Майчинството счетоводно-62

• 39 730
  • 761
  •   1
Отговори
# 480
  • София-Младост
Благодаря за отговора! Това поражда следващият ми въпрос. Ако в действителност се върне 24 месеца срок за изчисляване на майчинството при мен ще се паднат 6 месеца от периода на гледане на дете между 1-2 години. На базата на какъв доход ще ми се изчислят тези месеци?
МРЗ
Нека някой да даде линк към това за 24 месеца...за пръв път го чувам, а ми е интересно.

# 481
МРЗ
Нека някой да даде линк към това за 24 месеца...за пръв път го чувам, а ми е интересно.
Отново благодаря за бързият отговор.
Това го дочух от тук там днес. Тук има някаква статия по въпроса http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/shte-izchisliavat-majchi … -g.-nazad-6028163
Днес ще се обсъжда от тристранния съвет е заключението.

# 482
  • В полите на Пирин планина
За сега е само новина, Ала-бала  Peace
Снощи и по Нова телевизия по новините го анонсираха.

# 483
Имам болничен за 14 дни, 7 са последната седмица на  октомври и още 7 за първат седмица на ноември. Кога мислите, че мога да си очаквам парите? Наведнъж ли ще са или разделени за дните в съответните месеци?

# 484
  • София-Младост
Имам болничен за 14 дни, 7 са последната седмица на  октомври и още 7 за първат седмица на ноември. Кога мислите, че мога да си очаквам парите? Наведнъж ли ще са или разделени за дните в съответните месеци?
Може и заедно в началото на м.12 да ги изплатят, зависи кога е предаден болничният в НОИ, от тогава се броят 15 работни дни.

# 485
задължително ли се подава декларацията за майчинство до 15.12.2014г. отнасяща се за период от 24.11.2014г

# 486
  • София-Младост
задължително ли се подава декларацията за майчинство до 15.12.2014г. отнасяща се за период от 24.11.2014г
Да.

# 487
Добре ,искам още едно уточнение ,след като ще спазват 15 дн.срок за изработка на майчинството и най-вероятно ще получа остатъка от 24.11 .2014 до 30.11 в началото на януари ,тогава майчинството за декември кога ще го получа?

# 488
Добре ,искам още едно уточнение ,след като ще спазват 15 дн.срок за изработка на майчинството и най-вероятно ще получа остатъка от 24.11 .2014 до 30.11 в началото на януари ,тогава майчинството за декември кога ще го получа?

Пак в началото на януари догодина.

# 489
Здравейте,

имам следния въпрос. Бременна съм - 19. г.с и ползвам болничен от началото на октомври. болничния ще е непрекъснат. Осигурявам се при двама работодатели. Имам два болнични листа подадени в НОИ за двамата работодатели по отделно. Двата болнични са с еднакви дати и диагнози естествено. Днес, си проверявам статуса в НОИ и имам постановление за отказ на единия болничен при единия работодател, а другия е със статус обработва се. Причина за постановлението, че нямам 6 м. стаж според работодателя. Аз имам непрекъснат осигурителен и трудов стаж 6 г. и 4 м. и това е видно от друга справка на страницата на НОИ. Обадих се на работодателя допуснал грешката и той каза, че ще я оправи. Въпроса ми е ще ми платят ли този болничен, след като работодателя си оправи грешката и в какъв срок евентуално ще се случи това?Пак ли чакам 15 число на следващия месец и още 15 дни след това? Тази грешка ще се отрази ли при другия ми работодател и болничния при него? Отделно от това след първия 30 дневен болничен имам издадено продължение, но в този период се омъжих и ми е сменена фамилията. Болничния е със старата такава. Това ще окаже ли влияние? Знам, че от тук нататък трябва да е с новата фамилия, но все пак в междинния период се застъпиха.
Чудно ми е, като НОИ виждат че имам осигурителен стаж непрекъснат, защо издават посатновление за отказ, без значение какво твърди (дори и неволно) работодателя. Все пак всичко излиза в системата на НОЙ? Защо трябва да е толкова сложно! #2gunfire #2gunfire

Благодаря за отговорите предварително.

