Класическа хомеопатия - споделяне на опит и знания - 34-та тема

• 52 012
  • 749
  •   1
Отговори
# 555
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Ханеман е забранявал да се работи с високи потенции и най-високата потенция е била 30С. Корсаков и още един хер,

Bönninghausen
къде е написана тази забрана? дай източник.

по повод прилагането на с200 от Корсаков, Ханеман казва: wichtig, um herauszufinden, an welchem Punkt die hohen Potenzen ihre Wirkung verlieren. (важно, е да се разбере в коя точка високите потенции губят своето действие.)
да не забравяме, че на Ханеман не е била позната теорията за атомите, поне не в днешния и вид и той не е знаел, че в с30 няма нито една молекула от изходното вещество. т.е. той е вярвал, че все още има вътре от изходното вещество. та е важно горното изказване да се мисли в този контекст.
ето ти тук за използването на потенциите с дати и имена, на немски е

Аз никъде не говоря, че той е забранявал ЛМ. Не знам защо си останала с такова впечатление.

не съм твърдяла подобно нещо, нито имам подобно впечатление Thinking
прочети пак какво съм написала.

Дидиhahaha
темата започва да действа психо-терапевтично  Joy

# 556
Писах, писах и се затри. Някой друг път.

Чeтвъртия Органон е с 30с. После вдига забраната. Изданието от Кьотен от 1829.
Много страшен сън, или не?! Laughing

Исках и още нещо да пиша, но се затри много пъти, явно не му е времето още. Laughing

Последна редакция: нд, 16 ное 2014, 14:39 от Серафима

# 557
  • Обетованата земя
Пишете си тук, а не на лични, интересно и образователно е за всички Simple Smile  Hug
 И аз знам че първоначално е работил само с потенции до 30 ch, така е писал и в 4тото издание на Органон ( 1 гранулка и чакане). После се е осмелил да работи и с по-високи потенции, към края на живота си,  с цел да снижи материалността в дозата, изписвал е и 200 много често, негови биографи пишат за това, доколкото съм чела. Това е и поправката в 5ти Органон, сваля забраната за използване на лекарства само до 30та потенция (освен, че позволява повторението на дозите на по-кратки интервали и казва лекарствата да се разтварят във вода). Но той се е притеснявал за самото приготвяне на лекарствата, все пак тогава е нямало хомеопатични аптеки, а е било непосилно да има всички потенции от всички лекарства при себе си. Искал е да бъде по-лесно и някак си оеднаквено и за другите хомеопати, за да няма своеволия и объркване кога коя потенция, не му е харесвало това че потенциите могат да си се динамизират до безкрай, искал е да има граница. И така в края на живота си е открил ЛМ потенцията, която го е удовлетворявала с това че хем действа на по-дълбоко ниво, има мощно действие и води до слабо или никакво влошаване, хем се приготвя с по-малко етапи и по-лесно от другите потенции. Интересно какво друго щеше да измисли, ако животът не беше ограничен. Simple Smile

# 558
Е, ти всичко знаеш. Laughing С какво да те изненадам? Laughing

На сайта на Дейвид Литъл са поместени глави от шесттомника му, който предстои да излезне в скоро време. Видяхте ли?

# 559
  • Обетованата земя
Само не ме убивай  Mr. Green
Аз не съм видяла, ще вляза да погледна после.

# 560
Трябва да имат малко страх, е ако не страх поне елементарен респект. Laughing

# 561
  • Пловдив
И аз моля, Цонна и Ася, продължавайте да си коментирате, интересно и полезно е! Да знаем, да знаем, колко да знаем, все има какво да научим....Благодаря!  bouquet

# 562
Е, ние да не сме школа по хомеопатия. Провеждаме си лежерни уточнения. Laughing

# 563
  • Пловдив
Е, аз пък да не съм казала да направите пълен курс по хомеопатия безплатно... Crazy Просто исках да благодаря за лежерните уточнения, понеже за мен лично са интересни и полезни!   bouquet

# 564
Ама какъв ти курс, тук са някакви спорадични афоризми коментирани. При това те трябва да се четат в шест издания за да се види развитието на идеите.  Трябва стабилна методическа и дидактическа подготовка, а това от ентусиасти е трудно да се организира. Е, ние си четем, тя едно каже, аз друго, Диди трето. То съвсем от далече трябва да се почне... Вече е направено!

