Майчинството счетоводно-62

• 38 225
  • 761
  •   1
Отговори
# 675
ох, объркала съм, става въпрос за месец, в който детето става на 1год - тогава дните трябва май да серазделят?

# 676
Леко празнично е прието официално, че изчисляването на майчинство се връща от 18 на 24 месеца.
За справка Държавен вестник Брой: 107, от дата 24.12.2014 г. (извънреден)
http://dv.parliament.bg/DVWeb/index.faces

12. В чл. 49, ал. 1, изречение първо думи-
те „18 календарни месеца“ се заменят с „24
календарни месеца“.

Хах чудна новина...всяка година палачинката се обръща Simple Smile
До колкото разбрах и втората година за отглеждане на дете ще си остане 340лв., а така се зарадвах първоначално на вдигането на МРЗ от 01.2015... Tired

# 677
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Леко празнично е прието официално, че изчисляването на майчинство се връща от 18 на 24 месеца.

календарни месеца“.

Хах чудна новина...всяка година палачинката се обръща Simple Smile
До колкото разбрах и втората година за отглеждане на дете ще си остане 340лв., а така се зарадвах първоначално на вдигането на МРЗ от 01.2015... Tired

Да, остава 340лв....Това обезщетение не е обвързано с МРЗ  Peace

# 678

календарни месеца“.

С оглед горното аз все още не мога да разбера онези, които са в 45 дневния болничен от декември 14 г. обхваща ли ги промяната....Ако някой знае да сподели или ако си спомня от предната промяна...Благодаря!

# 679

календарни месеца“.

С оглед горното аз все още не мога да разбера онези, които са в 45 дневния болничен от декември 14 г. обхваща ли ги промяната....Ако някой знае да сподели или ако си спомня от предната промяна...Благодаря!

Не, не ги обхваща.Обхваща тези, които ще излязат в 45-дневен от 01.01.2015

# 680
  • Sofia
Момичета, не разбрах . Майчинството ще се изчислява 24 месеца назад или трябва да работя 24 месеца, за да взема майчинство?

# 681
Момичета, не разбрах . Майчинството ще се изчислява 24 месеца назад или трябва да работя 24 месеца, за да взема майчинство?

Ще се изчислява 24 месеца назад

# 682
Здравейте,
Доколкото разбирам, съгласно Наредбата за медицинската експертиза болничният за бременност може да бъде и по-малко от 45 дни (или изобщо дори да не се издава такъв), ако бременната е работила през част от този период (или през целия период).
 "Чл. 30. (1) В случай, при който бременната не се е явила своевременно за оформяне на отпуска си поради бременност, но има определен термин на раждане, болничният лист се издава, както следва:
 1. ако до явяването й при лекаря е работила - само за времето от датата на прекратяване на
работата до термина на раждането;

2. ако до явяването й при лекаря не е работила - за целия период от 45 дни, предхождащ
термина на раждането.
 (2) Когато осигурената е родила, без да е имала определен термин и без оформен отпуск
поради бременност, временната неработоспособност се оформя, както следва:9
 1. за целия период от 45 дни преди раждането, ако не е работила, болничният лист се
антидатира и се издава за целия период до датата на раждането от лекаря, водил раждането, или от
личния лекар, ако раждането е станало без медицинско наблюдение;
 2. ако е работила част от периода 45 дни, предхождащ раждането, а през останалия период не е
работила, болничният лист се издава за времето от прекратяването на работата й до датата на
раждането;
 3. ако до раждането бременната е работила, болничен лист за бременност не се издава.
(3) В случаите, при които бременната се явява по-късно за оформяне на отпуска си по
бременност, тя представя на здравните органи документ от предприятието за датата, до която е
работила. Документът се съхранява в ЛАК заедно с картона на бременната.

Бих искала да попитам има ли някакъв образец на този документ, който работодателят трябва да ми издаде и изобщо какво трябва да съдържа?

