ПЪРВИ клас - 2 тема

• 42 972
  • 737
  •   1
Отговори
# 435
Ти пантофи, маратонки пращала ли си?

Не, моят има там гуменки за физическото и маратонки за футбол и тенис и не знам къде би побрал още едни маратонки. Вчера, като отиде с гумените ботуши, му казах да си ги преобуе с маратонките за спорт и да седи с тях през деня. Но това е единичен случай, иначе засега няма проблем да си седи с външните кецове. Те са му от плат и не му запарват, но като стане по-студено и тръгнат с ботуши, сигурно ще му пратя едни кецове за вътрешни обувки. Макар че момчетата както всяко междучасие излизат да ритат, направо си представям как ще изскочи на снега с кецовете и ще си намокри краката.  Mr. Green Та не знам какво да правя...

# 436
  • София
Калака, при вас това си е проблем със занималнята и дано да ви приемат в другото училище.

При нас е същото, което описва Ronique. В 17ч. бусчето го оставя при баба му, в три дни от седмицата има карате от 18:30ч. и то на практика не ми остава време да го видя. А като се случи да съм и събота и неделя на работа...  Sad Миналата седмица уикенда толкова хубаво ни беше с онази настолна игра, за която споделих (огромния плюс, който отчетох, че се разболях и не ходех на работа).
Класната поне ме успокои, че няма нужда да го занимавам с учене и писане вкъщи, тъй като той запомнял много бързо и дори да е пропуснал нещо (от чисто детско разсейване) в сутрешния час, после го наваксва следобед.
За дрехите - ние сме с униформа и това много ме облекчава. Има комплект резервни дрехи в училище, но досега не се е налагало да ги ползва. Преоблича се без проблем за физическо, с анцуг и гуменки, след часа - преобличане с униформата. Само дето не мога да го науча сам да се сеща да се загащва  Tired

# 437

Витаминче - не съм спец по БЕЛ, но ще ти кажа какво бих направила аз ..

Dive и аз така й обяснявах сутринта да прави и на мен ми се вижда така сякаш най -лесно.Дано ме  е разбрала,защото при нас го има и проблема с бързането и това допълнително усложнява нещата..Просто бърза,съответно изтрелва сричките бързо ,но записва по-малко букви (кутийки) в тетрадката,защото в главата й в момента на изписването са срички , а не букви  и всичко от там вече става един мармалад.Ще се окаже това за нас по-проблемно и дано с повече тренировки в къщи да се научи,защото иначе при диктовка ще пише идиотии... ooooh!

# 438
  • Sofia
Тръгвам да си взема съкровището. Simple Smile

# 439
Витаминче, при нас  няма написана думичка, само картинка, детето трябва да определи брой срички и после брой звукове.
През деня когато се сетя казвам думичка и заедно изброяваме звуковете, правено това многократно става като автоматизиране и синът ми сега няма проблем с това.
През лятото играехме така, даже бяхме нарекли играта" Измислям и броя". Един път той казва дума, аз броя звуковете, после той. Като за сега избягвам да давам примери с думи, съдържащи буква с 2 звука. Пробвайте играта, мисля , че ще се получи!

# 440
На тази РС ни четоха правилниците, подписвахме декларации, маршрутни карти рисувахме - такива неща. За класа като цяло каза учителката - били много добре възпитани децата, спокойно се работело, имало няколко, които по-бавно действали, други се разсейвали по-лесно, трети малко с по-развинтено въображение и вечно нещо недочули докато си фантазират техни си неща... но като цяло каза, че е много доволна от тях и като дисциплина и като умения. Дано продължи така.
Витаминче - не съм спец по БЕЛ, но ще ти кажа какво бих направила аз ако детето ми срещаше този проблем. Нека каже думата на глас (от картинката), след това да преброи с пръстчета колко са буквите, докато я казва буква-по-буква. После да нарисува толкова квадратчета, колкото са буквите (аз я карам да прави звуков анализ в една упражнителна тетрадка с квадратчета, че по-лесно ги рисува там). От там нататък би трябвало да е лесно - слага гласни-съгласни и е готово.
А, и за умората щях да пиша - при нас се усеща вече също. Всеки ден без неделя е на тренировки... Онзи ден ми каза, че ако скоро не я сложат в "голямата" група по ХГ, мисли да се отказва, че много се уморява, пък било "бебешко". Балета определено й идва по-хард Simple Smile
Диве, лека поправчица: броят букви и брой звукове може да е различен. Naughty Напр: ягода- 6 зв., 5 букви. Нека брои за сега звуковете на думички без букви с два звука!

