Не стига, че

• 40 731
  • 1 261
  •   1
Отговори
# 180
# 181
Прекалявате вече. Хайде сега, цял един град е виновен за изхвърленото бебе, само родителите му и техните родители - целите в бяло...  Stop
Аз, като част от обществото, категорично отказвам да нося вина за този случай. Даже и ако се окаже, че момичето е от нашия град.

Като стана въпрос, да попитам родителите на по-големи деца, такива, които отдавна се къпят сами - намирате ли начин да оглеждате, дискретно или не, телата на децата си? Когато минават поразсъблечени край вас, обръщате ли внимание на състоянието на кожата, на евентуално наличие на нещо, което би събудило притеснения? Уголемени бенки, съмнителни подутини, забити кърлежи, ако щете...
Майките на момичета следят ли цикъла им? Нямам предвид да слухтят само за признаци на евентуална бременност, а по принцип - един нередовен цикъл може да е сигнал за куп здравословни проблеми. Или си пеят мантрата: "Много важно, че цикълът ти е нередовен, я виж баба си - и нейният беше такъв, а роди 3 деца и доживя до 90 години, без нито веднъж да отиде на гинеколог..."?

# 182
Значи Сийке, знам, че можеш да разбереш. Говорим за голяма група от хора - родители, приятели, близки, роднини, учители. Това е една сериозна час от микро обществото в това село ли е, град ли е, не знам дори къде е. Затова използвам общество.

Моето, Сийке не знам дали е голямо или не, на 7 е. Обръщам изключително внимание и то поради една много прозаична причина - като беше малка й се заби кърлеж. Открих го случайно, под мишницата й. От тогава, периодично/ да кажем през ден/ застава гола пред мен, вдига ръцете и бива щателно "обискирана". И да - замисляла съм се и върху нещата, за които питаш.

# 183
Добре де, ако видя бременно 15 годишно момиче, какво се очаква да направя? Да звънна на социалните ли? Ами, ако детето, макар и непланирано, е желано и ще бъде отгледано в мир и любов?

# 184
Ранният сексуален живот носи маса рискове, само един от които е рискът ранна бременност.
Какви са тези рискове?

Що за въпрос ? Сякаш полово предаваните болести и непланирана бременност са малки рискове ?!
Да не говорим, че щом водят сексуален живот, трябва да посещават и гинеколог, а те не го правят, което е достатъчно обезпокоително.
Повтарям - какви са рисковете от РАННИЯ сексуален живот? Уточнявам - които ги няма при "зрелия" такъв.

# 185
То щото на челото му пише, че е на 15...

# 186
Добре де, ако видя бременно 15 годишно момиче, какво се очаква да направя? Да звънна на социалните ли? Ами, ако детето, макар и непланирано, е желано и ще бъде отгледано в мир и любов?

Говорим за близко обкръжение, Съни. Не би ли попитала приятелката си, как е 15 годишната й дъщеря? В това "положение"?

А учителките й? А приятелките й?

Знам, знам, не е наша работа какво се случва у съседите. Гледала съм го тоя "филм" у форума.

# 187
за мен - за бой са родителите на новоизлюпените родители. как така се изпуска връзка родител-дете, не разбирам. аз съм много силно контролиращ тип майка и сигурно затова и не ги разбирам, а ако имах дъщери, просто щях да бъда още по-внимателна и нащтрек.

От опит мога само да кажа, че силно контролиращите родители изпускат много неща  Peace Не казвам, че ти ще изпуснеш и няма да забележиш нещо, просто моя опит е такъв.
Не е въпроса в контрола, не с него се изгражда връзка родител-дете. Доверие, диалог ей такива неща са по-ценни от контрола според мен. Защото и мен ме контролираха, ама аз умело се научих да се крия.

Как` Сийка, защо да се прави това дискретно оглеждане на тела. Ако връзката ти с детето не е прекъсната то само ще дойде да ти каже, че има уголемена бенка, забит кърлеж, закъснял цикъл и т.н. Няма да има нужда да го следиш като някой престъпник постоянно. Сега това трябва да ти е ясно, че го говоря като родител на 3 годишно, т.е. след 13 не знам какво ще ми е на главата. Ама съм била и тийн де, та знам кое ме е подтиквало да споделям и кое да крия.

# 188
За близко обкръжение считам само родителите на децата! В темата се дадоха много примери, как дори съучениците не са забелязали, че седящото до тях момиче е бременно. Родителите според мен е абсурдно да не разберат. Дори да е на квартира, все го виждат от време на време. 

