КИНЕЗИТЕРАПИЯ

• 2 338
  • 2
  •   1
Отговори
Не знам дали темата е за тук, защото се касае за висше образование. Искам да попитам къде може да се учи кинезитерапия - в пловдив и софия ме интересува. В кой университет? Искам да прочета повече за тази специалност.

# 1
Кинезитерапия има в НСА, ЮЗУ и РУ (Русе). В медицинските колежи специалността се води "Рехабилитатор", в София и Пловдив също ги има. Има и в СУ и МА в София специалност, свързана повече с ерготерапия. Това е за София и Пловдив, което знам. Аз самата съм завършила първо за рехабилитатор, после кинезитерапия в НСА. За мен лично двете специалности се припокриват като предмети и хорариум. Разликата е, че едното се учи 3 години, другото-4. Рехабилитаторите ги държат доста по-свободно от кинезитерапевтите, въпреки че първите излизат по-подготвени по физиотерапия. Кинезитерапевтите наблягат на други неща. Може би съм пристрастна, но аз лично съм в пъти по-доволна от наученото в НСА (макар че ми беше тъпо да повтарям неща, които съм учила, после се оказа, че материалът е съвсем различен от колежа), там преподавателите са в крак с последните постижения в областта, много изискват, но и ти ще останеш доволна накрая.
П.П. Кандидатстването в НСА не е трудно, максимум година подготовка ти е достатъчна за изпитите. А между другото, от 3 години понеже има промяна в класификатора на професиите, вече говорим само за физиотерапевти, вече няма кинезитерапевти и рехабилитатори. В НСА много държат на това, въпреки че специалностите и там, и в колежите не са променени.

# 2
Информация има достатъчно за специалността в сайта на НСА и колежите. А ако искаш да ме питаш още нещо, пиши ми на ЛС.

Общи условия

Активация на акаунт