Майчинството счетоводно-62

• 39 728
  • 761
  •   1
Отговори
# 165
да, работни дни са 15, броих ги 100 пъти преди изобщо да попитам какви са ми правата
както става ясно- никакви
с предишната бременност никога няма да забравя как 45 дневния ми болничен, издаден на 10 декември ми беше изплатен в края на април- за Великден
с дете на 2 години /с памперси, вече на Ам, защото се появи новия человек/ плюс бебе на дни- оправяй се както искаш ... много са ми думите, които напират, но доброто ми възпитание ме възпираа да ги изкажа на глас ...

# 166
Здравейте. Ето че и аз опрях до последната и най-компетентна инстанция- бг мама. Казуса е следния.
На 17.10.2014 (два дена след крайния срок!!!) ми е подадена в НОИ Заявление-декл по чл.50 и 51 от КСО за остатъка до 410 дни. Днес на видях в сайта на НОИ (чрез ПИК код), че пише "Изпратено писмо за отстраняване на нередности 28-10-2014 г." ( Датата на молба-декларацията, от която се иска обезщетението, е преди края на болничен лист) Днес звъннах във фирмата и ми казаха, че не са получавали такова писмо.
Въпросите са ми е следните. В какъв срок се прави това отстраняване? Корекция ли се прави или се подава наново? И срока за изплащане 15 раб дни от датата на корекцията ли става? Че ако е тъй....ще си получа парите за септември чак Декември... Sad
Много благодаря ако някой се отзове да ми изясни тея неща.

# 167
  • София-Младост
Здравейте. Ето че и аз опрях до последната и най-компетентна инстанция- бг мама. Казуса е следния.
На 17.10.2014 (два дена след крайния срок!!!) ми е подадена в НОИ Заявление-декл по чл.50 и 51 от КСО за остатъка до 410 дни. Днес на видях в сайта на НОИ (чрез ПИК код), че пише "Изпратено писмо за отстраняване на нередности 28-10-2014 г." ( Датата на молба-декларацията, от която се иска обезщетението, е преди края на болничен лист) Днес звъннах във фирмата и ми казаха, че не са получавали такова писмо.
Въпросите са ми е следните. В какъв срок се прави това отстраняване? Корекция ли се прави или се подава наново? И срока за изплащане 15 раб дни от датата на корекцията ли става? Че ако е тъй....ще си получа парите за септември чак Декември... Sad
Срокът е бил 25.10.2014!!
А и тази дата е вписана от вас по принцип. В писмото ще пише срок, ако не бъркам  е 15-дневен.
Вижте датите, които сте вписали дали там няма грешка.

# 168
Срокът е бил 25.10.2014!!
А и тази дата е вписана от вас по принцип. В писмото ще пише срок, ако не бъркам  е 15-дневен.
Вижте датите, които сте вписали дали там няма грешка.

Посления ми болничен е до 09.09.2014. Декларацията е подадена в НОИ на 17.10.2014. Писмото за отстраняване на корекцията е пратено на 28.10.2014.
Грешката е, че счетоводителката е писала 09.09 като дата от която се иска обезщетението, а е трябвало да е 10.09.
Въпроса ми е как точно ще се поправи тая работа.Нова декларация ли се подава или се корегира старата? И наново ли почва да тече срока за изплащане.

# 169
  • София-Младост
Подава се наново, срокът също започа да тече от датата на подаване в НОИ.

# 170
Подава се наново, срокът също започа да тече от датата на подаване в НОИ.

Оххх голяма одисея Sad   Мерси.

# 171
Здравейте отново,
някой ще може ли да ми обясни как да си попълня декларация 1, която всеки месец подавам в НАП. Един път счетоводител ми я написа, но сега ми я връщат. Та ЗП съм, самоосигурявам се на 240лв. За месец август имам 2 дни пълни осигуровки и останалите съм в болничен. В полето 16.1 бях написала 2, а в полето 16.3 - 19. Как трябва да бъдат попълнени процентите и съответно сумите. Знам само че имам да доплащам. Т.е. грешката е някъде там.

