С какво ви дразнят свекървите- 37

• 49 620
  • 815
  •   1
Отговори
# 390

Найден/Найда са наричали също така и намерените подхвърлени, изоставени от родителите си деца.
Този обичай съществува и до днес. Чела съм в медиите как, когато намерят захвърлено бебе в контейнер, лекарите, които се грижат за него, често му дават това име.

Peace Едно котенце имаме на село- Найденчо  Laughing - по същите причини. И Спас, пак коте  Blush

# 391
  • Пловдив
Птица, факт е поне в селото на баща ми - в Благоевградско, отново уточнявам, че на свекърите да се кръщава се засилва точно в този период. Преди това са били единици, които са го правили това.  До този момент кумът е избирал името. И баща ми, и леля ми, и братовчедите им от двете страни са кръстени по този начин.

# 392
Сега като се замисля, почти нямам мои познати, българи, които да не са кръстени на баба или дядо. Относно това от кога е традиция - в литературата има доста източници, но не е от моето или на родителите ни поколение, а много отпреди. Сега има нова тенденция на - бащата. Удобно е Simple Smile Преди са слагали също, ако таткото е починал. Особено през тежките военни години след Освобождението..

# 393
  • София
Добре де, може ли някоя от свекървите в темата да ми обясни какво точно удовлетворение ще получи, ако внучето е кръстено на нея, дословно или не съвсем? Защо толкова държат на това? Какво означава за тях кръщаването и името ли е по-важно от човека? Не го разбирам, честно, а наблюдавам такова неистово жеание в бабите около мен, че чак се плаша.

Последна редакция: ср, 22 окт 2014, 00:04 от ToHu_

# 394
  • Бургас
Добре де, може ли някоя от свекървите в темата да ми обясни какво точно удовлетворение ще получи, ако внучето е кръстено на нея, дословно или не съвсем? Защо толкова държат на това? Какво означава за тях кръщаването и името ли е по-важно от човека? Не го разбирам, честно, а наблюдавам такова неистово жеание в бабите около мен, че чак се плаша.

Удовлетворението е в начесване на нечие его. Да видят хората, че от двата "комплекта" баба и дядо са избрали да кръстят детето точно на теб, демек си най-уважаван.

И в тази връзка мой колега - младо и интелигентно момче с добра професия твърди, че няма опция сина му /да, син - той дъщеря нямало да има  ooooh!/ да не носи името на баща му, защото в рода му това било традиция. Той носел дословно трите имена на дядо си, а неговия син щял да носи трите имена на неговия баща. Добре, че става въпрос за хубави български имена /незавършващи на -чо, -ко/, че жена му /която още не се знае коя е/ може и да се съгласи.

# 395
/да, син - той дъщеря нямало да има  ooooh!/ да не носи името на баща му, защото в рода му това било традиция.

Лелееее, такива като ги чуя много им се радвам. А ако в рода на майката има друга традиция, какво правим тогава  Thinking
Пожелавам му от сърце на този твой колега да има поне три дъщери  bowuu

# 396
Щях да питам да не би да имаме един и същ колега, но моят вече е женен и има син - и, да, в рода им се въртят две мъжки имена само.  Laughing

# 397
... Не разбирам, аз съм далече от тези вълнения, но не ме интересува как ще се казват моите внучета. Единственото което искам за децата и семейството си е здраве!  Peace

Далече, защото си далеч от ставането на баба. След 20на години може пак да си говорим - кеф ли е или не внучето да носи твоето име  Grinning
И двете ми деца са кръстени на бабите. Никой не ме е карал, донякъде случайност - едното име ми е любимо, а второто вече от чувство за справедливост - не може едната така, пък другата онака Mr. Green Но и това име си е добро.
Ами хубаво им стана и на двете баби, ще знаете Grinning

... че няма опция сина му да не носи името на баща му, защото в рода му това било традиция. Той носел дословно трите имена на дядо си, а неговия син щял да носи трите имена на неговия баща. Добре, че става въпрос за хубави български имена...
Определено бих се съгласила. Щом вече няколко поколения са така и щом са хубави имена, въобще не бих се замислила!

