Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 18 та част

• 58 084
  • 756
  •   1
Отговори
# 585
  • Пловдив
Искам да попитам дали в тоя случай имат право на еднократната помощ за раждане на дете?

Да

# 586
Здравейте момичета,
След първото ми майчинство не се върнах на работа, тъй като работното време не ме устройваше. Съкратиха ме и в момента съм на платена борса. Планираме второ дете и се чудя как ще е по-удачно да постъпя? Да намеря фирма да ме назначи на фиктивен договор, но кога трябва да стане това? Преди да изтече платената борса ли? Кога мога да започна да ползвам болничен, за да не съм в тежест на назначилата ме фирма  newsm78
Ще съм ви благодарна на всякакви съвети  Crazy
Имам трудов и осигурителен стаж 14 г. без прекъсване

# 587
Извинявам се предварително ако въпросът ми не е за тук.От 1 Декември2015 съм в болничен които се води до задържане на бременнос.Във фирмата която работя заплатите се изплащат един месец на зад и плюс това имаме и купони за храна. Миналия месец, когато взехме за Декември, към трите дни от болничния които ми изплаща работодателят имах и купони, а този месец нямам. Моля ако някой има отговор към въпроса ми да ми отговори. Благодаря ви предварително!

# 588
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте момичета,
След първото ми майчинство не се върнах на работа, тъй като работното време не ме устройваше. Съкратиха ме и в момента съм на платена борса. Планираме второ дете и се чудя как ще е по-удачно да постъпя? Да намеря фирма да ме назначи на фиктивен договор, но кога трябва да стане това? Преди да изтече платената борса ли? Кога мога да започна да ползвам болничен, за да не съм в тежест на назначилата ме фирма  newsm78
Ще съм ви благодарна на всякакви съвети  Crazy
Имам трудов и осигурителен стаж 14 г. без прекъсване

Добре е да си бременна все пак като те назанчат.Достатъчно е да "отработиш" и един ден и да излезеш в болничен, стига лекарят да ти дава.
Може да ти даде максимум 180 дни непрекъснат болничен чрез ЛКК и после трябв ада се минава ТЕЛК.45-дневния преди раждане не влиза в тези 180, така че смяташ от кога ще ти стигнат дните.

# 589
Здравейте! Искам да попитам за помощта от 37 лв на месец. Не съм омъжена и не съм на един адрес с бащата, майчинството ми е 420 лв. Какви документи са необходими? Попълвам формуляра с моите данни, за бащата трябва ли нещо да се попълва и подава? Какво да нося ощо ...лична карта, акт за раждане? Трябва ли бележка за доходите от работодател и за колко време назад или имат данните ми от Нои? Благодаря!

# 590
Здравейте! Искам да попитам за помощта от 37 лв на месец. Не съм омъжена и не съм на един адрес с бащата, майчинството ми е 420 лв. Какви документи са необходими? Попълвам формуляра с моите данни, за бащата трябва ли нещо да се попълва и подава? Какво да нося ощо ...лична карта, акт за раждане? Трябва ли бележка за доходите от работодател и за колко време назад или имат данните ми от Нои? Благодаря!

За бащата като попълваш декларацията, след имената му ще пишеш - несъжителстваме. Документи, които да носиш - бележка за доходите за предходните 12 м, от работодателя, бележка с айбана (някъде искат, някъде само си го попълваш и не искат бележка), тук при нас вече искат и от НОИ, ако си ползвала болничен, бележка от ЛЛ на детето, че са поставени ваксините, носете и личната си карта, както и акт за раждане. Въоръжете се с търпение  Laughing

# 591

За бащата като попълваш декларацията, след имената му ще пишеш - несъжителстваме. Документи, които да носиш - бележка за доходите за предходните 12 м, от работодателя, бележка с айбана (някъде искат, някъде само си го попълваш и не искат бележка), тук при нас вече искат и от НОИ, ако си ползвала болничен, бележка от ЛЛ на детето, че са поставени ваксините, носете и личната си карта, както и акт за раждане. Въоръжете се с търпение  Laughing
Бележка от личен лекар? Че ние имаме само двете първи ваксини от болницата, където родих. Педиатърката ще ни запише чак март. Тогва ли да ходя? Задължителна ли е тази бележка от личен лекар. Родих на 1.02 и исках още сега да подам документи

# 592

Бележка от личен лекар? Че ние имаме само двете първи ваксини от болницата, където родих. Педиатърката ще ни запише чак март. Тогва ли да ходя? Задължителна ли е тази бележка от личен лекар. Родих на 1.02 и исках още сега да подам документи

ЛЛ ще напише, че за възрастта на детето са поставени всички необходими ваксини. Не се притеснявай, те знаят какво да пишат...

# 593
  • Пловдив
. Родих на 1.02 и исках още сега да подам документи

Малка е вероятността през февруари да ти приемат документите.За деца,родени през февруари,док за детски се подават през март
Всички посочени документи са задължителни.Имате ваксините от болницата и ЛЛ ще даде бележка за тях.

# 594
Здравейте, някой знае ли кога изплащат второто плащане от 45 дневния болничен? В болничен съм от 25.01 до 09.03 и на 16.02 ми преведоха за 5-те дни от януари. Тези за февруари пак ли около 16-то число да ги очаквам? В сайта на НОИ излиза, че по случая е започнало плащане и е изплатен за януари.

# 595
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, някой знае ли кога изплащат второто плащане от 45 дневния болничен? В болничен съм от 25.01 до 09.03 и на 16.02 ми преведоха за 5-те дни от януари. Тези за февруари пак ли около 16-то число да ги очаквам? В сайта на НОИ излиза, че по случая е започнало плащане и е изплатен за януари.

За февруари в началото на март ще получиш плащане. Месецът още не е изтекъл.

# 596
Здравейте! Надявам се,че питам в правилната тема. Попълвам Заявление-Декларация за изплащане на парично обещетение при бременност и раждане за остатъка до 410 календарни дни. В поле Осигурен при осигурител-какво да впиша името на работодателя ми или наименование на фирмата? След като в декларацията попълвам банковата сметка,ще трябва ли да подавам и нейно копие издадено от банката,тъй като няма промяна и досега по нея са ми превеждали болнични?

# 597
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Пишеш името на фирмата.
Не подаваш бележка от банката, щом няма промяна.

# 598
Аз да попитам последно колко трябва да е дохода на човек от семейството, за да получавам детски. Последно се говореше, че ще го изравняват с минималната заплата, но дали са го направили......

# 599
сега е 350лв

Общи условия

Активация на акаунт