Професия ИТ специалист

• 207 531
  • 1 612
  •   1
Отговори
# 1 410
  • 🌊
Bella, кофти история. Затова трябва да има човек, който е по ТА + техническо лице от екипа минимум. Всичко друго за мен е компромис, защото не ѝ е работа или компетенция да дава оценка на техническите способности.

# 1 411
Чебурашка то има и голяма разлика между завършил информатика и можещ или завършил информатика за да е информатик. Има разлика във всяко отношение. Тъпото е , че и мениджърите и лидерите и рекрутерите и те са едни такива ... кой със способности, кой завършил с голи амбиции ... и може и най-големия специалист да демотивират до незнайни низини.
Познат, завършил ФМИ с отличен преди години, още като студенти работиха и разработваха и инсталираха системи за големи организации  ... НЕ работи почти от самото начало като разработчик. Защото една рекрутерка след интервю  му написала, че той НЕ разбира нищо от бази данни. А той го е учил това поне 10 г. техникум и фми . Ами ... каза - добре, не разбирам от бази данни. Да си наемат някой който разбира. И си намери позиция в съвсем друга област. А те може и барман да са си взели. Идея си нямам какво са предпочели. Доколкото знам си работи и си е съвсем успешен човека в съвсем друга област и може би е по-добре от разработчик във фирма в която наемащите НЕ разбират нищо от информатика?! Кой им знае мениджърите от какво разбиат.
Извинявам се, но проблемът в случая е на позната Ви. Ако някоя HR-ka ми напише, че не разбирам нищо от еди какво си дали няма да се откажа от професията, особено като си го дъвкал с години.
В тоя бранш липсата на знания не е критична, а липсата на умения да учиш нови неща.

# 1 412
Само че вие не разбирате. Той НЯМА проблем и Simple Smile Toй си има много успешна кариера в съвсем друга област и не се занимава да убеждава някого в нещо. И много добре уреден живот и кариера и работа. И не е като да не си използва способностите, обаче за своя полза. Който както иска да си го представя. Няма да обяснявам нататък.
Само дадох пример как в много случаи наемащите, тестовете им, критериите им са недъгави и т.н. Не може само разрабочиците да са читави.
В една друга тема се обсъждаше ако на интервю те попитат искаш ли вода или кафе как да реагираш , защото щели да го преценяват и оценяват ... и някакви психо тестове според това дали обичаш дърво или кое дърво или нещо подобно ... Ами да си се тестват както си искат.  Каквото повикало , такова се обадило.
Но спирам да се меся в темата. Аз лично съм със съвсем други интереси от математиката и информатиката и ще ви оставя да си обсъждате.

BacuTy ако разбираш от нещо, то можеш да му намериш приложение на много места. Не е нужно да се хванеш да правиш на някой проектите  . Има толкова много начини да използваш  познанията си по информатика Simple Smile Особено ако някой те демотивира , а ти получиш много добро друго предложение Simple Smile

Последна редакция: пн, 14 окт 2024, 13:20 от bella-ciao

# 1 413
Образователната система ли се е променила за една вечер, що ли, но до последно мислех, че всички имат 12 години училищна математика (даже с различните профили), което явно е невероятно постижение.
Другото няма да го коментирам, защото издава някакви комплекси на база елитаризъм. Но хора всякакви.
  Променила се е , защото хората които влизат във ФМИ и др. училищната математика не е каква да е . Часовете са повече съучениците също. / Повечето са математически гимназии и  езикови  , деца свикнали на постоянно усилие/
Моят син завърши ФМИ 2023 г , на приятелката ми сина и се записа в някаква академия след като беше общ работник в Англия /няма срамен труд / А сега познайте от първи път кой може да мине интервюто / които са мин в четири кръга при този стагниран пазар./ Отделно втория търси заплата 5000-10000лв- глупости

# 1 414
За съжаление не мога да ти помогна, защото от година и нещо вече смених професията и съм точно в QA. Та съм видяла нещата от едната и другата страна.
Но пък отношението ти с "бармани и не знам си какви" показва, че вероятно не би се разбирал с екипите, защото ние гледаме успешни деливърита, не кой какъв е бил. Минали са през ЧР, тест и техническо със стари програмист извън България, щом са се справили значи са подходящи.

