Изследване на ХОРМОНИ – 9 (тема за взаимопомощ и мнения върху резултати)

• 88 751
  • 805
  •   1
Отговори
# 645
Благодаря отново! Другия месец ще пиша пак.

# 646
И още нещо да те питам под Ултразвуков преглед имаш предвид фоликулометрия, а не само единичен преглед или ... Предполагам и е добре да се обърна към специалист по репродуктивни проблеми  newsm78 

И още веднъж Благодаря за всичко  Hug
Не - сега отиди на УЗ - единичен преглед
Би трябвало да се вижда или ЖТ / ако е имало О./ или ЛУФ / неспукан, лутеинизирал фоликул/
Лекарят, ако е добър /образен диагностик/ би трябвало да направи разлика, а и ще разполага с изследвания / прогестерон + Е2/
Ако е ЛУФ - подхода при теб трябва да е различен

Да, решението ти, да посетиш Клиника по репродуктивна медицина е правилно  Peace

Денис, добро утро   bouquet

Имам час за днес за преглед , но ми дойде  ooooh!  В тоЗи случай прегледа отпада, има ли смисъл да пускам Прогестерона и Е2 или на 3 ден да си пусна ЛХ, Е2, ФСХ   newsm78

# 647
Здравейте момичета  Blush

Влизам в темата много притеснена и ви моля за съвети  Tired
Преди 2 месеца си направих пълни изследвания. Преживях огромен стрес, свалих доста кг за два месеца и започна да ми идва цикъла през 20 дни. Преди това ми беше, като по часовник.
Направих си изследванията в Превент (ако избощо има значение)
MAT 0.63 IU/ml - до 30
4-андростендион  11.306 - норма 1,99- 9,18  ... завишен
Пролактин 30.61  - норма 1.2-19.5 ... завишен
Прогестерон 2.31 - под нормата
17-OH progesteron 7.71  ... завишен
AMH 0.56 норма за жени в детероден период 1-8 ... моя резултат е близо до менопауза
FSH 28.33 - норма до 12 ....завишен
LH 25.01 - завишен

Първата генеколожка ми каза, че е невъзможно да имам деца и ме срина със земята, като започна първо с това, къде съм си била направила изследванията.
Потърсих второ мнение.
Втората генеколкожка започна да ми задава въпроси от рода на тече ли ти кърма от гърдите и не помня вече какви други...
Тя ми каза, че ако резултатите са ми верни би трябвало да имам симптоми, които аз ги нямам.
Реших да ги повторя, но мнението и беше да изчакам изестно време организма ми да се успокой от преживяния наскоро стрес...
и както ми идваше през 20 дни, сега закъснява... 28.02 последния цикъл, сега сме 31.03 и усещам пмс, но го няма
Стана ми много дълъг поста и се извинявам, но се чувствам отчаяна и не знам, какво да правя
Иска ми се да пия някакви витамини за регулиране на хормоните, но не знам какви
Моля ви за съвет момичета  Cry

PS: преди стреса винаги си усещах овулацията, сега никаква я няма  Cry

# 648
.......... Изследванията от октомври 2014г. Правени са във ВМА и съответно референтни стойности няма. Пуснати са на 20-ти ден от цикъла. Копирам ги от предишния си пост:

LH - 2,6 IU/L
FSH - 2,4 IU/L
PRL - 197,1 mIU/L
PRG - 31,4 nmol/l
E2 - 922,9 pmol/l
Test -2,4 nmol/l

(..........)

Изследванията показват, че имаш задържан фоликул и вероятността да има фоликул на 7 ден от МЦ / освен, ако не е от миналия МЦ - задържан/  - 16,7 мм е много, много малка./ по-скоро някаква аномалия/
Консултирай се с друг лекар
Пусни ЛХ, ФСХ и Е2 на 3 ден от МЦ
Мери БТ и прави тестове за О.

