ПЪРВИ клас - 3 тема

• 54 595
  • 738
  •   1
Отговори
# 240
  • Sofia
Dive, точно защото според дадения пример, не става ясно, че може да е повече от едно число за фигурка. И понеже решавайки поред, първо е 5> 3+?  и щерката казва +1, та по предните примери и по точно 2я  би трябвало и долното слънце да е 1ца, но...
Както казах, за нея беше объркваща задачата.  Wink

Задачите от разните състезания са общодостъпни, щом моето, което не е изявено в математиката, лесно се справя с малка насока тук там от мен. И като ги вижда няколко пъти задачките (от няколко години) и им свиква.
Но тези от академията определено са по-трудни, за по-можещи деца.

# 241
mmm_ , принципно си права.Но!
Не и за първи клас.
Наясно съм с математическите състезания.
Само че няма как да нагъна първокласника си да решава задачи, така както ги решава дете в 3-4 клас и нагоре.
Затова се говори, че състезаниязата за 1 и 2 клас започнаха да ги правят под давление на родителските амбиции.И са абсолютно излишни.
Не ми се навлиза в детайли в темата.
С две думи през ноември децата са взели числата до 5 или 6 в училище. Колко логика може да се вкара, колко разнообразни задачи могат да се дадат?
Безсмислено упражнение.
Ще пусна синът ми, за да не му чупя хатъра. Брат му ще ходи, нормално е малкия да се мери с баткото. Но вътрешно си знам, че полза в момента няма.

# 242
  • София
gerka аз не споря за амбициите. Нито съм противник на твоето мнение. По горе в темата писах, че за мен на този етап тези уроци са излишни за моето дете. Предполагам, че и в бъдеще ще е така за моето дете.
Но има и други деца, като синът на Жасмин, така беше и моят братовчед. И там определено се иска подготовка. А и когато детето го влече, какво да кажеш, не мамо недей да решаваш задачи, ами не става.

Моичкият сега е на вълна архитектура и строителство, чертае карти, къщи (ама истински в план, фасади, разпределение, инсталации - всичко). Всяка сутрин изучава градоустройството на София и обмисля нови линии на метро, трамваи и автобуси. Като пита как се чертае и т.н. обяснявам, купувам карти на София върху които да твори и така докато влезе в следващата фаза. Не му обяснявам, че това което прави е за университета. (Нито аз нито баща му сме архитекти или строителни инженери, но достатъчно разбирам за да мога да обясня, но не и да го науча)

# 243
За какво изобщо е спорът тук?
Когато децата се занимават с нещо, е нормално да ходят и на състезания по това нещо. Синът ми има медали и по плуване, както и по шах. Не мисля, че явяването му на състезанията по математика е с нещо повече от другите състезания, дори напротив и мога да дам пример. Едно състезание по математика за 1 клас е 40-50 минути, 1 шахматен турнир е 5-6 часа (явявали сме се на "Дружба", цял ден беше турнирът с награждаването). А плуването пък предполага тренировки без прекъсване, дори зимата в студа и в продъжение на години, за да се спечели медал. Математиката даже ми се струва най-семпла като родителска амбиция, ако гледам от тази гледна точка.

Моичкият сега е на вълна архитектура и строителство, чертае карти, къщи (ама истински в план, фасади, разпределение, инсталации - всичко). Всяка сутрин изучава градоустройството на София и обмисля нови линии на метро, трамваи и автобуси.

Супер! Simple Smile Голям е сладур! Защо не го заведеш на Детска архитектурна работилница?

