Професия ИТ специалист

• 207 714
  • 1 612
  •   1
Отговори
# 1 200
Едни от доказано най-добрите програмисти в България всъщност са хора завършили Телерик навремето! Колкото и да не ви харесва ! Истински практически знания се добиват точно в академиите и по време на стажовете ! Нека не се лъжем колко велики са университетите! Масово материалите в университетите са стари, а всички знаем колко бързо се променят нещата в тази професия и ако сам не се развиваш за няколко години ставаш негоден за пазара! Такава е реалността! Който може да издържи на темпото ще успее! Останалите ще си пишем злобни коментари сравнявайки несравнимото!
С две ръце се подписвам под горното. Малкия ми син след гимназията се записа в Софтуни, веднага след курса започна работа в SumUp за 1800 лв, на шестия месец му я увеличиха на 3000, а след още 6 месеца вече работеше за една US фирма в Сан Франциско за над 100 000 $ годишно. Според него обучението в Софтуни е най-доброто в България и неговите успехи го потвърждават.

# 1 201
Зависи от ученика, от това колко ще вземе от обучението и колко ще се развива след това. Като цяло, школите бълват доста повече кадри от университетите, съответно и доста повече плява. Но който иска да се развива ще намери начин да го направи, да изгради база или да запълни пропуските.

# 1 202
  • София
Тази дискусия е излишна. Всяка фирма търси нещо различно.

Проблемът с академиите не е в хората, които учат там: проблемът е, че почват да търсят работа веднага, след като започнат. И това създава лошо впечатление за академиите, защото се появяват по интервютата хора, които бързат да започнат да получават заплата. Ако говорим за Софт уни - почваме веднага да търсим работа след бейсикс.

Правенето на проект обаче не е само програмиране, затова и няма никакво значение кой е по-по-най. Там има архитектура, има дизайн на компоненти, има следване на стандарти в индустрията, има мисъл за много неща.
Това, което според мен не дава една академия е, цялостен поглед, който поне по мое виждане един университет дава. Има задачи, за които това не е проблем изобщо, има задачи обаче, които искат знания по математика, физика, електротехника, електроника, знания за различни индустрии, машини и т.н. Няма лошо, за всеки има място под слънцето, няма и лошо човек да опита. Но заради онези, описани в горния параграф, за хората от академиите е доста по-трудно да пробият. Това не означава, че всички са лоши, тъпи или нещо друго, а че имат малко по-лимитирани знания или знания профилирани в друга посока.

За протокола - водя точно интервюта за тест инженери. Зад гърба си имам над 2000 за последните 7-8 години.

# 1 203
Нямам определено мнение в полза на техническо висше образование или школа. Дори ми се струва, че клоня в полза на школите, защото поне имат представа за базови концепции от езика на който програмират, които хора от университета така и не са учили. За програмирането освен страстта (дето спомена sissy), има и нещо което не се учи -  просто има хора, които не стават, колкото и старания да вложат. Не знам логическо мислене ли е, способност за опростяване на сложни проблеми ли е - със старание не се получава. Оттам нагоре, ако като цяло може да решаваш сложни проблеми програмно, тепърва започват нови предизвикателства - да може да работиш с останалите, да си прецизен, точен, не трябва да бъркаш, да следваш процес стриктно, да реагираш адекватно/бързо в сложни ситуации (критичен бъг). Разбира се това се учи с много усилия и постоянство. И 10000 часа Simple Smile

За протокола - и аз правя техн. интервюта за дев/тест инженери в неспецифичен/бизнес домейн.

Последна редакция: пт, 25 авг 2023, 19:17 от peppia

# 1 204
Определено има хора, които просто нямат математическо/логическо мислене, а програмирането не е като копането, трябва си мисъл да се вложи. Не всички, идващи от школите са така, но съм виждала такива. То и в университета имаше такива де, но те май изобщо не започнаха работа в сферата.

# 1 205
  • София
Някои от най-добрите програмисти, които познавам, са самоуки или след Телерик академия.
Някои от най-добрите програмисти, които познавам, са завършили СУ.
Някои от най-добрите програмисти, които познавам, първо са завършили курсове, след това са кодили на ниски заплати и след това са завършили университет.

Горното важи и за някои от най-некадърните, които съм срещала.

Имам двама колеги сега (не са програмисти, но са на една позиция) - единият е с висше в тотално различна област, в която математика не е виждал, няколко курса и останалото на опит - около 5 години, другият е с висше в IT сферата от сериозен университет в чужбина и опит 2 години. Ами, какво да ви кажа - първият е велик - без преувеличение. Вторият не знае какво означава "стъпки на тест" и грид, няма грам логическо и критично мислене.

Така че абсолютно всичко зависи от човека, желанието му да се напъне, за да се научи и нагласата му.

# 1 206
Хайде да оставим вече от клишетата, да си добър програмист не е единствения начин да успееш в този бранш. Също и не означава, че си приятен колега за работа, защото коденето не е единственото ценно качество.

# 1 207
Наблюдавам едно пренебрежение към хората, които идват от академии. Не го разбирам. Малко на моменти бие на злоба - защо аз блъскат 5г, като с 1.5 до 2 други го постигат.
Има го  и другият момент - бълват се кадри на килограм, кой може, кой минал между капки. Но и фирмите не са от вчера - Има си техническа задача, ако можеш и им хареса как работиш - взимат те.
Защото отчаяно имаме нужда от хора блъскали 5г, имащи представа от информатика на теория и практика. А не претупали някоя технология за 1-2г. Такави хора твърде рядко надскачат средното ниво и това да имат широта на уменията и съответно не може да се разчита на тях да решат сериозен или различен проблем, и всичко пада на плещите на останалите.

