"Друговремец" на Диана Габалдон

• 87 667
  • 229
  •   1
Отговори
# 75
Красе, мерси!

Само не разбрах

Скрит текст:
Гелис е жива, така ли? Аз май нещо се омотах, в книгата изгаряха ли я на клада или само в сериала беше така? Забравила съм.

# 76
  • Варна
Красе, мерси!

Само не разбрах

Скрит текст:
Гелис е жива, така ли? Аз май нещо се омотах, в книгата изгаряха ли я на клада или само в сериала беше така? Забравила съм.

Скрит текст:
Значи Гелис преминава в миналото през 1968 година и преди да я изгорят казва на Дугъл да предаде на Клеър съобщение : Да, възможно е  и 1-9-6-8. Тъй като Клеър и Бри са в Ивърнес през 1968, я намират точно преди да премине в миналото. Т.е тя не ги познава, защото още не е видяла Клеър в миналото. Те се опитваха да я намерят, за да не преминава, тъй като ще я изгорят. Търсиха я насам натам, намериха й записките, гримоари и прочее. Тя беше изчезнала, в навечерието на някой от 4те големи празника, тя премина. Обаче дали беше на Хелуин, забравих.

# 77
Мерси отново   bouquet!

# 78
И аз много благодаря на Красе  bouquet

# 79
  • София
Красе,   bouquet

Скрит текст:

# 80
Е хубавец е !Спор няма  Heart Eyes

# 81
  • Варна
Много хубав е Сами. Само малко косичката да поизправят,  малко рунтавелко пада.
В книгите Джейми е все вързан с панделка и косата расте ли расте.

# 82
Е ,Красе супер си Joy  спаси ми един куп безсънни нощи с книжките на Диана Габалдон.Май ще изляза права ,че първата книга е супер и другите след нея са пълнеж.................  bouquetмое мнение!
Peace и аз благодаря за преразказа

# 83
  • Варна
Е ,Красе супер си Joy  спаси ми един куп безсънни нощи с книжките на Диана Габалдон.Май ще изляза права ,че първата книга е супер и другите след нея са пълнеж.................  bouquetмое мнение!
Peace и аз благодаря за преразказа

Kрасе, супер си, благодаря ти. Ще чакам с нетърпение да споделиш и продължението  Hug

