ПЪРВИ клас - 2 тема

• 42 954
  • 737
  •   1
Отговори
# 495
Нямам против анцуга, като дреха, но по неформална. В градината така беше свикнал с тях, че обличането на дънки си беше война. В резултат въведох правилото - за училище с дънки или панталон. Все ме пита не може ли компромис, че някой вчера бил с анцуг. Не може ! Ще свикне. И с обувките с връзки така. Достатъчно е голям да се оправя, загащва, завръзва, закопчава - колани, копчета всичко. В първата седмица влезе в час. Сега само якето забравя редовно в шкафа. Иначе е спретнат, като съм го изпратила сутринта.
Вчера са имали театър - от рекламните. Мила, много моля да ми изпратиш онези твои документи обосноваващи защо не е редно да плащам три лева, за да гледам рекламно представление. /макар че беше на използвана от нас марка паста за зъби/

# 496
Калина носи всичко в чантата.
Български и математика всеки ден и допълнително изобразително изкуство, музика, роден край.
По Бит и техника учебника стои там.
По български и математика са учебник, учебна тетрадка, още една учебна тетрадка и обикновена тетрадка. Simple Smile

# 497
  • sf
Само веднъж я мерих раницата, в най-тежкия ден- към 3кг беше.
Доста неща си седят в училището. Но и той няма къде толкова да я носи тази раница. От антрето до стаята и обратно- един коридор разстояние. През деня не се местят от стая в стая, така че не виждам проблем с тежестта  Rolling Eyes

# 498
За нашата раница таткото се оплаква, че му тежи  hahaha Щото той я носи сутрин. Малката пък се оплаква, че иска тя да си носи раницата...
Сега им произвеждаме шкафчета, та поне някои неща да им седят там.

# 499
  • Варна
Mirama, много са ви облекчили откъм помагала! При нас по БЕЛ имат (и носят ежедневно): буквар, тетрадка за упражнение на елементите (лилава по-дебелка), една с вълшебник, една бяла със слънца, сборник (също хич не малък) и 2 броя тетрадки с ТШР... 7 неща общо. По Математика - същата работа... Страх ме е да премеря раницата, но и тя не я носи дълго - 20-30 метра от входа на училището до стаята - справя се Simple Smile

# 500
  • София
Днес на път за училище се загледах как масово родителите влачат раниците на децата. Чак ми стана неудобно какви мъже ще отгледаме, цял живот ли ще им носим багажа...

Вчера на улицата станах свидетел на следната случка: баба, баща и дете около 3-и клас. Бащата носи раницата, бабата - около 6 торби а детето с ръце в джобовете. Бащата подава раницата на детето и казва да я вземе, за да отиде да докара колата. Обаче бабата... като перна през ръцете детето да не пипа раницата, че била много тежка. И тя я нарами заедно с другите торби.
Първо ме озадачи защо бащата не може да носи раницата към колата, а бабата чак ме възмути.

Знам, че са тежки ученическите чанти, че децата са малки, че им се изкривяват стойките... ама като ги гледам моите как гледат телевизия например, никой не може да ме убеди, че ако получат изкривена стойка, ще е от чантата  Whistling
Моите хора сами си ги носят - в понеделник като е голямото пренасяне баща им ни транспортира с колата, пък и няма как да влача допълнително две чанти

# 501
  • София-Младост
Довечера ще премеря самата раница празна, защотоот толкова ергономичност май тя тежи празна. Иначе носи 3-4 тетрадки малък формат...незнайно защо обаче, 2-3 поагала по БЕЛ и МАТ, някакво гланцово блокче+скицик разнася всеки ден, несесер и това е. В страничните джобове шише с вода+храна... Сам си я носи сутрин до у-ще, пътуваме и с автобус няколко спирки. Вечер баща му го взима с колата и е облекчен. Най-тежка беше в понеделник, беше донесъл почти всички учебници и терадки от шкафчето.

# 502
Изкривена стойка няма да получат, но протрузия  на прешлен или някакво нараняване на гръбнака е напълно реално. Не знам защо токкова се подценява този проблем . истината е,че от това адски много се страда в напреднала възраст,а лечение за сега няма.

# 503
  • sf
Айде сега какви деца ще отгледаме  ooooh! То другото да им е наред / възпитание, мироглед и т.н./ пък физически /не/носенето на багаж не е проблем  Wink
Ами честно няма как да стане това да го оставя той да носи тежката раница през целия път.
По-важно ми е например да ми помогне с покупките- да вземе хляб, млякото, нещо леко, ей така за идеята да помогне. Пък като порасне и направи мускулите и тежкото ще ми носи  hahaha

# 504
В нашето училище оставяме раниците в понеделник и ги взимаме в петък. Познайте колко тежат #Crazy

Mirama и моят син е от по-мислещите.  Още от градината е така. По-бавно работи, но пък вярно. В началото с цел за да е по-бърз гледаше от другите деца и преписваше грешното.

Искам да попитам има ли деца, по-точно  майки на деца от 49 ОУ в темата?
Имам нужда от малко информация за това училище.

много пишете..

# 505
  • Варна
Калака, питай - ще отговаряме.  Hug Има една мама от там, но не съм сигурна дали се е разкрила и в темата, затова ще оставя тя да си реши дали да ти отговори. Моята информация е старичка, но ако мога да съм полезна - на разположение съм.

# 506
  • sf
Питай  Mr. Green
49то е на две крачки от нас. Имам познати майки, както и учителка там  Wink

# 507
Привет и от нас!

По отношение на дрехите съм твърдо за практична и удобна за детето дреха- ходи 3 пъти седмично, когато имат ФВС  с анцуг / нямат условия за преобличане /. Във вторник и сряда е с униформа- риза, вратовръзка, при хладно време пуловерче, панталон, който е на ластик.

Само учебникът по ДБТ стои в училище, всичко друго се носи всеки ден. Чантата тежи от 4 кг., 200 гр до 5,00кг.- в различните дни. Еми, тежи му, срам , не срам, но сутрин аз я нося до у- ще, на обед пак така. За него остава само да изкачи 4 етажа и после 4 етажа надолу и около 5 мин. сутрин , докато се съберат всички деца.

# 508
  • София
В нашето училище оставяме раниците в понеделник и ги взимаме в петък. Познайте колко тежат #Crazy

И при нас повечето родители така процедират. През седмицата, само малко чанте за закуските. А някой с по две круши в джобовете. Wink

Попитах за чантите, защото вече е минало време и сме понагласили организацията.
Не с цел назидание или нещо подобно.  bouquet

Благодаря на всички за отговорите по всички въпроси от днес. Оставям ви, че трябва и да се поработи.  Sunglasses

# 509
  • Sofia
Прибрахме се. Бяха на двора (носталгия... миналата година все от двора я взимах, ама няма ДГ/ПГ вече... Wink) - час на класа. Не искаше да си тръгва естествено.
При нас нали всичко стои в у-ще, в раницата разнася тетрадка и/или помагало по единия или по двата предмета (Мат и БЕЛ), играчка, храна и вода. Екипите за физ. и Хореография ги взимам по мое усмотрение, според колко са ползвани/мръсни. Учебници в петък също аз преценявам дали и кога - обичайно ще взимам МАТ, БЕЛ и Роден край.  Днес не съм взимала, че нали от вчера ходи на у-ще.   Но пък взех всичко, що беше за подвързване.  Wink
Закуската днес била филия с варено яйце и сирене. Гушкан си яла домашната ябълка разбира се.
Домашни има, не са малко, но не са и много. За наваксване също - но то е бавно и когато може. Разбира се, няма да се мотаем.

Общи условия

Активация на акаунт