Изобщо не съм съгласен. Бил съм в немски компании, в американски компании ... никой не преценява по-добре от българите даден кадър. Изобщо не можеш да ме убедиш, че барман, пропуснал 12 години математика в училище може да стане ДОБЪР кадър. Просто има толкова загубени фундаментални познания, че наваксване почти няма ( дори да има не е за няколко месеца академия ). Така че можеш спокойно да пратиш много поздрави на "изпитващите опитни програмисти от чужбина" от един опитен техен колега от България Wink

Абсолютно верно.

# 1 415
  • Somewhere far away
То става малко параграф 22. Хем искат опит, хем то няма как човек да има опит като тепърва започва в сферата и като трябва да се научи. То с тва мислене наистина ще убият мерака на всеки, човек и да иска да се учи и развива... Като няма кой да го обучава няма как да станат нещата

# 1 416
В интервюто за работа, интервюиращия също е интервюиран един вид Simple Smile.
И аз имам такъв случай с колега, който работи в чужбина върху иновативни проекти, които в БГ скоро нито ще се развиват, нищо се аутсорсват, в известна фирма тук интервюиращият го беше карал да пише клас ... да се смееш ли, да плачеш ли.

# 1 417
  • София
За хората от ФМИ съм съгласен, но за хората от ТУ - не. Завършил съм ФМИ и съм преподавал в ТУ - от личен опит казвам - нивото е МНОГО различно!
Зависи какво се търси - на мен понякога хората от ТУ са ми по-добър фит Simple Smile

То става малко параграф 22. Хем искат опит, хем то няма как човек да има опит като тепърва започва в сферата и като трябва да се научи. То с тва мислене наистина ще убият мерака на всеки, човек и да иска да се учи и развива... Като няма кой да го обучава няма как да станат нещата
Така е. Но всяка фирма е на пазара да печели и да доставя, а не да бъде социална организация с идеална цел, даваща шансове на всеки, който иска да се развива. Между другото, и академия имахме, доскоро и стажантски позиции имахме, и младши специалисти назначаваме. И ментори им осигуряваме. НО има едно ниво, под което е загубена каузата, наистина загубена. Трябва да има някакво базово ниво постигнато, над което да се надгражда.
Освен това - от всяко дърво свирка не става - са казали старите хора и са абсолютно прави. Много често преквалификацията е от хора, които навремето математиката са я посмели под килима, щото не ги влече, а физиката не е за тях. Как един хуманитарен човек ще започне да мисли силно логически или още по-лошото - такъв, който силно е недоучил, решил е, че ще се заниамва с нещо по-лесно и се е сетил, че в ИТ сферата има пари, които по право му/ѝ се полагат.

Колкото до интервюиращите: пиша го сигурно за 10-ти път в този форум. Те са обучени да дават заучени и политически коректни отговори, които не са конструктивна обратна връзка. Това за примера с базите данни - да, ЧР дават обратната връзка, но не те са я написали. Това им е казано да кажат. А защо не са харесали човека - много могат да са нещата. Може човекът да е страхотен професионалист, но да не може да пасне на екип темерути, които са си просто такива. Може да не е бил просто неговия ден, може да са чули по-силен кандидат 2 часа преди неговото интервю и той да е бледнеел, но това не го прави лош. Прави го неподходящ за тази конкретна позиция, нищо повече.

