Изследване на ХОРМОНИ – 9 (тема за взаимопомощ и мнения върху резултати)

• 88 662
  • 805
  •   1
Отговори
# 720
  • София - Бургас
Здравейте,

Аз съм със сърцебиене (имам направена 1 аблация и след  година и половина започнах пак да излизам от сърдечен ритъм), затова се наложи да изследвам хормони:

Здравейте Hug
Излязоха и вторите ми резултати от TSH i FT4  Anti - TG i ANTI - TPO

Копирам ги:
FT4   15.03             pmol/L     12.00 - 22.00
TSH    3.89             mkIU/ml   0.27-5.50
Anti - Tg   330.4      0IU/mL     0 - 115.0
Anti - TPO   83.26   IU/mL     0 - 34.0

20 дни преди тези изследвания TSH беше 6.23 сега е паднало само без лекарства, просто излезе с нов резултат  - 3.89!

Ендокринолага ми казва, че щом TSH  е в норма няма нужда от лечение, поне от новите изследвания не вижда нищо обезпокоително, но мен високите нива на антителата много ме притесняват! newsm78

Моля, за мнение?

# 721
  • София
Здравейте!
Имам проблеми с цикъла и си пуснах хормони. Това са резултатите:
LH   4.27   mUI/ml   Фоликуларна фаза ( 1.9 – 12.6 )
FSH   6.49   mUI/ml   Фоликуларна фаза ( 2.5 – 12.5 )
Prolactin   331.40   mkIU/mL   Ж ( 59.3-619 ) М ( 44.5-375.2 )
FT3   4.30   pmol/L      3.1 - 6.8
TSH   2.27   mkIU/ml      0.27-5.50
Anti - TPO   15.94       IU/mL   0 - 34.0
Лекарката ще може да ги погледне другата седмица, след празниците. Ще се радвам на мнение.
TSH  трябва да е под 2.0  - следи го, показва лека Хипофункция
ФСХ е висок - може да е инцидент, от год. или да показва, че нещо пречи на О.

# 722
  • София
Здравейте,
Аз съм със сърцебиене (имам направена 1 аблация и след  година и половина започнах пак да излизам от сърдечен ритъм), затова се наложи да изследвам хормони:
Здравейте Hug
Излязоха и вторите ми резултати от TSH i FT4  Anti - TG i ANTI - TPO
Копирам ги:
FT4   15.03             pmol/L     12.00 - 22.00
TSH    3.89             mkIU/ml   0.27-5.50
Anti - Tg   330.4      0IU/mL     0 - 115.0
Anti - TPO   83.26   IU/mL     0 - 34.0
20 дни преди тези изследвания TSH беше 6.23 сега е паднало само без лекарства, просто излезе с нов резултат  - 3.89!
Ендокринолага ми казва, че щом TSH  е в норма няма нужда от лечение, поне от новите изследвания не вижда нищо обезпокоително, но мен високите нива на антителата много ме притесняват! newsm78
Моля, за мнение?   
ТСХ показва Хипофункция на ЩЖ, антителата за завишени - това показва, че има проблем с ЩЖ
Потърси второ мнение
Ще чакам да пишеш  Peace

# 723
  • Бургас
Благодаря ти Денис!   bouquet
Другия вторник съм отново при ендокринолога и ще видим какво ще каже. А заради високите нива на ФСХ трябва ли отново да правя консултация с гинеколог? Всъщност ми предстои да дам кръв и за Прогестерон и може би тогава на гинеколог?

Последна редакция: вт, 07 апр 2015, 15:05 от Мaрия

# 724
  • София
Благодаря ти Денис!   bouquet
Другия вторник съм отново при ендокринолога и ще видим какво ще каже. А заради високите нива на ФСХ трябва ли отново да правя консултация с гинеколог? Всъщност ми предстои да дам кръв и за Прогестерон и може би тогава на гинеколог?
Прогестерон се изследва на 7 ден след доказана О.
За ФСХ - следи го от време на време  и ако има проблем с О. - трябва да се търси причината.
Сега, просто го приемаш за инцидент

# 725
  • Бургас
Още веднъж, благодаря!  Hug
Лекарката ми ме прати да го изследвам на 21 ден от цикъла. Но дали О. е на 14 ден нямам представа. Rolling Eyes Проблема ми е, че ми идва на около 15 дни или имам менструално кървене между два цикъла, точно когато трябва да е О. Продължава 3-4 дни, но не е само зацапване, а си тече стабилно. Правих цитонамазка - ОК е - ПАП 2; ехографа също отхвърли кисти на яйчниците. За това изследвам хормоните и не знам оттук нататък какво да предприема.

