Професия ИТ специалист

• 207 785
  • 1 612
  •   1
Отговори
# 1 125
Не си губи времето да правиш проучване дали други хора са извървели успешно този път. Ако имаш желание и вложиш енергията си, ще успееш - тук чуждите постижения не помагат. А за мотивацията си ти си отговорна сама, а не чуждите истории. 🙂

Все пак, за да знаеш че има път: от стажантска позиция до старша (senior) позиция в ИТ сферата се стига за 5-7 години много посветено учене и работене. Просто започни колкото можеш по-скоро и дерзай, дерзай, дерзай! Има достатъчно стажантски програми (например тази https://telebid-pro.com/careers или на Sirma). Също, доста възрастни колеги има във фирмите на позиции Junior Dev или Junior QA. Така че, действай.

# 1 126
Аз също мисля, че няма да е лесно. Да се съревновава човек с 20 годишни...евентуално ако минете през някоя академия на компания - може и да се получи, но пак ме съмнява. Единият ми колега е джуниър на 35, току-що излязъл от нашата академия, но не са под път и над път, повечето са студенти или до 30тина годишни...

# 1 127
  • София
Според мен няма нищо невъзможно, но ще ти е много, много трудно. По няколко причини:
1. Младите ще те отвеят буквално.
2. На 40 ти вече нямаш нужната енергия да се съревноваваш с тях, а и техните мозъчета не са претоварени от домашни грижи
3. Мисля, че ще ти е истински трудно да си намериш първата работа. Особено ако прекият ти ръководител е с 10 години по-млад от теб.
4. Академията само щрихира, истинските знания идват с опита.

А което не казвам да се откажеш или да не опитваш. Винаги има шанс и от теб зависи колко си упорита и колко ресурс имаш възможност да вложиш в тази преквалификация.

# 1 128
Абе хубаво е човек да чува други мнения, но е най-хубаво да прави каквото си иска. Grinning

# 1 129
  • СИ
Въпреки, че ще Ви кажат тук, че няма проблем аз няма да Ви лъжа и ще кажа, че е трудна работа за България специално след 40. Не зная как си го представяте, но се предпочитат млади хора и по-възрастните са такива, кото са с над 10 години опит в сферата. Освен това над 40г колко овъртайм сте готова да правите, понеже работата в ИТ сектора го изисква? Зная, че коментара ми няма да Ви хареса, но предпочитам да не Ви лъжа.

Млади хора се предпочитат основно заради това, че по-лесно се баламосват с приказки за развитие и кариера. Овъртаймът е в зависимост от това, какви пари се предлагат. По-младите са склонни да го правят за без пари. И аз съм го правил. След 40 разбираш, че това е една голяма глупост.

# 1 130
Според мен ние от по-старата генерация имаме един плюс, че сме "учили" и покривали разни стандарти при много по-високи критерии.
Аз лично бях втрещена като разбрах, че в местния ТУ се влиза с ТЕСТ по математика, няколко години по-рано аз влизах с подробно разписани 4 задачи.

# 1 131
Много благодаря на всички за отделеното време да ми отговорите! Може би има и други като мен, на които биха били полезни вашите мнения:)

# 1 132
  • София
Не знам, но част от стажантите и младите точно изобщо не искат и нормалните часове да работят като хората, какво остава за овъртайм. Това поети ангажименти и обещания за голяма част от тях не значат нищо.
Аз лично в момента нямам овъртайм, работата ми е с напълно нормално натоварване и съм изключително доволна от условията. QA съм. В предишната ми фирма, където бях 15 години към края беше станало безумно и колкото и да ми беше трудно се преместих, нещо за което изобщо не съжалявам. В момента съм точно на възрастта на потребителката и мога да кажа, че има и места където няма да е претоварена задължително. Би могла и със сигурност, ако това е нейното нещо поне с част от младежите спокойно да се съревновава и да е дори по-добра от тях след като има все пак опит и работна култура дори и в друга сфера.