# 189

Как` Сийка, защо да се прави това дискретно оглеждане на тела. Ако връзката ти с детето не е прекъсната то само ще дойде да ти каже, че има уголемена бенка, забит кърлеж, закъснял цикъл и т.н. Няма да има нужда да го следиш като някой престъпник постоянно. Сега това трябва да ти е ясно, че го говоря като родител на 3 годишно, т.е. след 13 не знам какво ще ми е на главата. Ама съм била и тийн де, та знам кое ме е подтиквало да споделям и кое да крия.

Защото някои неща не можеш да ги видиш/разбереш, а е нужен страничен поглед. Ти редовно ли си преглеждаш гърба например и дали можеш да го огледаш добре?
Дискретно - защото не върви да оглеждаш демонстративно детето си, особено ако е от другия пол. Освен ако не забележиш нещо подозрително и да му обърнеш внимание. И ако се наложи - да го нариташ в посока личния лекар.
Знам какво говоря, защото преди време един случаен поглед към крака на сина ми от необичаен ъгъл доведе до операция. За коляно става въпрос, не нещо скрито-покрито...

# 190
И в темата и в живота НЕзабелязването на 9 месечна бременност говори много зле за нивото на здравна култура и образованост по темата на НЕзабелязалия! Независимо дали бременността е незабелязана от бременната, майката, съученичката или съседката.
Да ги говори някоя циганка, че не знае как се е появило бебето в корема й и че идея си няма защо коремът и е нарастнал - ок. Ама някой минал 5ти клас да твърди същото, моля ви се!  ooooh!

Във форума знаем, че всеки ще извади пример за всичко!  Wink

Изключвам случаите, в които дете се ражда от над 150 кг жена. Всичко друго си личи!

# 191
Нещо не мога да схвана защо дискутираме тази тема, след като смятате, че това е работа само на родителите?

Един милион пъти съм казвала за случай с една позната, в който се намесих. Беше пребивана зверски от гаджето си. Дори не я бях виждала, майка ми и сестра ми ми казаха, беше им колежка. Обадих се на майка й в друг град. Минаха месеци, преди окончателно да се осъзнае. Връщаше се, спасявахме я, прибрах я у нас и сега е жива и със семейство. Предвид това, което знам, като нищо оня щеше да я убие. Тя също в началото ми беше сърдите, че съм се месила, разбира се. Как иначе.
И ако нещо подобно се случи на детето ми в друг град, много бих била благодарна на хората, които ще си "заврат носа" в нейния живот.

И да, оглеждам още от сега и "другарчетата" на детето ми. Живее си свободно, приемам ги всички с различията им, но оглеждам. Това е положението.  

# 192
Аз дискутирам, защото смятам, че в ролята си на родител трябва да съм бдителна и трябва да създам увереност в детето си, че при такава ситуация, не контейнерът за боклук е изходът! И да, ако учители, приятели и т.н. са знаели, но не са се намесили, те също имат вина. АКО са знаели!

# 193
Защото някои неща не можеш да ги видиш/разбереш, а е нужен страничен поглед. Ти редовно ли си преглеждаш гърба например и дали можеш да го огледаш добре?
Дискретно - защото не върви да оглеждаш демонстративно детето си, особено ако е от другия пол. Освен ако не забележиш нещо подозрително и да му обърнеш внимание. И ако се наложи - да го нариташ в посока личния лекар.
Знам какво говоря, защото преди време един случаен поглед към крака на сина ми от необичаен ъгъл доведе до операция. За коляно става въпрос, не нещо скрито-покрито...

Е да, така мога да се съглася с теб, има някои неща, които само страничен човек може да види.

Да обаче има и други, които с просто око няма как да се видят. Какво прави младо момиче, което правило секс си е докарала нещо заразно, но не смее да каже на майка си? Там колкото и да оглеждаш външни белези, полза няма.

# 194
Аз не разбирам защо акцентът се премести върху бременността на момичето. Нито е първата, нито последната, която бременее и ражда на 15 години. Това не е престъпление, та чак и околните да носят вина.
Престъпление е това, което са направили с бебето. Т.е. начинът, по който са се опитали да се отърват от него. Аз не намирам нито един оправдателен довод за извършването на такова нещо. Не за изоставянето на бебето - има куп начини да бъде подхвърлено, без да се застраши животът му, а начина, по който са опитали да го убият, ама някак си по-тарикатски, без лично да си изцапат ръцете.
Вас не ви ли ужасява това?

Общи условия

Активация на акаунт