Хората знаят химия, биология, ботаника, физиология, анатомия, китайска медицина из основи. Поне с такова впечатление оставам от това, което чета. Как лекарствата са групирани със невероятни рефернции към природните науки. Менделеевата таблица обяснена. Много интересно. И писано с много труд и усилия.

Сега например, ако някой каже s елементи, хем трябва да обяснява какво означава това, хем да говори за хомеопатия. Много е трудно. Или angiosperms...никой не разполага с време нерви за такава дейност.много е интересно да се проследяват връзките.

И тъй и тъй си говорим за сънища, знаете ли, че Менделеев е сънувал как да построи таблицата. Виждал е зависимост, но не могъл да го формулира. Правил различни подредби на елементите докато в един прекрасен ден го сънувал и воала!

# 565
за жалост отдавна не сънувам, скъсах връзката с другия свят. и аз незнам кога. дано я възстановя... Crazy

аз намирам подобна размяна на реплики също за много полезна и чета с удоволствия подобни постове.
жалко, че малко практикуващи хомеопати имат време и желание за подобни дискусии.
те обогатяват доста... не става въпрос за крадене на занаят, става въпрос за импулси  Wink

в линка, който пуснах горе на немски, има едно изречение, което не разбирам. статията за е за прилагането на различни потенции - кога се прилагат ниски, кога високи. та изречението е:
5. Nahrhafte Mittel wirken besser in niedriger Verdünnung, funktionelle Mittel in hohen Verdünnungen.
засищащи (?) средства (лекарства) влияят по-добре при ниско ниво на разреждане, функционални средстава (лекарства) при високо ниво на разреждане.

знам, че Хл са разделени спрямо изходното вещество на минерални, органични и т.н., но тези 2 категории ме объркват. някой знае ли за какво става въпрос?

# 566
  • Обетованата земя
Това със съня на Менделеев е много интересно, и ми звучи съвсем нормално, аз много сънувам и съм имала пророчески сънища, единия беше за смъртта на баба Ванга, още настръхвам като се сетя, иначе съм сънувала решение на трудни задачи, едно време в математическата гимназия, сънувала съм разбиващи се самолети преди болести, иначе най-редовно си сънувам щуротии и фантасмагории. Имам и периоди без да сънувам, но по-скоро не ми е типично. И сега в книгата на Виджейкър пишеше, че ако сънуваш разбиващ се самолет, означава предзнаменование че ще ти се случи болест, с която влизаш в сифилистичния миазъм, а аз 1-2 месеца след този сън получих обрива, който си стои и до днес, но по-скоро си мисля че съм в сикотичния миазъм.  Crazy

# 567
  • Пловдив
преди се е писало че Температурата при Беладоната е с внезапно начало.
Възможно ли е остро състояние да е за Беладона,ако на единия ден се опитва да се качи Т ,но успява само до 37.1-37.2,а на втория ден вече се качва на 39,или това е вече плавно покачване и не може да е Беладона?

# 568
Asya, вземи си издание на Органона под редакцията на  O'Reilly. Там е най-разбираемо. Мисля, че ще е по-добре да го прочетеш на английски точно в това издание.

# 569
budiko, не само покачването на Т се гледа. моят хомеопат пита и за цвета на кожата, потене, сън, емоц. състояние, жажда и т.н.

единственият път, когато детето вдигна рязко Т и беше над 40С, трябваше да дам ХЛ (забравих кое), но го нямах. изчаках 3 часа и картината се промени и давах пулсатила, която го успокои и детето заспа.
т.е. не съм давала беладона. Peace
гледа се цялата картина.

Asya, вземи си издание на Органона под редакцията на  O'Reilly.

въпросът не съм го извадила от Органона. това е написано от Grauvogl.
писах и по-напред: не виждам смисъл да чета нещо в превод, след като схващам нюансите в оригинала. Peace

аз още съм с измръзнали пръсти.
тези на краката се оправиха, останаха 2 пръста на ръката Rolling Eyes
до сега Т при нас навън не е падала под 10С, незнам как успяха да ми измръзнат пръстите ...

Общи условия

Активация на акаунт