Майчинството счетоводно-62

• 39 730
  • 761
  •   1
Отговори
# 405
 Момичета, искам да попитам нещо. Вчера родих в понеделник ще ни изписват. Оказа се че ММ, не може да отсъства от работа декември месец. Можели да ползва 7дни бащинство, вместо 15. И още нещо, ние нямаме брак, допълнителни документи трябва ли да се дават или само стандартните. Благодаря ви.-Отпускът е на основание чл.163, ал.7 от Кодекса на труда, и бащата сам заявява пред работодателя си, моля да ползвам отпуск в периода от...до... Въз основа на това се издава заповед за отпуска със съответния период спрямо желанието на бащата в тези 15 кал. дни от датата на изписване на детето. В този случай не се изисква Приложение №12. Относно липсата на брак, не е пречка, важно е детето да е припознато.
"чл.163 ал.(7) (Нова - ДВ, бр. 108 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) Когато майката и бащата се намират в брак или живеят в едно домакинство, бащата има право на 15-дневен отпуск при раждане на дете от датата на изписване на детето от лечебното заведение."

Пак да питам нещо, че като знам счетоводителката много ми е притеснено. На страницата на нои виждам единствено, че последните ми подадени данни да от 13.11., но нито дава че се обработват документите, нито нищо. Трябва ли да се панирам, че е объркала нещо или така си е нормално. Става въпрос за майчинство.-Щом няма движение по документа значи, че не е обработен в НОИ и не е включен за изчисление. Нямате място за притеснение, тъй като документа ви е постъпил в пика на приема. Нормативния срок за обработка е 15 работни дни.
Здравейте,имам един въпрос,ще съм ви благодарна,ако ми отговорите.

Може ли таткото да ползва отпуск за гледане на дете докато аз съм в майчинство?Да, може стига децата да са с две различни дати на раждане.

# 406
Здрaвейте!Бих искaлa дa ви попитaм следното,имaм дете нa 4 години,преди 2г. бях в мaйчинство(минимaлното взимaх тогaвa,имaх точно 12 месецa стaж),после 4 месецa нa борсaтa и от тогaвa до сегa не рaботя-плaщaм си здрaвните осигуровки сaмо.Сегa съм пaк бременнa,30.04.2015. Ми е терминa,кaкво дa нaпрaвя зa дa взимaм мaйчинство 2 години?могa ли дa се водя в някоя фирмa фиктивно и aко дa когa дa се зaпишa и кaкво ще трябвa дa плaщaм,aко взимaм болничен сaмо здрaвни ли?Ще съм ви много блaгодaрнa,aко ми помогнете.

# 407
  • Пловдив
Здрaвейте!Бих искaлa дa ви попитaм следното,имaм дете нa 4 години,преди 2г. бях в мaйчинство(минимaлното взимaх тогaвa,имaх точно 12 месецa стaж),после 4 месецa нa борсaтa и от тогaвa до сегa не рaботя-плaщaм си здрaвните осигуровки сaмо.Сегa съм пaк бременнa,30.04.2015. Ми е терминa,кaкво дa нaпрaвя зa дa взимaм мaйчинство 2 години?могa ли дa се водя в някоя фирмa фиктивно да и aко дa когa дa се зaпишa когато решиш и кaкво ще трябвa дa плaщaм,aко взимaм болничен сaмо здрaвни ли? ако ще ти дават болнични,се запиши сега,отработи няколко дни и излез в болничен.за месеците в болничен и двете години майчинство ще плащаш само здравната всеки месец -20.16 лв Ще съм ви много блaгодaрнa,aко ми помогнете.

# 408

[/quote]
Здравейте,имам един въпрос,ще съм ви благодарна,ако ми отговорите.

Може ли таткото да ползва отпуск за гледане на дете докато аз съм в майчинство?Да, може стига децата да са с две различни дати на раждане.

[/quote]
Благодаря  за отговора,но едно дете имаме.
Налага ми се да вляза в болница и искаме таткото да вземе отпуск да го гледа.Само се опасявам да не се наложи да ми се прекъсне майчинството за този период.

# 409
  • Пловдив
Само се опасявам да не се наложи да ми се прекъсне майчинството за този период.

Ами,как иначе да стане  newsm78 Не може и двамата да сте в майчинство за едно и също дете

Прекъсваш си майчинството,прехвърляш го на таткото,влизаш в болница,от където ще ти издадат болничен,който ще ти се плати.Като решиш си връщаш майчинството от таткото

# 410
Извинявам се много, сигурно се повтарям, но толкова тършувах и нищо не намерих, а с малко дете знаете как е, няма време.
Въпроса ми е при детските надбавки включват ли се болничните преди да родя, понеже бях  6 месеца болничен?
Благодаря предварително!  Peace

# 411
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Да, и сумите изплатени от НОИ влизат в дохода Peace

# 412
  • Варна
Здравейте. Ето моят въпрос: Самоосигуряващо лице съм, управител на ЕТ. Къде и как мога да проверя от колко месеца се осигурявам на високият процент и мога ли да "доплатя" за месеци назад, за да станат 12 месеца (ако евентуално не са толкова), когато изляза в 45 дневен болничен? Благодаря.

