Майчинството счетоводно-62

• 38 211
  • 761
  •   1
Отговори
# 15
Здравейте, няма към кого да се обърна за съвет, за това питам тук.

Вчера на 13.10, ми приключи втората година майчинство за отглеждане на дете. Освен това съм бременна в 4-ти месец и счетоводителката ми препоръча да си пусна първо събралият се в годните на майчинство платен отпуск (48 дни) и след това да пускам болничен до 45-дневния.

Така..днес обаче отново ми се обади и ми обясни следното: Доста преди да забременея шефът на фирмата изрично по наша лична договорка ме осигуряваше на реалната заплата, която получавах -700 лв (осигуровките съответно си ги поемах аз). Та днес счетоводителката ми каза, че трябва  да се върна на работа поне  за месец, за да ми остане  това като база за болничен и майчинство - 700 лв, в противен случай щяло да ми се начислява минималният осигурителен праг за професията, а именно 420лв..

В голяма чуденка съм, не разбрам от счетоводство грам, а се притеснявам да не се  опитат да ме прецакат  шефа и счетоводтството. 
И все пак..ако не подписвам нови анекси и договори, ако няма отправена промяна към нои..как така ще ми се променят осигуровките от само себе си?? В нои от къде ще знаят, че само аз съм била редовен платец на осигуровките си, а останалите ми колеги получаватдоста  над това, което се осигуряват??

Благодаря  предварително за мненията и препоръките!!

# 16
  • Варна
Здравейте. Аз съм управител на фирма (ЕТ) и се самоосигурявам. Имам 3 години стаж и всеки месец внасям осигуровки (на високият процент) и подавам декарация 1. Скоро излизам в болничен по майчинство и не съм наясно какво трябва да правя с него. Знам, че трябва да продължа да подавам декларация 1, но не знам 1. Къде трябва да обявя болничния и 2. Как ще се промени осигуряването ми? Аз ли ще продължа да си внасям осигуровките? Преводите за майчинството как и къде ще получавам?
Извинявам се, ако не съм успяла да обясня качествено и благодаря предварително за отговорите. Тъй като нямам счетоводител, реших да се допитам първо тук, а при нужда ще потърся и платена помощ.   bouquet

# 17
Здравейте искам да попитам от 8 октомври ми е болничния 45дни преди раждането. искам да попитам кога се изплащ..

# 18
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте. Аз съм управител на фирма (ЕТ) и се самоосигурявам. Имам 3 години стаж и всеки месец внасям осигуровки (на високият процент) и подавам декарация 1. Скоро излизам в болничен по майчинство и не съм наясно какво трябва да правя с него. Знам, че трябва да продължа да подавам декларация 1, но не знам 1. Къде трябва да обявя болничния и 2. Как ще се промени осигуряването ми? Аз ли ще продължа да си внасям осигуровките? Преводите за майчинството как и къде ще получавам?
Извинявам се, ако не съм успяла да обясня качествено и благодаря предварително за отговорите. Тъй като нямам счетоводител, реших да се допитам първо тук, а при нужда ще потърся и платена помощ.   bouquet

Болничният, заедно с приложение 7 и служебна бележка от банката се декларира в НОИ.Останалите болнични и приложения след това - също.Има ги в първият пост.Има промяна и в декларация 1, когато си в болничен.
Ще плащаш само здравна осигуровка и да, ти си я плащаш.

Здравейте искам да попитам от 8 октомври ми е болничния 45дни преди раждането. искам да попитам кога се изплащ..

Зависи кога ще бъде предаден в НОИ от счетоводството.Най-рано в началото на ноември ще получиш парите за октомври и то, ако болничният се предаде до утре.По принцип щом си го предала на работодателят през октомври месец, неговият срок за подаване в НОИ е 15 ноември и от там те имат 15 работни дни да го изплатят.Така че може да получиш пари чак след раждането.
Взе ми си ПИК код и следи кога ти се подават документите.

# 19
  • Варна
Pantera666, благодаря. А можеш ли да ми кажеш какви са промените в декларация 1 или ако не, знаеш ли дали ще ми ги посочат в НАП? И още един въпрос: личната или фирмената банкова сметка трябва да предоставя?

Последна редакция: вт, 14 окт 2014, 19:51 от Radost Nezemna

# 20
  • Варна
Здравейте, предстои ми да започна нова работа и ми предлагат ако искам да получавам по-висока нетна заплата да ме водят като самоосигуряващо се лице. Принципно работодателите са ми познати и се съмнявам да целят да ме прецакат, но и те са нови в бизнеса, така че може да не са достатъчо запознати.
Та в общи линии се интересувам какви са плюсовете и минусите на самоосигуряването и работата на трудов договор?  Принципно и при двете положения осигурителния доход ще е една и съща сума.

# 21
Здравейте, няма към кого да се обърна за съвет, за това питам тук.

Вчера на 13.10, ми приключи втората година майчинство за отглеждане на дете. Освен това съм бременна в 4-ти месец и счетоводителката ми препоръча да си пусна първо събралият се в годните на майчинство платен отпуск (48 дни) и след това да пускам болничен до 45-дневния.