Последна редакция: пн, 27 окт 2014, 08:17 от mario.d.k

# 84
  • Варна
Книга 3
Скрит текст:
Започва веднага след битката Калоден, пролет 1746
Джейми се събужда ранен, отгоре му е убитият Блек Джак. Джейми не помни нищо какво се е случило по време на битката нито пък дали той е убил БДж. Други оцелели шотландци отнасят Джейми в една къщърка и се крият там 2 дни. Намират ги и един по един ги разстрелват. Когато идва реда на Джейми се оказва, че разстрела се води от един майор, който пък е брат на едно хлапе, английски войник, който Джейми залови в плен и пусна после. Хлапето е английски лорд, Лорд Джон Грей. Та брат му пуска Джейми да мре по пътя за Лалиброх, въпреки, че Джейми настоява да го убият.
Когато пристига полумъртъв в Лалиброх, сестра му го спасява. Обаче той не е помилван, а е пуснат нелегално така да се каже. Започнали са гонения и той се крие в една пещера в продължение на 7 години. Имението му е пощадено, защото преди да изпрати Клеър обратно го преписа на племенника си. Мъртаг за свидетел, а те двамата с Клеър като собственици се отказаха, Фъргъс го занесе в Лалиброх. А, да и Мъртаг е убит в битката, никой не знае все още как.
След 7 г Джейми решава да се предаде, защото е на път да полудее сам, отделно вече гоненията са намалели и се очаква да не го обесят, а затвор. Правят една машинация, молят един от неговите хора да го предаде, за да се вземе наградата за главата му и така да им средства за изхранване на семейството и наемателите.
Попада в затвора Ардсмюр. Там живее като лидер на всички останали затворници. Губят ми се колко години. Единият от началниците на затвора го е държал в окови няколко години. После идва за комендант лорд Джон Грей. Та, той започва да прекарва повече време с Джейми и разбира се, се влюбва в него  Mr. Green Джейми отблъсква чувствата му и остават приятели. В един момент се появява някакъв Макендзи в една кръчма, говорещ за пари и викат Джейми за преводач. Той говори за бяла вещица и умна жена, както са наричали Клеър и какзва къде има съкровище. Джейми бяга от затвора, намира съкровището и не го предава на властта, а го оставя там, където е било и го ползват после. Взема само един сапфир и го после го дава на лорда, като казва че всичко останало е хвърлил в морето. След като затворниците приключват работата по обновяването на крепостта те са изпратени на заточение в Америка. Лордът, против волята на Джейми, успява да му издейства да остане в Англия и да бъде слуга в един английски благороднически дом. Там той е коняр и си живее добре, докато щерката на стопанина, не решава да го прелъсти. Нашият човек се опъва, обаче тя е прихванала едно писмо на Джейни и го изнудва. Тъй като момата ще я женят след 2 дена за един дърт граф, той отива и преспива с нея. Разбира се, след 9м се ражда наследник на графа и той е син на Джейми. Момата умира след раждането, а графът бива убит при един скандал веднага след раждането от Джейми. Никой не разбира, че детето е копеле. В един момент Джейми остава да работи вече доброволно там, за да близо до детето. Но тъй като му е одрало кожата освен косата, трябва да си замине у дома. Лорд Грей се жени за сестрата на момата, която роди и става довоеден баща на сина на Джейми, Уили.
В Лалиброх Джейми не се застоява и отива в Единбърг, където става печатар. Годината е 1765.
През цялото това време в действието се включват  Клеър,  Роджър и Бии, които откриват документи за живота му. В дневника на майора пише как го е пощадил, в една легенда се разказва как е живял в пещерата,  в документите на затвора е записан  и  накрая намират една печатна прокламация с неговото име и разбират, че са го проследили 200г назад. В този случай Клеър може да се върне и да го завари жив.Тя решава да се върне и като оправя всичките си дела в 20в, преминава в 18в. Отива в Единбърг и следва най-тъпия реюнион евер!!! Припаднал Джейми, секс, пък пак някви драми, той и контрабандист на алкохол го играе, все търчеше насам натам, бе тъпо. В един момент става ептен напечено и отиват на село. Там се оказва, че Джейми се е оженил за Лийри, оная малката от замъка. Та тя го хваща тъкмо по време на секс. Става голям панаир и Клеър офейка и го остави ранен. Племенникът му я подбира обратно по пътя и я връща в Лалиброх. Там идва адвокат и се решава, че Джейми ще плато огромно обезщетение на Лийри. Отиват да вземат от съкровището и в един момент се приближава кораб (съкровището е на малък остров) и пленява племенника му Йън и съкровището. Оттук насетне следват приготовления и пътешествие до Новия свят да спасят хлапето.
Докато плават ги пресреща английски боен кораб с епидемия на борда и вземат Клеър насила да ги лекува. Там тя се запознава с лорд Грей, който пътува до Ямайка, за да поеме поста губернатор. Следва пак измишльотини, Клеър бяга, пък попада на еди остров, пък Джейми я търси на английския кораб и т.н. и после всички са намират на един същи остров.
Откриват следите на кораба отвлякъл Йън и отиват в Ямайка. Там се оказва, че корабът е изпълнявал поръчка на Гелис (тя е жива, Дугъл я спасил от изгарянето). Скъпоценните камъни служат като средство за преминаване през времето, като заплащане един вид. Тя иска да се върне във времето и тук не схванах идеята. Имало пророчество, че потомък на Ловат ще извоюва независимостта на Шотландия и тя открива, че това е Брияна и решава да се върне в 20в. Пък за какво й е Брияна, не разбрах. Йън е там и тя е спала с него. Взема го на един остров, където в една пещера има проход във времето. Там успяват да я намерят Джейми и Клеър, Гелис умира, другите са живи и здрави.
Тъкмо тръгват от острова и ги погва в преследване английския боен кораб. Попадат в буря. Нашите оцеляват, англичаните се разбиват. В крайна сметка се оказват в Колониите, т.е САЩ.
Имат скъпоценните камъни на Гелис и така свършва книгата.
Надявам се да не съм писала несвързано, нямам време да го редактирам художествено. Тая книга беше пълна скръб!!!

# 85
Красе, мерси отново!

Май се убеждавам, че Диана Габалдон е трябвало да спре след първата книга. Сагата се е превърнала във фентази-сапунка.

# 86
  • Варна
А четвърта беше спокойна и приятна  Mr. Green

# 87
Красе, благодаря отново! Направо от написаното определено е пълна скръб третата книга, егати и измишльотините и чудесата ...

# 88
  • София
Kрасе , благодаря ти.

# 89
Малеее....то по-объркано от "Дързост и красота" Joy Красе ,шапка ти свалям за прочита и за преразказа   bouquet !

Общи условия

Активация на акаунт