Последна редакция: вт, 21 окт 2014, 13:52 от птица

# 398
  • Добрич
Е те хората за това са слагали цифри след името- Хенри IV, Луи  XIV, Александър I, Симеон II, Петко III. Ама друго си е Хенри, друго Петко Wink
Поради что се срамите от рода си, бе хора? newsm78

# 399
  • Пловдив
Щях да питам да не би да имаме един и същ колега, но моят вече е женен и има син - и, да, в рода им се въртят две мъжки имена само.  Laughing
И аз знам за такъв род Simple Smile Едното е популярното мъжко име Иван Simple Smile

# 400
  • Бургас

В хронологичен или азбучен ред да ти изреждаме причините  Laughing
Как пък няма да си кръстя детето на родата на мъжа ми - с малки изключения всички са едни долни типове. Не че и в моята рода няма подобни издънки. Никой копче не може да ми каже как ще си кръстя детето. Те не смеят да ми повдигат въпроса, че съм на 29г. и още нямам деца, пък камо ли да ми предявяват претенции за имена. Може би защото знаят къде ще бъдат наврени......С мъжа ми вече си имаме избрани имена за деца, ама само мъжки  Mr. Green /не знам защо, но съм почти убедена, че ще имам момче/

# 401
  • Пловдив
С мъжа ми вече си имаме избрани имена за деца, ама само мъжки  Mr. Green /не знам защо, но съм почти убедена, че ще имам момче/
Недей лежа на тази кълка, ами се подготви, защото аз бях убедена, че ще имам момиче, пък то......

# 402
/не знам защо, но съм почти убедена, че ще имам момче/

Айде още веднъж днес пожелавам три дъщери  Mr. Green   bouquet

Щом не желая да бъда манипулирана за това съкровено право да кръстя детето си както аз искам, значи се срамувам от нещо, така ли? Аз влагам в избора на име друга, различна отговорност, която няма нищо общо нито с родове, нито с традиции.

# 403
  • Добрич

В хронологичен или азбучен ред да ти изреждаме причините  Laughing
Как пък няма да си кръстя детето на родата на мъжа ми - с малки изключения всички са едни долни типове. Не че и в моята рода няма подобни издънки. Никой копче не може да ми каже как ще си кръстя детето. Те не смеят да ми повдигат въпроса, че съм на 29г. и още нямам деца, пък камо ли да ми предявяват претенции за имена. Може би защото знаят къде ще бъдат наврени......С мъжа ми вече си имаме избрани имена за деца, ама само мъжки  Mr. Green /не знам защо, но съм почти убедена, че ще имам момче/
Няма лошо да си подготвиш каквито искаш имена, но защо толкова негативизъм , преди дори да са ти повдигнали въпроса?  детето е на двата рода. Кръсти го на твоя, ако така те устройва. Но родословието не започва от детето ти, нали?

# 404
  • Бургас
С мъжа ми вече си имаме избрани имена за деца, ама само мъжки  Mr. Green /не знам защо, но съм почти убедена, че ще имам момче/
Недей лежа на тази кълка, ами се подготви, защото аз бях убедена, че ще имам момиче, пък то......

По принцип нямам претенции за пол, но си ме тегли повече към женско  Blush, но вътрешното ми чувство е, че ще имам момче.
Елиас, благодаря за пожеланията, но нека се ограничим до една, максимум две щерки  Laughing

птица, аз също нямам против спомената от мен традиция, защото става въпрос за хубави имена, ама да ми тропат с крак и да ми държат тон как да си кръстя собственото дете - ще ме извиняват, че ще ги пратя на майната си.

Нямам нищо против традициите, но имам чувството с това кръщаване на някого, че детето едва ли не износва нечие име. Не е ли по-добре да му дадеш негово си, специално избрано за него име.

Общи условия

Активация на акаунт