Истории от комунистическа България

• 158 717
  • 3 891
  •   1
Отговори
# 1 995
Параход, кой е вярвал на тези лъжи?
Дажеи аз не вярвах, а бях само на 18 през 89

За мен по-страшното беше масовото промиване на мозъците
Нали излезе после инфо, че всеки трети е бил доносник
Ей това е страшното, че сме живели в оруелова държава

Макар че сега на запад виждам същото и то в драстични размери

Помня напр какви простотии на тема партия и светло бъдеще бяха задължителен елемент в темите по литература, иначе няма шестица

# 1 996
  • София
...

Ха, добър ден.

# 1 997
  • Пазете Гор
Работата е там, че добрите условия, доброто обслужване, обилието на стоки в социконимиките не могат да се случат от само себе си, напротив. Дефицитите и изостаналостта са по подразбиране.

Без целенасочен "контрол" и " натиск" не се получаваше нищо, а с тях - малко повече от нищо. С значителни усилия и несъответен разход на пари тук-там се правеха "витрини" - различни сгради, заводи, агломерации, инициативи, филми - често помпозни, неспособни да се самоподдържат и развиват.

Отнемеш ли от човека собствеността, заинтересоваността и личната инициатива просто няма какво друго да получиш.

# 1 998
Имахме час на класния и в него имахме веднъж месечно  полит-информация.  Още помня как трябваше да запознавам другарчетата с тезисите на някакъв конгрес на БКП и срещата на американския и съветски държавен глава в Рейкявик. Баща ми ми пишеше темите , а аз чинно преписвах и после възпроизвеждах нищо не значещи за мен думички, които никой не слушаше.

# 1 999
  • Пазете Гор
Това, че никой не ги слушаше и никой не вярваше се оказа не съвсем вярно. Искаше ми се да не е така, но...

Повтаряните с десетилетия по класове, цехове, телевизии, конгреси и вестници глупотевини  -за класите, богатите, капитализма, производството, пролетариата, историята като смяна на "строеве" и тям подобни - се оказаха изключително дълбоко вбраздени в умовете на хората.

То и темата също го илюстрира - малцина тук не ползват тоя дивен набор от гумени думички в опитите си да обяснят света.

Наложи се съвсем малък подтик от "вдигналата се от коленете си" съветска страна, и ужким никога неслушаните и незпомнени понятия от политкръжоци и просвети възкръснаха, заживяха новия си живот и заобясняваха света както си могат.

И без Ленин - по ленински.

# 2 000
"Омаловажаването и романтизирането на диктатурата" явно е повсеместна тенденция
http://smart.dir.bg/dnes/news/17755278/

Снощи попаднах на филм за събарянето на стената
Как на следвашото лято при отварянето на границите на Австрия масово са отишли там хора от Чехия и Полша, закачайки ключовете от колите и къщите си по дърветата преди границата
Интересно сега след 25 год каквобиха казали
На кадрите бяха предимно млади хора, с малки деца

# 2 001
Предполагам,
някои от хората в темата не знаят и че в центъра на София има къс от Берлинската стена.

# 2 002
  • Пазете Гор
В центъра на София се издигаше паметник на Ленин, каменен и умислен. Погледът вперен в светлото бъдеще, лицето изопнато от мъдри идеи. Едната ръка на трибуната, другата - хванала палтото.

Несломимият народен гений измисли великолепен виц за това:

" Заключвайте си колите и сваляйте чистачките - краде се. Ей го оня - с една ръка си държи балтона - нищо, че е от камък. "

# 2 003
Предполагам,
някои от хората в темата не знаят и че в центъра на София има къс от Берлинската стена.

Аз съм от тези хора, срам...
Къде се намира?

Куркума, вицовете май бяха средство за оцеляване тогава, иначе като нищо превърташ в такава действителност

# 2 004
Как не разбирате?
Проблемът не е, че е нямало топла вода, елементарни битови условия, луканка и т.н.
Проблемът е, че ви (ни) лъжеха, че това е върхът на сладоледа и по-хубаво няма нийде по света.

Напротив, проблемът беше в нямането и в липсата на що-годе свободно движение. Второто, което си написала беше забавната част.
W.A.S.P. вече е писала за пропагандата на Запад. Онова при нас беше аматьорска работа.

# 2 005
Предполагам,
Аз съм от тези хора, срам...
Къде се намира?
Пред НДК Grinning

# 2 006
Ясно
Там не съм била едно поне 5 год
Явно пак трябва да отида и да гледам внимателно

Последна редакция: сб, 08 ное 2014, 12:16 от Анонимен

# 2 007
Ей това е страшното, че сме живели в оруелова държава

Ми върни се тук.

Какво значи "в драстични размери" - всеки втори е доносник? От вашето семейство кой е? Simple Smile

# 2 008
Хората са ужасно адаптивни - стига да няма ексцесии, свикват с всичко.

А пък щом никой не умира от глад и студ - това е върхът на сладоледа. Превъзнасяме свободата, но забравяме, че не един и два века е било съвсем в реда на нещата да се продадеш сам в робство, за да не умреш от глад. Или да дадеш децата си роби по същата причина.

Та - социализмът си беше достатъчно добър за редовия гражданин, за да няма някакви особени недоволства или сътресения.

Той имаше един фатален недостатък - не беше икономически устойчив. Щото икономическият разцвет се крепи на личната инициатива и отговорност и на конкуренцията - а социализмът не ги поощряваше, така да се каже.

Ако не беше фалирал, можеше да продължи по същия начин още доста време.

# 2 009
Какво значи "в драстични размери" - всеки втори е доносник? От вашето семейство кой е? Simple Smile

Обявяват по телевизията, че всеки четвърти е китаец, при което аз се обръщам към майка ми и я питам.:" Мамо, у нас кой китаец?"

Стана ми смешно. Комунистически спомени.

Общи условия

Активация на акаунт