# 172
Здравейте... искам да попитам как се изплащат болничните 15 дни след подаването на болничния или  дни след изтичане на болничния?

# 173
  • Русе
Здравейте   bouquet И аз с въпрос влизам в темата  Blush
На 23.09 по медицински причини ми се наложи да правя аборт (мисед аборт е диагнозата). Дадоха ми 5 дни болничен. Занесох болничния си лист в нашето счетоводство в понеделник на 29.09, като ми казаха, че заплатите за този месец са направени и болничният ще мине за следващия месец. С работодателя нямам проблем, но днес получих писмо от НОИ че ми отказват изплащане на обезщетение.
Мотиви:
Скрит текст:
При анализ на данните от информационната система, лицето упражнява трудова дейност. Съгласно чл.46 ал.3 от КСО паричното обезщетение за временна нетрудоспособност и за бременност и раждане не се изплаща на лица, упражняващи трудова дейност, която е основание за осигуряване на общо заболяване и майчинство през периодите, за които са издадени актове от здравни органи
Не мога да разбера нищо от това, което са ми написали в мотивите им за отказ. Моля преведете  Rolling Eyes

# 174
  • София-Младост
Здравейте   bouquet И аз с въпрос влизам в темата  Blush
На 23.09 по медицински причини ми се наложи да правя аборт (мисед аборт е диагнозата). Дадоха ми 5 дни болничен. Занесох болничния си лист в нашето счетоводство в понеделник на 29.09, като ми казаха, че заплатите за този месец са направени и болничният ще мине за следващия месец. С работодателя нямам проблем, но днес получих писмо от НОИ че ми отказват изплащане на обезщетение.
Мотиви:
Скрит текст:
При анализ на данните от информационната система, лицето упражнява трудова дейност. Съгласно чл.46 ал.3 от КСО паричното обезщетение за временна нетрудоспособност и за бременност и раждане не се изплаща на лица, упражняващи трудова дейност, която е основание за осигуряване на общо заболяване и майчинство през периодите, за които са издадени актове от здравни органи
Не мога да разбера нищо от това, което са ми написали в мотивите им за отказ. Моля преведете  Rolling Eyes
ами в счетоводството са те водили на работе тези дни, през който т и дефакто си била в болничен. След това се представя болничен лист и НОИ казва-не плащаме за дните, през които сте работили. От счетоводството да си коригират ведомостта и декл. обр.1, след това да се подаде отново болничният.

Здравейте... искам да попитам как се изплащат болничните 15 дни след подаването на болничния или  дни след изтичане на болничния?
След подаването.

Последна редакция: сб, 01 ное 2014, 12:57 от AnMary

# 175
Здравейте! Искам да попитам относно моя случай няколко неща. Бременна съм в 7 г.с на постоянен трудов ,но съм осигурявана на 4 часа 2 години. Въпросът ми е дали  ако изляза в болничен от 12г.с ще ми повлияе на майчинството и ако не колко ще взимам горе долу?Дали ще взимам 90% от 235лв (на тази сума ме осигуряват) или минималното 340лв през първата годинаа? Другият въпрос ми е кога да кажа на шефа си, защото не знам как ще реагира. А искам да и кажа по-рано за да си намери човек преди да изляза в болничен. Малка фирма сме и няма да има кой да работи вместо мен ако и кажа от днес за утре. И ако и кажа по-рано дали няма вариант да ме прецака по някакъв начин? Благодаря ви предварително.

# 176
Здравейте! Интересува ме имам ли право на болничен,т.к. в момента съм по майчинство,тече ми втората година. Какви са процедурите? Може ли да се прекрати майчинството,напр. с 1 месец, и после да си го продължа. Благодаря ви за отговорите?

