Професия ИТ специалист

• 207 884
  • 1 612
  •   1
Отговори
# 1 020
В този ред на мисли, толкова ли е лошо човек да завърши там? Ако човек има желание да се учи и да разширява знанията си, моое да го направи.
Въпросната фирма (защото не са нищо повече от това), както и доста други като нея, се рекламират с това, че ти спестяват ученето на всичко трудно от нормалните университети и ти издават сертификатче, като минеш само с лесното. Ако си на над 20 години трябва да имаш достатъчно житейски опит да си чувала поговорката за "на баницата мекото и на работата лекото" и да се досещаш какво качество гарантира това.
От там се оправдава, че трудните предмети са ненужни и били загуба на време, а "качеството" на обучението се доказва с обясненията на разни хора, колко трудно им е било на тях да се доберат до сертификата. До сега не съм чул нито един завършил редовно СУ или ТУ и изкарал някое курсче в някоя академийка да го казва това, винаги са хора, които друго не са учили. За съжаление и голяма част от преподавателите им друго не са учили.

Аз имам лични наблюдения над сформирането и на академията на Телерик, и над СофтУни и познавам част от първоначалните им преподаватели. С ръка на сърцето мога да се закълна, че Наков е тотален лицемер и лъжец. Мога и да кажа, как на част от ранните им преподаватели CVтата се пренаписаха за да може хора с нулев опит да изглеждат като световни експерти. И за маркетинга им, където ходеха на откриванията на учебната година в СУ да говорят глупости и да се опитват да убеждават студенти да се отписват. И много още.
Като понатрупаха пари почнаха и да наемат хора с опит, ама пак са основно за рекламата, шанса да попаднеш на някой некадърник е огромен, защото пускат курсове за всичко за което има търсене, дори и да не са го чували какво е.

Действително, ако човек е любознателен и работлив може и само с техните курсове да постигне добро ниво, ама по тая логика - може и без тях, само със свободно достъпни материали в интернет. Аз лично не бих отказал интервю на човек само със сертификат от тях, стига остатъка от профила му да съвпада с търсеното. Но бих бил много взискателен на интервюто, защото съм интервюирал десетки хора от СофтУни (с няколко и съм работил) и на всичките им липсват основни работни знания, но пък егото им е на космическо ниво. Няколко направо обясняваха, още на интервюто, как те нас ще ни учат, а пък за очевадните лъжи в CV-то им да не разправям.

Въпрос на статистика е - за позициите за които интервюирам се търси доста високо ниво и примерно 40-50% от хората от СУ и ТУ не го покриват, а при СофтУни 99.5% не го покриват. Та ако имаш много кандидати и не можеш да интервюираш всички е нормално да прескочиш по-малко перспективните, не е някаква конспирация. В няколко сериозни компании знам че го практикуват това - не отхвърлят директно хората от академиите, просто първо минават през тези с реалното образование и ако не запълнят позициите, тогава останалите. Не е някаква конспирация. Просто няма как хем да търсиш винаги най-лесното, хем да искаш да си винаги първи.

Последна редакция: пн, 24 окт 2022, 13:02 от bboiko

# 1 021
Освен това съм се начела на коментари в DevBG групата във ФБ как с насмешка приемат дипломи от СофтУни и дори не приемат на сериозно кандидати само с курс от там. Но в тая група като цяло не харесват Наков.
Групата DevBG във Facebook НЕ е за сериозна дискусия, а просто всеки пише за каквото му хрумне. Политика, цени на нощувки по Нова Година, бойлери и всякакви подобни.

# 1 022
  • Berlin
Да, изродила се е, но за това вина имат модераторите.

# 1 023
  • София
Здравейте,
Знам, че темата е за работещи вече ИТ специалисти, но искам да попитам, дали някой има впечатления от Академия Никола Тесла - програмиране на C ++ или от Университет за деца - Инженерна роботика (Ардуино). Става въпрос за гимназист, който много се интересува от програмиране и се самообучава в интернет и е доста напреднал. Търсим школа, която да може да доразвие знанията му.
Благодаря предварително!

# 1 024
За Никола Тесла съм чувала добри отзиви, но за по-малките.
Сещам се и за Олимпийци - https://olimpiici.com/.

# 1 025
Здравейте, искам да попитам специалистите тук за мнение.
Аз работя в банковия сектор с финансово образование, по-конкретно счетоводство. Винаги съм искала да доразвия това, което знам и да го съчетая с друга професия.
Винаги съм се възхищавала и съм била любопитна към работата на хората, които ни поддържат счетоводните системи- работили сме с Атлантис на Балкан Сървисис и САП, тъй като те съчетават счетоводни, финансови и програмни умения.
Искам да попитам  има ли сред вас такива специалисти или някой, който е запознат какво образование е необходимо? Трябва ли да се завърши непременно програмиране и то в университет или може да се преминат курсове.
Ще съм благодарна на всякаква информация.
Благодаря предварително.

