Майчинството счетоводно-62

• 39 731
  • 761
  •   1
Отговори
# 345
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте,имам следният казус:
В платен отпуск съм за гледане на дете до 2 год,детето посещава детска ясла и в момента ми изпащат 170 лв майчинство(50% от цялото).След един месец ще ме уволнят от работа,поради съкръщаване на обема от работа.Въпроса ми е следният:колко пари ще взимам обезщетение от Бюрото по Труда?(в моят случай 8 месеца и 70 % от 24 месеца назад-т.е. времето в което съм била по майчинство).
И другият ми въпрос е ще имам ли право да получавам тези 170 лв майчинство след като съм на борсата?

Не могат да те прекратят по този член без разрешение от Инспекцията по труда, след като детето ти не е навършило 3 години.За справка чл.333 КТ
Иначе се получава 60% от предходните 24 месеца, ако те прекратят по инициатива на работодателя.
Елфи е казала останалото.

# 346
Здравейте......радвам се че ви има! HugНикак не съм запозната по тези въпроси,за това се обръщам към вас,макар че най вероятно се е обсъждал и моя казус  Rolling Eyes

В момента съм в майчинство,което изтича Март месец(отпуската която ми се полага след това сме се разбрали с шефа ми да ми се плати),и от тогава ще се водя безработна.Малко след като излезнах в майчинство шефът ми реши да остави фирмата в която работих и всички останали бяха прехвърлени в друга фирма с нов шеф,освен аз и още 2 момичета в майчинство които новия бос не искаше да вземе.В крайна сметка нашия шеф реши да не закрива фирмата в която бяхме докато сме в майчинство но се разбрахме след като изтече доброволно да напуснем(подписахме документи с такава дата).В момента съм бременна и терминът ми е 26 Юни и по това време ще се водя безработна.Въпросът ми е ще си взимам ли майчинство 2 г. след като ще се водя безработна.Евентуално имам вариант да бъда назначена(по документи) във фирмата на една позната като аз ще си плащам осигуровките...но кога трябва да стане това?Има ли смисъл?Колко време трябва да се водя на работа при нея?
Извинявам се ако звучи глупаво,но незнам дори къде трябва да отида да се поинтересувам  newsm12 Благодаря предварително

# 347
  • В полите на Пирин планина
Десита, ако си безработна няма да вземаш майчинство/обезщетение от НОИ.
След като се прекрати настоящия договор би могла да се "прехвърлиш" във фирмата на твоята позната, но да се разбереш с гинеколога ти да ти дава болнични, за да дължиш само 20.16 лв. здравна вноска. Нужно е в новата фирма да имаш един отработен ден по документи, за да влезе договорът в сила.

# 348
добър ден искам да попитам  някой тук който работи в социалните има ли искам да попитам какви помощи ми се полагат ...

# 349
  • Пловдив
добър ден искам да попитам  някой тук който работи в социалните има ли искам да попитам какви помощи ми се полагат ...

Майчинство взимаш ли?Иначе детски,помощи за отопление

# 350

Майчинство взимаш ли?Иначе детски,помощи за отопление

ами вземам  но е минималното 340 лв  сега ще вземам и още  175 лв   от май месец  защото чакаме 3-то дете  дохода ни ще е  1211 лв за 5 членно семейство ...  идва на човек 242.20

# 351
Не знам, дали си спомняте моя казус - погрешно ми беше изчислена дневната ставка на болничния (разликата се оказа 4 лв). След като подадох он-лайн жалба, вече мога да се похваля, че НОИ са направили корекцията за болничните bowuu (Благодаря още веднъж на Ала-Бала за съдействието с калкулациите)  bouquet

НО - виждам, че вече са ми превели и първия превод от 45- дневния болничен и ИЗНЕНАДА Crazy - пак е грешна ставката (пак горе-долу с 4 лв) #Crazy Предполагам, че ще трябва наново да пусна жалба или ще е достатъчно да им се обадя?

# 352
Здравейте, момичета! Изчетох доста и мисля, че горе-долу се ориентирах, но ми се ще някой да ми потвърди Simple Smile Ситуацията ми е следната - в момента съм на пробен трудов договор и най-вероятно ще ме освободят когато им кажа, че съм бременна. Имам 7 години трудов стаж и до сега не съм била на борсата. Чудя се дали нещата ще се стекат по следния начин- освобождават ме, отивам на борсата където взимам 60% от заплатата, намирам фирма да ме назначи за последния месец преди 45те дни, плащам същите осигуровки като за нормалната ми заплата и след това си взимам майчинството на 90%. Четох някъде, че за майчинството времето, през което си на борсата се брои все едно взимаш заплатата, на която те обезщетяват.много ще съм благодарна ако някой ми помогне Simple Smile

