Майчинството счетоводно-62

• 38 198
  • 761
  •   1
Отговори
# 45
 Много моля да ми посочите необходимите документи за прехвърлянето на втората година на работеща баба! Какво трябва да попълня аз, какво бабата и какво предприятия?
Чета цял ден един линк на първа страница в темата - ПРОЦЕДУРА ПО ПРЕХВЪРЛЯНЕ НА ОТПУСКА ЗА ГЛЕДАНЕ НА ДЕТЕ ДО 2 ГОДИНИ, но главата ми се напълни с противоречия.

Необходими документи:
1. заявление за ползване на отпуск - свободен текст  - кой го попълва;аз не искам да ползвам отпуск
2. декларация - приложение № 2 към чл. 46, ал. 3 от наредбата
3. справка - приложение № 3 към чл. 46, ал. 3 от наредбата.
 тези са посочени , а по - долу са дадени линкове към ДЕКЛАРАЦИЯ по чл. 46, ал. 2 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските
ДЕКЛАРАЦИЯ за ползване на отпуск по чл.164, ал.1 и 3 и чл.165, ал. 1 от Кодекса на труда от бащата (осиновителя) или от един от родителите на майката (осиновителката) или бащата (осиновителя)                                                                                       
Заявление за платен отпуск.

Кое трябва да се попълни в крайна сметка?
Може ли линк към Декларацията за промяна на обстоятелствата, която аз трябва да подам в 3 дневен срок в НОИ?

# 46
  • София-Младост
Здравейте!Искам да попитам дали все още изплащат 50% до навършване на 2 години ,ако се върна на работа и малкия ходи на държавна ясла.
Да.

Много моля да ми посочите необходимите документи за прехвърлянето на втората година на работеща баба! Какво трябва да попълня аз, какво бабата и какво предприятия?
Чета цял ден един линк на първа страница в темата - ПРОЦЕДУРА ПО ПРЕХВЪРЛЯНЕ НА ОТПУСКА ЗА ГЛЕДАНЕ НА ДЕТЕ ДО 2 ГОДИНИ, но главата ми се напълни с противоречия.

Необходими документи:
1. заявление за ползване на отпуск - свободен текст  - кой го попълва;аз не искам да ползвам отпуск - бабата
2. декларация - приложение № 2 към чл. 46, ал. 3 от наредбата - не ви трябва в случая
3. справка - приложение № 3 към чл. 46, ал. 3 от наредбата. - бабата
 тези са посочени , а по - долу са дадени линкове към ДЕКЛАРАЦИЯ по чл. 46, ал. 2 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските
ДЕКЛАРАЦИЯ за ползване на отпуск по чл.164, ал.1 и 3 и чл.165, ал. 1 от Кодекса на труда от бащата (осиновителя) или от един от родителите на майката (осиновителката) или бащата (осиновителя)      - и ти и бабата   я подписвате, в два екземпляра                                                                             
Заявление за платен отпуск.- това и т.1 са еднакви

Кое трябва да се попълни в крайна сметка?
Може ли линк към Декларацията за промяна на обстоятелствата, която аз трябва да подам в 3 дневен срок в НОИ?
http://www.nssi.bg/forusers/forms/239-maternity
прил.12 е за промяна в обстоятелствата

Последна редакция: пт, 17 окт 2014, 23:18 от AnMary

# 47
Здравейте,
Пиша ви, тъй като с напредване на времето все повече се притеснявам за разрешаването на проблема,който имам. Ще съм благодарна на всяка информация, която мога да получа.
И така – бременна съм в 8-ми месец почти, като от 4-ти се преместих да живея при приятеля ми в Дания, тъй като не било препоръчително преди това да се лети със самолет, а и периода е деликатен и трябва да се внимава. Тъй като бях напуснала вече работа, преди да разбера, че съм бременна, продължих да се самоосигурявам като превантивна мярка, в случай че ще реша да раждам в България, а и вече бях започнала със следенето на бременността в БГ. В случая прецених, че ще раждам тук в Дания.