# 726
  • София
Още веднъж, благодаря!  Hug
Лекарката ми ме прати да го изследвам на 21 ден от цикъла. Но дали О. е на 14 ден нямам представа. Rolling Eyes Проблема ми е, че ми идва на около 15 дни или имам менструално кървене между два цикъла, точно когато трябва да е О. Продължава 3-4 дни, но не е само зацапване, а си тече стабилно. Правих цитонамазка - ОК е - ПАП 2; ехографа също отхвърли кисти на яйчниците. За това изследвам хормоните и не знам оттук нататък какво да предприема.
Ако искаш мери БТ и прави тестове за О. - ще ти помогна да определиш О.

# 727
  • Бургас
Ако искаш мери БТ и прави тестове за О. - ще ти помогна да определиш О.

Страхотна си, благодаря!  Hug Имам време, днес ми е 3 ден на цикъла.

# 728
  • София - Бургас
ДЕНИС, ето сега да споделя:

Днес ходих при моята ендокриноложка (аз съм ходила само при 1 към момента), отидох да види резултатите от вечера и да я питам защо антителата са 3 пъти над горната граница.
Каза това е минимално, не е много Shocked да не се притеснявам, каза, че можело по принцип да ми изпише хрмон, но не иска за да не повлияе още повече на сърцето и да ускоря ритъма...Каза, че е виждала антитела със стойност 2000 до 4000 , а моите не са толкова високи Crazy
Вика - ще ти предпиша СЕЛЕН, който в този случай предписваме, но вика той може и да повлияе - може и не, ама вика при теб може да повлияе Laughing и ми драсна рецепта за 6м селен 2 пъти на ден и каза след това нови рузултати от изследвания... Crazy
Единственото ме предупреди, че това което вижда като резултата ПРЕЧИ на забременяване Rolling Eyes
По принцип ние мислехме със съпруга ми да започнем да правим опити за второ бебече, но в края на годината (така си говорим Love), но аз не се натискам много де Laughing, така че това за сега не ми е голяма драма ooooh!

Във вторник имам час при друг ендокринолог за второ мнение Peace

# 729
Hope Stevenson  
Прогестеронът и Е2 показват, че е имало О. / но ми се искаше да видя и рефер. гр-ци за всеки случай/
1 ден от МЦ е деня със същинска М, не зацапване
При високи нива на андрогените, в зависимост от това къде е проблема, се назначава съответно лечение, но не винаги това са ОК.- ви.

Здравей, Денис, ето резултатите от хормоните на 3-ти ден от МЦ (реф. граници има само за някои):
LH 2.8 IU/L
FSH 5.4 IU/L

PRL 176.3 mIU/L (80-500)
PRG 6.0 nmol/L
E2 502.3 pmol/L
Test 2.3 nmol/L (0.38 2.7)
DHEA-S 12.1 µmol/L (1.89-11.6)
Androstendione 12.3 nmol/L

П.П.П. намерих този цитат, който донякъде обяснява защо трябва да се усъмним в ЯР дори и при нормално FSH: "При някои жени, високите базови нива на естрадиола (поради влошен яйчников резерв) могат да потиснат изкуствено нивото на FSH, и това изглежда нормално, което подвежда лекаря да вярва, че яйчниковият резерв е нормален. Затова е добре да се изследва нивото на естрадиол, когато се изследва и нивото на FSH на 3-ти ден от МЦ. Ако нивото на естрадиола е високо, дори ако нивото на FSH е нормално, не може да се каже, че яйчниковият резерв е нормален."

Здравей, Денис!

Излязоха резултатите от Анти-мюлеровия хормон:

Група Показател   Вид материал       Резултат   Измерителна единица   Референтна област   Метод
Хормони
Anti-Mullerian Hormone   S       0.65       ng/ml     0.78 - 5.24     ECLIA *
Таблица за съгласуване на нивата на AMH с AFC (оценка на яйчников резерв)
AFC 0-7 AFC 8-15 AFC > 15 N
AMH < 0.681 ng/mL 63.2 % 32.4 % 4.4 %
AMH 0.681- 2.27 ng/mL 12.0 % 56.9 % 31.1 %
AMH > 2.27 ng/mL 1.4 % 24.1 % 74.5 %

Таблицата не ми говори нищо, но стойността при мен е под долна граница и има стрелка надолу на изследванията, това е видимо с просто око. Не знам обаче дали говори за изчерпан ЯР, или за силно намалял, ще питам ендокринолога след празниците (след 20.04), ще повторя изследването на 3-ти ден от следващия цикъл, заедно с инхибин Б, но се опасявам, че този 3-ти ден може да се падне неделя, при такова положение е по--добре да се пусне на втория ден, отколкото на 4-тия, нали.