Денис, моля отново за помощта ти -- днес си взех резултатите, правени на 23.03, 19 ден от цикъла (ПРМ: 05.03.2015), като овулация не е засичана нито с ехограф, нито с уринарен тест или БТ, единствено забелязах разтеглива слуз на 15.03, но това само по себе си не означава непременно овулация. На следващия ден (24.03) пуснах и щитовидни, тъй като на 23.03 бях пила кафе, а то оказвало влияние върху тях. Правени са в същата лаборатория, за някои от хормоните вече се посочват и референтни стойности:

LH - 1,1 IU/L
FSH - 2,8 IU/L

PRL - 117,7 mIU/L реф. граници 80-500
PRG - 84,1 nmol/l
E2 - 919,5 pmol/l
Test - 3,6 nmol/l реф. граници 0.38-2.7 (Тук пише под "Патология" H, сигурно от High)

Нямаше как да ме прегледа на УЗ, да види овулирал ли е яйчникът, защото вчера ми дойде, след два дни непрестанно зацапване, но ми каза, че първият ден с кръв, т.е. 30.03, се брои за първи ден на менструацията, така че утре се пада трети ден и ще пускам пак хормони. На бележката ми за утре има и Андростендион, но няма ФСХ, което е странно и може би неволно го е пропуснала, защото изрично ми каза, че не ѝ харесва не само ниската стойност на LH, но и самото съотношение между двата хормона, което вместо 1:1 е 1:2,5 -- миналия път поне това беше наред. Засега обаче ще се занимаваме с "оправянето" на тестостерона, предписа ми Белара за три месеца, като препоръча да го започна веднага след като ми вземат кръв утре. Малко ми е притеснено, менструацията ми много се е променила, зацапване от 2 дни ми се случва за пръв път, а самото кървене е забележимо по-оскъдно от преди.

Щитовидните хормони са:
FT4 - 18.4
TSH - 1.8
anti-TPO - 0.01

Няма мерни единици и референтни стойности, но ендокриноложката каза, че са добри.

Ще се радвам да ме посъветвате как може да се повлияе на съотношението LH:FSH -- с някакви добавки може би? Тези три месеца, през които ще пия Белара, ще бъдат ли "изгубени месеци" за LH и FSH, или се очаква те също да се регулират, наред с тестостерона? Другото, което се чудя, е дали е възможно да съм имала химична бременност -- какви биха били резултатите на тези хормони, ако на 15.03 е имало оплождане на яйцеклетка, която съответно да не се е закрепила? Може би отивам твърде далече, но просто се опитвам да си обясня нетипичното зацапване и особената (за мен) менструация. Ще бъда благодарна за всякакви коментари.

П.П. Вече се появиха съсиреци, едрички -- това вече почва да прилича на нормалната ми М.

Последна редакция: вт, 31 мар 2015, 14:46 от Hope Stevenson

# 649
Денис, когато ти остане време да погледнеш моя Прогестерон от днес, след доказана О с тестове и БТ  :

Progesteron   8.44   ng/ml   Ж:Фол.:0,2-1,5; Ов:0.8-3.0;Лут:1,7-27;Мено:0.1-0.8

Скрит текст:
Пускам си и графиката, ако искаш да я погледнеш  Peace

Денис, това са ми изследванията от днес :

Estradiol   85.75   pg/ml   Ж:Фол:12,5-166:Ов:85.51-498;Лут:43.8-211; Мено:5.0-54.7
Progesteron   6.78   ng/ml   Ж:Фол.:0,2-1,5; Ов:0.8-3.0;Лут:1,7-27;Мено:0.1-0.8

# 650
  • София

Estradiol   85.75   pg/ml   Ж:Фол:12,5-166:Ов:85.51-498;Лут:43.8-211; Мено:5.0-54.7

Не е имало О., но няма и киста - което е добре  Peace
Посети Клиника по Репр.Медицина

# 651

Не е имало О., но няма и киста - което е добре  Peace
Посети Клиника по Репр.Медицина

