Професия ИТ специалист

• 207 569
  • 1 612
  •   1
Отговори
# 1 380
моля някой да пусне нова тема

# 1 381
Здравейте! Другата седмица съм на интервю за стаж Quality assurancе. Ще съм благодарна, ако ми разясните как протича интервюто. Втори курс съм и нямам познания в тази област, и това ще бъде първо интервю, нямам идея какво биха питали. Благодаря!

# 1 382
Въобще не си хаби времето да търсиш информация за интервюта. Те са различни във всяка фирма. Инвестирай си времето в това, да четеш какво и как се прави в професията. Ето ти достатъчно материал, с който можеш да минеш дори интервю за джуниър позиция:
https://www.istqb.org/certifications/certified-tester-foundation-level

Отиваш там и си изтегляш документа Syllabus от Download materials. Ако искаш да видиш въпроси от изпита, също са там.

На интервю за стажант се задават въпроси, които изискват обща техническа култура.

Пък ти на интервюто бъди смела и им кажи, че си правила проучване и си разбрала, че "ISTQB Foundation level" сертификатът дава най-добра база знания за професията и за това си хванала материалите за изпита и се подготвяш по тях. Blush

# 1 383
  • 🌊
Някой вземала ли е ISTQB Foundation Level? Работата ми е основно тестване - 70% manual, 10% automation и 20% други задачи. Не знам защо ми изглежда страшно сложен, аз ли съм отвикнала да уча за изпити или какво.

# 1 384
Някой вземала ли е ISTQB Foundation Level? Работата ми е основно тестване - 70% manual, 10% automation и 20% други задачи. Не знам защо ми изглежда страшно сложен, аз ли съм отвикнала да уча за изпити или какво.

Една огромна част от него е просто суха теория, или поне така беше 2018 когато аз се явявах. Не е сложен, ако решиш десетина пробни теста ще видиш, че въпросите са все едни и същи.

# 1 385
Аз го взех, хванах последния влак със старата версия. Не е сложен, а си има чалъм.  За целта те съветвам да запишеш курс в udemy. Има подвеждащи въпроси и трябва да му хванеш цаката.

# 1 386
Не би трябвало да ти е труден, напълно стандартни неща са, някакви забити термини има, които невинаги се ползват (или са в по-екзотични индустрии), но иначе нищо сложно. Изтегли си syllabus и решавай примерни тестове, няма да имаш затруднения.

# 1 387
  • София
Имам го, както и адванс тест аналист мисля, че беше.
Ако имаш опит в тестването, както и другите са писали с няколко теста, за да им свикнеш може да се вземе.
Аз сега се каня да пробвам да се подготвя и да се явя на сертификат за скръм мастър, но все не намирам време и отлагам.
Сувете за Udemy курс или тестове също е добър.
Често пускат сериозни намаления, ако не бързаш.

# 1 388
Момичета, и аз съм в ИТ сферата, като работя в производствена фирма в провинцията, където поддържам ERP системата, разбирайте всичко… съпорт, оптимизиране на бизнес процесите,  разработка на нови функционалности, както като идея, така и като изпълнение, тоест през по-голямата част от времето си програмирам на език, който се ползва само от тази ЕРП система + понякога и малко Java, но там тепърва навлизам. Отделно правя разпечатки, екрани, пиша инструкции, преди обучавах и служителите, но тъй като вече съм хоум офис това задължение отпадна.
Та така… разполагам с малко повече свободно време, а и имам нужда от допълнителен доход, та посъветвайте ме къде мога да кандидатствам за part time (почасова работа), даже може и без осигуровки. Мислех си за SAP, но там май само с връзки взимат…, но като цяло ми се иска да е в моята си сфера, защото си харесвам това, което правя.

# 1 389
SAP определено взимат и без връзки, но големите фирми често се мръщят за работа на половин ден и предпочитат човек на пълен. Освен това работата е много различна от това да поддържаш системата на малка фирма, та не разчитай само на база този опит да те вземат.

