Лъскаме баня без сифон с моп от Амазон! 186-та НЕМСКА тема

• 56 705
  • 758
  •   1
Отговори
# 90
Привет на всички!
Не мога да не се включа в темата - за мопа! и сифона! Поздравления за заглавието  Joy
Въпросният моп беше щателно разглобен и набутан в куфара, заедно с пет резервни гъби... Мъжът ми пропищя на първия ден, че никъде нямало такъв "нормален" моп, и двамата не се сетихме да го поръчаме онлайн, та го мъкнах по самолета  Blush
Сега сме на тема метла с лопатка . Същия проблем - тук сякаш не са чували и виждали такова приспособление  newsm78
Четох набързо и не помня кой питаше за пренасяне на вещи от БГ. Нашият опит: най-голямата ми грешка, че не пренесох всичко от там! Тук новите неща са ужасно скъпи /сега разбирам колко дезориентирана съм още явно, защото не намирам евтини мебелни магазини, нито хубави неща втора употреба/. Пренесохме нещата, които имахме налични, но и нови да ги бях купувала от там щеше да ми е по-евтино от колкото сегашните разходи, които не спират за това и онова....  Twisted Evil
Ние направихме точно един месец престой тук и засега усещанията и впечетленията ми са основно негативни  Crazy, моля се това да е нормална реакция на отхвърляне на всичко ново и непознато  Praynig Но няма да изпадам в подробности, за да не развалям веселата, закачлива и захарна темичка  Hug Hug 

# 91
  • HH
Ивет, как така негативни. Аз направих година и малко и все още срещам само позитивизъм от колегите/ основни германци/. Имах едно две лоши впечатления, но те бяха от българи...

# 92
Спокойно, никой не праща очеизвадно болни деца на ДГ. Пък и там няма да ги вземат. Но да, остатъчни сополи/кашлица не са проблем. Намирам го за нормално. Едно от приятелчетата на моето хлапе по цяла зима е с течащ нос. Майка му в чудо се е видяла, лекарят ги връща от кабинета махайки с ръка. Е какво сега, цяла зима да го затвори вкъщи ли?
А за навличането... и тук навличат, и още как! То и моето сега ходи с вълнен шал, но ходи го накарай да го махне. Crazy Онзи ден вкъщи се беше издокарал с тениска с къс ръкав, вълнен шал, ръкавици и бос (без чорапи).
Иначе всеки се справя както може – болнични, (неплатен) отпуск, детегледачка, работа от вкъщи... При много професии (главно офисни) няма точно фиксирано работно време, а се ползват разни по-разчупени форми – Gleitzeit, Vertrauensarbeitszeit и т.н. А който си има баби и дядовци наблизо, си ги "ползва" с пълна сила.

И подаръци при напускане на ясла/ДГ ли трябва да се правят? ooooh! Нещо това с подаръците с повод и без повод ми идва в повече. При нас има 2 майки активистки, които само дебнат кога някоя учителка има рожден ден и подаряват безумия. Малка почерпка за всички последния ден не е ли достатъчна? Всъщност и ние подарихме подарък на любимата учителка като излезе по майчинство Embarassed, но тя много допринесе за адаптирането на хлапето.

Мрън... вчера в магазина продавачката ме попита дали хлапето е момче или момиче. Shocked Момченце си е отвсякъде! Е вярно му е време за подстрижка, но косата не му покрива и 1/2 от ушите. Подозирам жълтия шал. Thinking Не ми се беше случвало отдавна, всъщност от бебешка възраст. Тогава редовно го правеха на момиче при всичкото тъмно синьо по него (обичам синьо Laughing).

моарейн, ако си учила руски, немските падежи няма да ти се опрат. На мен ми беше много странно как някои хора изобщо не могат да схванат що е то падеж и за какво се употребява. Аз хванах много малко руски в училище, но явно е имало полза. А иначе немският език също си има своето очарование. Просто трябва да се гмурнеш в дълбокото по някое време.

Ivet_baby, какво не ти харесва? Културен шок? Laughing
Моят културен шок бяха точно 2 неща – шумното духане на носа (включително от професора на лекция с включен микрофон Laughing) и яденето на лекции/упражнения/семинари (по време на първите часове непрекъснато се чуваше шумолене, мляскане, сърбане + съответните миризми). Още са неприемливи за мен, не бих могла да ги направя. И модният ми шок – пола връз панталон. Rolling Eyes Вече обаче даже ми харесва на някои девойки/жени, но не бих се докарала така. Wink