# 1 026
Университетско образование плюс курсове и много часове писане на код е най-добрият път.

Ако нямаш време за следване, тогава максимално от другите две неща.

# 1 027
  • Berlin
За САП консултант не трябва ли да познаваш продукта просто и да помагаш на клиенти? Не, че знам какво представлява, но мисля, че не е нужно програмиране.🤔 Например също преди време ми попадна един курс, който организира фирма, продаваща облачни услуги - малко програмиране, повече познаване на услугата и съветваш/помагаш на клиентите.

# 1 028
Здравейте, гледам, че доста от Вас са наясно, та реших се да попитам, колкото и глупаво да е питането ми. Насочила съм се и аз към QA, първо manual, после automatic, но никога до сега не съм си имала взимане даване с ИТ сферата. Освен познанията за работа с компютър, които има всеки,  мисля нормален човек в днешно време - друго нищо. Разбира се тепърва се записвам на курсове за QA, но питането ми е изобщо възможно ли е да се учи тази специалност без преди това да си имал каквито и да било умения???

# 1 029
Да, но си трябва да се отделя време, особено като стигнеш до програмирането.

# 1 030
  • в сърцата на децата <3
Здравейте, гледам, че доста от Вас са наясно, та реших се да попитам, колкото и глупаво да е питането ми. Насочила съм се и аз към QA, първо manual, после automatic, но никога до сега не съм си имала взимане даване с ИТ сферата. Освен познанията за работа с компютър, които има всеки,  мисля нормален човек в днешно време - друго нищо. Разбира се тепърва се записвам на курсове за QA, но питането ми е изобщо възможно ли е да се учи тази специалност без преди това да си имал каквито и да било умения???
Автоматизацията си е супер интензивен и съкратен dev курс. Категорично не може да се сравнява с пълен курс, камо ли с университет, естествено, но ще видиш зор ако нямаш никакво понятие от материята. Дали е възможно... Божа работа. От теб зависи.

# 1 031
За първи път чувам за automatic QA Grinning
Иначе всичко е възможно, ама шанса да достигнеш висока заплата по този път е минимален. Разбира се зависи и от личното възприятие за висока заплата.

# 1 032
Automation QA си е програмиране от всякъде, manual  не е високо платен поради нароилите се кандидати за ИТ сферата, които с ужас разбират, че може да е лесно да влезеш в сферата като QA, но не e добре за платено. С гол курс ще докара не повече от 2К и това с много късмет

# 1 033
  • София

Валентина, няма невъзможни неща. Всичко е въпрос на мотивация, желание и много труд - в различни направления - учене, себеусъвършенстване, лесно приемане на провалите (а такива ще има много), както и ясно и точно приемане, че тръгвайки по този път трябва да си готова на много компромиси. И да се надяваме, че ще имаш и малко късмет.

За да се случат нещата, препоръчвам сама на себе си да отговориш на следните въпроси:
1. Защо искам да се занимавам с тестване, защо искам да стана QA.
2. Колко време съм готова да отделям на учене.
3. Имам ли финансов ресурс, за да се издържам  докато успея да пробия.
4. Имам ли мисленето на човек, който би създал качествени тестове.
5. Имам ли под ръка познат, който да ми помага - с осмислянето на материала, ако нещо не разбирам или би бил склонен да ме препоръча някъде за старт.
6. Готова ли съм да прекарам много извънредни часове, защото в началото ще съм бавна, неструктурирана и т.н.
7. Коя сфера ми е интересна - уеб, мобилни апликации, автомобилна и т.н., да я проучиш и да видиш за тази сфера какви знания са нужни. От там - оценка на това дали академията може изобщо да ти даде такива знания.

Имай предвид, че академията и университета не са взаимозаменяеми понятия. По мое мнение академиите дават едно занаятчийско мислене, колкото там да има нещо, но не те изграждат като широкоспектърен специалист. Възможно е да са ти нужни и 2-3 години сериозно учене преди да можеш да издържиш интервю за стаж или позиция младши. Предвид кризите, търсенето на младши специалисти в момента е понамаляло, т.е. задачата ти става още по-сложна. А и от университетите всяка година излизат доста подготвени деца, които ще са гърди пред теб. С други думи, ако целта е високата заплата, такава може и да не видиш в близките 5 години (2-3 учене, 1-2 да достигнеш поне ниво мидъл).

С всичко написано не искам да те откажа, но искам да ти дам една друга гледна точка, за да имаш идея с какво точно се захващаш. Разбира се, има го и другия сценарии - ти си отличникът на групата, много те харесват, напредваш бързо, намираш си веднага работа, защото лекторът те препоръчва някъде.

Желая ти успех!

# 1 034
Много благодаря на всички отзовали се за отговорите. Наясно съм, че изобщо няма да е лесно, но в крайна сметка от опит глава на боли. Благодаря и за насоките.

Общи условия

Активация на акаунт