Професия ИТ специалист

• 207 887
  • 1 612
  •   1
Отговори
# 1 005
Джуниърите ги изкоментирахме, но я ми дайте вашата дефиниция за синиър, че се замислих и ми стана интересно. Наблюденията ми са, че след 2-3г опит в бранша хората масово започват да се пишат синиъри и като ги извикаш на интервю се оказва, че си губиш времето. За мен синиър е човек, който е работил с различни технологии (в рамките на търсения тех стак) и е бил в различни ситуации и в един непознат фреймуърк може много бързо да се ориентира и съответно да започне да contribute-ва, съответно хора с 2-3г опит като цяло, или пък с 10г опит в една единствена фирма е много малко вероятно да са синиъри.

# 1 006
Джуниърите ги изкоментирахме, но я ми дайте вашата дефиниция за синиър, че се замислих и ми стана интересно. Наблюденията ми са, че след 2-3г опит в бранша хората масово започват да се пишат синиъри и като ги извикаш на интервю се оказва, че си губиш времето. За мен синиър е човек, който е работил с различни технологии (в рамките на търсения тех стак) и е бил в различни ситуации и в един непознат фреймуърк може много бързо да се ориентира и съответно да започне да contribute-ва, съответно хора с 2-3г опит като цяло, или пък с 10г опит в една единствена фирма е много малко вероятно да са синиъри.
Но на интервю как можеш да го оцениш това.
В старата ми фирма първоначално въведените критерии за синиър бяха с поне 6 години стаж.

# 1 007
Защото нямат представа, че има огромна разлика между това просто да си учил в Софтуни и да си взел сертификати.
Това са гадните завистници, които ги е яд, че те са станали студенти на 18-19 години, а работа са почнали чак на 20+. Докато в СофтУни на 10 си студент, на 12 дипломант, а на 15 вече млад пенсионер Joy и имаш цял живот да си харчиш милионите!!!!

Джуниърите ги изкоментирахме, но я ми дайте вашата дефиниция за синиър, че се замислих и ми стана интересно.
Моята е много проста и кратка - човек, който като му дадеш задача и достатъчно време и пари ти създава работещо, качествено и професионално написано решение. С всички екстри като техническа документация, автоматични тестове, метрики за производителност и покритие на тестовете, CI/CD и каквото още е нужно в конкретния случай.

На интервю трудно може да се тества. Аз подхождам със задача за домашно, която е достатъчно проста, че алгоритмично да се реши оптимално за буквално 15 минути (готово решени се намира с Гугъл за 5), така че остатъка от времето, което е решил да вложи кандидата да отиде за гореописаните неща. Така виждаш и колко точно усилия е готов да вложи, когато му кажеш просто "направи го добре", без някой да му виси на главата, точно както се очаква от синиър.
Пробвал съм да искам минимален вариант на това на интервю и практиката показа, че дори опитни кандидати имат нужда от поне 3 часа за да направят нещо що годе завършено, а 3 часа са твърде много за интервю.

# 1 008
Little Queen,  това за престоя в една фирма не е особено миродавно, когато говорим за аутсорсинг фирми, а и за тези със собствени продукти. Пазарът си иска новите гъзарии и се налага прехвърлянето дори на стари, наложили се приложения, към нови технологии и това се прави точно от синиори или под ръковеодството на синиори, но такива, които могат да вдянат за какво иде реч в новите технологии.
Лично аз харесва м повече аутсорсинг компаниите, защото там имаш различни клиенти и периодично те асоциират към различни тиймове, различни задачи и тн, и тн.. В общия случай на 2-3г сме все едно на нова работа

# 1 009
Аз предпочитам продуктови фирми, но последните години продуктовите са основно в сферата на хазарта или финтех. Сегашната ми фирма е аутсорс - точно както го описваш, на всеки няколко месеца нов проект, нов екип, нов клиент все едно си сменил фирмата.

# 1 010
  • София
Аз изкарах 8-9 години в продуктова, сега от доста време работя в аутсорсинг и честно казано не бих се върнала в продуктова. Даже в сегашната като ме оставят по някой проект за повече време и полудявам и ми иде да напусна. Но трудно се намират аутсорсинг, които да се занимават с повече проекти. А и при тях повечето са финтех, което на мен ми е скучно. Предпочитам да работя по два-три проекта едновременно, отколкото да съм в един. Но аз не съм програмист.