# 244
  • Варна
Gerka, права си! Смисъл в състезанието по математика, като такова и аз не виждам за малките. Но пък има деца (като моето), на което ранното тръгване по състезания може да окаже положително влияние. Аз съм казвала и друг път - състезател не отглеждам! Но ми прави впеачтление как дъщеря ни е толкова силно над тези неща, че е добре да свиква с идеята, че понякога от нея се иска да покаже най-доброто от себе си в конкретен момент.
Скрит текст:
Имаха миналата година вътрешно състезание в клуба по ХГ. Имаше майки на успокоителни, треперещи деца! Моята не се трогна до толкова, че дори не направи читава стойка за представяне. Игра си съчетанието все едно е у дома  и никой не я гледа - това да се усмихва, това да се хвърли да направи всичко като струна, да я забележат - неее, няма нужда. Друг пример - в понеделник правили самостоятелна работа. Всички за това говореха. Питах я - каза: "Задачи решавахме, на лист... ама контролно не сме правили!" Представила се е отлично, без грешка, но изобщо не си е дала сметка, че ги изпитват. Можеше със същия успех и да прескочи някои задачи, щот' не са й симпатични (играли сме го и тоя филм).
Накратко - има такива деца, за които е важно да свикнат с идеята, че по време на състезание (изпит, контролно и т.н.) без паника и стрес, но и без блеене да представят себе си. Защото когато научат доста повече по математика, а нямат това умение резултатите могат силно да ги разочароват и демотивират. Това е моето мнение и не искам да ангажирам никого с него - всички тук сме достатъчно разумни да имаме свое виждане за нещата и то вероятно е най-доброто за нашите собствени деца  Hug

# 245
Не виждам каква подготовка за 1 клас е нужна ( че и школи), освен занимания, и то с разширение - логическо.
А на Академията задачите са с материала напред, което не ми се вижда нормално.
Дори в 3-4 клас задачите са такива, че не им дават изчисляване лице на триъгълник напр.,
а варианти, при които с прости методи се стига до решение.
Чуденките ни по задачите са предимно от нашата обремененост:)
Поради липсата на много варианти, съставителите се чудят как да ги завъртят. Децата гледат по друг начин (все още).

# 246
  • София
Благодаря, Жасмин.

Още успяваме да не прекършим въображението и желанието да твори свои "проекти". За мен това наистина е важно. Както е и важно да му доставя удоволствие, това което прави, било то в училище, било то навън.

Не съм мислила по въпроса с Архитектурната работилница. По принцип го оставям да води, аз само побутвам, когато изпадне в състоняние "Това не го мога, ще се отказвам." Не знам дали съм права. Такива бяха моите родители. Сега ми се иска да са настоявали повече да се занимавам с някой неща.

# 247
  • Sofia
Тъй де, ако не се чудим на решението на другия, спор няма.  Grinning

Аз вече няколко пъти писах, че няма да водя щерката на състезания (и аз не ги одобрявам, дори не само за този етап), но задачите от тях ще си ги решава в къщи, просто допълнително задачки. И да я видя аз как е.  Нещата стават ей така - отварям аз линковете на Жас и в това време щерката минава покрай мен: "О, мамо, задачки.. я дай да ги видя, нека да ги решаваме, моля те!" Тъй... няма да и' кажа "не може", я.  Laughing
Сборник отиваме да търсим, защото иначе аз трябва да измислям задачи, тя иска.  Понеже, както писах се отпуши в един момент, схвана ги и сега и' е интересно...  Пък нали не и' е силна страна (за сега, че знам ли...  Laughing ) математиката, та радвам и' се на ентусиазма разбира се.
Иначе, смятам че като се научи първи клас (говоря разбира се за мен/ нас), така ще е и нататък. В овладяването на математиката е  и голяма част рутина... то не е само за математиката де... и понеже е на половин ден на у-ще, затова се занимаваме в къщи. А игрите и движението са си отделно и неизменно и покрай тях много често и математика, в ежедневието. Grinning
Снощи на лягане някак стана дума за дробите и ги позачекнахме отново, на игра, с удоволствие, докато си казвахме лека нощ.  Grinning

