Не стига, че

• 40 669
  • 1 261
  •   1
Отговори
# 240
          Не мога да си премълча (колкото и да опитвам от вчера), като чета как едно 15 годишно дете в публичен форум бива обвинявано в опит за убийство.  Стигнах до 3-4 страница на темата, затова - извинете му ако повтарям някой.
          Става дума за дете, което макар да е наказателно отговорно, предстои да бъде установено дали разбира свойството и значението на действията си и дали може да ръководи постъпките си. Както се прави за всяко друго дете, за което има данни да е извършило противообществена проява, включително престъпление.
          Не знам от къде се появи информацията, че децата са се опитали да убият бебето, но не са успели. В този момент, такава информация (ако я има), не може да бъде нито достоверна, нито обективна. Най-малко опитът да убийство предполага умисъл за умъртвяване, съответно - преустановяване на действията да го постигнеш по някаква причина.

# 241
Ако наистина бащата го е оставил и после веднага го е "намерил" и сигнализирал, е ясно, че не са имали намерение и желание да убиват детето, а да се отърват от него... Надявам се да им отнемат родителските права и да му намерят хора, готови да бъдат родители. Дано поговорката "Роди ме мамо с късмет, па ме хвърли на смет" сработи и случилото се да е било за добро.

# 242
"убийцата" , "к....та", "изрода" както я наричаха тук ,
в момента е във страшен стрес .
А така не чувства човек , който няма съвест .
Страха е бил водещият за тази постъпка на момичето.

потресена от определенията

# 243

Става дума за дете, което макар да е наказателно отговорно, предстои да бъде установено дали разбира свойството и значението на действията си и дали може да ръководи постъпките си. Както се прави за всяко друго дете, за което има данни да е извършило противообществена проява, включително престъпление.
Извинявай, ама.... дете? Аз пак да питам, вие не помните ли, като бяхте на 15, дали умеехте или напротив да мислите трезво?  ooooh! Стига бе хора, на 16 вече си изкарвах сама парите. На 15 вече знаех страшно добре какво означава един човешки живот. Защо смятате, че 15 годишните не могат да мислят?!

# 244
Не е дете, а е тийнейджър. Предполага се, че след 10 г. възраст детето може да разсъждава, затова се изслушва в съда, ако има нужда.

А след 13 в някои култури се смята за възрастен.

Но дори и в България...в епохата на Гугъл, дето се пъчат как младите били много информирани, имали смартфони- да, момичето разбира, няма как да не разбира. Та тя е на три години от пълнолетие! Не е на девет, не е на пет годинки, та да действа полуосъзнато.

Не е вярно, че 18 е магическа дата, след която изведнъж разбираш всичко, а преди това- никак.

Освен ако някой умен адвокат не се напъне, за да убеди съда, че "разбира" има много широко значение и всъщност разбирането на 15 не е точно разбиране...

# 245
По отношение на присъда, доказателства и прочие, разбира се, че не бих могла да се изкажа. Надявам се, че съответните органи ще си свършат работата идеално.
Иначе от стрес човек може всичко да направи. Ама! Какво от това?!

# 246

15 годишна си е дете откъдето и да го погледнеш. Говориш да си изкарва сам парите човек на 16?  Какви пари и как ще изкара и каква отговорност може да носи една пикла на 15?

Не я оправдавам. Но не мога да си изкривя душата и да я съдя...още повече в този случай когато бебето си е живо и здраво. А можеше и да не е нали? Можеше да иде таткото с колелото с раницата на гърба и да го хвърли в някое дере извън града...

Последна редакция: чт, 23 окт 2014, 15:35 от Герри

# 247
  • Бургас
Защо смятате, че 15 годишните не могат да мислят?!

Ей точно в този въпрос се крие разковничето. Възпитавайки децата си на отговорност като можещи да разсъждават трезво индивиди, гласувайки им доверие се освобождаваме от поне 90% вероятност да преценят постъпките си не като нормални хора. Именно подтискането на всякаква отговорност и решаването на техните проблеми от по-възрастните води до голяма степен за техните по-сериозни грешки в тази възраст. Лично мое мнение, разбира се, не задължавам никого с това.

# 248
Според мен накрая ще излезе, че бебето е виновно. Първо, че се е самозаченало, второ, че се е самоприкривало 9 месеца и трето - че се е самоизхвърлило. Никой друг няма капка вина. И какво всъщност дискутираме ние, хора, наистина?
Чиста клюкаршина - не, благодаря. Както казах, не съм чела нито грам по въпроса. За това знам от тази тема и дори не съм отваряла предоставените линкове.

