Не стига, че

• 40 196
  • 1 261
  •   1
Отговори
# 540
  • София
Като чета как доста от пишещите сте имали бурна младост, знаеха ли за всичките ви забавления родителите?
И ако не, защо мислите, че 100% вие ще знаете?

Защото и аз имах доста неща, които майка ми и до ден днешен не знае. Crazy

То не е и нормално да знам абсолютно всичко, което прави сина ми. Има право да има тайни, има право да прави грешки.
Аз съответно имам право да проверявам когато и каквото преценя, че има нужда от проверка и да действам както намеря за добре.

Колкото и да го проверявам, съм наясно, че няма да знам всичко, но колкото и да не знам всичко, все пак съм наясно, че трябва да си държа очите отворени на 4 и да говорим, говорим, говорим.
Мойто слава богу, е разговорливо. Може един час да стои при мен и да ми приказва, само мегдан да му дам. Дано да не се промени това поне.

Мамасита, много си ми забавна с вярата си, че можеш да уплътниш времето на един тийн така, че да не прави щуротии  Laughing

# 541
За 32-те си години все още не съм се напивала. Лудории не съм правила, нито съм се бунтувала и т.н. Обаче не си и помислям, че синът ми ще е като мен. Нито пък, че няма да прави грешки. Надявам се само да не са фатални, всичко останало минава и заминава. Опазил ме Бог да определям мнението си за някого по това, което е бил на 14-18!

# 542
Нали на всички пишещи в темата е ясно, че не разполагаме с цялата информация по случая?
Допуснало е грешка момичето - резултата е бебе.
Моя приятелка е приемен родител. Тази година се грижи последователно за две бебенца на тинейджърки, които бяха дадени за осиновяване. Взе ги от родилния дом и ги гледа по 4-5 мес. докато ги осиновят. Ходи с тях по делата в съда, когато родителите им се отказваха от тях. Това е "наказанието" за грешката. Да знаеш, че имаш някъде дете и друг се грижи за него и му се радва.
Ако въпросната тинейджърка е извършила грешката (престъплението) да изхвърли детето си в контейнера, то заслужава наказанието си - да я веят по медиите и из форумите, а и да си понесе съответната наказателна отговорност (каквато носи щом е над 14 год.)
Ако пък изхвърлянето е плод на родителско решение отговорността ще си понесат те.

ПП. Бебенцата, които гледа моята приятелка не бяха с български произход, което идва да покаже, че и малцинствените групи понякога успяват да реагират адекватно на ситуацията.

# 543
   Изкушенията не са грозни, банални и гнусни.

Че не е ли грозно, банално и гнусно да се наковеш с евтина водка и после да се хвалиш колко си повръщал?

Да, тийнът не мисли за последици. Та затова е важно като погледне наличните изкушения, да си каже- ама тва ли била работата? Че то много тъпо...

Защото като тийн може да правиш по-интересни неща от домашен купон с кофти алкохоли.

И да е забавляващ се тийн, да не мислиш, че ще се оправи без пари и терен? Или отсега да спестявам за стара и прекалено мощна кола, с която да се убие заедно с няколко другарчета, сакън да не е "сухар".

# 544

Защо родителите с конуси в хола са дали апартамента за купон?

Да бе, ти наистина ли мислиш, че "са дали"?
Никога ли не си ходила на купон без родители и не знаеш как ставаха нещата..

Ние дори сме пребоядисвали една кухня след купон, за да не ни хванат какви сме ги вършили.

# 545
  • София
Всъщност не знам, Мамасита. Както казах, преди 15-та година си бях едно напълно нормално, живо, палаво хлапе. Интелигентно и амбициозно. Та аз дори не съм израснала в БГ, а в една доста контролирана, по обективни причини, среда.

Иначе и аз възнамерявам да осигуря достатъчно занимавки на дребната: ще играе тенис, ще язди, ще рисува, ще ходи с нас по планините, в Италия и т.н., но това съвсем не означава, че ще успея да я преведа успешно през пубертета.

И сега, и тогава, смятам да я оставя да направи своите погрешни стъпки. Да изживее своите разочарования и мелодрами. Нещо, което майка ми упорито се опитваше да ми отнеме като право.