# 683
Здравейте, Имам следният въпрос, дано може да ме улесните в намиране на отговора. Към момента съм на трудов договор и едновременно с това и се самоосигурявам до размера на макс ОД като СОЛ. След настъпилите промени в закона се чудя има ли смисъл или да излизам в болничен от сега/ термина ми е 11.05/. Та въпроса ми е , ако изляза в болничен ОД от друдов договор е колкото си е заплатата/ ако не бъркам, но с СОЛ мисля че се взема мин. доход/ 420... т.е. за ОД за съответните месеци ще имам РЗ+420лв или..
П.С. Мъча се да си сметна с калкулатора на КиК има ли смисъл да си внасям сама осигуровките като СОЛ / 2месеца по около 600 лв=1200 лв/ Ако реално няма да ми се дигне с толкова дохода пред 1-вата година майчинство.. или е по-добре да вземам болничен за тези 2 месеца и вместо да дам 1200 лв да взема ../
Проблема ми е , че не знам какво да сложа за доход м. 01 и 02 в случай, че съм в болничен от ТД и СОЛ.
Благодаря предварително за оказаното съдействие..

П.С.С Изчисляването на болнични за ОЗ си остава същото --18 месеца назад за база *80%..

Последна редакция: нд, 28 дек 2014, 12:34 от Abraxas

# 684
  • В полите на Пирин планина
macalenceto, да може да не се излезе веднага в болничен за бременност и раждане. Сл. бележка от работодателя е свободен текст и посочва до кога точно си работила.

Abraxas , не се разбира каква точно е ситуацията при теб. Общата сума, върху, която се осигуряваш ли прави макс. осигурителен доход - не може да си на тр. договор и като самоосигуряващо се да си на максималния  newsm78

И на двете основания / тр. договор и като самоосигуяващо се / се излиза в болничен и двата осигурителни дохода влизат в базата за изчисляване на обезщетението. За самоосигуряването е нужно да се внасят вноски и за фонд ОЗМ.

За трудовия договор може да е МОД за длъжността, а може и брутната ти заплата да е база - зависи кое е по-високото число.

Имай предвид, че доходът, върху който се осигуряваш като самоосигуряващо се лице трябва да се върже с годишните ти доходи, т.е. да имаш поне толкова доход, колкото е сумата върху, която си внасяла осигуровки.

# 685
Здравейте, имам питане  Embarassed. Осигурявана съм на 400 лв до ноември 2014. В момента съм на борсата. Въпроса ми е струва ли си да се осигурявам на 1000 до август. Според мен си струва, но да питам по компетентните.Мисля да съм в болнични през цялата бременност(термина ми е август). Може ли така?Колко ще  е размера на болничния? На 1000 лв осиг или на 400?Аз сама ще си плащам осигуровките. Като взема 45 дневния болничен преди раждане колко осигуровки ще плащам? Само здравна ли или пълни осигуровки? Благодаря Ви предварително.

# 686
Здравейте, имам питане  Embarassed. Осигурявана съм на 400 лв до ноември 2014. В момента съм на борсата. Въпроса ми е струва ли си да се осигурявам на 1000 до август. Според мен си струва, но да питам по компетентните.Мисля да съм в болнични през цялата бременност(термина ми е август). Може ли така?Колко ще  е размера на болничния? На 1000 лв осиг или на 400?Аз сама ще си плащам осигуровките. Като взема 45 дневния болничен преди раждане колко осигуровки ще плащам? Само здравна ли или пълни осигуровки? Благодаря Ви предварително.

А, според мен изобщо не си струва.
Доста объркано си го написала, но дори и да се осигуряваш на 1000, а през това време си в болничен изобщо няма 1000лв да е базата за изчисление после...
Като си в постоянен болничен и до навършване на двете години на детето дължиш на фиктивния работодател по 20.16лв на месец.

# 687
 Lady Brinne , благодаря. Това, което казваш е така. Осигурявам се като СОЛ до размера на максималния ОД. Осигурявам се така от м. април т.г. Въпроса ми беше, ако сега изляза в болнични/ не поради бременност и майчинство , а общо заболяване (80% ),какъв доход ще ми се вземе за съответните месеци при изчисляване на майчинските. Дали сумата, която ще получавам по двата болнични сумарно / ТД и СОЛ/ или парите по болничнния от ТД +420лв /колкото е мин. за СОЛ/ ..или и други сметки има..

Последна редакция: нд, 28 дек 2014, 17:15 от Abraxas

# 688
Lady Brinne, много благодаря за бързия отговор.

# 689
Е честито на всички. Държавата току-що ми взе по 230 лв на месец с това, че увеличи периода за изчисляване на майчинство от 18 на 24. Ще изгубя към 3000 лв за една година. После как да раждам второ дете??? Весели празници!!

Общи условия

Активация на акаунт