Така..днес обаче отново ми се обади и ми обясни следното: Доста преди да забременея шефът на фирмата изрично по наша лична договорка ме осигуряваше на реалната заплата, която получавах -700 лв (осигуровките съответно си ги поемах аз). Та днес счетоводителката ми каза, че трябва  да се върна на работа поне  за месец, за да ми остане  това като база за болничен и майчинство - 700 лв, в противен случай щяло да ми се начислява минималният осигурителен праг за професията, а именно 420лв..

На първата страница на темата има полезни линкове с информация как се изчисляват обезщетенията за бременност и раждане и майчинство, които могат да ви служат за справка. Във вашият случай не става въпрос за застъпено майчинство, тъй като отпускът за отглеждане на детенцето ви вече е изтекъл. При това имате 3 възможности според действащото законодателство - да се върнете на работа, да използвате натрупаният платен годишен отпуск или да ползвате болничен за общо заболяване (поради проблемна бременност), ако водещият ЖК лекар прецени, че се налага.

В случай, че ползвате платен годишен отпуск, възнаграждението за него ще се изчисли на база възнаграждението ви през последният месец, в който имате отработени поне 10 раб.дни. (т.е. последната ви заплата)

В случай, че излезете в болничен (преди 45-дневният преди термин), обезщетението за него ще се определи по общите правила - на база осигурителният ви доход 18 месеца назад. За времето, през което сте била в отпуск за отглеждане на дете (втората година на майчинството) се взима МРЗ.

Отговорът ми може да ви стори леко теоретичен, но и въпросът ви е пълен с доста неизвестни. Преди да вземете решение може би е добре да "проиграете" вариантите на бъдещо обезщетение в калкулаторите на КиК (при това обърнете внимание, че дори да се върнете на работа за 1 или повече месеца, когато дойде време да излизате в болничен, в базата за обезщетението неизменно ще се включва периодът на отпускът за отглеждане на детенцето ви, през който за база се приема МРЗ).

Успех!

Здравейте, предстои ми да започна нова работа и ми предлагат ако искам да получавам по-висока нетна заплата да ме водят като самоосигуряващо се лице. Принципно работодателите са ми познати и се съмнявам да целят да ме прецакат, но и те са нови в бизнеса, така че може да не са достатъчо запознати.
Та в общи линии се интересувам какви са плюсовете и минусите на самоосигуряването и работата на трудов договор?  Принципно и при двете положения осигурителния доход ще е една и съща сума.

Самоосигуряващото се лице най-общо казано е самонаето, т.е. само си е работодател и само отговаря за спазване на всички изисквания на осигурителното, данъчното и т.н. законодателство. Повече инфо във връзка с осигуряването може да намерите тук: http://www.noi.bg/benefits/insurance/1913-singlel
Накратко като самоосигуряващо се лице ще имате задължение сама да се регистрирате като такова лице, да подавате всички необходими декларации, да си внасяте осигуровки и данъци, да подавате годишни декларации и въобще ще е добре да си наемете счетоводител, за да не пропуснете нещо и да плащате глоби в размери по-големи от възнаграждението ви.

При трудовият договор ползвате всички права като работник (и задължения), не се занимавате с администриране и счетоводни бумащини.

# 22
  • София
лимита на болничните е 180 дни от комисия и 40 дни от ЛЛ.
ако съм използвала повече от 40  дни от първите нали мога пак да позлвам от ЛЛ?
и за календарна година ли се смятат или от дата до дата? ако взема сега от 1 ноември гледам колко използвани имам от 1 януари или от 1 ноември миналата година?

и искам да питам нещо, за което съвсем никъде не намерих отговор.
имам изплатен болничен, изчислен е за 123лв, а са изплатени 1.52. толкова имам в сметката, и в графата изплатен в сайта на нои пак е 1.52, а графата изчислен е 123.
няма описан проблем, нито е върнат поради някаква причина.
въпроса ми е поради какви причини се получват разлики в изчислението и изплащането?

# 23
Момичета имам един въпрос.Ще съм благодарна на всеки отговор.Излязох вече 45 дневен болничен преди раждане,но той обхваща от 3 мес.(24.09-07.11)Та въпроса ми как се изплаща в такъв случай?На 3 пъти ли ще го изплатят или на веднъж?

# 24
Аз отново съм тук с въпрос. Земеделски производител с 0лв брутен доход. Осигурявам се на 240лв. Сега ми трябва бележка за доходите да подам документи за детски. Счетоводителката ми даде като там пише брутен доход 0лв, осигурителен 240лв. Да ама от социала ми я връщат. Не трябвало да изглежда така..тях не ги интересува осигурителния ми доход. Но и те не знаят как трябва да изглежда.. Вие имате ли идея?

# 25
  Здравейте, искам да попитам колко време след като болничния е даден в НОИ, излиза в системата (при проверка с ПИК може да се види) ? Благодаря.