# 1 011
  • Berlin
Аз работя в онлайн магазин. В ИТ отдела, по вътрешните приложения на фирмата, но те са много еднотипни, като дизайн и функции, т.е. моята работа във фронтенда не е много разнообразна. Та в този смисъл следващата ми работа бих искала да е в продуктова фирма или агенция.🤔 ММ специално обаче не харесва работа в агенции и е против.

# 1 012
Агенция=аутсорс ли? Иначе ММ като е против да не работи там. На теб може това да ти допада повече.
Аз съм в сървис компания, което за мен е идеалното. Пак е аутсорс, но не сменям проекта и по него работят хора от наша и от другата страна в един екип. Но! Ако искам мога да го сменя с друг в компанията, дори с различна технология, ако искам да я понауча. Плащат се и се поощряват курсовете за всевъзможни технологии, дори и да не работя с тях, дори ако искам мога да карам такъв, който не се използва в компанията в момента. Разликата с продуктовата, в която бях преди това е от земята до небето. От там излязох много неразвита професионално за това време. След по-малко от година тук мога да се продам за много повече.

# 1 013
  • Berlin
Да, аутсорс предполагам, че е. Той си работи, където иска. Просто е с негативно мнение към работата и какво се върши по тези агенции, но аз го разбирам. За мен пък би било шанс да видя как се работи по-“динамично”.😂 Ест., не смятам, че това би била дългосрочната ми месторабота, но за опит ще е полезно.

# 1 014
Зададох въпрос, който беше изтрит и сега ще се опитам да го формулирам по друг начин и затова се хващам за този коментар.
Не, не е заради това. Да, хората от СофтУни имат достатъчно добра подготовка да работят. Курсът е практически насочен, но все пак им липсват доста неща, които за някои фирми(не за всички) се оказват необходими - мрежи, дизайн на алгоритми, някои по-софтуерно инженерно ориентирани знания, по-широк поглед върху други езици и съответно лесно ориентиране в такива, когато това се налага, математика понякога и тн.
Във въпросното място, съм виждала, че предлагат и много други курсове, които да разширят знанията. В този ред на мисли, толкова ли е лошо човек да завърши там? Ако човек има желание да се учи и да разширява знанията си, моое да го направи.
Защото моя приятелка ми е казвала, че такива кандидати въобще не кани на интервю, заради основателя на школата, не заради самите кандидати.
Все си мислех, че това е сфера, в която ако имаш нужните качества да си вършиш работата, много бързо ще се разбере. Дори и на едно интервю с поставена задача се вижда. В един форум за програмисти съм чела, че се подхожда с големи предубеждения към кадрите от там. Г/д са си казали доводите, но ми е интересно малко повече тук да чуя.

# 1 015
  • Berlin
Предвид, че тук сме супер малко хора, едва ли ще чуеш нещо различно.

# 1 016
Защо не? Тук, ако правилно съм разбрала по написаното, има хора, които провеждат интервюта.

# 1 017
Изобщо не е лошо. Аз заедно с университета учех и в Телерик(тогава софтуни нямаше). Предубежденията, които съм чувала са точно това - че нямат основите и се чуват бисери или не знаят елементарни неща. Този, който се сещам на “първо четене” е:
- можеш ли да ми обясниш какво представлява опашката?
- опашка на какво?
Което разбира се не е само при тях, обаче са мнозинството.
Аз лично много харесвам програмата им. Ако човек е надъхан има достатъчно и интересни задачи. Имат някои неясни условия, но като цяло са много добри и реално те подготвят добре. А приятелката Ви подхожда супер непрофесионално. Виждала съм много кадърни хора да излизат от Телерик/Софтуни.

# 1 018
  • Berlin
Телерик е по-различно от СофтУни мисля. В смисъл репутацията е по-добра, като програма не знам точно. Имах приятелка, която напусна работа и година и половина учи там, целодневно, домашни, изпити, проекти, това май в СофтУни го няма или е по-леко.🤔

# 1 019
Защо не? Тук, ако правилно съм разбрала по написаното, има хора, които провеждат интервюта.

Не е лошо човек да завърши там, не подбирам кандидатите по това къде са завършили, а по това колко организирано, съдържателно и грамотно е написано СВ-то им. Оттам нататък вече идва какви технологии познават, къде са работили, какво и къде са завършили. Да, имам едно наум за хората от школи, защото школите привличат голям брой хора търсещи бърз успех с минимум усилия, но ако СВ-то им е добре написано, в никой случай няма да ги върна.

Общи условия

Активация на акаунт