Професия ИТ специалист

• 205 013
  • 1 612
  •   1
Отговори
# 135
Но има и другата страна, когато си с деца вече, отново да не те искат, защото ще излизаш често в болнични  #Crazy Simple Smile Също често срещано явление Wink

# 136
ИТ фирмите са едни от малкото добре организирани фирми, спазващи законодателството (говоря за сериозните и големи фирми, не за някакви си еднолични), аз съм работила само в големи фирми и никога не е стоял въпросът за години, деца и семейно положение. Никакъв проблем с майчинството. Обаче е факт, че точно програмисти се търсят само в София. В провинцията напоследък има търсене повече на веб разработчици, но заплатите са мижави, под 1000 лв., причината за това, че тук не идват големи инвеститори и чужди фирми, а само малки семейни фирмички. Много мои колеги заминаха за София и както писах вече някои от тях даже нямат ИТ или релевантно образование, самоуки са, но са натрупали опит с времето и мога отговорно да заявя, че са ценени и високо платени специалисти в големи компании. Така, че това с преквалификация, дипломи, деца, семейно положение...хм.... не мисля, че може да е реалната причина за липсата на реализация. Важно е човек да разбере къде са му пропуските и да не се самозалъгва, а реално да си даде сметка, ако иска да работи и да се развива в този сектор. 

# 137
Loriyn  Peace
Нямам какво да добавя  Peace

# 138
Просто сега масово чета и слушам как хора, които нямат никакво отношение към ИТ, се впускат да записват магистратури или да изкарват бързи курсове за програмисти и си мислят, че това е като да си записал курс или магистратура по "Счетоводство", с което можеш да започнеш някъде като счетоводител. Ами, не не става така в ИТ сектора. Или можеш да програмираш на конкретен език, който се търси или не можеш, или можеш да администрираш БД, сървъри, сториджи, мрежи, или не можеш. Само с тапия не става. Да, можеш да научиш основни неща в програмирането с един курс, но това не те прави програмист, защото за това се изискват много натрупани знания, та дори и по хардуер. В България се търсят квалифицирани програмисти с опит. И да, портфолиото е задължително.

# 139
  • София
А това за преквалифицикацията се използва масово и не само в нашия сектор. Основно го казват, когато не могат да си позволят парите, които искаш. Да, знаеш 5 неща, владееш 5 езика и искаш 100 лева, но на мен ми трябват само 2 от твоите умения и не съм съгласен да плащам повече от 20 лева.  Rolling Eyes  Лошото е, че не те питат дали си съгласен да работиш за 20 лева, а много хора биха се съгласили в сегашните условия   Sad 
Има и друга страна. Като си преквалифициран има опасност работата бързо да ти омръзне, да се демотивираш, да търсиш нещо ново и т.н. и в един момент работодателят или да е изправен твърде бързо пред предизвикателството да те мотивира или да трябва да си търси нов човек.

Съгласна!   Grinning 

При нас (ИТ сектора) болничните заради деца не са проблем. В повечето случаи може да се работи и от къщи  Laughing  та… като си с деца не се отказват от теб толкова лесно. Стига да си кадърен  Wink 

# 140
  • София
http://www.obekti.bg/chovek/17382-Класация-посочва-индустриите-с … ъзки-между-колеги

Брее, а пък аз си мислих, че сме по-напред в класацията Simple Smile

# 141
Трудно, като са предимно мъже. В предната ми фирма бях само аз жена, и да исках, нямаше как да имам връзка с повече от един. Не че съм искала да имам с когото и да е от тях, де  Laughing Laughing

# 142
wenzdy, намери ли си работа?

# 143
Някой интересува ли се от стажантско място - QA, automation, Java. За една година в София. Изисква се английски, релевантно образование (не курс в телерик) и минимален опит, дори на ниво проект с Java. 

# 144
  • София
Привет,

Тази година смятам ще започна с едно от двете - магистратура химия (да затвърдя бакалавърсакта - инженер-химик съм). Но от наука в България не се печели добре, а трябва да се мисли в перспектива...
2. И/или да започна с програмирането.

Като направление не мога да се ориентирам, голям океан е... четох един профил на QA инженер и много ми хареса, като за начало.

Силен съм в аналитичното и логическо мислене, (пред)виждането на грешки, работа над идеи, оптимизацията, намиране на кратки пътища, изобретателски нюх, креативност.
В математиката имам пропуски и след като се спра на дадена сфера, ще започна да наваксвам!

За да не се откажа (чувам, че доста материал за усвояване ме чака) - трябва да намеря точката на пресичане между потенциал/интереси/професия, за да има какво да ме държи мотивиран, а потенциала, ще ми помага по-бързо да се движа.

Мога да кажа, че front-end не ме влече, искам да задълбая по-навътре, в архитектурата.

Примерно работа над устройства/системи/процеси свързани по някакъв начин с науката, техниката (химия, физика, медицина) би ми действала вдъхновяваща.
Енергийна ефективност, алтернативна енергия, изобретения - са ми страстите.

Та, в коя област, език, система, отдел... мога да намеря мястото си?
Има ли нещо като алманах (дърво), чрез който да добия представа кой език/система къде намира приложение?

Опитът ми като химик във фармацевтична компания - как би ми помогнал?

Основния проблем е, че английския ми е слаб (свободно текст не мога да го разбирам, само отчасти).

За тестер какво се изисква, като минимум? И колко вида са?

Последна редакция: вт, 03 мар 2015, 18:57 от Starrydream

# 145
Ня знам някъде програмирането да има нещо общо с химия.  
Просто почети малко С като за начало. Напиши някоя друга програма и виж дали ти харесва програмирането.
Казваш, че имаш логическо мислене, но ти куца матемариката. Това за мен е противоречие.

Последна редакция: вт, 03 мар 2015, 19:38 от celika

# 146
 doh

За QA трябва да си мнооооого на ТИ с програмирането. Принципно трябва да си бил програмист преди да стигнеш до QA. Учудва ме колко лекомислено решавате- "ще стана програмист"  ooooh! Аз не мога да пея, но много харесвам музиката, утре ще стана певица.

# 147
Аз пък да ти кажа честно, мисля, че мога да стана певица, но не съм се пробвала. Харесва ми да пея.Харесва ми и да програмирам, но не съм програмист професионално. Разликата е че в едното не съм се пробвала, а от другото съм се отказвала няколко пъти.

Последна редакция: вт, 03 мар 2015, 19:47 от celika

# 148
  • София
Според моя мъж Quality Assurance (QA) не е задължително да е програмист. Техните QA не били програмисти. По тази логика мога и аз да стана. Той рече "можеш"  Joy

# 149
Аз в повечето случаи си ги представям, че тестват по инструкции.

Общи условия

Активация на акаунт