# 248
Ех, тази математика. Прекрасна е защото ги стимулирада  мислят. Обаче никой не може да ги накара насила да я харесват. Така че или им харесва и търсят още и още, или не, в което пък няма нищо толкова драматично.Всеки ще си намери неговото си нещо.
Аз да ви споделя, че Нико се записа на школа по фокус-бокус ии мнооооого му харесва. Търсим костюм черен памнталон и елек с папионка за Коледното им представление. Жаси и Моренка /и други кооито могат да помогнат/ може ли идеи за сайт където да погледна и поръчам на време

# 249
Dive, така е! Peace
И аз съм на мнение, че явяването по състезания помага,......... но на тази възраст е излишно. Simple Smile и може да има обратен ефект.

mmm_ , не споря с никой. Казвам си мнението.
Първия си пост по темата започнах с коментара, че състезания на тази възраст са  излишни по причини обяснени много добре от Тинки.
Това е.
След втори клас да речем има хубави задачи, избор от състезания и дори да не се ходи по състезания решаването на подобни задачи е от огромна полза./ според мен/. Повярвай ми може и без външна  подготовка в първите години. За до 3- ти клас си седя 100% зад думите.
В нашето семейство математиката е на огромна почит и със сигурност синковеца ще се поти над задачите, ако преценим, че има талант.

Много време и отделихме на тази тема. Laughing
Хубаво е децата да имат някакви интереси. Както синът ти например. Нещо, което да ги интересува и запалва.
Моя , големия от тази година е с нова учителка по география. Явно е много печена, защото децата са във възторг от нея. Предложила им е кръжок . Радвам се, че синът ми се записа. Дано да му задържи и разпали още повече интереса.

# 250
  • София
Много време и отделихме на тази тема. Laughing
Поне за трети път я завъртаме с различни участници, сигурно ще я завъртим още няколко пъти, в рамките на тази година. Laughing

А и за трайни интереси на тази възраст е рано да се говори. По скоро са временни увлечения. Grinning Като любовите.

Последна редакция: ср, 22 окт 2014, 16:12 от mmm_

# 251
Търсим костюм черен памнталон и елек с папионка за Коледното им представление. Жаси и Моренка /и други кооито могат да помогнат/ може ли идеи за сайт където да погледна и поръчам на време

1. http://prestig-s.com/kostium-momche-s-elek-i-koprinena-riza-74-152
2. http://bebeshkidreshki.com/product.php?ProductVariantID=34532
3. http://profesionalist.com/oficialen-detski-kostium-1072-32311.html
4. http://olx.bg/kostyum-za-momche-8-9g-i56809324
5. http://bebeshkidreshki.com/product.php?ProductID=19293
6. http://olx.bg/prodavam-detski-komplekt-uchenik-s-10-otstpka-i57491460

Друг вариант са булчинските магазини, там има костюмчета за шафери.

Последна редакция: ср, 22 окт 2014, 17:06 от Анонимен

# 252
Жаси, много благодаря! Голяма помощ Hug

# 253
Здравейте!
ММ заведи синковеца на танци.  Rolling Eyes Чакам с нетърпение да се върнат - да чуя отзивите.  Laughing Притеснявам се малко, че не успя да разбере какво точно са спортните танци и остана с впечатление, че е нещо като народните (ходеше в детската градина). Хем и клипчета му показвах.  ooooh! Дано не се разочарова.  newsm78

# 254
Жаси, много благодаря! Голяма помощ Hug

В първия линк са най-изгодни, но трябва да се регистрираш, за да видиш цените. Някъде около 24-25 лв. излиза едно такова костюмче. Но пробвай да видиш можеш ли да поръчаш 1 бройка само, да не са на едро. Иначе производителят е в София, Панда ЕТ - видях адреса им, на ул.Козлодуй, давай размери и ако имам път натам, мога да ти купя и пратя едно. Тъкмо и за нас ще взема, че моят нали ще е Хари Потър на Хелоуин, наметало има, но отдолу не знам с какво да го обличам.  Crazy

Ето ги тук - оригинал и копие.  Laughing
Скрит текст:

Последна редакция: ср, 22 окт 2014, 19:02 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт