Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 18 та част

• 58 069
  • 756
  •   1
Отговори
# 600
Здравейте. 
От 02.01.2016г. съм в 45 дневния преди раждане. Имам плащания и за януари, и за февруари, но сега обърнах внимание, че дневното обезщетение ми е с един лев по-високо  януари  от това февруари. Та се чудя на какво се дължи? Мислех, че 45 дневния е вече на сумата, която ще получавам първата година и не бива да има разлики от месец в месец на дневната сума?

# 601
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте.  
От 02.01.2016г. съм в 45 дневния преди раждане. Имам плащания и за януари, и за февруари, но сега обърнах внимание, че дневното обезщетение ми е с един лев по-високо  януари  от това февруари. Та се чудя на какво се дължи? Мислех, че 45 дневния е вече на сумата, която ще получавам първата година и не бива да има разлики от месец в месец на дневната сума?

Защото си на минимално обезщетение, а то се смята спрямо работните дни.За януари ти е 21 лв, а февруари 20 лв, нали?

# 602
Здравейте.  
От 02.01.2016г. съм в 45 дневния преди раждане. Имам плащания и за януари, и за февруари, но сега обърнах внимание, че дневното обезщетение ми е с един лев по-високо  януари  от това февруари. Та се чудя на какво се дължи? Мислех, че 45 дневния е вече на сумата, която ще получавам първата година и не бива да има разлики от месец в месец на дневната сума?

Защото си на минимално обезщетение, а то се смята спрямо работните дни.За януари ти е 21 лв, а февруари 20 лв, нали?
Мдам, но мислех, че дневната база остава една и съща и се умножава по работните дни в съответния месец. Нещо не схванах логиката на промяна в дневния размер на обезщетението?

# 603
  • Пловдив
Zolka,след като си на минималното обезщетение,а работните дни са различни за всеки месец,как да ти е едно и също среднодневното всеки месец???

# 604
Zolka,след като си на минималното обезщетение,а работните дни са различни за всеки месец,как да ти е едно и също среднодневното всеки месец???
Явно не съм наясно с механизма за изчисляване. Мислех си, че 21 лв. е за ден и съответно ако има 20 работни дни, обезщетението е 420, ако са 21 работни дни обезщетението е 441.  Не знаех, чече тази сума от 21 лв. на ден търпи промяна в зависимост от дните в месеца.Нещо днес изобщо не мога да схвана какво ми обясняват Embarassed Embarassed Embarassed

# 605
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Явно не съм наясно с механизма за изчисляване. Мислех си, че 21 лв. е за ден и съответно ако има 20 работни дни, обезщетението е 420, ако са 21 работни дни обезщетението е 441.  Не знаех, чече тази сума от 21 лв. на ден търпи промяна в зависимост от дните в месеца.Нещо днес изобщо не мога да схвана какво ми обясняват Embarassed Embarassed Embarassed

Не си играй да го смяташ.Повече от 420лв на месец няма да получиш щом си на минимално обезщетение.

# 606

Не си играй да го смяташ.Повече от 420лв на месец няма да получиш щом си на минимално обезщетение.
Светна ми как се смята, благодаря. Явно съм била недоразбрала и с малко по-големи очаквания, което ми произтече от калкулатура на НОИ и моята заблуда , защото първия път се смяташе по различен начин / не беше минимално/ а сега е фиксирано. bouquet

# 607
Здравейте.Последния ми изравнителен болничен след раждането беше до 2.02.2016г. Сега очаквам първо майчинство да ми преведат но в сайта не ми излиза ведомост.Шефа ми каза ,че е подал всичко заедно с последния болничен,да не би да е забравил нещо знам ли  и аз ,някъде четох че имало някакви промени от тази година знаете ли за какви допълнителни документи става въпрос ....

# 608
Здравейте, имам следния проблем мисля че мога тук да го задам. Имам един месец без социално осигуряване който влиза в изчисляването на майчинството ми /месец през 2014 г./ причината е не че не съм работила, а работодателя не е подал на време необходимата информация. В края на годината той твърди че е подал пропусната документация към Ной, но към днешна дата този месец аз не го виждам. Та въпроса ми е тъй като ще ми се отрази в изчисляването на майчинството аз мога ли и трябва ли някъде да звъня или пиша за да може този месец да не се изчислява на база мин. доход.
Благодаря, дано да съм била изчерпателна!

