Новородено през зимата

• 44 997
  • 312
  •   1
Отговори
# 45
Записче и от мен. Темата ще ми бъде много полезна, тъй като чакаме първото си бебче февруари Simple Smile

# 46
Много интересна тема.Чакам първото си дете през януари,честно казано от доста време се замислям за обличането и завиването в къщи.Живеем в къща и се отопляваме с парно на дърва(много е горещо).Записвам се да  следя темата и да намеря отговори на въпросите си.

# 47
И мен ме вълнува темата за зимните бебета Simple Smile Малко се притеснявам как точно ще го обличам, за да не го претопля или простудя, но  предполагам, че като дойде ще се нагодим някак си.

За разходките и извеждането навън - проблемът е, че живеем в квартал с къщи и всички се отопляват на твъдо гориво. Още по-лошото е, че нашата тераса е непосредствено до комина на съседите и понякога дори аз се задушавам - определено не бих рискувала да изведа малко дете, камо ли пък бебе на терасата и обмислям да го закарвам с колата до някое по-чисто място.

И аз смятам, че къпането всеки ден не е наложително, както и даването на водя, ако бебето е гладно. Свекървата обаче е на друго мнение и усещам, че ако някой се опита да ми се налага просто ще завъртя ключа от вътрешната страна, пък който иска, да се сърди Simple Smile

Ще следя темата, определено има много полезни съвети.

# 48
Дъщеря ми е родена през февруари.
Много скоро след изписването започнахме да излизаме всеки ден по няколко часа.
Беше облечена с боди с къс ръкав, памучно гащеризонче и космонавт. Шапка. Завита с покривалото на количката.
Аз с яке, шапка и ръкавици, почти като нея.
Ако е много студено ѝ слагах жилетка.
Много по-хубаво е бебето да спи навън, отколкото да е вкъщи по цял ден. Колкото и да проветрявате, не е същото. Освен това и на майката се отразява добре една дълга разходка.

# 49
Бебето ми е недоносено, роди се с проблеми и си го прибрах в нас на 1 месец. 3 дни след като беше в нас вече бяхме навън. Цяла зима спа навън но многооо часове и при минусуви температури. То при 10 градуса плюс не може да са каже, че е зима. Проблема за бебета не са минус 10 градуса, а хората които се врът в количката и кихат, кашлят, пипат с мръсти ръце и прочие. От тях трябва да се пазите, не от снега.
Никога и не нъм му слагала дъждобрана освен ако не вали. За МЕН лично това е много лоша услуга на детето да го затровиш като в парник, а уж си го извел на разходка.

# 50

Никога и не нъм му слагала дъждобрана освен ако не вали. За МЕН лично това е много лоша услуга на детето да го затровиш като в парник, а уж си го извел на разходка.

Съгласна съм, и аз опъвах покривалото само при дъжд/сняг.

# 51
Моят син е роден на 15 февруари.Още първите дни като ни изписаха започнах да го извеждам на терасата и началото на март започнахме да излизаме на разходка.
Не сме излизали само при мъгла и дъжд.Дъждобрана много го мразя и слагам само,ако завали.
Лошо ми става като видя колички накачулени с дъждобран при малко ветрец.

Не купувайте космонавти с крачоли и ръкави.По добре да вземете един хубав зимен чувал за количка,ще може да се ползва и следваща зима. Peace

# 52
Да, така е за дъждобраните. Още повече, че обикновено са направени от някакви найлони / пластмаси, които миришат ужасно и не искам даже да си представям какво диша бебето под тях. Трябва още с купуването да се оставят доста дни да се проветряват преди първата употреба. И все пак се налага понякога. Освен при дъжд/сняг, са удобни и при много силен вятър с целия този прашоляк, който се вдига (поне в София).

За чувала - наистина е удобно, ако се излиза само с количка. Ако обаче бебето се носи в слинг или нещо подобно, ескимосът с крачоли и ръкави може да се окаже необходим, да не кажа неизбежен, ако майката няма достатъчно голямо яке/палто, под което да се побират слингът с бебето. Също и ако бебето често ще се слага / изважда от столче за кола, т.е. ако често ще се разхождате по-далеч от квартала, в който живеете. Не съм имала такова чувалче, но ми се струва, че няма как бебето да бъде вързано в столчето, докато е в него. Аз бих го местила и така - както казах по-горе не вярвам особено в настинката, още повече пък като става въпрос за минутка да се прехвърли бебето от точка А до точка Б (баня-стая или кола-количка), но ако сте на различно мнение, добре е да предвидите и тази необходимост.

Последна редакция: вт, 30 сеп 2014, 13:43 от Maria.St

# 53
Здравейте. Запис и от мен.Много добра тема със сигурност ще бъде полезна на много майки, очакващи зимни бебета. Аз очаквам своето първо дете през февруари за това ще следя с удоволствие споделения опит. Simple Smile

# 54
Привет, чакам бебе в края на октомври и съм с нагласата за зимно гледане (макар че то напоследък зима няма). Изчетох всички мнения досега и много се радвам, че има толкова отзивчиви мами, които подробно обясняват от собствения си опит какво е да гледаш новородено през зимата.
Имам един въпрос - понеже съм фен на слинговете и вече си взех памучен такъв,от онези 5-метровите, как се носят те през зимните дни? Отгоре трябва ли да се завива с нещо - пончо, одеало? Четох, че една мама съветва да го носим под якето, но аз нямам такива огромни якета... Освен това - как се облича бебето в такива случаи? Какъв е вашият опит? И въобще, разумно ли е да се излиза през зимата навън със слинг?