# 93
  • HH
Добавям и оставянето на чантите на пода, както и сядането на пода.

# 94
Iveт_baby,

Ние с мъжа ми намерихме много изгодни мебели от ИКЕА, всичко - легла, дивани, гардероби, кухня, маси, столове . Той сам ги сглоби. Естествено са бели, защото са от най-евтините, но са си стабилни и не са се скапали. Кола нямаме, съответно платихме да ни ги докарат и сами ги сглобихме - упътванията са много, много прости. Някои мебели втора употреба са дори поскъпи, но вероятно по-качествени.  Електроуреди пак оттук си ги купихме от REAL, доволни сме. Не са ни стрували много пари, пък и ги купувахме 1 по един - естествено пералня и хладилник първоначално, а пък печка - след 3-4 месеца. Преди печката си взехме от единичните котлони и така готвих. Тук предлагат метални лопатки с малки метлички като за маса, но ги използват и за пода. Вършат работа. А отделно може да си купиш голяма метла като четка. Пък и не може всичко на куп, давайте едно по едно.

# 95
  • Germany
Срещала съм в турските магазини същите метли като едновремешните български (нааай-обикновени), от които аз съм си най-доволна.

Някой по-назад беше питал и за натрошени орехи и снощи случайно видях в Лидл на регала за всякакви работи за торти. Peace

# 96
Ивет,   action032 споко, като си уредите жилището и ежедневието, ще стане всичко по-приятно и лесно и положително.
Не се втелясвай с домакинските въпроси, ще си намерите решения и тук! И метла с лопатка ще си намерите (като вече сте решили въпроса).

Мебелите от икеа нови са ок, скапват се след 1 -2 разглабяния и пренасяния  Wink

Синьо, и аз обичам синьо!!!
Не е било заради шала. На продавачката нещо и е щракнало в момента. Да си носи шала спокойно.
Мен пък розови момиченца ме заслепяват, не съм свикнала въобще. Или съм отвикнала  Laughing

# 97
Синьо, да, руския ми беше втори чужд след английския, обаче хич не го научих (руския). Странно, но падежите не ме затрудняват май - сравнявам как е в българския и се оправям на този мнооого първоначален етап. Надявам се на място като отида да се справя. Някои думички ги сравнявам с английския.  Crazy
etwas_anderes, ММ онзи ден беше щастлив, че разбрал немеца като му казал: "Това беше за тази седмица" на немски  Crazy Ама му го казал бавно.
Ивет, спокойно, ще ви се наредят нещата... бавно, но...  Praynig
И аз много се притеснявам (а и нямаме никаква подкрепа от близки) - как ще се преместим като цяло с тия деца, обстановката там, квартири, обзавеждане... А тук имаме апартамент с ипотека - трябва да го дадем под наем... Документи, език, разправии - всичко с начале. Особено вечер, като си легнат децата, почвам да си мисля - за какво си го причиняваме - обаче сутрин като стана с нови сили и се амбицирам пак. Просто знам, че тук нямаме много розово бъдеще, децата - хич.
В завода, в който работи ММ в момента, има и други българи и той се надява, че ще си оформим там някакви приятелства... Цербст е малък град...
Днес в 16 ч. му е срещата с директора, ще видим ще го бъде ли (беше на пробен срок)...  Rolling Eyes
Той ми разказва, че за две седмици е видял "изхвърлени" там чисто нови шкафчета някакви, плазми, перални и т.н.  Shocked Имало и някакъв магазин втора употреба там...
Въпросче - приемът в градините по всяко време на годината ли е? Примерно ако отидем напролет, мога ли веднага да запиша каката, да походи малко, да понаучи езика?

# 98
  • Пловдив
  Духането на носа, сякаш звучи тромбон в началото ме докарваше до лудост, но се свиква.Сега даже ми е забавно. Simple Smile.
  Културен шок чак не съм преживяла, но съм впечатлена от ужасно бързото им хранене по ресторантите.Докато ние се нахраним, около нас на всички маси са се сменили клиентите по два пъти.
   Много им се радвам и на баварците как си носят националните носии.В празнични и почивни дни, масово народът се е докарал в дриндъли и кожени гащи.
   Мопове има в Кауфланд, обаче си трябва следене.Някакво подобие на метла и лопата с дълга дръжка също има, но е жалка работа.
    Някъде в предишните теми някой беше пуснал линк как изглеждат тукашните кори за баница (кори за щрудел ), ще съм много благодарна, ако ми покажете, че все нацелвам много листно тесто ooooh!

