Майчинството счетоводно-62

• 39 730
  • 761
  •   1
Отговори
# 600
Рядко ме е интересувал финансов въпрос, но сега щом става дума за отглеждане на дете искам да знам какво се полага с раждането на детето - майчинство размер, как се изчислява, помощи, и т.н. начина на изплащане и , благодаря!

# 601
  • Пловдив
Рядко ме е интересувал финансов въпрос, но сега щом става дума за отглеждане на дете искам да знам какво се полага с раждането на детето - майчинство размер, как се изчислява, помощи, и т.н. начина на изплащане и , благодаря!

Четеш първа страница на тази тема и първа страница тук http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=733107.0

След това сме готови да отговорим на конкретни въпроси

# 602
Ала Бала, а имам ли право утре да изляза болничен за общо заболяване, издаден от ЛЛ или непременно гинеколога трябва да ме прати на комисия?
 Само да припомня. Утре прехвърляме 2-та година от майчинството на бабата и аз тр. да съм на работа. На 05/12/2014 изтекоха 410 дена. Аз обаче съм бременна с второто дете и трябва да лежа.
 През 2013 г от 10 юли до започването на 45 дневния преди раждането, който започна на 22/10/2013 съм била в болничен. Имам ли право отново да бъда в болничен сега?

Чуденето ми е провокирано от това, че една приятелка ми насочи вниманието, че имам право на 6 месеца болничен в годината, а сега ще ми се наложи болничен в 2 поредни години... Как стои въпроса с това? newsm78
Днес е заветното подаване на документите и съм кълбо от нерви.
Сега пък сестрата на личния лекар каза, че трябва да ми е работен ден и не може да издаде болничен от днес, защото не била сигурна за нещо...
 Та проблем ли е прехвърлянето на бабата да е днес, аз съм на работа , но отпуска и от утре да изляза в болничен? #Crazy

# 603
Ала Бала, а имам ли право утре да изляза болничен за общо заболяване, издаден от ЛЛ или непременно гинеколога трябва да ме прати на комисия?-Да, всеки един от тях има право.
 Само да припомня. Утре прехвърляме 2-та година от майчинството на бабата и аз тр. да съм на работа. На 05/12/2014 изтекоха 410 дена. Аз обаче съм бременна с второто дете и трябва да лежа.
 През 2013 г от 10 юли до започването на 45 дневния преди раждането, който започна на 22/10/2013 съм била в болничен. Имам ли право отново да бъда в болничен сега?-Да.

Чуденето ми е провокирано от това, че една приятелка ми насочи вниманието, че имам право на 6 месеца болничен в годината, а сега ще ми се наложи болничен в 2 поредни години... Как стои въпроса с това? newsm78-След 180 дни непрекъснато само по решение на ТЕЛК, какъвто случай не сте. Другото важно, което следите е в рамките на три календарни години-2013,2014 и 2015г.  да не надхвърлите 360 к.д. болнични, като следват се след това само по решение на ТЕЛК.
Сега пък сестрата на личния лекар каза, че трябва да ми е работен ден-Глупости на търкалета и не може да издаде болничен от днес, защото не била сигурна за нещо...-Невежеството е голяма работа.
 Та проблем ли е прехвърлянето на бабата да е днес, аз съм на работа , но отпуска и от утре да изляза в болничен? #Crazy-Никакъв, ама никакъв проблем. През цялото време важното е, че не сте загубила качеството на осигурено лице, няма прекратяване на договор или неплатен зачетен за стаж, цялата работа е "страх лозе пази" от някой чул-недочул, който вместо да си пише правилно болничните листове, ходи та твори тинтири-минтири. Прощавайте, че подпалих, ама нужно ли е всичко да е за Ваша сметка?

# 604
здравейте, предстои ми да прекрата взаимоотношенията с настоящия ми работодател и да си сменя фирмата и да ви питам - какви документи трябва да получа при напускането
аз се сещам за трудовата книжка, заповед за напускане, да си искам бележка с дохода за детските .. още нещо трябва ли, примерно някакво уп или друго?

# 605
Ако си работя до 7 месец, но когато ми е много зле си взимам болничен, но не за бременност, а за настинка примерно и като има прекъсвания, влиае ли на изчислението за майчинство?

# 606
Добър ден ,искам да попитам следното : осигуряват ме на 500 лв . първият болничен ми изплатиха 290лв ,като казаха че първите 3 дни трябва да бъдат изплатени от работодателя (назначена съм фиктивно ) , днес излезна вторият ми болничен ,който по думите на счетоводителката ми трябваше да е по -голяма сумата заради тези 3 дни.Бихте ли могли да ми кажете трябва лли  да имам някакъв повод за съмнение ?

# 607
  • София-Младост
veryy_s
Както казваше един колега, сега ще взема лилавото кълбо... Как да знаем за колко дни е болничният, тези осигуровки на 500лв дали са били посотянни последните 18 месеца...иначе думата фиктивно ме кара да смятам, че няма място за притеснение.