Най-често такива позиции тип човек за всичко са добри за първоначален опит, но не предлагат развитие и заплащането не е много конкурентно. Та много вероятно по-добре ще ти е да смениш изцяло работата, отколкото да търсиш допълнителна.
Отделно, на половин работен ден, но изцяло от вкъщи, трудно ще намериш позиции в момента.

# 1 390
  • София
САП наблягат много да си добър технически, предимно студенти хващат и си ги развиват от началото. Ще те разкатаят и с интервюта (ако те одобрят въобще), мъжът ми мина няколко кръга и малко над месец цялостно беше процесът (дивелопър е). Фирмата не ви е вариант за почасово, то дори не съм виждала да имат такива варианти (евентуално със стажантите, но не съм сигурна). Работи се от офис по няколко дни в седмицата, изцяло ремоут от други градове останаха дългогодишни специалисти с много тесни познания, които не могат ей така да се заменят.
И да, може спокойно да се влезне без връзки там. Не всички 1500+ служителя са почнали по връзкарски начин. Плюс, доста екипи имат и 24/7 дежурства освен основните им 8 часа, за да има coverage постоянно. Не е за всеки това да си на педала 24/7 и да очакваш обаждане по всяко време през нощта или да се окаже, че вместо 8 часа си бил 12-15-16 примерно.

И аз мисля, че трудно ще намериш почасово в тази сфера. Аз поне за почти 10г почти не съм виждала фирми, които търсят човек на конкретно 4-6 часа, евентуално са правили за вече наети служители изключение. Фокусирай се върху нещо конкретно, правиш много различни неща в момента. Насочи се към нова фирма и позиция дори щом държиш да си в тази сфера. Използвай времето да научиш Java щом си я почнала. Изкарай някой сертификат, развий сегашни умения.

# 1 391
САП наблягат много да си добър технически, предимно студенти хващат и си ги развиват от началото. Ще те разкатаят и с интервюта (ако те одобрят въобще), мъжът ми мина няколко кръга и малко над месец цялостно беше процесът (дивелопър е). Фирмата не ви е вариант за почасово, то дори не съм виждала да имат такива варианти (евентуално със стажантите, но не съм сигурна). Работи се от офис по няколко дни в седмицата, изцяло ремоут от други градове останаха дългогодишни специалисти с много тесни познания, които не могат ей така да се заменят.
И да, може спокойно да се влезне без връзки там. Не всички 1500+ служителя са почнали по връзкарски начин. Плюс, доста екипи имат и 24/7 дежурства освен основните им 8 часа, за да има coverage постоянно. Не е за всеки това да си на педала 24/7 и да очакваш обаждане по всяко време през нощта или да се окаже, че вместо 8 часа си бил 12-15-16 примерно.

И аз мисля, че трудно ще намериш почасово в тази сфера. Аз поне за почти 10г почти не съм виждала фирми, които търсят човек на конкретно 4-6 часа, евентуално са правили за вече наети служители изключение. Фокусирай се върху нещо конкретно, правиш много различни неща в момента. Насочи се към нова фирма и позиция дори щом държиш да си в тази сфера. Използвай времето да научиш Java щом си я почнала. Изкарай някой сертификат, развий сегашни умения.
А мога ли да попитам, как върви заплащането в САП за дивелъпър. Ако не е удобно тук и решиш, може да ми пишеш на лично.

# 1 392
  • София
Трудно може да се каже, защото диапазонът е голям. Зависи от екип и с какво точно се занимава той, на какво ниво си (дори синиърите за разделени на степени), какви технически познания ще покажеш, ако има смени - в какви дни и колко часа ще вземеш месечно. Може да погледнеш в Glassdoor статистиките конкретно за българския офис, но и там имам както по 9-10К за годишна база (intern), така и 40-50-60-70К за други дев позиции.

# 1 393
  • София
SAP (всъщност SAP Labs) са чудесен старт (стаж), но после си даваш сметка, че корпорацията ти взима повече, отколкото ти дава.

# 1 394
Това всяка корпорация го прави в даден момент

Общи условия

Активация на акаунт