Великобритания - тема 54 Есенно Зимна

• 54 882
  • 737
  •   1
Отговори
# 210
  • UK
Ами не знам, там работят страшно много хора все пак, а и те понякога наемат нови хора за супервайзъри/мениджъри, вместо да повишават персонала. Примерно аз като кандидатствах, имаха обява и за супервайзър. Аз също кандидатствах, те наеха една жена, но знам, че действат и по двата начина, понеже момчето, което ми беше супервайзър вчера, е на 21 и работи за тях от 17 годишен, не е започнал на тази позиция. Аз имам опит на подобни позиции, имам и мениджърски опит, но засега просто се опитвам да се справям добре и да не се излагам, за да се задържа там. Това, което искам в момента, е да си намеря по добро място за живеене, но няма да стане тази година. Тук направо се побърквам с миризмите им, с шумовете им (една картонена стена дели възглавницата ми и тоалетната чиния), имам нужда от малко повече място и чистота... Но това няма да стане скоро, по постижимата ми цел е да успея да си платя наема до края на Ноември, както и да върна другите пари, които дължа. Онзи ден дадох сто паунда на хазяина, които са наема за по малко от две седмици, дължа му още 390, плюс за още три седмици докато ми платят... Онзи ден той идва да говори с мен, да ми кажел, че се притеснява, че скоро ще дължа повече, отколкото ми плащат, но аз му връчих стоте и той се успокои за малко. Другата седмица трябва да чуя дали ще взема двете седмици Хаузинг Бенефитс, те поне малко ще помогнат, ако ми ги дадат. Не мога да отделя повече в момента, трябваше да си купя още два панталона, тениски, ризи и обувки за работа, за да мога да ги сменям, понеже той пък ще почне да мрънка ако пускам пералня често, и сега имам 103.45 до 31ви. Била съм и по зле Simple Smile

# 211
  • Варна
МГМ, а ти как кандидатства в Праймарк за работа. През техен сайт или направо в магазина.
Може да ми отговориш и на лични. Благодаря.  bouquet

# 212
  • UK
Аз използвах indeed.co.uk, където качват обяви от всички сайтове, тоест на този сайт е само линк към обявата в сайта на Праймарк, но е удобен за търсене и много по приятен за работа от този на ДжобСентър, а и събирах обяви от други места, не само пуснати директно в него, както е този на ДжС. Кандидатствах в сайта на Праймарк, първоначално има няколко въпроса, на които отговаряш, колко часа си съгласен да работиш, кои дни си свободен да работиш, работил ли си преди при тях, пол, раса, религия, сексуална ориентация (това е заради дайвърсити изискванията, които имат, но може и да не отговаряш на тези въпроси. Има и въпроси за предишен опит и образование. Ако харесат отговорите на тези въпроси, веднага те препращат към друг тест, който се състои от въпроси и твърдения, на които трябва да отговориш с това кое ти се струва най правилното и кое най грешно. Примерно, въпросът е "Работното ти време приключва, но докато вървиш към съблекалнята клиент те спира и те пита за по голям номер от дадена дреха. Какво правиш?" И отговорите са пет, примерно "Казваш на клиента, че работното ти време е свършило и не можеш да помогнеш", "казваш на клиента че това не е твоя отдел и не си запознат, но наоколо би трябвало да има колега, работещ в този отдел, който да им помогне", "Казваш, че не работиш в този отдел, но ще им помогнеш да намерят този, който работи там, за да им помогне" и тн. И ти отговаряш "това е най зле" "това е най добре". Кандидатствах в сряда, във вторник на следващата седмица ми се обадиха за интервю в сряда, в четвъртък ми се обадиха да ми кажат, че съм наета, но аз не си чух телефона, та ми звъннаха в петък да ми кажат, че в неделя съм на обучение и в понеделник почвам. Четох в glassdoor че има хора, които са отишли на място и са говорили с мениджър, но онзи ден една клиентка пита, и супервайзърката ми й каза да проверява сайта, че не наемат хора по този начин. Simple Smile