Иначе имам положителен тест за овулация от днес, с две наситени черти (вчера тестовата беше малко по-бледа от контролната). Тестът не ме обнадеждава изобщо. Аз не меря всеки месец, но когато меря и отчета положителен тест, т.е. О. след 24 до 48 часа (марката е Oview, това пише в листовката), след това ми идва след максимум 12 дни, а понякога дори само 10 и дори 8. Тва значи лутеална фаза от 6 до 11 дни максимум. Ясно е, че дори да има някакъв пик на LH и дори да се пукне фоликул и да се оплоди яйцеклетка, това не е нормална дължина на ЛФ и оплоденото яйце не може да се вгнезди. Но както и да е, това сигурно се коригира, стига да да произвеждам все още яйцеклетки. Сега освен да повторя АМХ заедно с инхибин Б, трябва и да меря антрални фоликули на трети ден от цикъл или по-рано, нали така?
П.П. само да добавя, че четох в разни статии, че естрадиолът трябва да е под 50 pg/mL в идеалния случай и че стойности над 75-80 pg/mL говорят за изчерпващ се ЯР дори при ниски нива на FSH, защото точно високият резултат на E2 потиска FSH, маскира стойностите му така, че да изглеждат нормални. Сметнах си стойността от моето изследване с онлайн калкулатор и получих 136.8 pg/mL, 3 пъти отгоре. Нищо чудно, че са толкова ниски нивата и на LH, и на FSH.

# 730
  • София
Hope Stevenson  
AMH показва доста намален ЯР, но е добре да го повториш с Инхибин В + УЗИ за определяне на броя на антралните фоликули /АFC/ и  определяне на среден овариален диаметър /MOD/ на 2-3 ден от МЦ
Тогава лекарят ще прецени точно какво е състоянието на ЯР  и ще ти предложи най-подходящия подход

Неправилно тълкуваш прочетените неща - като цяло е така, но при различните проблеми има фактори, които променят различните индикатори и изводите не са съвместими и не са много правилни.

Късата ЛФ - вярно е, че е проблем за имплантирането - но преди това, показва, че има проблем със самата О. и функцията на ЖТ. Или ти приемаш, че всичко преди О. е Ок. и търсиш причината в ЛФ - което не е съвсем правилно

Ще чакам да пишеш какво е мнението на лекаря

# 731
  • София
ДЕНИС, ето сега да споделя:

Днес ходих при моята ендокриноложка (аз съм ходила само при 1 към момента), отидох да види резултатите от вечера и да я питам защо антителата са 3 пъти над горната граница.
Каза това е минимално, не е много Shocked да не се притеснявам, каза, че можело по принцип да ми изпише хрмон, но не иска за да не повлияе още повече на сърцето и да ускоря ритъма...Каза, че е виждала антитела със стойност 2000 до 4000 , а моите не са толкова високи Crazy
Вика - ще ти предпиша СЕЛЕН, който в този случай предписваме, но вика той може и да повлияе - може и не, ама вика при теб може да повлияе Laughing и ми драсна рецепта за 6м селен 2 пъти на ден и каза след това нови рузултати от изследвания... Crazy
Единственото ме предупреди, че това което вижда като резултата ПРЕЧИ на забременяване Rolling Eyes
По принцип ние мислехме със съпруга ми да започнем да правим опити за второ бебече, но в края на годината (така си говорим Love), но аз не се натискам много де Laughing, така че това за сега не ми е голяма драма ooooh!

Във вторник имам час при друг ендокринолог за второ мнение Peace
Ще чакам да споделиш какво е мнението на другия Ендокринолог
Селена го пий, той е само от полза  Peace
/ формата трябва да е Селенометионин/

# 732
Hope Stevenson  
AMH показва доста намален ЯР, но е добре да го повториш с Инхибин В + УЗИ за определяне на броя на антралните фоликули /АFC/ и  определяне на среден овариален диаметър /MOD/ на 2-3 ден от МЦ
Тогава лекарят ще прецени точно какво е състоянието на ЯР  и ще ти предложи най-подходящия подход

Неправилно тълкуваш прочетените неща - като цяло е така, но при различните проблеми има фактори, които променят различните индикатори и изводите не са съвместими и не са много правилни.

