Прага

• 98 378
  • 725
  •   1
Отговори
# 405
Ако говориш за нашия великден, няма нищо общо - католическия великден и нашия са на разични дати, а колкото до музеите -да не говоря наизуст направо ти качвам снимчица от един пресен пътеводител по дни  - сори не успях да я щракна много качествено но се чете   bouquet bouquet

Понежене се чете много добре неделята - всички забележителности са отворени..

за по голям размер
https://cdn.bg-mamma.com/cxZl/34806994_29c7ef17

# 406
Тази година католическият и православният Великден съвпадат.
В неделя има работещи забележителности, но магазини и пр. почти всички са затворени, особено пък на Великден.
Отворени ресторанти ще намерите в най-най-туристическата част, която аз иначе бих избягвала през останалите дни на екскурзията Simple Smile

# 407
Да, както и около Коледа ни заведения, ни магазини, в това число и хранителни, дори кварталния мол не работеше. Shocked

# 408
  • София
Нормално, там си ценят почивката и труда  Simple Smile

# 409
Благодаря много за отговорите

# 410
Ако има завърнали се тези дни, дали биха споделили информация за границите - дали върви по-бавно с новите проверки? Също така ме интересува и актуална информация за времето. Благодаря!

# 411
Студено и духащо Tired.
Утре го дават дъжд, както и вторник, и сряда.

# 412
  • Пловдив
Мога да дам информация само за Калотина - миналата събота минахме бързо и безпроблемно. Без излишни протакания от наша и от сръбска страна.

# 413
Здравейте, някой може ли ми каже ако тръгнем от Русе до Прага, можем ли да вземем пътя без почивка, или ще е твърде много и ще трябва да преспим, и ако да къде евентуално би било добре. Също така някакви идеи за хотел на добра локация , но с паркинг . Благодаря!

# 414
Ние делим пътя, но пътувахме с деца, едното на година и 5м и тръгвахме от Пловдив. Моя позната не го делят, също с дете, те са от Русе.

# 415
Аз последно го пътувах с кола октомври месец от София и не го делихме, но бяха 3ма шофьори.

# 416
  • There I was on a July morning
Ние делим пътя на две, с един шофьор сме. Пътуваме от София до Прага с нощувка в Будапеща.  Peace

В Прага бяхме резервирали хотел с паркинг, по-назад в темата съм го препоръчала, тъй като е добър, с хубава закуска. Локацията му обаче е в по-широкият център, ако държите да сте в сърцето на града, разгледайте в Букинг има доста хотели.

# 417
И ние се завърнахме от Прага. Пътувахме от София - на отиване направихме една нощувка в Сегед, на връщане спирахме два пъти - нощувка в Дьор и в Нови Сад. Сегед и особено Дьор са прекрасни градове, много красиви, чисти и спокойни, с приятни хора и добри ресторанти. Унгария е сред любимите ни дестинации Simple Smile

Относно престоя ни в Прага - останахме 3 нощувки, в апартамент, резервиран чрез AirBnB, в Прага 2, с частен гараж, чист и уютен. Локацията е много добра - има удобен транспорт до всички забележителности, разбира се, може и пеша да се стигне - около 1-1,5 км е до Стария град, и приблизително 2 км до Замъка. Хранихме се по заведения и не попаднахме на лошо място. Храната навсякъде беше страхотна, бирата е ясна Simple Smile Любим ресторант ни стана пивоварната на Козел - богато и вкусно меню, черният Козел е превъзходен, цените са много добри. Общо взето, 4 души, без огрничение, оставяхме около 70-80 лв. на вечеря. Само веднъж седнахме в заведение на силно туристичесто място - на Нерудова, цените са високи, но качеството на храната е на високо ниво, хапнахме пица, заради децата - страхотна и огромна.

Градът е красив, колоритен, приказен. Не ни грабна, както се казва, имаше някои неща, които не ни допаднаха - най-вече отношението на хората и обслужването като цяло - на места, като видеха, че сме чужденци, и отношението показно се сменяше - демонстративно ни се хвърляха нещата по касите в супермаркета и разни такива славянски прийоми, но това са подробности. Става дума за места, които са извън туристическия поток.

Със сигурност Прага е сред задължителните градове, които трябва да се посетят, ние лично няма да повторим, най-вероятно. Градският транспорт е страхотен, добре организиран и много лесен за ориентация. Ползвахме 24 часови билети, беше по-удобно за нас, особено вечер е много трудно да се купят билети.

Относно пътя - през Сърбия, след Ниш, е само магистрала и се пътува много спокойно и приятно. Унгарските магистрали са много добри, но и натоварени - много тирове, много участъци в ремонт, които предизвикват задръствания. Иначе се пътува добре. През Словакия също се пътува много спокойно и приятно. Вече за пътищата в Чехия не мога да кажа нищо добро. Пътят от Бърно до Прага е меко казано кошмарен, стеснени участъци, които не могат да поемат потока от автомобили и камиони, асфалтът е ужасен - тресе силно и непрекъснато в продължение на километри...На връщане, без видима причина, стояхме в задръстване около 1 час...

Времето беше много лошо, но не попречи значително на плановете ни, бяхме подготвени за дъжда и студеното време. Но пък, благодарение на лошото време, потокът от туристи беше по-малък, така че всяко зло за добро.

По границите се преминава нормално.

Ако някой има въпроси - да пита, докато впечатленията ми са все още пресни Simple Smile

# 418
Чудесен отзив!
И в негативната си част също - за съжаление чехите наистина са големи расисти и негативно настроени към чужденци. Но на туристическия фронт вече са свикнали и в центъра на града това не се усеща (пък и там пришълците преобладават).
Благодаря за информацията за Дьор (на унгарски не е ли Гьор?), не съм посещавала това място в Унгария и ще се поправя.

# 419
Здравейте ние бяхме в Прага за Цветница за три нощувки,като летяхме през Бергамо.Завърнах се наистина разочарована от отношението на чехите към нас почти навсякъде- варираше от крайна незаинтересованост до отявлено грубо.
Иначе градът е много добре устроен и поддържан,с особена атмосфера,като всеки европейски град с голяма река.Чист ,с добре организиран транспорт.За информация за трите пълни денонощия,прекарани там ,съм използвала два билета за 90ми(по 32К) и един за 30мин(24К),които закупих на летището след кацане.Повечето забележителностите са на пешеходно разстояние една от друга.Храната е добра,но не изключителна,но бирата е страхотна!
В заключение ще споделя,че това не е градът ,в който бих се върнала скоро,въпреки че остана още много за разглеждане и то заради надменността и студенината на жителите му.

Общи условия

Активация на акаунт