# 441
  • Варна
Еми както казах не съм спец Simple Smile Но за момента гледам, че избягват думи с я, ю, й - не знам как би трябвало да ги оцветяват тях. Иначе си права за буквите и звуковете, но пък те сега не гледат ли буквите, от които е съставена думата newsm78 Замислих се, че не съм наясно май какво отразяват тези квадратчета - буква или звук Rolling Eyes

# 442
Ох, голям зор е с целодневното обучение и ходене на занимания после. Направо не знам как да вместим плуване след училище, моят син си идва в 17.30 и сигурно няма да успяваме за 18 ч., а нямаме вариант при избрания треньор за по-късен час. Освен да го взимам от училище и да го водя, не виждам иначе как ще стане, но това си е голям ангажимент.

# 443
  • София
http://nmd.bg/podobri-li-se-sastoyanieto-na-toaletnite-v-utchili … inalite-4-godini/
За да разберат дали състоянието на тоалетните в училище се е подобрило за изминалите 4 години има нови анкети, насочени към ученици, учители и родители. Те ще бъдат активни до 31 октомври 2014 г. Попълването им няма да Ви отнеме повече от 5 мин.
Ако имате възможност и виждане попълнете анкетата

# 444
  • София
Моето дете, когато няма изписана дума а картинка, нпр. Котка - слага си юмрукът под брадичката и я казва КОТКА на гласните винаги удря брадичката юмрук и така се знае колко гласни са
В детската градина ги караха с юмрук под брадичка и моя младеж много лесно се научи да разделя сричките.
А вчера направи пред мен така звуков анализ:
1. пляска с ръце за да определи броя на сричките
2.разчертава си правоъгълници според броя на сричките
3. вътре в самите правоъгълници разчертава броя на звуковете
4.оцветява съответния цвят съгласните и гласните

А иначе съвсем не целенасочено един ден, докато карам в колата си измислихме игра да говорим (пеем)  някакви  смешни за него неща в срички.  Grinning Така не се отекчава и свиква да ги разделя.

# 445
Вчера мина РС. Според г-жата класа е добър, но няма необходимата подготовка от подготвителна група. Всички деца са били в ДГ. Абе едва ли не тя отново ги учила на звуков анализ и други подобни. Вчера са имали тест входящо ниво. Доста деца са отсъствали вкл. и моята. Другата седмица ще го правят съответно по Мат. и БЕЛ. Да видим какво ще каже после. Днес мисля да я упражнявам да прави звуков анализ. Досега като сме си играли на думи, определя точно сричките. Сега ще я карам да прави модел на думата.
Идваха да ни карат да правим застраховка, но не разбрах задължителна ли е. Г-жата спомена за силанизирането на зъбите, местна зъболекарка го прави, да ходим при нея да се записваме. Не съм решила да ли да го правим.
Другото на което обърна внимание е че вече няма да можем да влизаме до класните стаи. Оставяме ги пред училището, ако закъснеем звъним на звънеца отвън.

# 446
  • Перник
mimka_8, и при нас споменаха за застраховките - не са задължителни, струва 2 лв. за 1 календарна година. Предвид факта, че в нашия  клас вече има 1 счупена ръка и едно счупено малко пръстче на ръка, мисля да направим, пък по-добре да не се налага да я ползваме.
И при нас четоха правилник, подавахме декларации дали сме съгласни децата да бъдат снимани на тържества например и снимките да се качват в сайта на училището.

# 447
  • Русе
Аз да попитам за силанизирането на зъбките?
Кое е безплатно-силанизирането на толкова зъбчета, колкото е необходимо или само прегледа, понеже на нас така ни обясниха, че само ни преглеждат и казват, дали има нужда от силанти, а после ние си плащаме, ако има нужда. От дискусията тук обаче оставам с впечатление, че безплатно е и поставянето на силанти.

# 448
  • София
vesssrusss,моята дъщеря донесе декларация за съгласие,където изрично беше упоменато,че силанизирането е безплатно.Имаше и място,където стоматологът ще запише на кои зъби и кога е правено.Аз я върнах подписана.

# 449
Аз съм за застраховката, но така ни поднесоха информацията, че не разбрах по принцип дали е задължителна. Когато ги водят някъде, не са ли задължени децата да имат застраховка? Застраховката покрива и шарки, Стефи не ми е карала шарка.

В петък Стефи е на зъболекар, има едно малко кариесче. Ще разговарям с нашия лекар, за неговото мнение. Аз също знам че поставянето е без пари, това е пак по някаква програма.

Общи условия

Активация на акаунт