Благодаря ти  Hug

# 652
  • София
Здравейте момичета  Blush

Влизам в темата много притеснена и ви моля за съвети  Tired
Преди 2 месеца си направих пълни изследвания. Преживях огромен стрес, свалих доста кг за два месеца и започна да ми идва цикъла през 20 дни. Преди това ми беше, като по часовник.
Направих си изследванията в Превент (ако избощо има значение)
MAT 0.63 IU/ml - до 30
4-андростендион  11.306 - норма 1,99- 9,18  ... завишен
Пролактин 30.61  - норма 1.2-19.5 ... завишен
Прогестерон 2.31 - под нормата
17-OH progesteron 7.71  ... завишен
AMH 0.56 норма за жени в детероден период 1-8 ... моя резултат е близо до менопауза
FSH 28.33 - норма до 12 ....завишен
LH 25.01 - завишен

Първата генеколожка ми каза, че е невъзможно да имам деца и ме срина със земята, като започна първо с това, къде съм си била направила изследванията.
Потърсих второ мнение.
Втората генеколкожка започна да ми задава въпроси от рода на тече ли ти кърма от гърдите и не помня вече какви други...
Тя ми каза, че ако резултатите са ми верни би трябвало да имам симптоми, които аз ги нямам.
Реших да ги повторя, но мнението и беше да изчакам изестно време организма ми да се успокой от преживяния наскоро стрес...
и както ми идваше през 20 дни, сега закъснява... 28.02 последния цикъл, сега сме 31.03 и усещам пмс, но го няма
Стана ми много дълъг поста и се извинявам, но се чувствам отчаяна и не знам, какво да правя
Иска ми се да пия някакви витамини за регулиране на хормоните, но не знам какви
Моля ви за съвет момичета  Cry

PS: преди стреса винаги си усещах овулацията, сега никаква я няма  Cry
Имаш СПКЯ, но лекар трябва да прецени къде точно е проблема - НбЖ, яйчници или Хипофиза.
Не се отказвай и търси своя лекар.
Само АМХ не е показателен /особено при СПКЯ/ - трябва да се пусне заедно с Инхибин В / на 3 ден от МЦ/ + УЗПреглед - преброяване на антралните фоликули / 2-3 ден от МЦ/
Посети клиника по РМедицина Peace

# 653
  • София
Hope Stevenson
Каква е причината да се изследва ЛХ и ФСХ на 19 ден от МЦ? - тогава те не са показателни
Ако искаш да видиш тяхното съотношение трябва да ги пуснеш точно на 3 ден от МЦ - ЛХ, ФСХ и Е2 - тълкуват се и трите хормона.
Тестостеронът е висок, ТСХ е добре  Peace

Дай рефер, граници на:
PRG - 84,1 nmol/l
E2 - 919,5 pmol/l

# 654
denis благодаря ти много за отговора
СПКЯ не е ли свързан с инсулина?
Аз си направих пълни изследвания, написах само тези, които са ми извън нормите
имам
МАТ - 0.63 .. норма до 30
DHEA-S - 5.40 .. норма 9,85
Тестостерон - 0.62
ТАТ - 2.58 .. норма до 100
TSH 1.79 .. норма 0.35-5.50
FT4(ако го виждам правилно) 17.58 .. norma 11.50-23.50
Инсулин 0'-8.92  .. норма 3.0-28.00
Инсулин 120'-10.54 ... норма 3.0 - 28.0
Естрадиол 105.68  Ж:фол.ф:30-120;  овул.ф:130-370; лут.ф: 70-250

Тези ми бяха в норма
какво е нбж  Rolling Eyes

И още веднъж много ти благодаря Denis   bouquet

Имаш СПКЯ, но лекар трябва да прецени къде точно е проблема - НбЖ, яйчници или Хипофиза.
Не се отказвай и търси своя лекар.
Само АМХ не е показателен /особено при СПКЯ/ - трябва да се пусне заедно с Инхибин В / на 3 ден от МЦ/ + УЗПреглед - преброяване на антралните фоликули / 2-3 ден от МЦ/
Посети клиника по РМедицина Peace
[/quote]

# 655
  • София
EmaBo 
Да, ИР /инсулина/ е свързана със СПКЯ, но може не тя да е основната причина
СПКЯ е синдром - съвкупност от симптоми
Трябва ти добър лекар АГ- Ендокринолог, който да постави точната диагноза