# 55
Момичета с какви дрешки първоначално стартирахте отглеждането на бебчо? Нямам никаква идея какво и по колко ще ми трябва  newsm78 Гащеризончетата, за които всички казвате че се обличат над бодито с дълъг ръкав какви трябва да са - памучни или от тези по-плюшените тип като по-тънък космонавт?
За изписването с какво е подходящо да е облечено, тъй като готовите комплекти, които гледам са с по 10-12 части с се състоят от блузки, клинчета, боди потник и ей такива.... мисля просто да си купя боди, гащеризонче и отгоре с космонавт и така да е...

# 56
  • София
Момичета с какви дрешки първоначално стартирахте отглеждането на бебчо? Нямам никаква идея какво и по колко ще ми трябва  newsm78 Гащеризончетата, за които всички казвате че се обличат над бодито с дълъг ръкав какви трябва да са - памучни или от тези по-плюшените тип като по-тънък космонавт?
За изписването с какво е подходящо да е облечено, тъй като готовите комплекти, които гледам са с по 10-12 части с се състоят от блузки, клинчета, боди потник и ей такива.... мисля просто да си купя боди, гащеризонче и отгоре с космонавт и така да е...

За начало бях взела 5 бодита с дълъг ръкав.
5 броя памучни  за сън гащеризончета.
5 плюшени за когато будува.
1 бр памучна дебеличка жилетка.
имаше и някакви памучни чорапчета -ако взимаш гледай да не са със стегнати ластици. Аз взимах едни като с маншетки, които се подгъват.
и бях взела 1 по-дебел  космонавт за навън. и шапка 1 тънка памучна и една по-дебела.

Изписахме го с боди, памучно гащеризонче и космонавта -  беше  някакъв снеговалежен, вятърен ден такъв много неприятен.

Потника е за лятно бебе. Отделно блузки и  ританки не харесвам,  голи се кръста, но пък са по-удобни при смяна на памперс. Но не съм ползвала.

После си докупувах вече дрехи каквито ми липсваха и  виждах, че са ми удобни.
Комплект за изписване също не съм взимала, хем са скъпи, хем не ми харесаха какво имат, хем 2/3 от нещата ми се струват неизползваеми.

Последна редакция: вт, 30 сеп 2014, 14:34 от Angel_Dust

# 57
И на мен ми се виждат излишни готовите комплекти за изписване. Ще направя собствена компилация от някои по-гъзарски дрешки, колкото да си начеша моята суета  Embarassed
Иначе, и моя списък е като този на Angel_Dust, макар до момента да не съм купила нищичко.

# 58
  • Варна
Здравейте, много хубава тема. Записвам се и аз де я следя.
Ние чакваме нашето първо бебче през декември и ми е много развълнувано.
Покрай вълненията е добре да прочитаме от опитни майки, съвети за
отглежадане на зимни бебчета Simple Smile
Аз също мисля, че не трябва да се навличат със сто ката дрехи децата и че истината
е посредата между мнението на нашите и чужди педиатри!

# 59
  • София
Привет, чакам бебе в края на октомври и съм с нагласата за зимно гледане (макар че то напоследък зима няма). Изчетох всички мнения досега и много се радвам, че има толкова отзивчиви мами, които подробно обясняват от собствения си опит какво е да гледаш новородено през зимата.
Имам един въпрос - понеже съм фен на слинговете и вече си взех памучен такъв,от онези 5-метровите, как се носят те през зимните дни? Отгоре трябва ли да се завива с нещо - пончо, одеало? Четох, че една мама съветва да го носим под якето, но аз нямам такива огромни якета... Освен това - как се облича бебето в такива случаи? Какъв е вашият опит? И въобще, разумно ли е да се излиза през зимата навън със слинг?
Абе няма, няма зима... за тази едни обещания такива дават, как ще е изключително студена и сурова и щяло да стига до -40... пък да видим.
Със слинг не съм носила бебе. Принципно зимата навън мен лично повече ме е страх със слинг или кенгуру(такова ползвах) и предпочитам количката, ако се  подхлъзна с бебето върху мен, може да го пребия. Но за по-сухо и разчистено...бива. Иначе съм виждала майки да ги загръщат с якетата си.
Но според мен ако си е в космонавта е достатъчно за кратка разходка, стига да не духа и т.н.

Можеш да питаш в темата за носене в слинг, по-точно ще ти кажат как  се справят зимата.

Maria.St - чувалчетата имат дупки за колани повечето, те са по-точно когато бебето не е в кош за новородено. Има и чувалчета за кошчетата за кола.
Аз лично предпочитам  космонафтче по принцип, пред чували. С ходещо дете (т.е. следващата зима), отново чувалчетата са ми малко безсмислени.

Последна редакция: вт, 30 сеп 2014, 14:52 от Angel_Dust

Общи условия

Активация на акаунт