Професия ИТ специалист

• 207 897
  • 1 612
  •   1
Отговори
# 990
СофтУни го признават и Скило за QA,  но всички други знайни и незнайни академии или звучно наречени университети вече не ги бройкат много, много. Но разбира се говоря за Mid i Senior позиции, а и всеки себеуважаващ се Senior не може да разчита само на практика, трябва си целия поглед и малко теоретични знания извън  пряката му работа.

Един от основните проблеми на академии и курсове е липсата на преподаватели, които могат да обясняват, а не само да показват практически. Особено за деца и младежи е важен и педагогическия подход. Значи още си спомням един курс за начинаещи в сферата уж, на който преподавател беше много добър практик, но точно на 10 мин масово хората губеха интерес, защото той така бързо показваше и приказваше, че никой не можеше да види стъпките.. Ами до края на курса си беше така, въпреки че молехме да забави темпото

# 991
  • София
Закъснели сте с тия обучения 10-12 клас, СофтУни вече произвеждат старши програмисти на 12 години
Скрит текст:

На 10 студент, на 12 успял програмист, на 13 вече (софт)доцент, който ще образова следващите поколения ненаучни дейци.
Close

Винаги съм се радвала на деца, които имат талант и дарба, които развиват от ранна детска възраст. Но моят син е съвсем обикновено момче, което на 12 г изобщо нямаше идея какво иска. Така че тези програми не бяха за него Simple Smile  Ще се радвам, ако си мине по утъпканата пътека курсове - университет - работа. Важен е крайния резултат Simple Smile
Относно университета - ние с ММ много държим на университетско образование и искрено се надяваме синковеца да има достатъчно акъл, че да не си остане само с курса.
За СофтУни съм чувала само добри отзиви, но май софтуерното им инженерство не е същото, като това в ТУ или СУ - или бъркам? Мисля, че тук в темата беше обсъждано.

# 992
Здравейте, здравейте! Предстои ми първото интервю в понеделник! Ще започна с HR, след това мениджър на фирмата и след това техническо интервю. До колкото разбрах, интервюто с HR ще бъде с опознавателни въпроси, за техническото знам че ще има доста теория и вероятно задачи, които да решавам. Но някой може ли да ми каже какво представлява това интервю с мениджъра на фирмата? Какъв тип въпроси ще ми задава? Никога не съм преминавала през такъв тип интервюта и ми е притеснено!

# 993
Здравейте, здравейте! Предстои ми първото интервю в понеделник! Ще започна с HR, след това мениджър на фирмата и след това техническо интервю. До колкото разбрах, интервюто с HR ще бъде с опознавателни въпроси, за техническото знам че ще има доста теория и вероятно задачи, които да решавам. Но някой може ли да ми каже какво представлява това интервю с мениджъра на фирмата? Какъв тип въпроси ще ми задава? Никога не съм преминавала през такъв тип интервюта и ми е притеснено!

Странно ми е интервюто с мениджъра на фирмата да е преди техническото, досега такива интервюта винаги са ми били последни и са били 99% общи приказки. За каква позиция кандидатстваш?

# 994
Ами реално момчето, което работи във фирмата, ми изпрати СV-to и HR-a щял да прецени към кой екип да ме препрати(ако ме хареса, разбира се). И той ми каза, че стъпките са следните: HR, мениджър и след това 3-то, техническо интервю.
А иначе завърших програмата в Софт Уни за Python Full-Stack Developer.

# 995
Според мен се готви за въпроси от типа на:

1. Защо реши да станеш програмист?
2. Защо точно при нас?
3. Как се виждаш след 5г?

# 996
Благодаря ти!

# 997
Ще си позволя да не се съглася с това, особено пък за диплома от СофтУни.
Не се съмнявай. Имам наблюдение от първо лице докъде може да стигне човек след Софтуни.

# 998
Не знам как се взема "диплома" от Софтуни, но това момче е със сертификати за отлични оценки, които човек, колкото и да е добър, ако е зает и с други неща, изкарва много трудно в някои модули. Таааа, момчето очевидно е много добро.
Дъщеря ми е на 10 и не и стига времето от игри да си напише домашните, а това дете на 10 е започнало да учи в Софтуни.

Последна редакция: пт, 21 окт 2022, 09:54 от celika

# 999
  • Berlin
The Stranger, до там човекът сам си е стигнал. 😉
Моят коментар е в посока на това, че дипломата не се гледа много, а какво може човек. Да, в един момент натам може да изиграе роля дали ще те изберат за директор примерно, или не, но за дев не е фатално.
Освен това съм се начела на коментари в DevBG групата във ФБ как с насмешка приемат дипломи от СофтУни и дори не приемат на сериозно кандидати само с курс от там. Но в тая група като цяло не харесват Наков.

# 1 000
Защото нямат представа, че има огромна разлика между това просто да си учил в Софтуни и да си взел сертификати.

# 1 001
Не, не е заради това. Да, хората от СофтУни имат достатъчно добра подготовка да работят. Курсът е практически насочен, но все пак им липсват доста неща, които за някои фирми(не за всички) се оказват необходими - мрежи, дизайн на алгоритми, някои по-софтуерно инженерно ориентирани знания, по-широк поглед върху други езици и съответно лесно ориентиране в такива, когато това се налага, математика понякога и тн.
Аз лично, не съм се срещала с много хора от там в работата си, но имам един пример и за мен показателен. Този пример така и не успяхме да го убедим, че това, което е написал не може да остане, защото не е ефективно и взима много памет и време - не можеше да види разликата между неговото и другото и защо едното е ОК, другото не. Просто е написан код, който върши работата. Разбира се, не обобщавам на база един човек, но човекът си имаше сертификатите, беше много нахъсан и четеше всякакви новости, ама на...понякога основата си трябва.

# 1 002
Курсовете и сертификатите сами по себе си не са достатъчни, от която и школа/университет да идва човек. Трябва паралелно с курса човек да учи, търси отговори, решава задачи, без да му ги иска някой. На много курсисти им убягва това, а където има много курсисти, там е по-голям и шанса да има такива. Оттам и "славата" на СофтУни. Познавам както много добри кадри оттам, така и много лоши. Също и от ТУ, и от СУ. Ако някоя фирма наистина си филтрира кандидатите основно по този показател, не бих работила там.

Последна редакция: пт, 21 окт 2022, 15:41 от Little Queen

# 1 003
Всичко се определя от пазара, преди години нямаше толкова търсене и беше много трудно да започнеш ако не си учил във ФМИ или ТУ, на интервютата питаха всичко от А до Я на тема информатика.

После се разшири толкова сектора, че няма кадри да се запълни и взимаха хора даже само на база желание да се развиват.

Ако се завърти пак пазара, дали в далечно бъдеще или сега заради идващите кризи и рецесии, и позициите за джуниъри станат малко, то за 1 обява ще кандидатстват 100 човека. И от тия 100 човека първо ще викнат на интервю тези с опит и/или с висше по специалността (тъй като се предполага, че са учили 4 години и имат повече теория и практика отколкото хора, карали само курсове), и вече ако тия с висшето се окажат малко или недоучили (а те в момента не са малко, а са много), тогава може да викнат на интервю останалите. В щатите в момента е нещо подобно, дори хора от топ университети едвам успяват да си намерят работа.

Така че не разчитайте на шорткъти, тях ги има само когато пазара позволява. А и после кариерното развитие е доста по-бавно и ограничено.

# 1 004
За джуниър и сега е трудно според мен.

Общи условия

Активация на акаунт