# 249
  • София

Убийство е това, което е направила преди 30 години съседката до нас. Родила е в завода, където е работела, отрязала е пъпната връв с ножица и след това със същата тази ножица е убила и бебето. После го натъпкала в гумен ботуш, сложила го в гардеробчето си и чакала удобен момент да се отърве от бебето. Такъв не дошъл, трупчето замирисало, а всички в завода- от най-простата чистачка до администрацията били подложени на гинекологичен преглед. Истината лъснала след по-малко от ден.

И имало ли е последствия?

# 250
15 годишна си е дете откъдето и да го погледнеш. Говориш да си изкарва сам парите човек на 16? Айде стига. Какви пари и как ще изкара и каква отговорност може да носи една пикла на 15?

Ако си продавала сладолед или си разнасяла вестници на 16-то това не е да си изкарваш сам хляба, а да работиш за джобните си...
Извинявай, ама не ме познаваш, за да знаеш. Не, не съм си изкарвала джобните. Изкарвах за храна.  Peace И бях изключително отговорна, защото с тези пари, които изкарвах, трябваше да храня не само себе си.  Peace Така, че не ме определяй, моля.  Whistling Изключително сериозно смятам, че на 15 можеш да мислиш съвсем правилно и трезво. Щом имаш акъл да направиш бебе, значи имаш акъл да знаеш какви ще са последствията.  Peace

# 251
     Goldengirl, помня много добре.
     15-годишните мислят, но в критична ситуация не винаги осъзнават какво вършат, нито си дават ясна сметка за последствията. Достатъчно дълго съм се занимавала с деца с девиантно поведение и твърдо си стоя зад написаното. Дори да прави секс, да роди, да работи и да си изкарва парите, пак си остава дете.
     Дори детето да се окаже виновно накрая, тук пишещите няма как да знаем днес.

Много виновни има за случилото се. Виновни в житейския смисъл на думата, включително децата. Но да се твърди с категоричност "опит за убийство" не е равнозначно на обсъждането на житейските вини. Тях не ги коментирам, по тях спорове има само в детайлите.

# 252
Децата са били без подкрепа и уплашени и не са знаели какво вършат според мен. Тази инсценировка им се е струвала най-логична. Ако наистина таткото е този, който е "намерил" детето в контейнера е видно, че наистина не са знаели как да направят така, че хем детето да е намерено от някого, хем да не заподозрат кои са му биологичните родители.
Помислете малко! Момче и момиче ходят, махалата знае, момичето е видимо бременно и изведнъж около термина идва момчето в кварталния магазин и казва "абе намерих едно бебе в раница в контейнера, докато хвърлях кофата". Как става този номер? И това, което аз чета - детето е намерено от клошар.
Кой опакова бебе в раница и го оставя ВЪТРЕ в контейнера, ако иска просто да се отърве от него?
А тези не са ли помислили какво ще отговарят, когато ги питат "къде е бебето".

Ами ако махалата знае, че момичето е бременна, нямаше да се стигне до тук. Това е станало, защото бременността се е криела, така смятам аз. Аз като лежах цяла бременност в къщи, защото беше високо рискова, сега клюкарките в махалата разправят, че съм си осиновила детето, защото не ме били виждали с тумбак и просто един ден съм си дошла с бебе. На всичкото отгоре е родено в друг град, от този, в който живеем, та мистерията е пълна. Та махалата може да изкриви много нещата  Peace

# 253
Добре де. А таткото колко е годишен. Разбрахме как от една пуберка на 15 се иска да разсъждава и да се държи като 40 годишна, а за мъжкия фактор нито дума.... ooooh!...

# 254
 Сигурно се шегуваш, Златно момиче. Правенето на бебе изисква съвсем друго, но в никакъв случай не и акъл, което се доказва от вековна практика. И единици са децата, но които им се е налагало ан 16 години това, което ти си описала в поста си, и което не може да бъде норма за дете на 15 или 16.

Жалко е, обаче, че на днешно време две деца могат до такава степен да бъдат уплашени, че да изкарат заедно бременност, раждане, посегателство срещу живота на собственото им бебе, но не и да се доверят на някого и да се намери по-адекватно решение...

Общи условия

Активация на акаунт