Сега питането ми е как точно се случват всички процедури по излизането ми в майчинство в БГ. Какви са необходимите документи, които може да ми издаде лекарката,която ми води бременността, мога ли да ползвам 45 дневния болничен, какви документи трябва да представя пред НОИ, от страна на датската държава, за да мога да ползвам обезщетение в БГ, въпреки че ще родя в чужбина?
Четох, че има и други случаи като моя, на жени раждали навън, а получавали обезщетение от БГ, но не ми става достатъчно ясно точно как се приготвят документите.

Благодаря предварително за помощта!

# 48
Здравейте!Искам да попитам дали все още изплащат 50% до навършване на 2 години ,ако се върна на работа и малкия ходи на държавна ясла.
Да.
Благодаря !Днес ми се обади счетоводителката на фирмата и ми каза ,че било отпаднало според нея та затова питам и вас ,че маи сте много по запознати .

# 49
  • София-Младост
Да.
Благодаря !Днес ми се обади счетоводителката на фирмата и ми каза ,че било отпаднало според нея та затова питам и вас ,че маи сте много по запознати .
Искрено ме развесели Simple Smile)) То в случая няма според мен или според нея...има КСО , чл.54

# 50
 Twisted Evil
Моля за разяснение - сега искам да сметна прогнозното майчинство  , ако ползвам болнични през цялата бременност - какъв осигурителен доход да нанеса в калкулатора  ? Не ми е ясно  каква сума да нанеса в калкулатора  , ако през бременността ползвам болнични  и  по-добре ли е  те да бъдат непрекъснати  до 45 дневния?
Как  да изчисля болничните , които бих получавала  през бременността ?

Дали въпроса ми е неясен Embarassed
В калкулатора  и обяснениятс пише ,че за месеци ,когато е ползван болничен ,за база се взема осиг.доход върху ,които е изчислен болничния (при ползван такъв през цялата бременост) . но не ми е ясно кое формулира осиг.доход ?
Много благодаря

# 51
Здравейте, при напускане по взаимно съгласие след майчинство законовия срок за подаване на предизвестие е отново 1 месец нали? Т.е. 1 месец преди детето да навърши 2 годинки? Искам да напусна , но имам още няколко неизвестни, които трябва да реша преди да го направя за това ще изчакам още малко. Имам време по принцип , но да питам 1 месец ли е?

# 52
  • София-Младост
Здравейте, при напускане по взаимно съгласие след майчинство законовия срок за подаване на предизвестие е отново 1 месец нали? Т.е. 1 месец преди детето да навърши 2 годинки? Искам да напусна , но имам още няколко неизвестни, които трябва да реша преди да го направя за това ще изчакам още малко. Имам време по принцип , но да питам 1 месец ли е?
Колкото ми пише в ТД, но най-разпространено е  30 дни/1 месец.

Twisted Evil
Моля за разяснение - сега искам да сметна прогнозното майчинство  , ако ползвам болнични през цялата бременност - какъв осигурителен доход да нанеса в калкулатора  ? Не ми е ясно  каква сума да нанеса в калкулатора  , ако през бременността ползвам болнични  и  по-добре ли е  те да бъдат непрекъснати  до 45 дневния?
Как  да изчисля болничните , които бих получавала  през бременността ?

В калкулатора  и обяснениятс пише ,че за месеци ,когато е ползван болничен ,за база се взема осиг.доход върху ,които е изчислен болничния (при ползван такъв през цялата бременост) . но не ми е ясно кое формулира осиг.доход ?
Много благодаря
Вие малко за врачки ни ползвате в този форум. Това, което пише това нанасяш, но не очквай лекция как се смята. Ако ползваш болничен през цялата беменост при изчисение се взима дохода, от които е изчислено обезщетението за временна неработоспособност. Ако 18 календарни месеца преди излизане в болничен доходът ти е постоянен, то болничният янма да се отрази негативно на следващото обезщетение за бременост и раждане.
Най-грубо, ако доходът от които се изчислява обезщетението ти е 300лв, а самото обезщетение 240лв, то при сметките се взима 300лв.