# 608
veryy_s
Както казваше един колега, сега ще взема лилавото кълбо... Как да знаем за колко дни е болничният, тези осигуровки на 500лв дали са били посотянни последните 18 месеца...иначе думата фиктивно ме кара да смятам, че няма място за притеснение.
  извинете ,че не ви подавам правилната информация ,става въпрос за 18работни дни , осиг от 500 лв не са били постоянни за последните 18  м

# 609
  • София-Младост
veryy_s
  извинете ,че не ви подавам правилната информация ,става въпрос за 18работни дни , осиг от 500 лв не са били постоянни за последните 18  м
Пак не става много ясно, но щом се говори за 3 дни от работодател е болничен за временна неработоспособност. При непостоянни осигуровки, вероятно и месеци без осигуряване за 18 работни 290лв. може да е правилната сума. Извадете си ПИК от НОИ и в сайта им излизат сметките за всеки болничен. Ако говорим за непрекъснати болнични, то дневното обезщетение се изчислява еднократно и няма как следващият път да е повече. Може сумата да е различна, в зависимост от броя на работните дни, които обхваща.

# 610
Ала Бала, а имам ли право утре да изляза болничен за общо заболяване, издаден от ЛЛ или непременно гинеколога трябва да ме прати на комисия?-Да, всеки един от тях има право.
 През 2013 г от 10 юли до започването на 45 дневния преди раждането, който започна на 22/10/2013 съм била в болничен. Имам ли право отново да бъда в болничен сега?-Да.

Чуденето ми е провокирано от това, че една приятелка ми насочи вниманието, че имам право на 6 месеца болничен в годината, а сега ще ми се наложи болничен в 2 поредни години... Как стои въпроса с това? newsm78-След 180 дни непрекъснато само по решение на ТЕЛК, какъвто случай не сте. Другото важно, което следите е в рамките на три календарни години-2013,2014 и 2015г.  да не надхвърлите 360 к.д. болнични, като следват се след това само по решение на ТЕЛК.
Сега пък сестрата на личния лекар каза, че трябва да ми е работен ден-Глупости на търкалета и не може да издаде болничен от днес, защото не била сигурна за нещо...-Невежеството е голяма работа.
 Та проблем ли е прехвърлянето на бабата да е днес, аз съм на работа , но отпуска и от утре да изляза в болничен? #Crazy-Никакъв, ама никакъв проблем. През цялото време важното е, че не сте загубила качеството на осигурено лице, няма прекратяване на договор или неплатен зачетен за стаж, цялата работа е "страх лозе пази" от някой чул-недочул, който вместо да си пише правилно болничните листове, ходи та твори тинтири-минтири. Прощавайте, че подпалих, ама нужно ли е всичко да е за Ваша сметка?
valya_and, как така за 2013, 2014 и 2015 да не надхвърлям 360 к.д болничен. Та аз съм в болничен от 10 юли 2013 до 22 октомври 2013, когато започна 45 дневния преди раждането и после продължавам с 410 -те дена - те не са ли болничен? Или са друг вид? Сега свършиха 410-те дена на 05 декември 2014, на 08 декември съм платен отпуск и от днес съм в болничен от личния лекар(незнам колко дена, защото мъжът ми от кабинета на доктора го занесе направо във предприятието).Аз трябва да лежа.
Излиза така, че когато, дай Боже съм по - добре трябва да тръгна на работа до новия 45 дневен болничен. Греша ли?
 Благодаря зя отговора!  bouquet

# 611
  • София-Младост
Според мен става въпрос за болничен за временна неработоспособност, без да се включват болничните за бременост и раждане.

# 612
Здравейте момичета  Simple Smile Искам да задам едно въпросче и знам,че ще получа необходимия отговор от компетенти мами като вас  newsm53
Та ето го и моя казус  Rolling Eyes В момента съм бременна и от 29.12. ще излизам в болнични.Но не знам как точно да си го изчисля ориентировъчно за мен си newsm78 Знам,че болничния е 80% от нетната заплата (нали така?!),но така ще получавам по малко от 340лв. т.е. от минималната заплата  newsm78 Искарах си ПИК,но там няма калкулатор за болнични,само за майчинство  Rolling Eyes Там,вече се ориентирах  Wink Но с болничните не знам как стой точно въпроса  Thinking
Ето ги и параметрите ми:
18м.назад съм осигурявана без прекъсване на 425лв. бруто(333.16лв. нето),не съм ползвала болнични досега  Whistling Искам да знам колко ще ми е левовата равностойност на 1 ден болничен?
За майчинство ми излиза 16лв.и някакви стотинки,но понеже не можело да бъде по-малко от средно дневното обещетение от МРЗ,го преизчисляват на 17,89лв.  Simple Smile Дали ще е така и с болничните или там няма да се съобразят с този аргумент  Rolling Eyes
Благодаря предварително за отговорите ви   bouquet

# 613
  • В полите на Пирин планина
milady M, обезщетението за общо заболяване не е 80% от нетното възнаграждение, а80% от брутното, но не повече от нетното, което ще рече, че ще вземаш горе-долу около чистите ти 333 лева, като сумата зависи от броя работни дни в месеца, но среднодневно е около 15-16 лева.

# 614
Здравейте, искам да питам -  бременна съм ( съвсем в началото - броени седмици ) от юли месец съм безработна ( в последната фирма ни осигуряваха на 410-420 лв. ), ползвах  борса 4 месеца до 23.11, имам общо 4-5 години стаж.
Студентка съм редовно обучение ( облекчен режим ) 3-та година.
Има фирма в която могат да ме назначат фиктивно.
Въпроса ми е как е по-добре да се самоосигурявам или да ме назначат? Колко осигуровки трябва да плащам долу-горе в/у 400-500 лв ?
Мога ли да се осигурявам на две места? Има ли значение после при изчисляването на майчинството?
Благодаря предварително!

Общи условия

Активация на акаунт