# 656
  bouquet Благодаря за съвета denis

EmaBo 
Да, ИР /инсулина/ е свързана със СПКЯ, но може не тя да е основната причина
СПКЯ е синдром - съвкупност от симптоми
Трябва ти добър лекар АГ- Ендокринолог, който да постави точната диагноза

# 657
Hope Stevenson
Каква е причината да се изследва ЛХ и ФСХ на 19 ден от МЦ? - тогава те не са показателни
Ако искаш да видиш тяхното съотношение трябва да ги пуснеш точно на 3 ден от МЦ - ЛХ, ФСХ и Е2 - тълкуват се и трите хормона.
Тестостеронът е висок, ТСХ е добре  Peace

Дай рефер, граници на:
PRG - 84,1 nmol/l
E2 - 919,5 pmol/l

Благодаря ти за отговора, Денис -- и аз като четох тази тема, се чудех защо все заедно с прогестерона ми ги пуска LH и FSH, и я питах последния път, а тя каза, ами защото ти все след цикъл идваш -- а нито веднъж не ми е казала специално да дойда на трети ден. Може би и защото в предишното изследване съотношението им е било наред и не е счела за нужно да ги назначава пак, не знам. Днес като ходих за резултатите, я помолих изрично да ми ги пусне за утре, а сега гледам на бележката, че пише само LH, дано се съгласят от лабораторията да направят и FSH без да трябва да ходя за нова бележка до кабинета. Референтни стойности за съжаление няма на листа с резултатите, за тези хормони, има само за пролактина и тестостерона, не знам защо така, самата лекарка каза, че прогестеронът е добре, за E2 не каза нищо, сигурно и той е добре (вероятно тя си е наясно с лабораторията във ВМА, нали там си работи от сума години).

Аз пък какво се вкопчих в идеята, че съм имала химична бременност, ровя в нета, но не намирам нищо конкретно за евентуалната причинно-следствена връзка между високия тестостерон и химичната бременност. Както и да е, утре ще го пусна пак и ще видим как е, и преди да си взема резултата, няма да почвам противозачатъчните. Изобщо, противозачатъчните ли са единственият начин да се борят андрогените? Някак се съмнявам, че ще имат траен ефект. Другият ми въпрос, защо ми пуска утре само още Андростендион от мъжките? Четох, че се прави и DHEA -- да не би тя да се пуска от ендокринолог, ако е така, да ида пак и при него? И също -- коректно ли е да считаме, че 30.03 е първи ден от цикъла, след като съм имала два дни бледорозово зацапване преди това? Ако броя и тях, утре вместо трети, ще ми бъде пети ден и хормоните няма да са вече същите. Още веднъж много благодаря!

П.П. ако си превърна естрадиола в pg.mL и сравня с референтните граници на ЕмаБо за лутеална фаза, получавам 250.47 pg.mL, което е съвсем горната граница за E2, не знам дали е достоверно да се правят сравнения със стойностите на други лаборатории.

Последна редакция: вт, 31 мар 2015, 16:59 от Hope Stevenson

# 658
  • София
Hope Stevenson 
Прогестеронът и Е2 показват, че е имало О. / но ми се искаше да видя и рефер. гр-ци за всеки случай/
1 ден от МЦ е деня със същинска М, не зацапване
При високи нива на андрогените, в зависимост от това къде е проблема, се назначава съответно лечение, но не винаги това са ОК.- ви.

# 659
Hope Stevenson 
Прогестеронът и Е2 показват, че е имало О. / но ми се искаше да видя и рефер. гр-ци за всеки случай/
1 ден от МЦ е деня със същинска М, не зацапване
При високи нива на андрогените, в зависимост от това къде е проблема, се назначава съответно лечение, но не винаги това са ОК.- ви.

Много благодаря, Денис! Днес пуснах андростендион, ДХЕА и тестостерон, наред с останалите полови, ако пак са завишени мъжките, тогава на ендокринолог, утре като ги взема, ще пиша какви са. Аз страдам от тромбофлебит и затова не ми се ще да пия Белара-та, ще говоря за друго лечение с гинеколожката.

Общи условия

Активация на акаунт