# 26
  • София
mama na iv, при мен излиза на следващия ден. Ако е предаден на 11.09, го виждам на 12.09 с дата 11.

Аз бих искала да попитам.. след като изтече последният болничен, издаден от педиатъра и се предполага,че работодателят е предал декларацията по чл. 53... излиза ли някъде, че  е представена въпросната? влизам с пик-а и виждам само болничните,които са ми изплатени до тук..и не знам имам ли основание да се обадя да дудна на работодателя.. понеже документите при нас се предават в нои м/у 7мо и 11то число..вече сме 15ти,а никъде не виждам информация, че е представена тази декларация..ако се окаже,че са я забравили и се появи 1месечна дупка в доходите ще стане ад:(

# 27
Шана , благодаря ти за отговора!

Вариянтите са ми ясни, как се изчислява майчинството също ми е ясно, калкулаторът го тествах..

Голямата въпросителна два от факта, че ако не се върна на работа, болничните, които ще пусна след платения отпуск и последвалото майчнство за първата година ще се изчсляват на база минималния осигурителен доход за професията - 420 лв, а не сумата, на която съм осигуряване преди да изляза в първото майчинство - 700 лв. Това ме накара да се усъмня, че се опитват да ме изпързалят, а  отговорът ти, не отговаря на моите въпроси за съжалене.. Благодаря  отново все пак!

# 28
Шана , благодаря ти за отговора!

Вариянтите са ми ясни, как се изчислява майчинството също ми е ясно, калкулаторът го тествах..

Голямата въпросителна два от факта, че ако не се върна на работа, болничните, които ще пусна след платения отпуск и последвалото майчнство за първата година ще се изчсляват на база минималния осигурителен доход за професията - 420 лв, а не сумата, на която съм осигуряване преди да изляза в първото майчинство - 700 лв.Тук е моментът, в който е необходимо да прочетете внимателно как се изчислява обезщетението за временна неработоспособност (за да може и да въведете правилна изходна информация в калкулаторите). Това ме накара да се усъмня, че се опитват да ме изпързалят, а  отговорът ти, не отговаря на моите въпроси за съжалене.. Благодаря  отново все пак!

Аз бих искала да попитам.. след като изтече последният болничен, издаден от педиатъра и се предполага,че работодателят е предал декларацията по чл. 53... излиза ли някъде, че  е представена въпросната? влизам с пик-а и виждам само болничните,които са ми изплатени до тук..и не знам имам ли основание да се обадя да дудна на работодателя.. понеже документите при нас се предават в нои м/у 7мо и 11то число..вече сме 15ти,а никъде не виждам информация, че е представена тази декларация..ако се окаже,че са я забравили и се появи 1месечна дупка в доходите ще стане ад:(

Декларациите се "виждат" в същата справка, където са и болничните листи. Декларацията, за която говорите трябва да е по чл.50 и 51 от КСО, за ползване на обезщетение за бременност и раждане за остатъка до 410 дни. Проверете дали работодателят я е подал.

Аз отново съм тук с въпрос. Земеделски производител с 0лв брутен доход. Осигурявам се на 240лв. Сега ми трябва бележка за доходите да подам документи за детски. Счетоводителката ми даде като там пише брутен доход 0лв, осигурителен 240лв. Да ама от социала ми я връщат. Не трябвало да изглежда така..тях не ги интересува осигурителния ми доход. Но и те не знаят как трябва да изглежда.. Вие имате ли идея?
Оставете само графата "брутен доход" и СП трябва да са щастливи.

Момичета имам един въпрос.Ще съм благодарна на всеки отговор.Излязох вече 45 дневен болничен преди раждане,но той обхваща от 3 мес.(24.09-07.11)Та въпроса ми как се изплаща в такъв случай?На 3 пъти ли ще го изплатят или на веднъж?
Обезщетенията обикновено се изплащат месец за месец, т.е. за 09, след това за 10 и т.н. В сайта на НОИ можете да следите какво обезщетение е изчислено и изплатено, необходимо е да си извадите безплатен код (ПИК).

Последна редакция: ср, 15 окт 2014, 20:41 от AnMary

# 29
  • София
Шана, благодаря за отговора!
Моя грешка е номерът на декларация, точно тази,за която ти говориш е подадена. С риск да досадя..дали може да попитам последно нещо.. болничният ми изтече на 24.09 (предаден е на 15.08)  сега на сайта виждам,че има заведен документ на 02.09 , но в таблицата нищо не излиза, предполагам ,че иде реч за въпросната декларация. Ако действително тогава е предадена,кога да очаквам 1то плащане? не би ли трябвало остатъка от 24 до 30 септември вече да е изплатен и да фигурира някъде..или на куп в началото на ноември? Задавам всички тези въпроси,за да знам,даи трябва да звъня на работодателя и да искам входящ номер на документа, понеже ми е неудобно вече да ги тормозя

Общи условия

Активация на акаунт