Липсата на експертиза стана тежък проблем заради рязкото разширяване на сектора, ако искате да сте ценни на пазара за труда учете остарелите, скучни неща от университетите (тук ще ме подкрепят хората с истински опит в сектора). Простата пазарна логика е, че със записването само на курс по web и js сте на същото ниво като стотици хиляди в момента по света записващи аналогичните академии във всяка държава, поради което ставате лесно заменими, както изгоряха мнозина в САЩ напоследък. А и тук също, доста фирми затегнаха колана особено при наемането на новаци, едва ли някога ще видим бума който беше.

Последна редакция: сб, 26 авг 2023, 03:11 от bgfather

# 1 208
Определено има хора, които просто нямат математическо/логическо мислене, а програмирането не е като копането, трябва си мисъл да се вложи. Не всички, идващи от школите са така, но съм виждала такива. То и в университета имаше такива де, но те май изобщо не започнаха работа в сферата.

Да, всички ние извън IT сферата "копаме". И да ти кажа, май не си "копала", защото и за там се изискват специфични умения и знания, за да е резултатно "копането".
Иначе да - за всяка работа се изисква да имаш талант, уклон, желание, страст.

Последна редакция: сб, 26 авг 2023, 09:36 от Cafe

# 1 209
Жива да не бях, добре, че само в тази индустрия/сектор се изисква логическо мислене... Цццц.
Разбрахме, че само завършилите ИТ специалност в университет ставате за нещо в тоя живот. Стига сте се самоизтъквали,  че вече почва мен да ме хваща срам да чета толкова суперлативи. Абе кажете едно успех, пък се смейте под мустак, сокато някой от академия не почне да ви раздава заданията.

Аз пак да кажа, че ИТ сектора не е само дев и qa.

# 1 210
Жива да не бях, добре, че само в тази индустрия/сектор се изисква логическо мислене... Цццц.
Разбрахме, че само завършилите ИТ специалност в университет ставате за нещо в тоя живот. Стига сте се самоизтъквали,  че вече почва мен да ме хваща срам да чета толкова суперлативи. Абе кажете едно успех, пък се смейте под мустак, сокато някой от академия не почне да ви раздава заданията.

Аз пак да кажа, че ИТ сектора не е само дев и qa.
Много добре казано. От няколко дни се каня да пиша в темата, защото това с ученето в университет и голямата подготовка вече доста издиша. Няма лошо човек да се е ориентирал навреме и да е записал техническа специалност, но това не значи, че другите за нищо не стават. Искрено се надявам, който е решил да поеме друг професионален път или поне да опита, да не се връзва на подобни глупости. Аз съм завършила икономика, бях банкер 6 години и съм живия пример как човек на 32 години може да се преквалифицира. И да, завърших курс за софтуерно тестване, който траеше 3 месеца. И да, получих 3 предложения за работа в рамките на месец и половина. Мисля, че това говори достатъчно, защото има ли желание има и начин. Че е свит пазара, свит е, но лесно никъде няма, вярно е, че изискванията вече са по-високи. Може да е трудно, но това не го прави невъзможно.

# 1 211
  • Berlin
Мисля, че спокойно темата може да се прекръсти на “Професия QA специалист”.😂

# 1 212
Не искам да взимам страна, защото всеки е прав за себе си. Но едно е да циклиш 4 години в темата и да минеш през много неща(материали, теми), друго е да запишеш курс по 1, 2, 3 неща за по няколко месеца. В Университет започваш от основата и доста дълбаеш и там, докато през курсовете се препуска по материала и не се обхваща нищо по-навътре.
Разбира се, ако човек е дълбал поне 3 години в учене (курсове, подготовка, практика), може да вникне в нещата и да успее. Но да се мисли, че след няколко месеца запознаване с някакво начало, ще си супер добър в някаква област, е съвсем нереалистично.
Същото е и при другите професии. Как бихте се чувствали, ако хора с 1-2-3 курса, ставаха банкери, лекари, адвокати, съдии, а вие го учите и дъвчете 5 години, че и повече...
Тогава защо въобще се учи висше, като може да се запише курс и с повечко хъс и желание, човек съвсем лесно да сменя професията си.
А и в тези случаи също е нормално шефовете и клиентите на тези хора, да им нямат такова доверие, особено пък за важните професии, които изредих по-горе Simple Smile

# 1 213
Няма нужда от спорове! Отворете един LinkedIn и вижте кой и с какво образование къде е стигнал!
Ааа, наскоро се запознах със студент в технически университет, който не беше чувал за GitHub!

Последна редакция: сб, 26 авг 2023, 20:05 от Sissy

# 1 214
  • Sofia
Аз ще го обясня така - записах курс в академия преди време за да видя какво се учи там и да добият представа какви знания получават нашите кандидати които са изкарали само един курс. Не бях очарована и си отговорих на много въпроси.
Друг проблем при хората от академии е,че дори тези които задържим за 1+ години нищо не могат да правят самостоятелно и това е проблем защото никой няма време да прави паралелно и задачите на колеги.
Това са ми впечатленията. На тези хора Голямата картина им липсва тотално и за съжаление не се научава т.е не достигат дори до минималното да работят сами.

Общи условия

Активация на акаунт