# 177
Здравейте, моля за съвет  Simple Smile Предстои ми започване на нова работа, назначават ме на трудов договор, който е До завръщане на титуляра/момичето е е бременно в третия месец и ще си изкара до края в болничен/, както и 2 години след това. Питането ми е ако през това време и аз забременея/както мисля да стане евентуално Wink/, какво се случва с мен, хипотетично тя още не се  е върнала. да кажем детенцето и е на годинка/, имат ли право да ме махнат, имам ли право на болнични и ползване на 2 години майчинство към тази фирма или?

# 178
Здравейте. Интересува ме, ако бременна жена излезе в болничен от края на 2-я месец до раждането (180 дни право на болнични +45 преди термин) и е на постоянен трудов договор, може ли да бъде съкратена през това време?
Периода на болничния няма да намали полагаемото майчинство, нали? Ще се изчислява на база брутния доход последните 2 години?

# 179
  • В полите на Пирин планина
Здравейте! Искам да попитам относно моя случай няколко неща. Бременна съм в 7 г.с на постоянен трудов ,но съм осигурявана на 4 часа 2 години. Въпросът ми е дали  ако изляза в болничен от 12г.с ще ми повлияе на майчинството и ако не колко ще взимам горе долу?Дали ще взимам 90% от 235лв (на тази сума ме осигуряват) или минималното 340лв през първата годинаа? Другият въпрос ми е кога да кажа на шефа си, защото не знам как ще реагира. А искам да и кажа по-рано за да си намери човек преди да изляза в болничен. Малка фирма сме и няма да има кой да работи вместо мен ако и кажа от днес за утре. И ако и кажа по-рано дали няма вариант да ме прецака по някакъв начин? Благодаря ви предварително.

Ще вземаш минималното обезщетение през 410 дни, независимо дали ще излезеш в болничен или не. Уведоми работодателя официално, т.е. с бележка от гинеколога, която да се входира при работодателя или поне да се сложи на едно копие дата, подпис и печат на същия, че е уведомен за бременността ти.

Здравейте! Интересува ме имам ли право на болничен - да,т.к. в момента съм по майчинство,тече ми втората година. Какви са процедурите? Може ли да се прекрати майчинството - подава се Приложение 12 - за промяна на обстоятелствата в 3-дневен срок след издаване на болничен лист, а също и Приложение 4, за да получаваш 1/2 от майчинството за периода на прекъсването,напр. с 1 месец, и после да си го продължа - да, може, като наново се попълни приложение 3 . Благодаря ви за отговорите?

Здравейте, моля за съвет  Simple Smile Предстои ми започване на нова работа, назначават ме на трудов договор, който е До завръщане на титуляра/момичето е е бременно в третия месец и ще си изкара до края в болничен/, както и 2 години след това. Питането ми е ако през това време и аз забременея/както мисля да стане евентуално Wink/, какво се случва с мен, хипотетично тя още не се  е върнала. да кажем детенцето и е на годинка/, имат ли право да ме махнат, имам ли право на болнични и ползване на 2 години майчинство към тази фирма или?

Ако титуляра не се е завърнал, то имаш всички права като при постоянен договор. Но в момента, в който се завърне твоят договор се прекратява автоматично и нямаш право на никакви обезщетения от НОИ, защото спираш да си осигурено лице. Единствено, ако си започнала ползването на отпуск за бременност и раждане, който стартира 45 дни преди термин имаш право на обезщетение до изтичане на 410 дни, но от момента на прекратяване на договора ти времето не се зачита за трудов стаж и трябва сама да внасяш здравните си вноски.

Здравейте. Интересува ме, ако бременна жена излезе в болничен от края на 2-я месец до раждането (180 дни право на болнични +45 преди термин) и е на постоянен трудов договор, може ли да бъде съкратена през това време - да, с разрешение на Инспекция по труда или без такова при закриване на предприятието?
Периода на болничния няма да намали полагаемото майчинство, нали - ако нямаш резки промени в осигурителния доход или пък месеци без осигуряване, които се зачитат на база МРЗ - няма? Ще се изчислява на база брутния доход последните 2 години? - на база предходните 18 месеца се изчислява

Общи условия

Активация на акаунт