Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 18 та част

• 58 045
  • 756
  •   1
Отговори
# 675
  • гр. София
Момичета, имам един въпрос. В момента ползвам 2-рата година по майчинство, която изтича в края на ноември. Синът ми е приет на ясла от септември ако реша да го отложа ( доколкото разбрах има право на 90 дни отлагане ), аз от септември ли трябва да се върна на работа ( от датата, която са обявили за започване на ясла ) или от датата, в която ще започне на посещава след отлагането?

# 676
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Предварително се извинявам,ако въпросът ми не е за тук или вече има подобен,но аз не съм го прочела(четох доста Rolling Eyes).Имам нужда от разяснение.В момента съм в отпуск по майчинство до 410 дни,т.е.първа година,но преди месец разбрах ,че съм бременна отново.Искам да прехвърля майчинството за втората година,на първото дете,на баба,която е пенсионерка,но разбрах,че трябва да е назначена на ТД в момента на подаване на документите,колко време назад трябва да е назначена на ТД ? Може и 2 дни преди прехвърлянето И колко време за напред? До изтичане на 2-та годинаКакви документи трябва да подам към работодателя си аз и кога ,става дума за промяна в обстоятелствата? Прил.7 преди самото прехвърлянеИ какво да правя ,ако 45 дневният ми болничен влезе в сила преди изтичането на 410 -те дни,мога ли и тогава да прехвърля майчинството? Преди изтичане на 410-е дни може да прехвърлиш само на таткото
Благодаря предварително!

Момичета, имам един въпрос. В момента ползвам 2-рата година по майчинство, която изтича в края на ноември. Синът ми е приет на ясла от септември ако реша да го отложа ( доколкото разбрах има право на 90 дни отлагане ), аз от септември ли трябва да се върна на работа ( от датата, която са обявили за започване на ясла ) или от датата, в която ще започне на посещава след отлагането?
От датата, когато започне да посещава реално ясла.

# 677
  • гр. София
Благодаря.  bouquet

# 678
На 21юни изтича втората година от майчинството ми. В момента съм бременна в 7 г.с. мога ли на 22юни да пусна болничен и на каква база се изчислява той и предстоящото ново майчинство?

# 679
Да,можеш.Изчислява се на база предходните 24 месеца.Първата година от първото майчинство се взема сумата, от която е изчислено, а втората на база МРЗ.

# 680
Благодаря!

# 681
Да,можеш.Изчислява се на база предходните 24 месеца.Първата година от първото майчинство се взема сумата, от която е изчислено, а втората на база МРЗ.
  БЛАГОДАРЯ

# 682
Здравейте, имам следните въпроси:
Синът ми навършва 2 год. през декември. Нямам намерение да се връщам на старата си работа, вероятно е да започна нова от септември. Ако се случи така, имам ли право да изискам от стария работодател да ми бъде платена неползваната платена отпуска, натрупана докато съм била в майчинство? Ако да- какъв е редът за това?
И още- ако не започна нова работа преди да ми изтече майчинството, какво е най-добре да направя при изтичането му- да подам молба за ползване на отпуската ли, или първо да уведомя, че желая да напусна и след това да претендирам да ми бъде платена отпуската?

# 683
Смятам да се върна след изтичане на първата година и доколкото разбрах, ще получавам половината майчинство (340 на две) до изтичането на втората година. Въпросът ми е, детето трябва ли да е записано на ясла (макар и фиктивно) и майка ми да го гледа, или трябва задължително да я посещава ? Не мога да си прехвърля майчинството на майка ми, понеже тя е пенсионерка.

# 684
Смятам да се върна след изтичане на първата година и доколкото разбрах, ще получавам половината майчинство (340 на две) до изтичането на втората година. Въпросът ми е, детето трябва ли да е записано на ясла (макар и фиктивно) и майка ми да го гледа, или трябва задължително да я посещава ? Не мога да си прехвърля майчинството на майка ми, понеже тя е пенсионерка.
Не е нужно да е записано на ясла изобщо.

# 685
Благодаря !

# 686
Да,можеш.Изчислява се на база предходните 24 месеца. 18 месецаПървата година от първото майчинство се взема сумата, от която е изчислено, а втората на база МРЗ.

# 687
Да,можеш.Изчислява се на база предходните 24 месеца. 18 месецаПървата година от първото майчинство се взема сумата, от която е изчислено, а втората на база МРЗ.
лошо. Така както го гледам, само 6 м. взимат от по-високата база на изчисляването, другого е по МРЗ. Има ли смисъл тогава още юни да се върна на работа за по-високо майчинство?

# 688
Днес гледайки ведомостта за превод на майчинството за утре видях, че сумата е на половина (от 420 на 210) имам трудив стаж от 2008 година до 2014 юни месец съм била все на 4 часов работен ден, 45 дневният ми болничен преди раждане е от август 2015. Дали някой има идея защо са ми го намалили наполовина? Не съм се връщала на работа, детето ми септември ще направи годинка

# 689
  • Пловдив
Днес гледайки ведомостта за превод на майчинството за утре видях, че сумата е на половина (от 420 на 210) имам трудив стаж от 2008 година до 2014 юни месец съм била все на 4 часов работен ден, 45 дневният ми болничен преди раждане е от август 2015. Дали някой има идея защо са ми го намалили наполовина? Не съм се връщала на работа, детето ми септември ще направи годинка

Кога ти изтичат 410 те дни знаеш ли?
Пиши мейл до НОИ,ходи и на място да провериш

Общи условия

Активация на акаунт