# 213
Здравейте!Извинявам се предварително ,ако темата не е за тук,но не мога да се ориентирам,регистрирах се преди няколко дни.И така...Мили родители,тъй като ми предстои заминаване за Слау,моля за съвети.Имам две дъщерички -в първи и девети клас,като каката учи в Гимназията по моден дизайн в София и е с много добър успех.Имате ли представа за училище с такава специалност дори и да е в друг близък град;как стоят нещата с т.нар."чиракуване"след 16г,някакви курсове и т.н.Видях 2-3 училища ,в чиито програми пише art and design,но май не е моден,а вътрешен.Как ще изучава всички предмети на английски,тя го знае малко(учи френски).Прочетох,че има право на безплатни уроци по езика.Моля дайте инфо,съвети т.к.в модния дизайн тя вижда бъдещето си.Имам и друг въпрос-как трябва да постъпя с малката,всяка неделя ли трябва да я водя в Лондон на българско неделно училище,все пак искам да се изучи и на българско четмо и писмо.И да ми препоръчате някои т.к. в Уики-то са 28!начални училища в града.А как става записването на децата,необходими документи? http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_schools_in_Slough,Благодаря от сърце на всички майчета,които ще отделят време да ми отговорят,за да се ориентирам в новата обстановка!Весел ден!

# 214
  • Лондон
Dressy, има много информация на първа страница на темата, прочети я и ще си отговориш на доста въпроси... Българско училище има в района на Kew, което е по-близо отколкото посолството, до Слау имам в предвид, но мисля, че часовете са през седмицата след училище... За голямото дете разгледай сайта на School of Fashion and design, London, да добиеш представа, предполагам не очакваш, че такова училище ще е безплатно... Имат стипендии, но си представям колко трудно се вземат... И най-важното според мен, на 16 години на училище тук без език ми се струва безумна идея, честно... Да кажат  тези с големи деца, но на мен така ми се вижда Peace защо не мислиш върху вариант да си завърши в Бг и да научи езика  през това време

# 215
  • UK
И аз бих я оставила да завърши в България, а след това да продължи в Англия. Без език на 16 години няма да се справи, тук подобно училище няма да можете да й осигурите, а и без език няма да се справи, ако дойде, ще й предстоят изпити, които са сложни и за тукашните ученици, а без тях ще й е трудно да продължи да учи. Изобщо, в много неприятна ситуация поставяте детето.

# 216
  • Варна
МГМ, златна си.  bouquet
Благодаря за изчерпателният отговор.  bouquet
И аз съм на мнение че голямото момиче трябва да наблегме на езика.
Запишете я на частни интензивни уроци по английски в БГ.
Успех.  bouquet

# 217
  • Bristol
Dessy, за голямата дъщеря, без език, няма много опции. Предполагам ще ви предложат да продължи в колеж, където ще наблегнат на езика. Иначе ако иска да продължи с тази професия разгледайте
http://www.apprenticeships.org.uk/be-an-apprentice/applying.aspx Фирми и колежи предлагат стаж и обучение, но без език, не знам дали ще стане.
За малката, в BBC EDUCATION секцията има възможност да видиш school performance tables. Избираш опция primary school и коя община http://m.bbc.co.uk/news/education-25342354 Филтрираш, натискаш 2013, за да ти ги сортира според академично представяне (статистиката за 2014 ще излезе началото на декември). Това обаче, че ти си харесала училище, не означава че в училището има свободни места и ще приемат детето ти там.

# 218
И аз бих я оставила да завърши в България, а след това да продължи в Англия. Без език на 16 години няма да се справи, тук подобно училище няма да можете да й осигурите, а и без език няма да се справи, ако дойде, ще й предстоят изпити, които са сложни и за тукашните ученици, а без тях ще й е трудно да продължи да учи. Изобщо, в много неприятна ситуация поставяте детето.