Като човек от другата страна, понякога наистина се изумявам на нереалистичните очаквания на кандидати, на многото претенции, на това, че фирмата е длъжна да се съобразява с техните планове, да прави изключения от порядките и процесите си, за да може да им е удобно на тях. И да, колкото и да е тъжно, вече не кандидатите, а фирмите диктуват пазара и си избират.

# 1 418
И да, колкото и да е тъжно, вече не кандидатите, а фирмите диктуват пазара и си избират.
Защо да е тъжно, напълно нормално си е... как беше приказката "Който плаща, той поръчва..."

# 1 419
Изобщо не съм съгласен. Бил съм в немски компании, в американски компании ... никой не преценява по-добре от българите даден кадър. Изобщо не можеш да ме убедиш, че барман, пропуснал 12 години математика в училище може да стане ДОБЪР кадър. Просто има толкова загубени фундаментални познания, че наваксване почти няма ( дори да има не е за няколко месеца академия ). Така че можеш спокойно да пратиш много поздрави на "изпитващите опитни програмисти от чужбина" от един опитен техен колега от България Wink

Пропускате, че в БГ голяма част от ИТ позициите са за клиентски съпорт  и  онлайн магазини. Там няма нужда от много математика, структури от данни и тн.. От там тръгва заблудата, че с един курс си ИТ специалист.

Чебурашка, ако се хванеш със сериозен софтуер за него математическия апартат в 11-12 клас профил математика и след това в университет, нямат наваксване с академийки. А с профил информатика в 11 и 12 клас са се запознали с ООП, структури от данни и релационни БД.
Пиша го като родител на дете в 12 клас с тези профили и като действащо ИТ, ама от дъртите, дето ги взимаха само след завършване на университет.

За QA, ако не искаш да си умреш на ниво ръчен тестер, а да се развиваш до automation, ще си станеш странен тип developer, Пишеш код, който да обслужва вашата фирма за да тества периодично приложението. Иска се логическо мислене, познаване на функционалностите и изискванията за системата за да покриеш всички случаи -позитивни и негативни.

# 1 420
  • София

Пропускате, че в БГ голяма част от ИТ позициите са за клиентски съпорт  и  онлайн магазини. Там няма нужда от много математика, структури от данни и тн.. От там тръгва заблудата, че с един курс си ИТ специалист.

Чебурашка, ако се хванеш със сериозен софтуер за него математическия апартат в 11-12 клас профил математика и след това в университет, нямат наваксване с академийки. А с профил информатика в 11 и 12 клас са се запознали с ООП, структури от данни и релационни БД.
Пиша го като родител на дете в 12 клас с тези профили и като действащо ИТ, ама от дъртите, дето ги взимаха само след завършване на университет.

За QA, ако не искаш да си умреш на ниво ръчен тестер, а да се развиваш до automation, ще си станеш странен тип developer, Пишеш код, който да обслужва вашата фирма за да тества периодично приложението. Иска се логическо мислене, познаване на функционалностите и изискванията за системата за да покриеш всички случаи -позитивни и негативни.

Абсолютно, точно така е. Аз говоря за програмист, не за машинописки (code monkeys). Смисъл ... chatGPT ми е 20 долара на месец, защо да си назнача някой за 4-5к, ако чатГПТ ми върши същата работа като някой пропуснал сериозно учене и сетил се на 25г, записал академия, в която за 6 месеца са му сбили материал за 6 години.

Не знам защо повечето хора си мислят, че е много лесно да се стане програмист и да се взима 10к на месец и изобщо как може да му хрумне на човек, че 6 месеца академия ще ти наваксат години безхаберие.

Аз съм завършил СМГ ( първо, за да вляза в СМГ съм си сцепил задника ). След това си го сцепих втори път, за да го завърша и да ме приемат Компютърни науки във ФМИ. След това си го сцепих още един път, за да завърша ( защото trust me да завършиш Компютърни науки във ФМИ не се оказа най-лесното нещо за много хора, които се отказах - някой да извади статистика колко влизат и колко излизат). Магистратура така и не завърших ( което от време на време го отчитам като негатив ).

