Не стига, че

• 40 661
  • 1 261
  •   1
Отговори
# 270
     При соца е имало и случаи /опити за самоубийство от забременели момичета, несрещнали подкрепа и разбиране.
     ПП Добре, че днес повече деца действат и мислят самосъхранително.

Нино,  Peace

Последна редакция: чт, 23 окт 2014, 16:25 от Хърмаяни

# 271
  • София
Не е дете, а е тийнейджър. Предполага се, че след 10 г. възраст детето може да разсъждава, затова се изслушва в съда, ако има нужда.

Законът много ясно дефинира какво е дете и какво не.
Не е въпрос на никаква дискусия това. изслушването на децата в съда при дела за попечителство е съвсем отделен казус и няма общо с носенето на наказателна отговорност и дефиницията дете ли е не е ли.

Отделно, пак законът третира родилки по съвсем отделна схема.
Не знам някой дали го е споменал това, аз от майка ми го помня.

При всички положения, този казус прелива от въпроси.

# 272
Затова законът постановява наказание ...от...до. Наказанието се индивидуализира според обстоятелствата и извършителя. Едно е малолетен, друго е непълнолетен и пълнолетен. Едно е умишлено и планирано, друго е по непредпазливост, едно е в пълно съзнание, друго е в състояние на афект или пък невменяемост.Зависи и от последствията, в случая, слава богу, детето е живо.

# 273

Няма схема, просто законът предвижда много малко наказание за майка убила детето си по време на раждане или непосредствено след него. Ако е с чудовищен вид наказанието е още по-малко. Коментирахме го вече.

Героите от случката са навършили 14 години, т.е. могат и да бъдат наказателноотговорни ако са могли да разбират свойството и значението на деянието и да ръководят постъпките си. Това че са непълнолетни и наказанията при тях се редуцират е друга работа.

# 274
Роди ме мамо с късмет, пък ме хвърли на смет...
Дано да важи и за Димитър.

# 275
  • София
Дай, Боже!

# 276
При всички случаи наказанието им няма да е кой знае какво. Възможно е даже  и да е условно. важното е какво правят главните участници оттук нататък. Как ще продължат да живеят с тази травма и дали ще допуснат да се репродуцира отново под друга форма в живота им или ще градят. Не само бебето е имало късмет, че е живо,те също. Тук също е нужна подкрепа.

# 277
  • София

Няма схема, просто законът предвижда много малко наказание за майка убила детето си по време на раждане или непосредствено след него. Ако е с чудовищен вид наказанието е още по-малко. Коментирахме го вече.

Героите от случката са навършили 14 години, т.е. могат и да бъдат наказателноотговорни ако са могли да разбират свойството и значението на деянието и да ръководят постъпките си. Това че са непълнолетни и наказанията при тях се редуцират е друга работа.

Това казвам и аз.
И аз не съм го коментирала и го коментирам сега.

Това е първата ми асоциация за такива деца.

# 278
за техните по-сериозни грешки в тази възраст
Не само в тази възраст. Безотговорният муньо си остава такъв и след 18, и след 33, и след 50. Изключенията са рядкост. Затова настръхвам, когато някой ми заговори за брак и деца като признак за поумняване и узряване на хора, които довчера са се държали като абсолютни дрислета. От една възраст нататък (10-12 според мен) човек вече не се променя.

Щом имаш акъл да направиш бебе, значи имаш акъл да знаеш какви ще са последствията.  Peace
Именно.

Ами ако махалата знае, че момичето е бременна, нямаше да се стигне до тук.
Но тя не е лежала цяла бременност вкъщи, ходила е на училище. Проблемът тук, както се спомена, не е бременноста, а действията по време и след раждането, на които вече махалата не е станала пряк свидетел. В град като Казанлък, достатъчно малък, няма как някой комшия да види, че оставяш новородено до боклука, и да не реагира. Особено пък ако те знае, че гаджето ти ще ражда всеки момент.

# 279
При всички случаи наказанието им няма да е кой знае какво. Възможно е даже  и да е условно.
     Възможно е да няма никакво наказание, защото няма престъпление. При това законно, дори без адвокат (за деца е задължителен, но това е друга тема).
     Няма опит към непредпазливо престъпление, само към умишлено. Дори да са направили опит да умишлено да убият бебето, няма да бъдат наказани, ако са го преустановили по собствени подбуди (а не от външна намеса). Майките, които непредпазливо причинят на неродените си или току що родени рожби смърт (настъпила), не се наказват.
     Толкова много факти липсват в новините, че да се говори за наказание в този момент е абсурдно.

# 280
  • София
Благодаря ти, Хърмаяни.
А изхвърлянето на бебето как се третира?

за техните по-сериозни грешки в тази възраст
Не само в тази възраст. Безотговорният муньо си остава такъв и след 18, и след 33, и след 50. Изключенията са рядкост. Затова настръхвам, когато някой ми заговори за брак и деца като признак за поумняване и узряване на хора, които довчера са се държали като абсолютни дрислета. От една възраст нататък (10-12 според мен) човек вече не се променя.
Разбира се, че търпи развитие една личност и Пенчо си е Пенчо на 12 и на 50, но се предполага, че количествените натрупвания водят и до качествени изменения.
И ако на 12 Пенчо/Пенка не иска деца и семейство, бих разбрала и подкрепила, но на 50 вече и за внуци си е време.

# 281
Благодаря ти, Хърмаяни.
А изхвърлянето на бебето как се третира?
      Много зависи каква е била целта им - тя може да се установи от вида на бебето. Зависи дали са му причинили някакви телесни повреди - умишлено или непредпазливо. Има много въпроси без отговор, каквото и да кажа ще е догадка.

# 282

Повтарям - какви са рисковете от РАННИЯ сексуален живот? Уточнявам - които ги няма при "зрелия" такъв.

Не е нужно да пишеш зрял в кавички. Неслучайно се нарича така. Най-малкото, зрелите индивиди биха подходили с малко повече разум и съзнание или поне така се очаква от тях.
Това момиче, за да роди на 15 (в 9-ти клас) е започнало сексуален живот на 14 години. Може би дори още цикълът й не е регулиран. На 14, нито физически, нито психически и емоционално е готова. Има и медицински изследвания свързани с тази тема, потърси щом толкова те интересува.

# 283
Разбира се, че търпи развитие една личност и Пенчо си е Пенчо на 12 и на 50, но се предполага, че количествените натрупвания водят и до качествени изменения.
+1

Не знам за вас, аз не съм завършила умственото си развитие на 12.

От дете на 15 години очаквам разумно и обществено приемливо поведение в стандартни, ежедневни ситуации, но не и в стресови и емоционални такива. Да не говорим за всички хормони, отделящи се при раждането, които допълнително допринасят за лабилността на детето-майка. В този смисъл - не бих могла да я обвиня, съчувствам й и се надявам да не бъде подложена на линч, а да получи помощ да осъзнае деянието си и да се справи с последиците. Виж, от бащата, ако и да е под 18 години, ми се струва, че се очаква по-разумно поведение.

# 284
Това, което чета, ме изумява. Хора, вие НАИСТИНА ли смятате, че е нормално да изхвърлиш детето си на боклука?! Ама наистина ли го смятате? Защото, ако да, или аз съм повредена психически, или де да знам, защото за мен това е изключително неприемливо и това е най- слабата дума, която бих използвала! И да се оневини "детето", само защото е на 15 и "Не може да разбере какво е направило"??? Сериозно ли?!

Общи условия

Активация на акаунт