Подкрепям мнението напълно, а като майка на 12 и 18 годишни деца искам да добавя личното си мнение, че преместването на дете над 8 годишна възраст в друга държава с непознат език е приемливо само в случаите, когато "няма какво да се губи".

Повечето са наясно, че в 6 клас (10-11 годишните) се държат изпитите, които са определящи в какво ниво ще започне детето им 7ма година.
Нивата обикновено се разглеждат на период от 3 месеца, ако има възходящо развитие детето не се мести в по-горен сет веднага, а се изчаква поне още 6 месеца - т.е една година ще крета на това ниво.
Новото ниво в следващ етап е още един стрес. С две думи, все едно детето се мести в друга паралелка с деца, които не познава (може да има едно-две познати деца) и се сблъсква с материал на по-високо ниво.
Ако приемем коментираното като пример, подобно будно дете може да успее да вдигне нивото още веднъж и в 9та година да е в по-горен сет, обаче в повечето случаи това няма да е сет, който да предполага нива от А или А+ на изпитите.

За резултати от А, А+ детето трябва да е в най-горната група задължително поне от 7ма година, а без отлично владеене на езика това няма как да се случи.
Има и изключения, но аз лично не бих разчитала само на това.

Горното е за деца и родители с амбиции за унивеситетско образование ( в първите 10-15 топ унивеситета) на по-късен етап.

Ако целта е да завърши "някакъв колеж", или "някакъв унивеситет" то тогава всяко едно будно дете би се справило, независимо, че е с ограничени езикови познания.

# 219
  • някъде в орбита...
Напълно съгласна с мненията преди мен. На 16 години без език едва ли хлапето ще успее да постигне пълният си потенциал както в училище, така и в борбата за стажантските места.

# 220
Ще се присъединя към мнението за 16 годишната. Тук на 16 завършват средното образование и ако искат да продължат нататък ходят в колеж,  за който се кандидатства. Без език няма да стане. Дойде ли тук на тази възраст, на практика ще осане без средно образование. Ако иска да ходи в университет, ще трябва да вземе така наречените A levels, нещо подобно на нашите матури, но много различен формат и отново възниква проблемът с незнанието на езика.

По-добре да си завърши в България и да учи английски междувременно. Българската диплома за средно образование ще и даде правото да кандидатства директно в университет, без да минава през A levels, а и се предполага, че дотогава ще е на ти с езика.

# 221
  • Bristol
298 много добре го е описала! Ще ползвам нейната публикация, за да вмъкна моите лични впечатления и разсъждения.
Изпита в 6ти клас е важен доколкото ви дава информация колко знае детето и как се справя с тестовете. Но примерно в гимназията на сина, за разпределение по сетове, нямаше никакво значение. Училището първите два месеца беше организирало ревижън на материала в началното училище и след това направиха техни си вътрешни тестове чиито резултати ползваха за разделянето на сетове. Ето идея за въпрос при избиране на гимназия, явно всяко училище има различен подход. Иначе и аз установих че местенето в по-висока група е трудно, но от други родители в други училища съм чувала, че не било проблем  newsm78
Също така искам да обърна внимание, че не всеки иска да ходи в университет. Някои искат да са монтьори и да си отворят собствен гараж един ден, други да имат собствено шивашко ателие и контракти с дизайнери, за това не се изисква университетско образование, а талант и много труд. Специално синът има една приятелка, която беше А-А* ученичка, изключително талантлива, работлива и креативната (помага му много при организиране на концертите с идеи за костюмите и сцената, дори сама изработи един от костюмите му), но момичето избра друг път на развитие. В момента работи в шивашко ателие и се обучава по apprenticeship програмите.

Аз лично считам, че ще му е трудно на 16 годишното дете и ще изостане от връстниците си, поради незнанието на езика, но не е невъзможно, ако знае какво иска да постигне и не я мързи  Peace

# 222
  • UK
Да, но в случая става въпрос за желание на родителите, не на детето, доколкото разбирам. Тя, ако искаше да живее в Англия, щеше да е научила английски досега. Учи си в гимназията, която е искала, това, с което иска да се занимава, и изведнъж родителите й решават да се местят в друга държава.