Именно затова се разпалих и предложих на Чибурашка ако иска да пробва да ме изпита да видим аз ли знам повече или някой, който гимназията я е изкарал "ей така да мине" или за който "университета" е станция на метрото.

# 1 421
slanchezara малко пропусна да споменеш каква част от информатиците 10 г. след започване на работата не работят като разработчици. Над 80% по мое мнение. В същност освен начинаещи кой друг иска да работи като разработчик на софтуер?
Имам приятелка от много отдавна и сега напуска една фирма, след като работи години наред с кариера и т.н. Ами не и се занимава повече. Каза, че си е събрала достатъчно пари и ще искара няколко години без да се занимава с глупости ида гледа монитор.
В същност като имате идея за наемането на кадри - може ли някой да каже какво е текучеството в тази професия?

Последна редакция: пн, 14 окт 2024, 15:12 от bella-ciao

# 1 422
simeonpopov, много си прав, но звучиш доста крайно.
По твоята логика значи още от 4-ти, най-късно 7-ми клас трябва да си сигурен какво искаш да работиш, за да започнеш да го учиш... аз не мисля така. Колко ученици са съвсем ориентирани?! Не говорим за родителски амбиции Wink

По твоите думи, кой каквото е започнал, край - това ще е и няма право на избор или на смяна след време.
Да, ще е трудно, но не и невъзможно.
И не говоря само за информатика, програмиране и т.н.

# 1 423
...
Аз съм завършил СМГ ( първо, за да вляза в СМГ съм си сцепил задника ). След това си го сцепих втори път, за да го завърша и да ме приемат Компютърни науки във ФМИ. След това си го сцепих още един път, за да завърша ( защото trust me да завършиш Компютърни науки във ФМИ не се оказа най-лесното нещо за много хора, които се отказах - някой да извади статистика колко влизат и колко излизат). Магистратура така и не завърших ( което от време на време го отчитам като негатив ).
...
Аз казах равносметката на един човек с подобен бекграунд. Можеш ли да ми кажеш твоята? Заслужаваше ли си тази професия всичко това ? В смисъл ... след първото назначаване, за него ти трябва.

# 1 424
  • София
slanchezara малко пропусна да споменеш каква част от информатиците 10 г. след започване на работата не работят като разработчици. Над 80% по мое мнение. В същност освен начинаещи кой друг иска да работи като разработчик на софтуер?
Имам приятелка от много отдавна и сега напуска една фирма, след като работи години наред с кариера и т.н. Ами не и се занимава повече. Каза, че си е събрала достатъчно пари и ще искара няколко години без да се занимава с глупости ида гледа монитор.
В същност като имате идея за наемането на кадри - може ли някой да каже какво е текучеството в тази професия?

Много е различно. А и въпросът ти е недотам коректен. За 10 г много неща могат да се променят, но като цяло:
- част вече са старши разработчици или експерти, с доста по-различен скоуп на действие.
- част са софтуерни архитекти.
- част са технически тийм лидери.
- част са просто тийм лидери.
- част са се преориентирали към проджект менижмънт или аджайл роли.
- част са станали мениджъри.
- от моите познати от сферата се отказаха 1-2.
В моя случай говорим за продуктова компания, не за съпорт, поддръжка на онлайн магазин или от сорта. Говорим за сериозно R&D.

Всъщност доста хора искат да работят като разработчици, дори и след много години опит. Защото им харесва, защото са добри и се радват на чудни заплати и отлична кариера. Това е около мен, нали. Другаде може да е друго.

Текучество - средно за пазара около 10-12 %. Мога да кажа при мен - за 5 години усреднено  1,2%.
Как е по останалите фирми не знам, защото като отвори човек популярни сайтове и фейсбук групи, никой дори не става от леглото за под 10 К, пък моите наблюдения са коренно различни Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт