С какво ви дразнят свекървите- 37

• 49 618
  • 815
  •   1
Отговори
# 450
  • Mediterraneo
Много имена свързвам с разни неприятни неща. Има прекрасни български имена, които просто не понасям заради едни или други хора. Та съм склонна да разбера за курвата  Laughing

# 451
Та съм склонна да разбера за курвата  Laughing

В смисъл, според теб е нормално това да е първото нещо, което да изтърсиш, след като са ти казали, че имаш внучка?

# 452
Когато се роди дъщеря ми, първата приказка на свекърва ми беше: "Как можахте да я кръстите ТАКА, аз познавам една с това име и тя е курва?!"  Laughing Трябвало да я кръстим на Богородица, защото се родила 2 седмици след 15-ти август. Познайте сега как се казва свекърва ми.  Wink
Е, това изказване е номер едно по нетактичност/простотия

# 453
Аз пък не мога да разбера защо някои жени кръщават бебето ако е момче на мъжа си,т.е. на бащата....Винаги ми е било чудно това.Има толкова много други имена на света....Защо същото име като на баща си,каква е причината?
И като са с еднакви имена и викне примерно:"Васкооо!"...Как да се разбере кой всъщност вика майката.

# 454
Аз пък не мога да разбера защо някои жени кръщават бебето ако е момче на мъжа си,т.е. на бащата....Винаги ми е било чудно това.Има толкова много други имена на света....Защо същото име като на баща си,каква е причината?
И като са с еднакви имена и викне примерно:"Васкооо!"...Как да се разбере кой всъщност вика майката.

Защото така им харесва. Защото го обичат и искат детето да прилича на него. Защото...много причини може да има и до една ми звучат по-логично от тази да кръстя детето с името на дядото.
А за обръщението- винаги може да се измисли различно обръщение към детето, което да е само за него и различно от обръщението към таткото.

# 455
Защото майка ми много е обичала баща ми и така е искала. Да, случвало се е да извика единия и да се обърнем и двамата, но не бих казала, че е било непреодолим проблем.

А на мен ми харесва това и още много преди да имам мъж и деца, бях решила, че ще направя същото.

# 456
  • София
Момичета, поне на Балканите е така. Все пак има традиции. Ако не са били те бихме се затрили като народ. Ето моя случай. В рода на съпруга ми от 6 поколения се редуват имената Петър и Никола. Още преди да стана снаха в този дом със свекър ми се бяхме договорили Simple Smile роди ли се момче Петър да е-името на свекър ми( а той носеше името на своя дядо) След време станах снаха. Родих момиченце. Нарекохме го с прекрасното българско име Елица. Свекърва ми и майка ми носеха имена с буква Е. И двете бяха много щастливи. След почти 2 години, в деня, в който излетя в космоса Георги Иванов родих син, когото нарекохме Петър. Освен свекър ми и баща ми се казваше Петър. Е, и дядовците бяха щастливи. Като съм се женила съм гледала. Joy Ето как с 2 деца зарадвах 4 старци hahaha.  Още преди да се ожени синът ни снахата сподели, че роди ли момче Никола ще е- на ММ ( и той носи името на дядо си ). А малкият Никола, който вече е на 8 години, от сега заявява, че когато си има бебе ще е Петър. Род с традиции!!! Гордея се, че и аз съм допринесла за това, да не се скъса веригата. И как толкова много снахи в този род, в различни времена не са плюли на традицията newsm78
Така се съхраняват нашите си, български имена. Смешно ми е когато съм на детската площадка и чувам разни изгъзици (простете за израза ). Гледам майките със съжаление и се питам колко трябва да си елементарна, за да си наречеш детето с " вносно " име, което за нашите географски ширини нищо не значи...
ПП. Дъщеря ми е женена за австриец. Демократична държава в европейския съюз. Познайте какво се случва там-имат си списък с имена хората и не можеш да си кръщаваш детето с име извън именика. Няма Касандри, няма Изаури...Има имена, традиционни за немскоговорящите държави. А ние за съжаление сме една криворазбрана цивилизация...Въпрос на култура. wavey
И още нещо. Майка ми ме нарекла с едно прекрасно българско име- на свекърва си. Баба ми добавила две букви към името ми, за да не съм точно като нея, че тя рано е останала сираче, да не ме сполети и мен нейната участ. Разни хора, разни порядки...

# 457
  • Mediterraneo
Та съм склонна да разбера за курвата  Laughing

В смисъл, според теб е нормално това да е първото нещо, което да изтърсиш, след като са ти казали, че имаш внучка?

В смисъл разбира се, че не! Не твърдя такова нещо. Просто разбирам,когато някой свързва имената със свои асоциации, заради познати хора, които ги носят. Не ми се струва странно да правиш такава асоциация. Сега ясно ли е или още да обяснявам какво е искал да каже авторът?
Имам страхотна приятелка, колежка, чудесен човек, но носи ужасно за мен име. Име, което свързвам точно с една к.