# 490
би трябвало да го върнат на работодателя с указания, той да им гоо върне и де факто от тогава ще започне да тече отново 15 работни дни
аз съм с объркан от лекар болничен от септември, мотаха ми го поне месец и нагоре, днес вече имам начислена сума /точно трети месец/ и очаквам превод към ввторник- сряда
заради този ми болничен и следващия също чака плащане, докато този не бъде оправвен
обаждания хиляди, какво ли не беше- не им пука и това е, те от НОИ не били виновни
питах ги елементарен въпрос- какви са сроковете за тези неща, нямали били срокове кога НОИ ще взмее решение  ooooh!

# 491

Колежката ти е в голяма грешка.Не й се води трудов стаж от кредитната фирма, тъй като е на граждански договор.

Тя казва, че договора не е граждански, а трудов, тъй като има допълнителна осигурителна книжка.

# 492
  • София-Младост

Колежката ти е в голяма грешка.Не й се води трудов стаж от кредитната фирма, тъй като е на граждански договор.
Тя казва, че договора не е граждански, а трудов, тъй като има допълнителна осигурителна книжка.
Трудовият стаж се нанася в трудова книжка...но щом тя смята, че има трудов, а не ГД ние сме безсилни да те убедим в противното Simple Smile
"С осигурителните си книжки лицата доказват осигурителния си стаж и осигурителния си доход при отпускането на пенсииите им"

Здравейте,

имам следния въпрос.
би трябвало да го върнат на работодателя с указания, той да им гоо върне и де факто от тогава ще започне да тече отново 15 работни дни
В случая обаче няма грешка в болничният, а най-вероятно в попълненото приложение 15, където има място да се отбележи, че лицето има/няма необходимият стаж за изплащане на обезщетението. Нека от счетоводството да попълнят коректно данните и да ги занесат, за да не се бавят нещата. Болничният ще бъде изплатен, но ще се броят нови 15р.дни от корекцията.
НОИ нямат ивна, имат разпоредби  иги спазват, ние счетоводителите с нетърпение чакаме ел. подаване на болничните, но уви някоко години след въвеждане на УЕП това все още не ефакт. От догодина мислят нещо да става уж електронно, но докато не го видя не вярвам.
mini_79 радам се, че при теб нещата са стигнали почти до изплащане Simple Smile

Последна редакция: сб, 29 ное 2014, 16:08 от AnMary

# 493
Ала Бала- смятам, че процедурата е абсолютно излишно затормозена и тромава
защо изобщо имаме електронна проверка, като в нея не виждаш повече от два статуса 'в момента се обработва" и "по случая е започнало плащане"
защо при условие, че уведомителното писмо по моя случай е издадено на 21'10 аз получавам такова с клеймо от 10'11, при условие че на дата 7'11 от електронната им платформа твърдят, че АЗ СЪМ УВЕДОМЕНА /да ама не съм/, а на 10ти трябваше да проведа Н на брой разговори с хиляди отдела
защо болничният ми е върнат чак на 5'11 на РЗИ Стара Загора, какво е правил 13 работни дни, след като е констатирана нередността
кой е виновен- аз виновна ли съм, че лекаря е отбелязал 'по инерция' че болничния е продължение, а той се води непрекъснат- не, не съм, не ми е работа и да разбирам- това е задължение на човека, който го приема
защо въобще е бил приет по този начин болничния, ако беше върнат още преди да бъде приет в системата на НОИ щеше да се спести цялото това разтакаване
а това,ч е трети месец стоя без никакви доходи, никой не му пука, това е ясно
нищо, че обикалям лекари, защото бременността ми не е най-леките, а всеки лекар иска пари
нищо, че имам две деца, ученици които трябва по някакъв начин да издържам
нищо, че голямата я приеха в болница и това ни костваше сума, клкото е единия ми болничен
нищо, че 13-та година работя и внасям данъци и осигуровки в тази държава
важното е, че НОИ не е виновно Simple Smile

Последна редакция: сб, 29 ное 2014, 07:58 от mini_79

# 494
Затова е статус "обработва се". Няма как да се установят неточности при подаването на болничния лист, освен такива очевидни в него - например неточен брой дни и/или грешен период или неточности в име на лицето, в ЕГН, името на работодателя и подобни. Този, който приема болничния лист няма как да знае дали въпросния е продължение или не, а също дали лицето има или няма нужния стаж.
В крайна с-ка грешки винаги стават, хора сме. А системата е тромава.

Общи условия

Активация на акаунт