# 99
Здравейте! От скоро чета вашата тема и мога да кажа, че сте ми от голяма полза. Особено инфото в началото. Може би трябва да се представя - на 31 години съм, женена с едно детенце на 1 год. Две години сме живяли в Мадрид, Испания. Но тогава нямахме дете. Бях сигурна, че искам да родя в България... Само че ... Днес се питаме имаме ли бъдеще тук. Имаме приятели в Берлин, добри приятели и от разговор на разговор се запалихме и вече сме решили ще емигрираме в Германия. Лошото е че не искам да ги занимавам с много неща. Обичаме да сме повече самостоятелни
 За квартирата, която се оказва проблем в Германия ни увериха, че ще ни помогнат. Съпруга ми тук има фризьорски салон, идеята е там също да се реализира с тази професия. Нашите приятели казаха че има студия, в които вероятността да започнеш в тях е голяма. Вие знаете ли нещо повече за т.нар. Sity Cut. Учила съм като първи език немски и имам някакви спомени, но много скоро се захващам да го преговарям пак. Разбрах, че има курсове и хубавото е че предлагат забавачки и за децата. Това е засега. Ще ви следя. А и още един въпрос - според вас кога е по-благодатно да се пътува за Германия пролента или есента? Ние май славим за на есен 

# 100
Като сравнително новодошла, да ви кажа нямах културен шок. Знаех че си слагам главата в торбата и всичко тук ще е различно. Отне ни много месеци, но не ми е било толкова тежко. Мебели основно сме взимали от ebay kleinanzeigen има и за подаряване и за купуване на много прилични цени. Всичко може да се намери там- от игла и конец, до камион Simple Smile
За храната малко се притеснявах, но намерих много български продукти, освен кори за баница  Mr. Green Явно ще точимммм Wink
На всички, решили да идват тук и на всички новодошли, пожелавам мнооооого късмет и бърза адаптация  Hug
П.П. ние тръгнахме на пролет и не съжалявам  Twisted Evil

# 101

Въпросче - приемът в градините по всяко време на годината ли е? Примерно ако отидем напролет, мога ли веднага да запиша каката, да походи малко, да понаучи езика?

Заявлението може да си го подадеш по всяко време, но дали има свободно място, не се знае. При нас обикновено има списък от чакащи във всяка градина и се нареждаш на опашката. Заявление можеш да подадеш в колкото искаш ДГ, поне в нашия град. Моят син имаше късмет, защото построиха нова градина до нас и той беше от чакащите в началото на списъка.

stefiss_1978,
кори за баница аз си купувам от турските супермаркети И то български на Бела. Иначе моя позната казва, че за баници стават и турските кори за баклава, защото другите са много дебели.

# 102
Здравейте дами! Нахлувам тук, за да черпя информация от извора.  Hug От два дни ми се върти идеята да заведа дъщеря ми , тийнеджърка, за един уикенд на Коледен базар в Германия. Опциите са две да кацнем в Дортмунд/ по удобни като дни полети/ или във Франкфурт Хан с Уиз. Моля, посъветвайте ме кой е най- добрия вариант - в кой град да отседнем, къде можем да се разходим за ден и половина. Ще съм безкрайно благодарна за всеки съвет.  bouquet

# 103
цлете, много добра идея! Не мога да ти дам конкретна информация за точно тези два града, но коледните базари доста си приличат Simple Smile Виж им интернет страниците, там има доста информация и снимки, може нещо да те грабне.  Моят съвет е, освен коледния базар да планираш и някаква дейност на закрито, наблизо около базара. Музеи, шопинг, или каквото ще хареса на тийнката. Защото може да се окаже много студен ден, а дори и да не е, на базара след час-два човек измръзва и е добре да се скрие на топло. Подготви много топли дрехи, обувки, шапки, ръкавици с пет пръста, за да можеш да хапваш без да ги сваляш, и не си обличайте най-любимите якета, защото има вероятност да бъдат изцапани с храна в тълпата. В обществените сгради и гр. транспорт обаче е доста топло.

# 104
Здравейте,  момичета! Не за първи път пиша, но повече чета  Rolling Eyes
Моля ви за съдействие или съвет. В момента съм в Карлсруе с детето и съпругът ми. От една година пътуваме всеки месец за процедури на детенце в Лазер клиниката на проф.Раулин. Решихме мъжът ми да остане в града на квартира, да учи езика и да търси работа. Това разбира се, го мислим от няколко месеца. Пускахме в сайтовете за имоти под наем десетки запитвания, но за съжаление любезно ни отказваха. Днес направихме поредната процедура на детето и отчаяно търсим квартира. За съжаление се оказа доста трудна цел newsm78. След два дни аз и дъщеря ми си тръгваме за България и оставяме мъжът ми да търси квартира (в момента сме на хотел).
Моля ви, ако някой знае някъде да се предлага стая, малко жилище, таван и т.н. пишете ни Praynig Трябва ни за дълъг период от време, за един човек. Аз ще водя детето един път в месеца за лечението ...
Поздравявам ви за всичко написано във форума, намерих изключително полезна информация.  Peace

Общи условия

Активация на акаунт