причините/ с дата 05.03, което още не съм получила, както и работодателя ми. В тел. разговор от НОИ ми обясниха, че според новите им изисквания,когато се издава БЛ за новородено и датата му е след тази на болничния, личния лекар трябва да внесе пояснение, че е БЛ е за минал период. До миналата година са го правили в НОИ, но от 2015г. било задължение на личните лекари.
 В същото време в справката ми излиза дата на последно представяне 05.03, вместо 16.02 както беше до скоро. Статуса  на плащане е "обработва се" - да разбирам ли, че ще има някакво движение по болничния ми или  все пак ще трябва да се анулира стария БЛ и да се издаде нов?

Да не са се заблудили нещо от НОи и сега да са си отстранили грешката? По принцип за третия болничен (изравнителен от ЛЛ на детето) не се търси дата на издаване, защото може по-късно да се иде на консултация и съответно болничния да се издаде с по-късна дата.

# 119
Здравейте, искам и аз да попитам относно болничен лист които е от 07.01.2015 до 05.03.2015 и документите са внесени на 06.02.2015 в НОИ пише като статус че все още се обраротва.15 дневния срок е минал отдавна. На телефоните не отговарят а вчера бях в НОИ и неим работела програмата.Как да разбера какво става.

Общи условия

Активация на акаунт