Новородено през зимата

• 44 611
  • 312
  •   1
Отговори
# 30
Виж сега, явно го прие като заяждане - съжалявам за което - въобще не целях това. Идеята ми е, че е общоприето това, което казвам и в случай, че грешно ме разбра - как сме оживели всички ние? Да не би майка ти зимата да е ходила с яке и пуловер, а теб само по потник е оставяла? Е извинявай, ама няма как да ме убедиш, че едно новородено бебе трябва да умира от студ, при положение, че навън е -20 градуса, а то е само с едни ританки и камизолка. Естествено, че е прекалено в стаята да е 30 градуса и да е навлечено, но не трябва и да е -30 и да е по пеленка. Ходи на запад тогава и там настоявай да ти вярват, както казах - мен няма как да ме убедиш в твърдението си. И прати много поздрави на този педиатър от мен. Wink

# 31
Виж сега, явно го прие като заяждане - съжалявам за което - въобще не целях това. Идеята ми е, че е общоприето това, което казвам и в случай, че грешно ме разбра - как сме оживели всички ние? Да не би майка ти зимата да е ходила с яке и пуловер, а теб само по потник е оставяла? Е извинявай, ама няма как да ме убедиш, че едно новородено бебе трябва да умира от студ, при положение, че навън е -20 градуса, а то е само с едни ританки и камизолка. Естествено, че е прекалено в стаята да е 30 градуса и да е навлечено, но не трябва и да е -30 и да е по пеленка. Ходи на запад тогава и там настоявай да ти вярват, както казах - мен няма как да ме убедиш в твърдението си. И прати много поздрави на този педиатър от мен. Wink

Там е работата, че е общоприето в България. А и никой няма предвид -30 градуса.

Вярно, оживяли сме, но с цената на какво? Майка ми ме е навличала, както и всичко останали майки. Бях нонстоп болнава. Не навличах моето бебе, не е болнаво. Това че съм го облякла с един кат по-малко от мен не значи че му е студено. Добре му е било, и сега вече като дете се облича пак така и не му е студено. А аз се радвам, че за разлика от мен не е болнаво и зиморничаво. То само си иска да спи с едно одеяло по-малко от мен. Лятото аз съм с одеяло, то си е само с чаршаф и се чувства прекрасно.

# 32
Това вече е и до човек, аз съм родена Ноември, но не съм боледувала така, както ти казваш. Да, зиморничава съм и си обичам топличкото, но не съм от хората, които се разболяват лесно. Имам съученичка, която е родена Декември, не е навличана като бебе, но пък за сметка на това, ако някой и кихне в лицето веднага се разболява. Всичко е и до човек, не само до това как майката е обличала детето си, като е било бебе. А това за -30 го казах просто ей така, нямах предвид точно -30, но дори и на -10 пак мисля, че едно новородено не трябва да е леко облечено. Simple Smile Както и да е, няма смисъл да спорим. В крайна сметка всеки гледа и облича детето си така, както смята за добре, и нито аз, нито ти бихме им повлияли по някакъв начин. Peace

# 33
Изкривено е малко това с 1 кат дрехи повече или по малко. Аз ходя и лято и зима в нас с тениска с къс ръкав, е к'во бебето по папмерс ли трябваше да  живее? Навън ходя облечена с блуза с дълъг рзкав (уточнявам блуза, не половер)  и яке. Малкия само по яке ли да го обличам или само по блуза?  newsm78
Ако ти ходиш с 3-4 ката дрехи е напълно нормално детето ти да е с един по малко , но не всчки са така. Мен също са ме обличали много, сестра ми също (тя пък и зимата ходи с тениска и още спи на отворен. прозорец) пък ей на живи и здрави сме, не сме болнави, нито зиморничави. Така, че всичко е до човек.
Сина ми цяла зима изкара с 2 ката дрехи. Памучно боди и памучен гащеризон, това вътре. Като е по топло сваляш едниня кат, като е по студено обличаш. Всичко е индивидуално и според ситуацията. Няма общовалидни и задължителни правила. Всеки сам си преценява и решва за себе си и своето дете.

За справка до сега 2 пъти е имал сополи, нищо сериозно.

П. П.  И все пак ще подкрепя мнението, че много хора навличат децата си много, ама найстина много.