# 353
  • Пловдив
Здравейте, момичета! Изчетох доста и мисля, че горе-долу се ориентирах, но ми се ще някой да ми потвърди Simple Smile Ситуацията ми е следната - в момента съм на пробен трудов договор и най-вероятно ще ме освободят когато им кажа, че съм бременна. Имам 7 години трудов стаж и до сега не съм била на борсата. Чудя се дали нещата ще се стекат по следния начин- освобождават ме, отивам на борсата където взимам 60% от заплатата, намирам фирма да ме назначи за последния месец преди 45те дни, плащам същите осигуровки като за нормалната ми заплата и след това си взимам майчинството на 90%. Четох някъде, че за майчинството времето, през което си на борсата се брои все едно взимаш заплатата, на която те обезщетяват.много ще съм благодарна ако някой ми помогне Simple Smile

Борсата ще ти я взимат на 340 лв месечно
Намираш си фирма и ще взимаш 2 г майчинство,да

НО - виждам, че вече са ми превели и първия превод от 45- дневния болничен и ИЗНЕНАДА Crazy - пак е грешна ставката (пак горе-долу с 4 лв) #Crazy Предполагам, че ще трябва наново да пусна жалба или ще е достатъчно да им се обадя?

Пиши им отново мейл

вземам  но е минималното 340 лв  сега ще вземам и още  175 лв   от май месец  защото чакаме 3-то дете  дохода ни ще е  1211 лв за 5 членно семейство ...  идва на човек 242.20

Дохода на човек ви е по-висок от прага за помощите за отопление.Детски ще си взимаш.Все пак намини през социалните и виж какво ще ти предложат

# 354
Благодаря за бързия отговор, <3Elfita<3! Сега Hug поне ще имам време да мисля за друг вариант, че дори и за два месеца, тези 340 лева ще ми смъкнат доста. 

# 355
  • plovdiv
Здравейте,да попитам и аз нещо.Преди да забременея имам ползвани болнични.Веднъж 3 и след известно време още 30 дни.Юни месец забременях,след това юли се наложи да вляза в болница за задържане.От тогава съм в болнични.Първия от болницата,след това от комисия.Вчера бях на поредната ЛКК.До момента имам 154 дена с включения нов болничен до 15.12.Казаха ми че ми остават още 26дена.Четох че общо за годината мога да имам 180 дена болнични,независимо от къде са издадени.Вярно ли е?Попаднах на информация,че можеш да имаш до 40 дни болничен с прекъсване от лекар и след това да имаш 180  от ЛКК.Объркана съм.След нова година ще имам право на нови болнични,но трябва ли да имам отработен ден или да си продължа болничните от ЛКК.Трябва да изляза в 45 дневния болничен на 13 януари.

# 356
можеш да си пуснеш отпуска за оставащите дни
аз бях в аналогична ситуация, 45 дневния ми трябва да започне на 18 януари, за това си пуснах 12 дни отпуск, който да ми прекъсне болничните

# 357
Здравейте.Ще се радвам ако някой може да ми отговори :
Назначена съм на срочен договор  по чл.68/1/т1,до завръщане на титуляра,тъй като е в майчинство.Срокът до който трябва да се върне всъщност е около м.февруари 2016г.До тук добре, но аз също ще излезна в майчинство живот и здраве.Терминът ми е на 05.05.2015г.
Ще направя тези 18 месеца, които ги изискват  точно май месец 2015г.Та въпросите са ми следните:
1.Ще ползвам ли майчинство и колко време съответно и ще ми се прекрати ли договора след завръщане на титуляра, или след изтичане на 2те години.
Благодаря ви предварително?

# 358
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Назначена съм на срочен договор  по чл.68/1/т1,до завръщане на титуляра,тъй като е в майчинство.Срокът до който трябва да се върне всъщност е около м.февруари 2016г.До тук добре, но аз също ще излезна в майчинство живот и здраве.Терминът ми е на 05.05.2015г.
Ще направя тези 18 месеца, които ги изискват  точно май месец 2015г.Та въпросите са ми следните:
1.Ще ползвам ли майчинство и колко време съответно и ще ми се прекрати ли договора след завръщане на титуляра, или след изтичане на 2те години.

Да напишем за милионен път - нужният стаж е 12 месеца...първо.
След завръщане на титуляра имат право да ти прекратят договора, но ще получаваш обезщетение до края на 410-я ден.Втората година само ако започнеш някъде другаде на трудов д-р.

# 359

Да напишем за милионен път - нужният стаж е 12 месеца...първо.
След завръщане на титуляра имат право да ти прекратят договора, но ще получаваш обезщетение до края на 410-я ден.Втората година само ако започнеш някъде другаде на трудов д-р.

Ок,разбрах.Посочих 18 месеца, тъй- като това е написано в страницата на НОИ.Благодаря ви.А какво ще се случи с  платената отпуска която ще имам около 35 дни от това предприятие?

Общи условия

Активация на акаунт