С какво ви дразнят свекървите- 37

• 49 569
  • 815
  •   1
Отговори
# 510
  • Насред хаоса
Ми то някъде съществуват традиции и за прилагане на откровени зверства върху жени и деца. И тяхното спазване ли е хубаво?
За мене пък има голямо значение аз как се чувствам. И изобщо не смятам в името на някакви традиции да омаловажавам значението на моя си род. Пък ако някой има проблеми с това - негова си работа. Ако иска и да се кара и разправя - насреща съм. От скандали хич не се плаша.
Той и свекър ми много държи на традициите, па кой знае защо му стана много криво, като свекърите на зълвата я принудиха да кръсти първото дете на тях. За собственото дете боли, нали? Па чуждото - няма значение.

# 511
  • София
Popule, ти, като жена, чувстваш ли се по-незначителна от мъжете, като цяло? Интересно ми е.

Няма значение аз как се чувствам. Традициите са затова, за да се спазват и защото правят живота много по-лесен. Иначе ако седна да пиша аз как се чувствам, пък трябва да питам мъжът ми как се чувства, па после да питам майка ми, баща ми, свекърите....А лесният начин - традиционен. То и най-добрият хляб е традиционен, лесно се прави и добре засища. Simple Smile
Имало е традиция хората да стоят прави до масата докато дядото вечеря, останалите-евентуално после се хранят. Ти правила ли си го? А би ли го направила?
За мен сляпото спазване на всякакви обичаи и традиции без мисъл и влагане на смисъл може само да усложни живота и взаимоотношенията на хората.

# 512
Ох, айде сега пак ще има 100 страници с на Популе вижданията за живота и диваните  Crazy

По темата - аз и братовчедка ми и двете сме кръстени на една и съща баба /на бащите ни майката/. Моето име е съвсем различно от нейното - само първата буква съвпада, и тя винаги го е изтъквала, а при братовчедка ми за зла участ баба ми и бащата на майка й делят едно и също име - в мъжки и женски вариант, та там твърдението на баба ми е, че детето е кръстено на дядо си.  ooooh! И кому е нужна цялата тази драма? Ей, тъй някой да си се намира на приказка.

В тази връзка аз преди година и нещо разбрах, че някой ден може и аз да съм в подобна ситуация, но не от страна на свекърите, а от моята. Баща ми на маса и с шеговит тон заявил, че като съвременен човек никога не би се бъркал на децата как да си кръстят поколението, но ако имал мъжко внуче, щял да си го нарича *** (с неговото име). Като чух първо ми стана смешно, но после осъзнах, че това далеч не е шега и се изнервих. При положение, че дори не планираме деца още! На моя също шеговит отговор пред майка ми, че това няма да го бъде, защото аз друго съм решила, тя смени физиономията и каза, че той щял да е много разочарован.

В интерес на истината той има много хубаво, традиционно българско име, което аз по принцип много харесвам, но тази случка ми се е загнездила в съзнанието и ме кара да се противопоставям автоматично. Не нарочно, не на инат, а просто автоматично, ако ме разбирате какво имам предвид.

# 513
Защитата на традициите, дръпната от Популе, ме накара да въздъхна облекчено, че тази дама не живее в страна, където традиция е примерно обрязването на жените. Изкушавам се да я попитам дали би спазила тази традиция с радост.

# 514
  • София
...
Но дори и в днешните "модерни" времена, децата носят фамилията на бащата. Така че, мъжкият род бива продължен с мъжко...кво да се прави. Поне за сега.

По закон това не е задължително. Има положения, при които децата могат да носят друга фамилия. Освен това, пак по закон, мъжът може да приеме фамилията на жена си при сключване на брак.

ПП Мисля си, че ако със свекъра ми не бяхме прекартили отношения преди това, при раждането на сина ми със сигурност щяхме да го направим. Свекърът много обича да се бърка в чужди семейства, а в техния род има традиция момчетата да се кръщават на дядовците. Представям си като откажех, какъв скандал щеше да  последва.

# 515
Спомням си как преди време, свека беше "сънувала" сън, че още незаченатото ни дете, някой ден трябва да се кръсти на мъжа ѝ  Whistling

Последна редакция: чт, 23 окт 2014, 19:13 от Pаgane

# 516
  • София
...
Но дори и в днешните "модерни" времена, децата носят фамилията на бащата. Така че, мъжкият род бива продължен с мъжко...кво да се прави. Поне за сега.

По закон това не е задължително.

Именно. И все пак... Wink

# 517
Спомням си как преди време, свека беше "сънувала" сън, че още незаченатото ни дете, някой ден трябва да се кръсти на мъжа ѝ  Whistling

Нищо не разбрах. Чие дете да се кръщава на мъжа ѝ? Thinking

# 518
Свека искаше детето да бъде кръстено на свекъра. Заради сън, който е сънувала. А тогава дори не планирахме дете все още.

# 519
  • София

Нищо не разбрах. Чие дете да се кръщава на мъжа ѝ? Thinking

"Намеквала" е жената, че Pagane трябва да кръсти детето си на свекъра.

Не разбирам какъв е зора да си казват претенциите без дори да има бебе на път? Един вид "Предупредена си", или какво?

Pagane, писали сме заедно

# 520
  • София
...

По закон това не е задължително.

Именно. И все пак... Wink

Именно.  Wink Все пак правят избор фамилията да е на мъжа. И решават, че в такъв случай имат пълно право да не се подчиняват на натиск за малкото име. Което също е масово. Както и с фамилното име. Поне засега.

# 521
Добре де, ако не исках детето ми да е с фамилията на баща ѝ, а да е Николова, примерно, защото свекър ми е Никола, какво тр да кажа? Питам хипотетично.
Сетих се за фамилия Мръцков (съвсем реална фамилия, между другото) и как не искам детето ми да е Мръцкова.

# 522
  • София
Шушулче, не знам точно какво и къде трябва да се направи, не съм се интересувала. И друго се чудех: Ако мъжът приеме фамилията на жената, то децата им с коя фамилия би трябвало да бъдат?

# 523
Добре де, ако не исках детето ми да е с фамилията на баща ѝ, а да е Николова, примерно, защото свекър ми е Никола, какво тр да кажа? Питам хипотетично.
    Когато съставят акта за раждане, казваш как ще са трите имена на детето.
    За първото дете избирате с таткото какво да е фамилното му име. Второто дете на едни и същи родители задължително се записва със същата фамилия като първото.

# 524
С общата им, защото съпругът е взел фамилията на жена си.
Срещала съм 2 такива човека.

Общи условия

Активация на акаунт