МАШИНА ЗА ХЛЯБ-56-та

• 41 980
  • 741
  •   1
Отговори
# 300

400гр пълнозърнесто брашно, 100гр типово+семки, стана идеален, всичко е по рецептата на самата машина. Програмата е от дългите 5 часа.

# 301
  • Sofia
Хлябът ти е хлътнал отгоре а казваш, че е станал.

# 302

Смятам да пробвам само с вода ,мая и сол. Ако изключа захарта и мазнината дали ще стане добре!? Някой,ако е пробвал да сподели.
  Днес ще пробвам брашното тип 350,без олио и захар. Само ще капна около бъркалките. Каквото стане.

Захарта ти трябва, за да активира маята. Ако не я сложиш, рискуваш хляба да не бухне, защото пък солта й пречи да се развие.

Веселото, аз правя типов хляб, като течността ми е част кисело мляко и част вода.

# 303
  • Sofia
Имам въпрос. Някой може ли да ми кажа рецепта за типов хляб? Имам типово брашно на София мел.
Аз съм правила само с типово брашно, не бухва чак толкова. Рецепта нямам. Замествам бялото брашно с типово.

# 304
  • Перник

Смятам да пробвам само с вода ,мая и сол. Ако изключа захарта и мазнината дали ще стане добре!? Някой,ако е пробвал да сподели.
  Днес ще пробвам брашното тип 350,без олио и захар. Само ще капна около бъркалките. Каквото стане.

Захарта ти трябва, за да активира маята. Ако не я сложиш, рискуваш хляба да не бухне, защото пък солта й пречи да се развие.

Веселото, аз правя типов хляб, като течността ми е част кисело мляко и част вода.

Аз почти никога не слагам захар в хляба. Но си бухва. Солта не пречи, стига да не е в директен контакт с маята  Peace А имам една рецепта за питка, в която маята (прясна) се разбърква със сол и захар до получаване на кашичка. Преди да пробвам не го вярвах, но без добавяне на течност, маята се втечни  Rolling Eyes Питката става супер.  Peace

Alexslav, не ти е точно перфектен хляба, но щом си го харесваш, всичко е ОК  Wink

# 305
В крайна сметка сложих 200гр. бяло с 400гр. типово. Този път вместо едно куб4е жива мая добавих 1 пакет суха на д-р. Йоткер  Blush Ще добавя и слън4огледово семе. След няколко 4аса ще споделя резултата.

# 306
Сега като видях състава на брашното -аскорбинова киселина ,ензими и регулатор на киселиността.Няма шанс да не бухне.
 Типа показва колко процента пепелно съдържание има в брашното . Тип 350 пък пепелното е 0,45%. Според мен трябва на пакета на пише тип 450.
  Както съм виждала брашно тип 500 със пепелно съдържание 0,55%.

# 307
  • Sofia
В крайна сметка сложих 200гр. бяло с 400гр. типово. Този път вместо едно куб4е жива мая добавих 1 пакет суха на д-р. Йоткер  Blush Ще добавя и слън4огледово семе. След няколко 4аса ще споделя резултата.
7 гр или 11 гр е пакетчето Simple Smile да не направиш фала отпреди маята ти пак е много

# 308
# 309
  • Sofia
Попитай другите които ползват суха мая, ама доколкото си спомням слагат 1,5 чаена лъжичка мая на 500 гр брашно

# 310
Ааааа, прекалявате ве4е.  Shocked В рецептурника пише един пакет от 7гр. мая за това брашно. Предния път се обърках, но сега съм то4на в грамажа.  Wink

# 311
  • Русе
Ааааа, прекалявате ве4е.  Shocked В рецептурника пише един пакет от 7гр. мая за това брашно. Предния път се обърках, но сега съм то4на в грамажа.  Wink

И аз толкова слагам.

Ето обещаните снимки от вчерашния пълнозърнест хляб: 1, 2, 3

Сега пуснах готова смес, че моят мъж купил вчера от Лидл за ръжен хляб, да видим какво ще стане. Пуснах го на програма за пълнозърнест, дали не сбърках?

# 312
  • София
Да споделя един трагичен резултат от опита да направя "хляб от три вида брашно". Рецептата е от темата за рецепти и май беше пусната от Джемма или Лабрекс, няма значение:
                300мл вода
                1 с.л.  лимонов сок
                1 ч.л.  сол
                2 с.л. олио
                100 гр бяло брашно
                100 гр пълнозърнесто брашно
                300 гр ръжено брашно
                 7 гр суха мая
     Програмата е "пълнозърнест" хляб.
 Резултата в снимки при положение, че топката на тестото стана добра след неколкократното прибавяне на течност:

Някакви предположения за неуспеха newsm78? Брашната са: бяло от Софиямел, пълнозърнесто Здраве от Арчар и ръжено на Техра. В пълнозърнестото има и смлени овесени ядки а в ръженото и суха закваска. По рецептата от плика, независимо от закваската в ръженото брашно се прибавя и суха мая.

Имам въпрос. Някой може ли да ми кажа рецепта за типов хляб? Имам типово брашно на София мел.

Ето прословутата рецепта на Гелева за типов хляб, работи:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=672386.msg22938726#msg22938726

Последна редакция: ср, 08 окт 2014, 16:47 от Mунчо

# 313
  • на Мелмак
Аз имах такива неуспехи миналата седмица - смених бялото брашно и стана хлебчето , поне при мен беше така.
Спазвах всичко , съвети получавах ....
При мен се оказа брашното  Peace

# 314

Общи условия

Активация на акаунт