# 34
  • София
Искам да попитам бъдещите майки и тези с повечко опит
С моя мъж се опитвахме много време да си имаме бебчо .
Получи се и сме безкрайно щастливи . Чакаме да се роди декември месец .
Чета по цял ден , кое е най-доброто ,кое е най-хубавото за бебетата който ще се родят зимата и все не ми достига информацията .За това реших да направя тази тема за да кажете какво мислите да ме посъветвате . Ще се радвам ако споделите за зимните бебета малко повечко.
Интересувам се за дрешки,хранене,разходки и всичко необходимо за новородено Confused

Няма много разлика с  лятното, освен в дрехите.
Общо взето - с дълги ръкави и крачолчета. По-плътни връхни - плюш, евентуално някоя  жилетка плетена памучна. Естествено ще ти трябват шапчица, космонафт, най-добре  цял с ръкавички и затворени крачета. Аз съм си го обличала с боди и с гащеризонче. Аз лично съм мега зиморничева и ходя с повече дрехи. Дали му е студено на бебето можеш да провериш, като пипнеш ръцете над лактите и гръбчето, ако те са топли, значи му е ок. По нос, длани и ходила не се разбира.
В стаята никога не съм правила мор жега, то в нашия дом и да искам не става. А и за мен е ненормално да ходи човек в къщи по къс ръкав, а вън да е -20. Като излезе си става направо  шоково за тялото при такива смени.
Храненето - еднакво е.
Разходките - според времето - във виелици и  мъгли и -15 градуса, естествено, няма да го извеждаш, като е спокойно, ще поизлизате за колкото ви е приятно.
Нищо страшно няма.
Хубаво е като излизате 20-30 мин преди това да му мажеш личицето със защитно кремче.

# 35
  • София
Зимно бебе се гледа като лятно бебе. Навън - колкото повече, толкова повече. Колкото позволява комфорта на майката и малко отгоре. И не навличайте децата, ужасно вредно е.
Боди, гащеризонче и космонавт е максимума за отрицателни температури. То, все пак, е и завито и на завет.

Мъглата и вятъра са гадни, отрицателните температури са ОК. Няма вируси в такова здраво зимно време. В Канада педиатрите препоръчват въздържане от разходки под -25 градуса.

# 36
Единственото, което мога да кажа по темата е, че дълбоко съжалявам, че направих грешката да родя зимно бебе. Половината му живот до този момент премина в болести.  ooooh! Не си е работа. Големият ми син е пролетно бебе и нямаше нищо общо.

Ехей, много силно изказване...чак пък грешка. Моето е родено януари и започна да боледува повече като тръгна на ясла-нищо общо с месеца на раждане. До 2 години даже и настинка е нямала. После се започна одисеята с болестите и пак не мога да кажа, че е боледувала кой знае колко сериозно. Пила е антибиотик веднъж...
Препоръката на нашата педиатърка  беше новороденото да се извежда на разходка при темп.  над 10 градуса и без вятър и мъгла. После като поотрасна сме били нонстоп навън с термо чувалчето, с подходящи дрехи, без да е навлечено- боди с къс ръкав, плътна блузка, термо панталон, къси чорапки, яке и шапка и никога шал на устата. При нужда ползвах и дъждобрана.

# 37
  • Габрово
Имам дъщеря родена през януари в разгара на люта зима и син роден в началото на март.

Някъде по-нагоре прочетох, че зимните бебета боледували повече и дълбоко не съм съгласна. Моите и двамата боледуват изключително рядко и не са зиморничави.
Имунитета зависи от гените, закаляването и на по-късен етап от правилното хранене и много движение на открито.

Ето няколко съвета към бъдещите зимни мами:
- не навличайте детето - едно зимно бебе много по-лесно може да бъде претоплено, отколкото простудено. В къщи обличах с боди с дълъг ръкав, отгоре гащеризон с дълги ръкави и крачоли, слагах и чорапи отдолу, завивах с поларено одеяло. Градусите в къщи бяха 22.
- проветрявайте добре, колкото и да е студено навън. Слагате бебето в друга стая и проветрявайте неговата.
- не се притеснявайте да оставяте новороденото бебе по голо дупе за няколко минути, а по-късно и изцяло съблечено, така се калява.
- не къпете всеки ден. През зимата бебето не се поти като през лятото, бебето като цяло не се цапа и не виждам нужда да се къпе всеки ден цялото - дупето след ако е достатъчно. Синът си го къпех всяка вечер, с дъщерята не повторих тази безсмислена хамалогия.
- много полезни вещи са слингът или кенгуруто. В сняг и киша трудно се изкарва количка.
Успех, чудесно е да имаш зимно бебе.