# 413
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте. Ето моят въпрос: Самоосигуряващо лице съм, управител на ЕТ. Къде и как мога да проверя от колко месеца се осигурявам на високият процент и мога ли да "доплатя" за месеци назад, за да станат 12 месеца (ако евентуално не са толкова), когато изляза в 45 дневен болничен? Благодаря.

ПИК от НОИ или НАП.А и не си ли пазиш документите за подадена декл.1 и платени осигуровки?
Няма как да се доплати назад.

# 414
  • Варна

ПИК от НОИ или НАП.А и не си ли пазиш документите за подадена декл.1 и платени осигуровки?
Няма как да се доплати назад.

Да, имам копие от декларации 1 за всички месеци назад. Пращам ги в електронна форма. Какво трябва да пише за висок/нисък процент?

# 415
Valya_and Благодаря за отговора.

# 416
  • Дъблин
Здравейте,

Имам следния въпрос. Обезщетението за 410-те дни за отглеждане на дете се изчислява на база на осигурителния доход за 18 м назад. Въпросът ми е 18 цели месеца ли се гледат или е без значение датата, от която започват 410-те дни, просто се връщат 18 месеца от тази дата?
Конкретно: 45-дневният ми болничен започва на 30.12.2014 г. Тези 29 дни от декември, в които съм се осигурявала на максималния праг 2400 лв. броят ли се, или от 2014 г. ще вземат само пълните месеци до ноември, а останалите 7 - от 2013 г.? Благодаря!   bouquet

# 417
  • В полите на Пирин планина
Здравейте,

Имам следния въпрос. Обезщетението за 410-те дни за отглеждане на дете се изчислява на база на осигурителния доход за 18 м назад. Въпросът ми е 18 цели месеца ли се гледат или е без значение датата, от която започват 410-те дни, просто се връщат 18 месеца от тази дата?
Конкретно: 45-дневният ми болничен започва на 30.12.2014 г. Тези 29 дни от декември, в които съм се осигурявала на максималния праг 2400 лв. броят ли се, или от 2014 г. ще вземат само пълните месеци до ноември, а останалите 7 - от 2013 г.? Благодаря!   bouquet
Дните от декември не влизат, а от 11.2014 назад, вкл.

# 418
Здрaвейте!Бих искaлa дa ви попитaм следното,имaм дете нa 4 години,преди 2г. бях в мaйчинство(минимaлното взимaх тогaвa,имaх точно 12 месецa стaж),после 4 месецa нa борсaтa и от тогaвa до сегa не рaботя-плaщaм си здрaвните осигуровки сaмо.Сегa съм пaк бременнa,30.04.2015. Ми е терминa,кaкво дa нaпрaвя зa дa взимaм мaйчинство 2 години?могa ли дa се водя в някоя фирмa фиктивно да и aко дa когa дa се зaпишa когато решиш и кaкво ще трябвa дa плaщaм,aко взимaм болничен сaмо здрaвни ли? ако ще ти дават болнични,се запиши сега,отработи няколко дни и излез в болничен.за месеците в болничен и двете години майчинство ще плащаш само здравната всеки месец -20.16 лв Ще съм ви много блaгодaрнa,aко ми помогнете.

Искренно ти блaгодaря,a aко лекaркaтa не ми дaде болничен,преди този,който е 45 денa преди термин,кaкво ще дължa нa тaзи фиктивнa фирмa?(явно тогaвa не сaмо здрaвни евентуaлно)и кaто период колко време ще трябвa дa плaщaм?И спрямо терминa ми 30.04.2015 Февруaри нямa дa е късно,нaли дa се водя нa рaботa.Извини ме,aко съм те зaтруднилa

# 419
  • Пловдив
aко лекaркaтa не ми дaде болничен,преди този,който е 45 денa преди термин,кaкво ще дължa нa тaзи фиктивнa фирмa?(явно тогaвa не сaмо здрaвни евентуaлно) да,тогава ще плащаш пълен размер осигуровки,които за 340 лв са около 130 лв.зависят от това на какви пари те назначат.но повече от МРЗ няма смисъл и кaто период колко време ще трябвa дa плaщaм? колкото по-рано започнеш във фирмата.не е задължително да се водиш на работа месеци наред.един отработен ден преди 45 дневния ти е достатъчен,за да взимаш 2 г майчинство И спрямо терминa ми 30.04.2015 Февруaри нямa дa е късно,нaли дa се водя нa рaботa.не,не е късно Извини ме,aко съм те зaтруднилa

Общи условия

Активация на акаунт