Последна редакция: сб, 18 окт 2014, 09:48 от AnMary

# 53
  • В полите на Пирин планина
Twisted Evil
Моля за разяснение - сега искам да сметна прогнозното майчинство  , ако ползвам болнични през цялата бременност - какъв осигурителен доход да нанеса в калкулатора  ? Не ми е ясно  каква сума да нанеса в калкулатора  , ако през бременността ползвам болнични  и  по-добре ли е  те да бъдат непрекъснати  до 45 дневния?
Как  да изчисля болничните , които бих получавала  през бременността ?

В калкулатора  и обяснениятс пише ,че за месеци ,когато е ползван болничен ,за база се взема осиг.доход върху ,които е изчислен болничния (при ползван такъв през цялата бременост) . но не ми е ясно кое формулира осиг.доход ?
Много благодаря

Определя се на база среднодневния осигурителен доход за 18 месеца назад преди излизане в болничен и се умножава по броя на работните дни в конкретния месец. Среднодневния осиг. доход се определя като осиг. доход през 18-те месеца се раздели на броя на работните дни за 18-месечния период.

# 54
  Момичета, няколко пъти чета тук, че ако се пусне детето на държавна ясла, не се спира половината майченство . Къде може да се прочете това като закон (решение). Една приятелка е питала в нои и са и казали, че се спира. Дори да стане така че да получи пари (в началото) после трябвало да ги върне. Майчинството не се спирало, ако детето ходи на часна ясла. Това са и казали от нои.

# 55
  • София-Младост
  Момичета, няколко пъти чета тук, че ако се пусне детето на държавна ясла, не се спира половината майченство . Къде може да се прочете това като закон (решение). Една приятелка е питала в нои и са и казали, че се спира. Дори да стане така че да получи пари (в началото) после трябвало да ги върне. Майчинството не се спирало, ако детето ходи на часна ясла. Това са и казали от нои.
КСО е нормативният акт. Надявам се твоята приятелка ще се върне на работа в момента, в които детето започен да посещава детско заведение. Термини като държавна и частна не се споменават.

# 56
За изчисляване периода на обезщетение от Бюрото по труда се гледа осигурителния стаж нали? Майчинството се води за осигурителен стаж?
И така искам да си сверя часовника преди да напусна работа-момичета ако напусна по взаимно съгласие след изтичане на 2те годинки и ме назначат другаде, но примерно ме съкратят и от там мога после да отида на борсата с 60% обезщетение нали? Може да започвам нова работа и ще си напускам старата , но искам да се убедя дали ако стане нещо ще имам право на борса някаква.

# 57
  • София-Младост
За изчисляване периода на обезщетение от Бюрото по труда се гледа осигурителния стаж нали? Майчинството се води за осигурителен стаж?
И така искам да си сверя часовника преди да напусна работа-момичета ако напусна по взаимно съгласие след изтичане на 2те годинки и ме назначат другаде, но примерно ме съкратят и от там мога после да отида на борсата с 60% обезщетение нали? Може да започвам нова работа и ще си напускам старата , но искам да се убедя дали ако стане нещо ще имам право на борса някаква.
Майчинството се признава за трудов и осигурителен стаж. При прекратяване на ТД по взаимно съгласие обезщетението е 4 месеца в мин. размер 7,20/ ден.

# 58
Момичета,ако по време на болничен през бременността ,във фирмата изплащат премии ,касаещи периода, през които съм била на работа ( примерно първо шестмесечие)имам ли право на тях и върху тях  какво се дължи като осигуровки ?Ще се отразят ли на майчинството -ще влязат ли по някакъв начин при изчисляването му?
Ще съм благодарна,ако някои може да отговори.

# 59
Майчинството се признава за трудов и осигурителен стаж. При прекратяване на ТД по взаимно съгласие обезщетението е 4 месеца в мин. размер 7,20/ ден.
Да това го знам ,аз попитах ако непосредствено след прекратяване на договора ме назначат другаде, но стане нещо и ме съкратят - примерно ме назначат на договор със срок на изпитване и не покрия очакванията им - мога ли да отида след това на борсата за 8 месеца и да получавам 60% от възнаграждението 24 месеца назад (имам стаж над 5 години)?

Общи условия

Активация на акаунт