Професия ИТ специалист

• 207 905
  • 1 612
  •   1
Отговори
# 975
  • София
Супер - много, много благодаря. И това си записвам Heart Hug

# 976
Кое е вярното според вас?

# 977
  • UK
Ако с такива елементарни въпроси не можете да се оправите, тръгнали сте в грешната посока.

# 978
Кое е вярното според вас?
Хипер-линкове Simple Smile
Отворете си https://www.w3schools.com/, за начинаещи е идеален.

# 979
  • София
Това е въпрос за теста към МОН за професионален, тригодишен курс в ТУЕС. Този е от лесните. Но повечето си бяха труднички, особено за десетокласници, които кандидатстват на база обща култура. А и теста е за време - 50 въпроса по 6 - 8 отговора, като имат по 2 мин за всеки въпрос.

# 980
Точно пък те си ги знаят тези неща, още повече и като имат интерес в тази област трябва да се сещат.

# 981
  • София
Вярно е. Аз само мятах по едно око на въпросите, обаче все едно гледах китайски къщички - нищо не разбирах. От всички 50 въпроса, разбрах само два Joy А синковеца си ги знаеше.
Използвам поста да благодаря за подробното обяснение за езиците - той знаеше само за най-масовите и това му помогна да се подготви. Взе си изпита и го приеха, а ние с баща му сме много щастливи Blush

# 982
Към коя организация е бил този изпит и за колко годишни деца (клас)?

# 983
  • София

Към МОН е - за ученици в 10-ти клас е. Обучението е с продължителност 3 години - до 12-ти клас.

Скрит текст:
Национална програма "Обучение за ИТ умения и кариера" на Министерството на образованието и науката (МОН)

Националната програма предлага формат за обучение по програмиране на ученици от цялата страна за придобиване на професионална квалификация по професия "Приложен програмист". Обучението е предназначено за ученици в средни училища, профилирани гимназии и професионални гимназии, които не се обучават по тази професия. Обучението се организира в свободното време на учениците през седмицата, в събота и неделя или през ваканциите, като учебният процес ще се провежда както присъствено, така и онлайн.

# 984

Към МОН е - за ученици в 10-ти клас е. Обучението е с продължителност 3 години - до 12-ти клас.

Скрит текст:
Национална програма "Обучение за ИТ умения и кариера" на Министерството на образованието и науката (МОН)

Националната програма предлага формат за обучение по програмиране на ученици от цялата страна за придобиване на професионална квалификация по професия "Приложен програмист". Обучението е предназначено за ученици в средни училища, профилирани гимназии и професионални гимназии, които не се обучават по тази професия. Обучението се организира в свободното време на учениците през седмицата, в събота и неделя или през ваканциите, като учебният процес ще се провежда както присъствено, така и онлайн.
Точно на този курс съм записан и аз, изглеждаше ми познат формата на изпита и затова реших да попитам. Изпита бих казал че е доста труден за човек учил в нормално средно училище с единствен компютърно ориентиран предмет Информационни технологии до 10ти клас, но за сметка на това бих казал че съм компютърно грамотен и аз се справих миналата година(сега съм 11) със 120точки. Ако имате някакви въпроси относно програмата мога да Ви отговоря

# 985
  • София
Да, за деца, които учат в обикновени гимназии, изпита наистина е доста труден. И сина ми изкара 120 т от 140. До колкото видях 708 деца са се записали за изпит.
Ще бъда благодарна на всякаква информация, която се сетите, че ще ми бъде полезна. Ще задам въпросите в скрит текст тук, за да може, ако има и други, които се интересуват, все пак да прочетат отговорите Ви - за което предварително благодаря Simple Smile

Скрит текст:
1. Курсът как точно се провежда - основно присъствено или основно онлайн?
2. На практиката ли се набляга повече или на теорията?
3. Курсът дава ли достатъчно практически знания, за да може след приключването му да се започне работа или е нужно допълнително обучение?
4. Курсът дава ли след това някакво предимство при кандидатстване в ТУ, признават ли се някакви изпити и курсове след това (само информативно питам, макар, че съм почти сигурна, че отговорите ще са "Не!")?
5. Изисква ли се наличието на личен лаптоп по време на присъствените курсове?
6. Преподавателите от ТУЕС ли са?

Ако се сетя и за други неща, пак ще питам.

# 986
Да, за деца, които учат в обикновени гимназии, изпита наистина е доста труден. И сина ми изкара 120 т от 140. До колкото видях 708 деца са се записали за изпит.
Ще бъда благодарна на всякаква информация, която се сетите, че ще ми бъде полезна. Ще задам въпросите в скрит текст тук, за да може, ако има и други, които се интересуват, все пак да прочетат отговорите Ви - за което предварително благодаря Simple Smile

Скрит текст:
1. Курсът как точно се провежда - основно присъствено или основно онлайн?
2. На практиката ли се набляга повече или на теорията?
3. Курсът дава ли достатъчно практически знания, за да може след приключването му да се започне работа или е нужно допълнително обучение?
4. Курсът дава ли след това някакво предимство при кандидатстване в ТУ, признават ли се някакви изпити и курсове след това (само информативно питам, макар, че съм почти сигурна, че отговорите ще са "Не!")?
5. Изисква ли се наличието на личен лаптоп по време на присъствените курсове?
6. Преподавателите от ТУЕС ли са?

Ако се сетя и за други неща, пак ще питам.
Курсът е основно присъствено, но за съжаление основата я учих онлайн(заради пандемията) а и 90% са деца които учат информатика и основата ми беше много трудно да я науча. Надявам се да няма повече онлайн защото под тази форма много трудно се научават нещата.
2. Има предостатъчно неща и материали за практическа подготовка. Сега в началото естествено, че трябва да се наблегне на сухата наука, но бързо бързо ще започнат да учат повече "кодене" отколкото суха материя
3. Ако се научи всичко перфектно според мен няма проблеми да се започне работа и без допълнителна квалификация, макар че това си е доста сериозна като се има напредвид че се държи ДЗИ
4. Не дава предимство до колкото знам, но за Пловдивският университет знам че мога да се влезе без изпит във ФМИ, но не дшго отбелязвам като предимство защото не знам за тази година ли ще важи само и само за ученици от които са посещавали ИТ Кариера в Пловдивската математическа гимназия. От преподавателят ми който учи в Софийският чух, че можеш да пропуснеш един изпит, но не съм сигурен кой и как стоят нещата.
5.Не се обучавам там, но те ще им кажат. Предполагам че трябва да има среда за провеждане като се има на предвид че е училище, но е препоръчително да има собствен.
6. Нямам си и на представа как седи в София, аз съм от провинцията и хода всеки път до Пловдив с междуградски транспорт като той е поет от МОН ако се пази касов бон. Моят преподавател е завършил ИТ Кариера преди години и е студент, като цяло повечето са студенти, но има и учители, но са по-малко.
Надявам се да съм бил изчерпателен и полезен, ако има още нещо с радост бих споделил.

# 987
Закъснели сте с тия обучения 10-12 клас, СофтУни вече произвеждат старши програмисти на 12 години

На 10 студент, на 12 успял програмист, на 13 вече (софт)доцент, който ще образова следващите поколения ненаучни дейци.
Close

Последна редакция: чт, 20 окт 2022, 15:14 от bboiko

# 988
Амиии то не случайно вече едно от изискванията за работа е университетско образование в ИТ специалност Simple Smile
Това е основния филтър към добрите фирми и високите заплати.

# 989
  • Berlin
Ще си позволя да не се съглася с това, особено пък за диплома от СофтУни.

Общи условия

Активация на акаунт