ЗАХРАНВАНЕ СЛЕД 5 МЕСЕЦ

• 8 415
  • 44
  •   1
Отговори
ЗДРАВЕЙТЕ МАМИ, ТЪЙ КАТО СЪМ НАЧИНАЕЩА МАЙКА НА ВЕЧЕ 5 МЕСЕЧНО БЕБЕНЦЕ ИСКАМ ДА ПОПИТАМ ПО- ОПИТНИТЕ МАЙКИ ЗА НЯКАКЪВ ХРАНИТЕЛЕН РЕЖИМ НА БЕБЕТО. ОТ 1 СЕДМИЦА СМЕ НА ПЮРЕ ОТ ТИКВА, КАТО ДОСТИГНАХМЕ 7 ЛЪЖИЧКИ ВЕЧЕ. Сега от тук нататък кога мога да започна да давам нещо и следобяд и какво ? по колко?ако някой иска да ми помогне нека ми пише на лични

# 1
Продължаваш да захранваш с тиква поне 7-10 дена, като
постепенно увеличаваш количеството.
После започваш с втори зеленчук - картоф, морков, който
си избереш, но само един вид. И така пак 7-10 дена.
Така въвеждаш още поне 2 зеленчука.
Едва тогава, можеш да предложиш следобяд оризова
каша, отново поне 10 дни.

# 2
  • София
Аз вече ти споделих моя опит. Започнах с картоф, за около 4-5 дни с увеличаване постепенно. На 6тия ден дадох цяла порция. После към картофа започнах да добавям нов зеленчук, само по един вид, а картофа ползвах за основа. Пак по 4-5 дни и след това цяла порция. Според мен няма смисъл, след като въведеш тиквата да започнеш наново само морков например. Ако след цяла порция тиква няма проблем с алергия да кажем, то ако се случи нещо е ясно, че ще е от моркова. За това не се препоръчва микс от 3 вида зеленчук, защото може да не стане ясно от какво алергизира. Но ако се дава въведен и към него се добавя един вид нов зеленчук няма проблем. Ние вече ядем всичко, проблем не сме имали с нито една храна, а съм въвеждала по този начин. То ако трябваше абсолютно всеки зеленчук да го давам отделно още нямаше да сме прояли половината неща сигурно... За следобедно - оризова каша или чиста елда от инстантните на Хип. И все пак 10 дни ми се струват много, мисля, че 5-6 са напълно достатъчни...  Peace

# 3
това исках да разбера кск точно се въвежда новата храна по колко лъжици се дава в началото и дава ли се старата

# 4
А как въведохте кисела? Когато, както в моя случай, бебето е захранено само със зеленчуци и в следващия момент педиатърката казва да вкараме каша и плодов кисел за следобедно хранене, трябва ли първо да се въведе постепенно и по-малко плодово пюре, та чак тогава да се предлага на кисел?

# 5
  • София
Да, захранването с плодови пюрета става на същия принцип както със зеленчуковите. Постепенно се увеличава количеството до достигане на цяла порция. Подходящи за начало плодове са ябълката и крушата. Първо въвеждаш плода и тогава вече правиш кисел или каша с него.  Peace

# 6
това исках да разбера кск точно се въвежда новата храна по колко лъжици се дава в началото и дава ли се старата

Количеството на новата храна зависи от това дали
искаш изцяло да заместиш хранене с него. Ако
само даваш да опита, стигаш до около 50 грама
на ден. Ако искаш да изместиш изцяло кърма/АМ/
със зеленчуково пюре, трябва да увеличаваш поне
до 100 - 120 гр. на ден.

Да, съвсем правилно можеш към вече въведена храна
да добавяш нова, пак 1,2 и т.н. лъжички.

# 7
Да, захранването с плодови пюрета става на същия принцип както със зеленчуковите. Постепенно се увеличава количеството до достигане на цяла порция. Подходящи за начало плодове са ябълката и крушата. Първо въвеждаш плода и тогава вече правиш кисел или каша с него.  Peace
Благодаря за бързия отговор! Simple Smile И още един въпрос - въвеждането на плодовото пюре между храненията ли се прави или пак се цели изместване на млечно хранене с него, защото чувам различни мнения по въпроса.

# 8
  • София
Аз лично никога не съм замествала хранене с плодово пюре. Започнах да го давам след АМ на втората закуска към 10-11ч., като в началото по препоръка на педито давах по половин бурканче, а когато заместих следобедното хранене го добавях вече към кашата. Реално чистото плодово пюре се дава като десерт или добавка към каша или кисел... Hug

# 9
Здравейте!Моето бебче е на почти 6-месеца и досега сме само на кърма.Ще започваме със захранване и ме интересува с какво да започна?Другото,което не ми е ясно ,каква е разликата между каша и пюре?

# 10
  • София
Здравейте!Моето бебче е на почти 6-месеца и досега сме само на кърма.Ще започваме със захранване и ме интересува с какво да започна?Другото,което не ми е ясно ,каква е разликата между каша и пюре?
По принцип можеш да започнеш с полодово пюре, ябълка или круша например. Или със зеленчук -картоф, тиква, морков. Първия ден даваш една-две лъжички и следиш за реакция, ако всичко е наред постепенно увеличаваш количеството до достигане на цяла порция.Не смесваш зеленчуците или плодовете, дава се само един вид, докато дадеш цяла порция и после ползваш съответния зеленчук за основа. Ако започнеш със зеленчук - дава се на обяд, след кърмата. С плодово можеш да започнеш след втората закуска в 10-11 или пак след обяда като десерт. За разликата между каша и пюре - не бъркай консистенцията на храната, тя е една и съща. Това са две съвсем различни храни. Има готови инстанти каши, които се правят с кърма, АМ или вода. Такива има на ХИП, Хумана, Слънчо и други, аз ти препоръчвам или Хип оризова, или Хип Елда (тя е без глутен). Но първо започни с плодовете и зеленчуците, когатж имаш въведен поне един плод давай каша, пак постепенно, като слагаш плодово пюре в нея, за да има вкус...  Peace

# 11
А как да направя пюре от картоф или морков например?

# 12
  • София
А как да направя пюре от картоф или морков например?

Сваряваш (не преваряваш) един картоф (или един морков), пасираш с пасатор и добавяш кърма или АМ, за да стане кремообразно и това е... По същия начин с всеки различен зеленчук... Когато вече заместиш изцяло обедно хранене можеш да не добавяш АМ или кърма, а да го разредиш с водичката, в която са врели зеленчуците.
 Peace

# 13
Ами добре,друго да питам,при положение,че в началото ще давам много малко количество-1 после 2 лъжички,всеки ден ново пюре ли да правя или може да го ползвам и на другия ден?

# 14
  • София
Моля...  Hug

Общи условия

Активация на акаунт