# 223
  • Bristol
Ако иска да ходи в университет, ще трябва да вземе така наречените A levels, нещо подобно на нашите матури, но много различен формат и отново възниква проблемът с незнанието на езика.
За университет има няколко национални квалификации, с които може да се кандидатства, не са само А-levels. Точно за fashion and textiles върши работа и BTEC квалификация тъй като си е тип занаят, както примерно инженерството. В конкретния случай това и ще предложат на детето от колежа, BTEC квалификация.
Повече информация за специалността и кои са най-добрите университети, можете да намерите тук:
http://www.theguardian.com/education/ng-interactive/2014/jun/03/ … hion-and-textiles
Изискванията за приемане можете да ги намерите в сайтовете на отделните университети. Разгледайте и изискванията при кандидатстване от България и така най-реално можете да прецените евентуално какво губи и какво печели детето в различните ситуации, да остане в България или да дойде с вас.

Мърморанке, майката не е споменала детето какво иска. Не бих искала да спекулирам и да правя предположения, нито категорично да казвам кое е най-доброто. Всеки сам си знае ситуацията. Аз се опитвам до колкото мога безпристрастно и без емоции да дам информация и полезни линкове. Не обичам да говоря на изуст или да повтарям дочути мнения, интерпретирани от други хора, винаги ровя и търся официална информация в интернета.

Последна редакция: нд, 12 окт 2014, 15:17 от Merry

# 224
298 много добре го е описала! Ще ползвам нейната публикация, за да вмъкна моите лични впечатления и разсъждения.
Изпита в 6ти клас е важен доколкото ви дава информация колко знае детето и как се справя с тестовете. Но примерно в гимназията на сина, за разпределение по сетове, нямаше никакво значение. Училището първите два месеца беше организирало ревижън на материала в началното училище и след това направиха техни си вътрешни тестове чиито резултати ползваха за разделянето на сетове. Ето идея за въпрос при избиране на гимназия, явно всяко училище има различен подход. Иначе и аз установих че местенето в по-висока група е трудно, но от други родители в други училища съм чувала, че не било проблем  newsm78
Също така искам да обърна внимание, че не всеки иска да ходи в университет. Някои искат да са монтьори и да си отворят собствен гараж един ден, други да имат собствено шивашко ателие и контракти с дизайнери, за това не се изисква университетско образование, а талант и много труд. Специално синът има една приятелка, която беше А-А* ученичка, изключително талантлива, работлива и креативната (помага му много при организиране на концертите с идеи за костюмите и сцената, дори сама изработи един от костюмите му), но момичето избра друг път на развитие. В момента работи в шивашко ателие и се обучава по apprenticeship програмите.

Аз лично считам, че ще му е трудно на 16 годишното дете и ще изостане от връстниците си, поради незнанието на езика, но не е невъзможно, ако знае какво иска да постигне и не я мързи  Peace

Мери, за първите два месеца в гимназията и моите имаха тестове за вътрешно оценяване и определяне на нивото, но нито едно от децата в класовете им не мина в различно от началното (определено от изпита в 6та година), та затова обобщих по този начин.
Иначе твоето уточнение е вярно, че въз основа на тестовете в първите месеци се уточнява нивото.
При нас местенето на горно ниво е много, много трудно, но пък отпадането се оказа много лесно.
Няколко от сета на дъщеря ми, тази година са преместени в по-нисък, а едно момче е буквално 2 сета надолу!
Сега пък с тази нова система на оценяване става още по-объркано за нас родителите.

Университетът като че ли е "абсолютна цел" за нас българите и индийците Simple Smile.
За мен това не е цел или условие, но пък годините в които мога да ги контролирам и изисквам от тях съвпадат с ученическите, та се стремя да изисквам до степен да покажат и постигнат най-добрите резултати според възможностите си обаче!

Общи условия

Активация на акаунт