# 458
А аз има ли нужда да обяснявам, че не асоциацията ме смущава, а споделянето ѝ на глас, и то в подобен момент (не че има подходящ)?

# 459
  • В царството на мечтите
Катерина е измислена героиня от роман. Ама виж свекървите са съвсем реални герои. При това лоши, ама си кръщавате децата на тях  Laughing
това много ми хареса

# 460
  • София
Скрит текст:
Момичета, поне на Балканите е така. Все пак има традиции. Ако не са били те бихме се затрили като народ. Ето моя случай. В рода на съпруга ми от 6 поколения се редуват имената Петър и Никола. Още преди да стана снаха в този дом със свекър ми се бяхме договорили Simple Smile роди ли се момче Петър да е-името на свекър ми( а той носеше името на своя дядо) След време станах снаха. Родих момиченце. Нарекохме го с прекрасното българско име Елица. Свекърва ми и майка ми носеха имена с буква Е. И двете бяха много щастливи. След почти 2 години, в деня, в който излетя в космоса Георги Иванов родих син, когото нарекохме Петър. Освен свекър ми и баща ми се казваше Петър. Е, и дядовците бяха щастливи. Като съм се женила съм гледала. Joy Ето как с 2 деца зарадвах 4 старци hahaha.  Още преди да се ожени синът ни снахата сподели, че роди ли момче Никола ще е- на ММ ( и той носи името на дядо си ). А малкият Никола, който вече е на 8 години, от сега заявява, че когато си има бебе ще е Петър. Род с традиции!!! Гордея се, че и аз съм допринесла за това, да не се скъса веригата. И как толкова много снахи в този род, в различни времена не са плюли на традицията newsm78
Така се съхраняват нашите си, български имена. Смешно ми е когато съм на детската площадка и чувам разни изгъзици (простете за израза ). Гледам майките със съжаление и се питам колко трябва да си елементарна, за да си наречеш детето с " вносно " име, което за нашите географски ширини нищо не значи...
ПП. Дъщеря ми е женена за австриец. Демократична държава в европейския съюз. Познайте какво се случва там-имат си списък с имена хората и не можеш да си кръщаваш детето с име извън именика. Няма Касандри, няма Изаури...Има имена, традиционни за немскоговорящите държави. А ние за съжаление сме една криворазбрана цивилизация...Въпрос на култура. wavey
И още нещо. Майка ми ме нарекла с едно прекрасно българско име- на свекърва си. Баба ми добавила две букви към името ми, за да не съм точно като нея, че тя рано е останала сираче, да не ме сполети и мен нейната участ. Разни хора, разни порядки...

Вносните имена и мен ме дразнят. Но се чудя не е ли малко елементарно мисленето, че щом детето не е кръстено на някой дядо или баба, то остава да е с вносно име? Защото синът ми не е кръстен на никого, но пък е с българско име. Или сме някакво невероятно изключение?
По отношение на "в рода на мъжа ми има традиция...", родът на жената по-маловажен ли е, та автоматично се гледа първо другият род? Родителите на жената по-второстепенни ли са от родителите на мъжа? Защото, ако това е според традицията, "благодаря" за такава традиция  Stop

# 461
  • Оптимист по принуда
Когато се роди дъщеря ми, първата приказка на свекърва ми беше: "Как можахте да я кръстите ТАКА, аз познавам една с това име и тя е курва?!"  Laughing Трябвало да я кръстим на Богородица, защото се родила 2 седмици след 15-ти август. Познайте сега как се казва свекърва ми.  Wink

Laughing Голяма сладуранка е Мичито. Признавам я.

Joy То и аз съм щяла да съм Мичи, щото нашето също е било доста злобно и настоятелно, ама майка ми е била по-лоша Twisted Evil

# 462
И моят син носи дословно името на дядо си(свекъра)-Кирил.Аз така пожелах и смятах за правилно,не съм имала натиск от никой и не съм съжалявала за това.
Дъщерята е с производно от името на майка ми като съвсем леко е променено,но на галено е като това на баба си.

Синът ни се ожени за момиче от друга държава с коренно различни традиции,но един ден ,когато бяха у нас тя каза,че ако имат момче ще носи името на мъжа ми,защото така и харесвало.....Както си решат...

# 463
Гледам майките със съжаление и се питам колко трябва да си елементарна, за да си наречеш детето с " вносно " име, което за нашите географски ширини нищо не значи...

О, неразумни и юроде!!!Не че нещо, но нито Петър, нито Никола са български имена- все "вносни" са  Whistling

# 464
  • София

Защото така им харесва. Защото го обичат и искат детето да прилича на него. Защото...много причини може да има и до една ми звучат по-логично от тази да кръстя детето с името на дядото.

Ето го точното обяснение, защо дядовците и бабите искат внуците да носят техните имена.  Wink Peace

Общи условия

Активация на акаунт