# 38
ivap и аз сега с второто  не мисля да къпя всеки ден.. напълно безсмислено упражнение... ама трябваше време и опит да го разбера  Laughing

# 39
  • Плевен
Аз понеже съм от "мързеливите" реших да си спестя хамалогията с къпането всяка вечер,със стерилизирането(нямаше какво понеже беше изцяло на кърма без нищо друго),гладенето.Струваше ми се че са упражнения за луди,че вместо почивка или разходка с детето да изварявам и гладя до припадък  Stop .Който желае,да заповяда,аз с това не се занимавам.И си спестих много време което отделях за разходки.А тялото си отделя себум който се грижи за кожата по-възможно най-добрия начин,няма смисъл да го къпя всяка вечер и да махам мазнинката му и после да го мажа със скъпи и пре-скъпи кремове и олиа за тяло и да хвърлям маса пари дето мога да си ги спестя.

# 40
Записвам се в темата, чакам бебе през декември.
Дъщеря ми е родена февруари- все на зимни бебета ми върви, явно  Wink
Което си има своите плюсове, май- много по-лесно е да постигнеш оптимална температура през зимата, отколкото през лятото, когато не бива да държиш новороденото на климатик или течение.
Дъщеря ми я гледах на 18-20 градуса- който дойдеше у нас твърдеше, че очаква да се появят бели мечки. Тъй като аз не съм никак зиморничава, обличах я с една камизолка с дълго ръкавче и отгоре боди- памучно или плюшено, зависи. Резултатът е дете, което в наши дни не признава дрехи с дълъг ръкав и през януари ходи само по тениска, без чорапи в къщи, да не говорим за пантофи  Tired
Разходките- педиатъра ми каза да не излизаме само ако има мъгла, всичко останало не е проблем, най-малко студа. Когато детето е облечено и завито, то си спи блажено в количката. Да не говорим, че въздухът през зимата е по-свеж (освен ако не сте в район с много печки на твърдо гориво, в такъв не бих разхождала бебе). Ние живеем близо до голям парк и бяхме там по цели дни, но и зимата не беше никак люта. Дано и тази не е  Whistling

# 41
Не прочетох темата изцяло.

Моите и двете деца са зимни бебета - родени в края на ноември.

Има си известни разлики с отглеждането на другите бебета и те изцяло са обусловени от сезона :

1. Дрехите - вече е ясно, обличат се повечко. Но така или иначе новородените в началото нямат добра терморегулация и затова се обличат/завиват повечко в сравнение с едно по-голямо детенце. Общо взето с каквото и да е облечено бебето ви, когато е на ръце е удачно да е загърнато и в одеалце или дебела пелена.

2. Къпането - помещението трябва да е много добре затоплено. Ние ползвахме допълнително духалка, за да стоплим по време на къпане. Тук е мястото да кажем, че във водата не се добавя никаква СОЛ!  Naughty Момичета, честно казано и аз се замислям защо е нужно да се къпе бебето всеки ден! Ако очаквах бебе сега, не бих го къпала всеки ден! Naughty

3. Разходките[/b] -  Колкото и добре да е оборудвана количката с дебели чувалчета и т.н. зимните месеци не са най-подходящото време да извеждане на новородено. Не случайно хората са казали, че не трябва да се излиза до 40-тия ден. Традиция, която поголовно вече не се спазва. Но си има своята основателна причина и тя е, че известно време след раждането организма на бебето, както и на майката е особено уязвим. За зимните бебета е особено препоръчително да се спазва. Препоръките на педиатъра и при нас бяха да се излиза на темп. над 10 градуса без вятър, дъжд и мъгла. Ние започнахме да излизаме по разходки през януари-февруари и то, когато времето го позволяваше. Така че, мами на зимни бебета, пригответе се психически, че има да си поседявате вкъщи първите месеци. Което принципно не е чак толкова сложно, тъй като първите месеци бебето основно спи и се храни, съответно и вие правите същото, тъй като със сигурност ще се чувствате изморени от смяната на досегашния ви режим и нагласата да не спите пълноценно през цялата нощ, а  да се будите да кърмите/храните по няколко пъти на нощ.

5. Боледуването - Моите наблюдения са следните : Голямата не я кърмих и започна болестите и антибиотиците още на 8-месечна възраст. Малката я кърмих 3 години и започна болестите и антибиотиците чак на 3 години и половина, след като я отбих. Всеки да си направи нужните изводи. Аз ви съветвам с две ръце да кърмите бебетата си и да направите всичко възможно да ги кърмите колкото се може по-дълго.