Последна редакция: пн, 20 фев 2023, 15:56 от Aila

# 1 133
  • СИ
Не знам, но част от стажантите и младите точно изобщо не искат и нормалните часове да работят като хората, какво остава за овъртайм. Това поети ангажименти и обещания за голяма част от тях не значат нищо.
...

Точно. Имам доста познати с дребен бизнес, тоест с по 5-10 наети за персонал. От повечето чувам, че стане ли въпрос да наемат млади хора, изправят им се косите. Безхаберие и безотговорност. Днес може да дойде по обед, утре след обед, на третия ден му се спяло и решил да не дойде. Нещо такова.          Smile

# 1 134
...

Точно. Имам доста познати с дребен бизнес, тоест с по 5-10 наети за персонал. От повечето чувам, че стане ли въпрос да наемат млади хора, изправят им се косите. Безхаберие и безотговорност. Днес може да дойде по обед, утре след обед, на третия ден му се спяло и решил да не дойде. Нещо такова.          Smile
Има нещо такова. Wink
Но пък на по-големите Wink, я детето му болно, я се налага някъде по лекари. Още повече след 40 нямаш енергията да учиш посред нощ и т.н., както при младите. Това за начинаещ става въпрос, за опитен е ясно. Simple Smile
А това не е работа като другите, да се занимаваш с нея, чак като отидеш на работа. За да навлезеш в материала, си иска доста буквално учене и упражняване, което семейна жена с ангажименти много трудно го постига (не казвам, че е невъзможно). За мъж е по-лесно Wink, то е ясно защо.

Последна редакция: пн, 20 фев 2023, 11:57 от aDream

# 1 135
  • София
Има и още нещо - след 40-те характеропатиите се засилват. Тоя па младок на мене ще ми каже как, аз толкова години съм живял... а ако шефа ти е около 32, примерно, все още не се е отърсил от младежкия ентусиазъм, а дойде някой, па макар и добронамерено да го учи....

Изобщо бидейки в роля на стажант, аз не си представям нещата да са като във филма Стажантът.

# 1 136
  • Варна
Здравейте, аз също съм 40+ и започнах курсове за преквалификация. И аз имам абсолютно същите притеснения. В момента съм в съвсем различна сфера и искам изцяло да я сменя. Карам курс за QA. Всяко мнение на хора от тази сфера ми е от голяма полза.

# 1 137
Здравейте, аз също съм 40+ и започнах курсове за преквалификация. И аз имам абсолютно същите притеснения. В момента съм в съвсем различна сфера и искам изцяло да я сменя. Карам курс за QA. Всяко мнение на хора от тази сфера ми е от голяма полза.
Минах 2 нива преди 2 години (уплътнявах си пандемията). Нищо сложно като цяло.
Но за себе си установих, че това темпо няма как да спазвам. И едновременно да си съторясам стандарта няколко пъти, предвид началните заплати на съответните... щото някога си може и да взимам еди колко си.
Не мога и да насмогна на синът ми, за който 2 седмици курс бяха като 2 часа да мине през материала.. и да е вече на същото ниво Simple Smile Simple Smile
Ей така за спорта да се преквалифицираме, щото е модерно и с някой курс изкаран ще изкараме 3 бона.. Еми не е баш така.
Аз не бих си го причинила при все, че имам афинитет към IT сървъри, мрежи, програми и какво ли не.

Но всеки си знае за себе си. Няма гаранция за нищо.

# 1 138
  • Варна
На 40+ годишните жени не малко предимство им е, че имат вече поотраснали деца и няма тепърва да раждат.

# 1 139
На 40+ годишните жени не малко предимство им е, че имат вече поотраснали деца и няма тепърва да раждат.
Grinning а дали е така
Последната година точно няколко мои колежки 40+ родиха поредни деца, а никой не очакваше Wink
А тук по темите чета, че и 45г и нагоре го правят, и за мое учудване.

Общи условия

Активация на акаунт