Късата ЛФ - вярно е, че е проблем за имплантирането - но преди това, показва, че има проблем със самата О. и функцията на ЖТ. Или ти приемаш, че всичко преди О. е Ок. и търсиш причината в ЛФ - което не е съвсем правилно

Много ти благодаря, Денис! Много си права, не знам и аз защо се вторачих в тази ЛФ като единствен проблем, а то сигурно тя не е нормална, защото яйцеклетките не са особено нормални, така да се каже... Докато чакам да ми дадат час за "Надежда", искам да пусна наново LH, FSH, E2, AMH и inhibin B, на трети ден от цикъла в една и съща лаборатория, може би пак Бодимед, като ще си взема направление за друг АГ (това вероятно ще е след разговора с ендокринолог-гинеколог, които се надявам да е около 20-ти - 21-ви този месец). Нещо друго да пускам ли на трети ден? Прогестерон, тестостерон, DHEA-S, пролактин -- дали е необходимо? За антралните фоликули също ще питам новия АГ дали той може да ми ги преброи на трети ден, както и да измери овариалния диаметър. Дано ендо-гинекологът ми обясни повече за взаимовръзките между всички тези хормони, веднага ще пиша! Още веднъж ти благодаря, Денис, и светли празници!

# 733
  • София
Hope Stevenson  

Много ти благодаря, Денис! Много си права, не знам и аз защо се вторачих в тази ЛФ като единствен проблем, а то сигурно тя не е нормална, защото яйцеклетките не са особено нормални, така да се каже... Докато чакам да ми дадат час за "Надежда", искам да пусна наново LH, FSH, E2, AMH и inhibin B, на трети ден от цикъла в една и съща лаборатория, може би пак Бодимед, като ще си взема направление за друг АГ (това вероятно ще е след разговора с ендокринолог-гинеколог, които се надявам да е около 20-ти - 21-ви този месец). Нещо друго да пускам ли на трети ден? Прогестерон, тестостерон, DHEA-S, пролактин -- дали е необходимо? За антралните фоликули също ще питам новия АГ дали той може да ми ги преброи на трети ден, както и да измери овариалния диаметър. Дано ендо-гинекологът ми обясни повече за взаимовръзките между всички тези хормони, веднага ще пиша! Още веднъж ти благодаря, Денис, и светли празници!
Пролактинът е добре, но ДХЕА е висок и затова е добре да пуснеш 17ОН Прогестерон / на 3 ден от МЦ/ /+ Тестостерон се тълкуват заедно/ - това ще улесни лекаря в преценката
Повтори ФСХ, ЛХ и Е2

# 734
  • София
Здравей Denis,
моля те за мнение и за моите резултати от Лаборатория Рамус:
Биохимия
Име на теста           Резултат   Единици   Референтна стойност Метод
Глюкоза                  4.57       mmol/l       3.3-6.0
Общ холестерол    3.65    mmol/l    < 6.5, препоръчани стойности <4.5
Триглицериди      0.76           mmol/l   < 2,2; препоръчани стойности < 1.7
LDL-холестерол    2.12    mmol/l    < 3.60; препоръчани стойности Heart.0
Магнезий            0.71    mmol/l     0.65-1.03
Хормони
Име на теста Резултат Единици Референтна стойност Метод
TSH       1.397    uIU/ml     0.55-4.78 /за мониториране на терапия 0,2-5,50/
fT4       1.28    ng/dl        0.89-1.76
fT3       3.72    pg/ml        2,3-4,2
TAT       <20.0    IU/ml       < 40
MAT       H 290    IU/ml      < 35
Инсулин    14.14    uU/ml        3,0-25,0 uU/ml
HOMA       2.9      2-2.5 висока инсулинова чувствителност, добър гликемичен контрол ;              > 4.0- понижена чувствителност към инсулин или инсулинова резистентност; > 8.0 - асоциира се с наличието на захарен диабет тип 2

Чакам и вит D , но ще е готов другата седмица.
Пия еутирокс 37.5мг за понижаване на на ТСХ , като старите резултати преди месец и половина бяха  : (   TSH 4.64 mIU/ml          MAT 113 IU/ml )
Много се учудих на бързото понижение на ТСХ и ТАТ, но се притесних и от повишените антитела МАТ.Също и НОМА индекса 2.9 какво означава ?

Весели празници!
Благодаря ти предварително

Общи условия

Активация на акаунт