# 42
И аз съм майка на зимно бебе. За дрехите - не претопляйте бебето! При нормална стайна температура (18-21 градуса) напълно стигат боди, гащеризонче с дълъг ръкав и поларено одеалце в леглото. Проветрявайте често стаята. За излизането, моята лекарка каза след 14-ия ден може да се излиза стига не е мъгливо или много студено. Дъщеря ми е доста здрава (пу-пу), почти на 3 е и веднъж само е била болна от вирус, но аз от самото начало не я обличам дебело. Лекарката ни твърди че закаляването е разковничето, при нас поне действа, детето не боледува, макар че по стандартните критерии е едва ли не гола и боса.

напълно съм съгласна с ivap и елиас!

# 43
От моя опит с две зимни и едно лятно бебе - в пъти по-лесно се гледа новородено през зимата. Ако е студено, просто го обличаш подходящо и спи 'като къпано', както се казва Simple Smile През лятото като настанат жегите е доста по-трудно да го разхладиш като му е топло, така че да спи добре. И е доста по-лесно да го претоплиш. Вариантът е разсъбличане, но повечето бебета обичат да са добре увити (повити - но не в онзи стария смисъл на думата) и като ги разсъблечеш само по боди или по памперс първите месеци, не се чувстват комфортно хич. През зимата, ако е толкова студено или непроходимо, че се притесняваш да излезеш с количка, или пък ако бебето е мрънкаво, може винаги да го сложиш и носиш в слинг. През големите жеги и слинг не е вариант - и на майката, и на бебето им е топло.
Три неудобства има зимното бебе, от които двете са условни:
1) зимните разходки са в повечето случаи по-неприятни за майката, което може да доведе до необходимост да виси повече време вкъщи, което от своя страна може да е депресиращо. Освен това е хубаво бебето да е повече време навън, независимо дали е зима или лято - моите съм ги оставяла да спят в количката на балкона през зимата, но ако тази опция не е налична, мръзненето за майката си е безспорен минус.
2) кърменето навън в студа /за майките, които кърмят/
3) ако режимът на майката налага чести разходки, но за кратко (прибиране на по-големи деца от у-ще / ДГ, водене по занимания и т.н.) - обличането / събличането може да стане досадно. Тук вариант е слинг под якето на майката, при което бебето може да не е с ескимос отдолу. Но очевидно това не важи за първо дете, когато режъмът в повечето случаи може изцяло да е съобразен с него.
Всичко друго е плюсове.
Около годинката - възрастта на прохождането - също зимата е по-удобен вариант. Навън детето е с яке, шапка, ръкавици и пр. и паданията са доста по-безболезнени, отколкото като е само по боди през лятото.

За къпането - едното ми зимно съм го къпала често, почти всеки ден - не бях чела достатъчно още. В повечето случаи не съм топлила специално нито банята, нито стаята, само в най-големите студове пусках духалка за няколко минути в двете помещения. Тогава живеехме в къща, съответно говоря за случаи, в които температурата е била 16-17 градуса. Не съм влачила коритото в стаята, никога не съм мислела, че едно пренасяне през коридора за по-малко от минутка, може да е някакъв проблем. Второто къпех доста по-рядко, на 5-6-7 дни, и не съм взимала никакви специални мерки за темп. в съответните помещения - беше си колкото в целия апартамент, ок. 22 градуса.

За обличането - аз също съм чела за един кат дрехи по-малко от тези на възрастните (от чужди сайтове главно съм черпила информация). Приемала съм това условно, разбира се, защото самите възрастни не се обличат еднакво, аз например съм по-зиморничава, особено когато стоя на едно място, други около мен - обратно. Често бебетата ми са били обличани с един кат дрехи по-малко от мен, но с един повече от баща си, например  Mr. Green Най-трудно е да се преценят дрехите, когато излизаш с количка с дъждобран отгоре - той създава парников ефект и като нищо бебе, навлечено като за разходка без въпросното приспособление, може да претопли вътре в количката!

Никое от децата ми не е боледувало през първите си шест месеца и всичките имат по едно по-сериозно боледуване в периода 6-12 месеца, вторите и 1-2 по-леки. Т.е. съществена разлика в боледуването на зимните/лятното при нас не е имало никаква.
Традиции по отношение на излизането не съм спазвала - всичките са били навън за първи път при изписването от родилния дом и всеки ден след това.

# 44
темата е интересна,и аз чакам зимни бебета  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт