Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 18 та част

• 59 334
  • 756
  •   1
Отговори
# 330
  • Пловдив
Добър вечер , много пъти сте ми помагали с точна информация и сега имам следния казус:
Започвам работа на две места, всяко по 4 часа. На едното място договора ще ми е трудов за да мога да вземам половината майчинство, което ми се полага до декември, но на другото място ще съм по граждански договор. Това знам към момента, интересувам се какво майчинство да очаквам/половината към сегашното 340, т.е. 170 или по малка сума/ Благодаря ви.

Ще получаваш 170 лв майчинство от НОИ.За целта подаваш прил 4 при работодателят,от който си на ТД

# 331
Здравейте
Излязох в болничен на 1.04.2013 г. Родих на 09.06.2013г. На 10.06.2015г. се върнах на работа ще работя до края на юли и после ще ползвам платения отпуск натрупан през майчинството. Въпроса е колко са натрупаните дни. Счетоводството казват 64дни. 4 за 2013, 20 за 2014 и 25 за 2015г. Работя ненормирано и по договор ми се полагат 20 +5 дни допълнителна отпуска. Не ми е ясно обаче след като 2013 не съм ползвала отпуска защо дните са 4, а не 20?

# 332
  • Sofia
Здравейте. Родих преди термин и получих болничен лист. Каква е процедурата сега, за да получавам майчинство ? Разбрах, че има изравнителен болничен лист, който се издава от педиатъра. Но не разбрах дали се издава  след като изтечете този от болницата ?

# 333
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте. Родих преди термин и получих болничен лист. Каква е процедурата сега, за да получавам майчинство ? Разбрах, че има изравнителен болничен лист, който се издава от педиатъра. Но не разбрах дали се издава  след като изтечете този от болницата ?

След като ти изтече болничният за раждането от болницата, се издава продължение от педиатъра.  Peace

# 334
Искам да попитам ако се водя на трудов договор (постоянен на 8 часа) примерно в Разград а живея ходя на Женска консултация,живея и ако родя в Пловдив това дали ще е проблем сега да излезна в болничен и после за майчинството??Смисъл , че разстоянието е голямо може ли да има проблем за мен или работодателя ??

# 335
  • Където си поискам:)
Здравейте, термина ми е на 11.10.2015г. и според калкулатора трябва на 27.08 да изляза в 45-те дни преди раждане. Въпросът ми е от кой месец назад започва да се броят 24те месеца за майчинство? В моя случай от юли или от август? Предполагам от юли, защото той ще е псоледният пълен месец newsm78
Благодаря Ви!  bouquet

# 336
  • Пловдив
Здравейте, термина ми е на 11.10.2015г. и според калкулатора трябва на 27.08 да изляза в 45-те дни преди раждане. Въпросът ми е от кой месец назад започва да се броят 24те месеца за майчинство? В моя случай от юли или от август? Предполагам от юли, защото той ще е псоледният пълен месец newsm78
Благодаря Ви!  bouquet

Връщат ти от юли включително назад,да.Август не влиза,защото не е пълен месец.

Искам да попитам ако се водя на трудов договор (постоянен на 8 часа) примерно в Разград а живея ходя на Женска консултация,живея и ако родя в Пловдив това дали ще е проблем сега да излезна в болничен и после за майчинството??Смисъл , че разстоянието е голямо може ли да има проблем за мен или работодателя ?? Не

# 337
  • Където си поискам:)
Благодаря много  bouquet
Тогава спокойно мога да си изляза в болничен и малко по-рано.

# 338
Болничният ми е издаден на 30.05- предаден е на 3.06 в счетоводството на фирмата. В такъв случай първите дни на юли би трябвало да имам превод от НОИ?

Зависи.От счетоводството имат срок да го подадат до 15.07 и от там 15 работни дни за обработка и превод.

От счетоводството ме увериха, че болничният ми е входиран на 04.06, но за съжаление все още нямам превод.

# 339
Здравейте момичета  Simple Smile Ползвам отпуск до навършване на 2 год. възраст на детето. От 01.09. възнамерявам да се прекъсна майчинството и да се върна на работа, като съм записала детето на детска ясла. Въпросът ми е колко по-рано трябва да уведомя работодателя си, че се връщам на работа. Трябва ли да дам едномесечно предизвестие в началото на август, че от първи септември ще се върна на работа. Към заявлението до работодателя трябва ли да приложа и други документи ?

# 340
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Болничният ми е издаден на 30.05- предаден е на 3.06 в счетоводството на фирмата. В такъв случай първите дни на юли би трябвало да имам превод от НОИ?

Зависи.От счетоводството имат срок да го подадат до 15.07 и от там 15 работни дни за обработка и превод.

От счетоводството ме увериха, че болничният ми е входиран на 04.06, но за съжаление все още нямам превод.

Ако това е вярната дата на входиране, значи трябваше вече да ти е платен.
Извади си ПИК код от НОИ и ще си следиш кога се входират и кога точно ще се плащат.

Здравейте момичета  Simple Smile Ползвам отпуск до навършване на 2 год. възраст на детето. От 01.09. възнамерявам да се прекъсна майчинството и да се върна на работа, като съм записала детето на детска ясла. Въпросът ми е колко по-рано трябва да уведомя работодателя си, че се връщам на работа. Трябва ли да дам едномесечно предизвестие в началото на август, че от първи септември ще се върна на работа. Към заявлението до работодателя трябва ли да приложа и други документи ?

Чак едномесечно предизвестие не мисля, че е нужно, но е редно да предупредиш предварително, че се връщаш на работа.И да си дадеш приложенията за получаване на 50% майчинство и промяна в обстоятелствата по-рано..

# 341

Ако това е вярната дата на входиране, значи трябваше вече да ти е платен.
Извади си ПИК код от НОИ и ще си следиш кога се входират и кога точно ще се плащат.

Чак едномесечно предизвестие не мисля, че е нужно, но е редно да предупредиш предварително, че се връщаш на работа.И да си дадеш приложенията за получаване на 50% майчинство и промяна в обстоятелствата по-рано..

Благодаря !  bouquet

# 342
Здравейте момичета искам да попитам следното: Бях наплатен 14 дни по мое желание.Върнах е на работа точно за 3 дни.Сега се нагала да изляза болничен заради проблем с бременността. Ако се наложи да се върна на работа(понеже не мисля че шефката ще направи проблем че цяла бременност съм болничени пак да излизам болничен -това влияе ли по някакъв начин за изчисляване на майчинството по нататък.Знам че много сложно го обясних дано сте разбрали

# 343
  • В полите на Пирин планина
Здравейте момичета искам да попитам следното: Бях наплатен 14 дни по мое желание.Върнах е на работа точно за 3 дни.Сега се нагала да изляза болничен заради проблем с бременността. Ако се наложи да се върна на работа(понеже не мисля че шефката ще направи проблем че цяла бременност съм болничени пак да излизам болничен -това влияе ли по някакъв начин за изчисляване на майчинството по нататък.Знам че много сложно го обясних дано сте разбрали

Зависи какви са осигурителните доходи 18 месеца назад, преди излизане в болничен за общо заболяване.

# 344
винаги съм била на минималната за страната заплата.Последните 3-4 месеца съм с по голяма заплата понеже ме премести в друг цех.В най-лошия случай не е ли 340 лв

Общи условия

Активация на акаунт