# 609
  • Пловдив

Няма как ти да звъннеш и те да не ти го смятат на МРЗ.НОИ работят на база документи,а не на звънване.Настоявай работодателят да го оправи.Другото е,че те вече са ти изчислили среднодневното обезщетение,защото вече си влезнала в 45 дневния болничен

Здравейте.Последния ми изравнителен болничен след раждането беше до 2.02.2016г. Сега очаквам първо майчинство да ми преведат но в сайта не ми излиза ведомост.Шефа ми каза ,че е подал всичко заедно с последния болничен,да не би да е забравил нещо знам ли  и аз ,някъде четох че имало някакви промени от тази година знаете ли за какви допълнителни документи става въпрос ....

Пиши мейл до НОИ,което ти обработва документите дали има някакъв проблем с твоите документи.Това,че до момента не виждаш на сайта декларацията,не значи ,че има проблем

# 610
Здравейте, при 45 дневен болничен до 09.03 и преносване как стоят нещата с издаването на новия? От болницата със задна дата ли го издават, когато родя и какво трябва да кажа  Laughing Благодаря предварително Simple Smile

# 611
  • Пловдив
А може ли да се призчислява среднодневно обезщетение когато документите с появят в НОЙ?

Може.Не знам дали веднага или като изтече календарната година,когато си правят преизчисленията.Задай въпроса си на мейл и ще ти отговорят подробно

Здравейте, при 45 дневен болничен до 09.03 и преносване как стоят нещата с издаването на новия? От болницата със задна дата ли го издават, когато родя и какво трябва да кажа  Laughing Благодаря предварително Simple Smile

Стоиш си без болничен докато не родиш.От болницата ще ти дадат болничен от датата на раждане за 42 календарни дни.За дупката между 45 дневния и този от болницата,болничен ще ти даде АГ то,издал 45 дневния болничен

# 612
Здравейте, предстои ми да предам на счетоводител последния болничен от педиатър, този след болничния от раждането. Казаха ми направо с него и някакви декларации да занеса да не се разкарвам после. Въпросът ми е какви декларации трябва да попълня сега, а и по- натам . А и откъде да ги взема?

# 613
Здравейте да попитам не ми е ясно от кога ще започна да вземам майчинство за втората година на детето роден е на 22 Август 2015 на 22 Авуст 2016 ли ще започна да вземам за втора година и ако е така как ще се изплатят при положение че до 22 съм с по високо майчинство доколкото знам за 2-та година е 340 лева ? И кога ще съм отново на работа на 23 Август 2017 или ?  Благодаря за отговора надявам се да сте ме разбрали :Д

# 614
  • Пловдив
Здравейте да попитам не ми е ясно от кога ще започна да вземам майчинство за втората година на детето роден е на 22 Август 2015 на 22 Авуст 2016 ли ще започна да вземам за втора година и ако е така как ще се изплатят при положение че до 22 съм с по високо майчинство доколкото знам за 2-та година е 340 лева ? И кога ще съм отново на работа на 23 Август 2017 или ?  Благодаря за отговора надявам се да сте ме разбрали :Д

На работа трябва да си на 23 ти август 2017 г.Ще започнеш да взимаш 340 лв на месец като ти изтекат 410 те дни.Което явно ще се случи някъде през август.До 5 ти септември ще ти изплатят дните на високото обезщетение от август.Края на септември ще ти изплатят дните на 340 лв от август.Началото на октомври ще получи 340 лв за септември

Здравейте, предстои ми да предам на счетоводител последния болничен от педиатър, този след болничния от раждането. Казаха ми направо с него и някакви декларации да занеса да не се разкарвам после. Въпросът ми е какви декларации трябва да попълня сега, а и по- натам . А и откъде да ги взема?
Има ги на сайта на НОИ,но е най-лесно да ти ги дадат от работата.Попълваш ги на място и готово

Общи условия

Активация на акаунт