Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 18 та част

• 59 334
  • 756
  •   1
Отговори
# 300
  • Пловдив
  В нашата община Благоевград, задължават всички родили примерно през април, да подават документи през май

Да,навсякъде е така.Има места,на които ще ти приемат документите през април /за дете родено април/,но няма да получиш детски за април.Първият превод ще е през юни-детските за май

# 301
  • София
Здр. искам да питам нещо свързано с майчинството. Давам пример майка трябва да излезне в болничен преди раждане  45 дена на 14.05. Само,че не си взима този болничен и на 18.05. жената ражда., като си и издават болничен за 42 дена- т.е. втория, който за нея е пръв. Сега при свършването на тези 42 дена, ще и изравнят ли тези дни в "третия" болничен?

Последна редакция: пт, 12 юни 2015, 15:48 от dyndla

# 302
  • Пловдив
Здр. искам да питам нещо свързано с майчинството. Давам пример майка трябва да излезне в болничен преди раждане  45 дена на 14.05. Само,че не си взима този болничен и на 18.05. жената ражда., като си и издават болничен за 42 дена- т.е. втория, който за нея е пръв. Сега при свършването на тези 42 дена, ще и изравнят ли тези дни в "третия" болничен?

Не,няма да ги изравнят.Губи 4 ри дни и вместо 410 дни обезщетение за бр и раждане,ще ползва 406 дни.

# 303
Здравейте, момичета,

знаете ли как се изплаща 45 дневния болничен преди раждане? След като минат всички 45 дни или след като мине календарния/ работен месец 30 дни и остатъка от 15 дни през следващия месец?

Предварително ви благодаря!  Hug

# 304
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, момичета,

знаете ли как се изплаща 45 дневния болничен преди раждане? След като минат всички 45 дни или след като мине календарния/ работен месец 30 дни и остатъка от 15 дни през следващия месец?

Предварително ви благодаря!  Hug

Зависи кога е предаден б. лист при работодателя и кога той е дал данни в НОИ. По принцип се изплаща след изтичане на календарния месец.

# 305
Болничният ми е издаден на 30.05- предаден е на 3.06 в счетоводството на фирмата. В такъв случай първите дни на юли би трябвало да имам превод от НОИ?

# 306
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Болничният ми е издаден на 30.05- предаден е на 3.06 в счетоводството на фирмата. В такъв случай първите дни на юли би трябвало да имам превод от НОИ?

Зависи.От счетоводството имат срок да го подадат до 15.07 и от там 15 работни дни за обработка и превод.

# 307
  • София

Не,няма да ги изравнят.Губи 4 ри дни и вместо 410 дни обезщетение за бр и раждане,ще ползва 406 дни.
Благодаря много за отговора.  Simple Smile

# 308
Здравейте!
Извинявам се, че направо ще питам, но четох, четох и пак не мога да реша какво да правя!

Въпросът ми е следния:

- на 12,12.2014 детето ми навърши 1 годинка. В момента съм бременна и термина ми е 08,08,2015г.
- получавах майчинство около 700лв.

По-добре ли е, да си прекъсна втората година майчинство, да си взема отпуската ( например от12,1,2015) и след това да си взема болничен до 45 дневния или да не си прекъсвам втората година? Т.е финансово кое ще е по-изгодно за мен?

Надявам се да ме разберете какво имам в предвид, че го написах, доста объркващо!

Благодаря предварително!!!
Ех, а каква заплата трябва да взимаш за майчинство от 700 лв? Peace

# 309
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Грубо сметнато при сегашното изчисление, трябва да те осигуряват и брутното ти възнаграждение  да е 900лв през последните 24 месеца...

# 310
имам питане- изравнителният ми болничен /който още не съм получила/ е до 12'06
заедно с него съм изпратила при работодателя и декларация 1, още през април
кога се очаква да почна да вземам майчинство- в началото на юли? или ...
би трябвало тази декларация вече да е подадена от счетоводителя- мога ли да го проверя това в системата на НОИ

# 311
  • Пловдив
би трябвало тази декларация вече да е подадена от счетоводителя- мога ли да го проверя това в системата на НОИ

От 12 ти юни си по прил 2. Него предала ли си го в работата?Те ще го представят в НОИ до 15 ти юли.Плащане по тази декларация ще имаш края на юли,дните от юни
Не пишеш от кога ти е болничния,но предполагам от май месец.Срокът за представянето му в НОИ е до 15 ти юни.Края на юни чакаш пари по него
И все пак всичко зависи дали работодателят си спазва сроковете

# 312

От 12 ти юни си по прил 2. Него предала ли си го в работата?Те ще го представят в НОИ до 15 ти юли.Плащане по тази декларация ще имаш края на юли,дните от юни
Не пишеш от кога ти е болничния,но предполагам от май месец.Срокът за представянето му в НОИ е до 15 ти юни.Края на юни чакаш пари по него
И все пак всичко зависи дали работодателят си спазва сроковете

от 15'04 ми е болничния- от ЛЛ, според НОИ бил сбъркан кода, та го анулираха, подаваха наново  ... вече ми писнА от всичката тази простотия, по 3 месеца стоя без пари, ама иначе съм богата за детски да получавам за 3те си деца ...
с тази бременност нямам един нормално преведен болничен- все нещо му намират кусур

# 313
  • Пловдив
Пик код имаш ли.Виж с него какво ти е положението с него.Пиши също мейл,за да се размърдат

# 314
Пик код имаш ли.Виж с него какво ти е положението с него.Пиши също мейл,за да се размърдат

писах, казаха че ввсичко му е наред този път
после ги питах щом е ок какво налага да се чака точно 15 работни дни, за да го изплатят- все пак трети месец стоя без плащане- отговориха ми, че обезщетенията не били месечно възнаграждение и че във вторник ще са по сметката ми/ 15-дневния срок изтича в сряда/
отговрих- Супер! кого да почерпя, че ще си получа обезщетението преди детето да кандидатства в университет- май ми се разсърдиха
циганка да бях- редовно щях да си получавам помощите  #2gunfire

Общи условия

Активация на акаунт