# 546
 ooooh!, Мамасита. Много теоритизираш, а и реален опит като родител на тинейджър нямаш, а и явно и като тинейджър ти е бил ограничен опита, защото явно си оставяна сама да си се справяш.
Таис я остави, тя е единствената, открито говореща за това какво е преживяла и от опита и може да се научи доста. Колко от другите, сега отговорни и мислещи родители биха си го признали?
90% от пуберите правят идиотии, някои от тях имат сериосни последствия. Ролята на родителя е да подкрепи детето си и да го познава. да може да прецени кога затръшването на врата е в следствие на хормонален изблик и кога на по-дълбок проблем.
Факт е, че не винаги се справяме с тази си задача, за това и има форуми, групи и какво ли не. Преди е имало само много работа, срам ако се случи да се опорочи девойката и в най-добрия случай - насилствена сватба.

# 547
....че можеш да уплътниш времето на един тийн така, че да не прави щуротии  Laughing

А де. Аз в тийн годините си ходех на училище, на лека атлетика, на английски, помагах в магазина на майка ми и ми оставаше време за, о ужас, много от лошите неща.  Crazy
Сега нямам толкова време....  Mr. Green

# 548
  • София - Рим и обратно
Мамасита, в тая тема е по-добре да спестиш теорията, нямаш достатъчно практика с пубери вкъщи, всъщност все още никаква.
Това, че си била послушен тийн всъщност те кара да си уверена, че твоите ще ходят на ръкоделие, спорт и библиотека и няма да се сетят да пият.
Недей, изчакай и си отваряй очите и ушите.
Точно такива безупречни възрастни, бивши послушни тийнове са родители с блажено затворени очи.

# 549
  • София
Кафе, много добре казано   bouquet

# 550
  • в дяволитите очички на моето тормозче
Житейски опит  се  трупа  на  базата  на   собствени  грешки. Прекомерният  контрол, както и  прекомерната  свобода, не  водят  до нищо  добро.

# 551

Мамасита, много си ми забавна с вярата си, че можеш да уплътниш времето на един тийн така, че да не прави щуротии  Laughing

Добре де, аз имам пари, ресурс и акъл. Много ясно, че ако тийнът е бил записан на спорт, катерил се е в планина, ял е бой на тепиха- ами това хубаво ще му е задоволило нуждите от забавление и възбуда, но по креативен и полезен начин. По дяволите, ако е толкова деликафалия, ще го пусна да ходи на лов и да трепе глигани. Или поне да се научи да стреля. Предполагам, че всички тия неща са по-вълнуващи от купон с домашнярка, нали? Просто ще го подкупя с по-интересни неща.

Иначе домакинстването също уплътнява добре времето.

Абе има си начини да се предложи поле за изява така, че да се пренасочи енергията. Даже има проучвания, че тийн е доста модерен феномен, общо взето откакто хората на тази възраст са били оставени с много свободно време и малко задачи.

Кафе, аз не бях послушен тийн, но не стигах до саморазрушение. Всъщност един известен период имат сатанистки олтар у дома и се занимавах с ей такива дивотии, мъкнех се с черни дрехи и гледах лошо. Но не съм ходила да чупя надгробни плочи, примерно. И не е трябвало някой да седне и да ми обясни експлицитно защо не трябва да чупя надгробни плочи.

А и не си затварям очите. Напротив, държа ги много отворени. И това не са теории, а са практики.

# 552
Житейски опит  се  трупа  на  базата  на   собствени  грешки. Прекомерният  контрол, както и  прекомерната  свобода, не  водят  до нищо  добро.

А още по-добре, на базата на грешките на другите.

# 553
Кой казва, че 100% ще знае.

Моите родители не знаеха. Но благодарение на това, което са ми дали като възпитание, контрол и информация, при всичките глупости, които вършех, една малка част от мен съзнаваше какво се случва и знаех кога и къде да спра. Това е.

Peace Това е, да. Вътрешните граници и спирачки са важни, а не "контролът", особено пък в уродливите ме разновидности, които се развяват тук...

# 554

newsm10

Общи условия

Активация на акаунт