Истории от комунистическа България

• 158 336
  • 3 891
  •   1
Отговори
# 2 655
Кога България е била комунистическа?
Беше социалистическа, а комунизмът трябваше да се "изгради" или "надстрои".

Абе съгласно марксизма-ленинизма социализЪмът и комунизЪмът са двете фази на един и същи обществен строй:) Комунизмът трябваше да бъде безкласово общество, висша фаза, където да се реализира принципът "от всекиму според способностите, всекиму - според потребностите", да няма пари, а всеки да работи колкото може и колкото сили има, а да потребява, колкото има нужда - примерно луканка можеш да си вземеш и 100 кила, но имаш съвест и ако си с едно дете, ще си вземеш 200 г за вечеря, а ако си с пет деца, ще вземеш кило, дори и да си метач на улиците а този с едното дете да е професор....

и в училище, и в института ги учехме тези глупости и реферети върху тях пишехме, добре, че нашите деца няма да видят тези безумия!

# 2 656
Атанас Киряков "Оцелелите. Лагерни разкази"

https://www.youtube.com/watch?v=K40PUGl_4U0

Я кажете сега друго - успяхте ли да видите оная мумия - Георги Димитров? Много модерно беше. Аз успях - веднъж.  Sick

"Огромният триизмерен образ действа много по-силно, много по-въздействащо, много по-проникващо в съзнанието на публиката. Неслучайно тоталитаризмът повтаря древните образци и в урбанизацията, и в създаването на мемориали, статуи и мавзолеи. Спомням си хубавата фраза, че София е най-западната точка, в която имаше мавзолей."

Последна редакция: ср, 12 ное 2014, 14:21 от NinoTino

# 2 657
  • Varna
Успях и аз да я зърна мумията, малко преди да капичнат мавзолея.
Трябваше да чакам за виза и докато чаках си викам...ай, да видя тЪС мумия да разказвам на внуците.

# 2 658

Я кажете сега друго - успяхте ли да видите оная мумия - Георги Димитров? Много модерно беше. Аз успях - веднъж.  Sick

Не. Никога никой не е изисквал това от мен. А по мода не се водя, очевидно и днес.

# 2 659
Абе съгласно марксизма-ленинизма
К.Маркс е с еврейски произход!
и в училище, и в института ги учехме тези глупости и реферети върху тях пишехме, добре, че нашите деца няма да видят тези безумия!
Важен е "прочита".
Я кажете сега друго - успяхте ли да видите оная мумия - Георги Димитров? Много модерно беше. Аз успях - веднъж.  Sick
Няколкократно. Имам снимки пред мавзолея.
По това време учениците от отборите по математика (не само) ни "доставяха" безплатно на мястото,
където бе турнира (олимпиадата).
ПП Нито аз, нито родителите ми сме били членове на БКП.

# 2 660
Нашите ни водиха като малки, имам супер смътен спомен, явно доста малка съм била, макс на 7, т.е. най-много 1978 да е било
Повече не сме ходили, явно е било инициатива я на ОФ, я на някой от кварталните политкомисари, да възпитават младежта от рано

Помня едно тъмно място и едно осветено жълто лице
Брррр

# 2 661
  • София
Успях и аз да я зърна мумията, малко преди да капичнат мавзолея.
Трябваше да чакам за виза и докато чаках си викам...ай, да видя тЪС мумия да разказвам на внуците.
Ама, госпожо, мавзолеят го капичнаха 1999, по-скоро ги килнаха леко с 300 зора, голям цирк беше hahaha, после го разбиваха механично една седмица, а мумията я махат 1990 още.

С таквиз свидетели на историята за къде сме...

# 2 662
  • Varna
Грешката е в мен Еличке, благодаря, че ми припомни  bouquet
Значи, 1990 съм гледала мумия или година по рано.

# 2 663
  • Пловдив
А какво става с тялото на Георги Димитров? Какво го правят като го махат? Нямам никаква идея в момента, отивам да ровя в гугъл.

# 2 664
  • София
Е, погребват го, какво може да го правят...

# 2 665
  • Пловдив
Е, погребват го, какво може да го правят...
Ами не, по-скоро дали е публично известно къде е погребан, такива работи.

# 2 666
Абе съгласно марксизма-ленинизма
К.Маркс е с еврейски произход!

Верно бе, така казва и Уики -то "Карл Маркс е роден на 5 май 1818 година в Брюкергасе, Трир, Германия. Баща му Хайнрих Маркс, роден като Хершел Леви, е син на равина Маркс Леви. В Голямата френска енциклопедия от 1900 г. е записано, че произхожда от фамилията Мурдехай (Mordechais). Бабата на Карл Маркс е полска еврейка, която също произхожда от равинско семейство. Баща му, по професия адвокат и съветник в съда на Трир, през 1817 г. се покръства и приема протестантската вяра. Майката на Карл — Хенриета, унгарска еврейка, възпрепятствана от родителите си, се покръства едва след тяхната смърт през 1825 г. Карл, брат му и сестрите му биват покръстени през 1824 г. Отчасти покръстването е направено от страх от антисемитски настроени кръгове."

# 2 667
  • Най-сетне у дома

Не. Никога никой не е изисквал това от мен. А по мода не се водя, очевидно и днес.

Eдна от най-уродливите прояви на култа към личността беше това. Мен ме задължиха от училище. През 1986 г, като ни връзваха червените връзки пред мавзолея, ни накараха да влезем и вътре. Умрях от ужас, но нямаше как да се скатая. 

# 2 668
мавзолеят го капичнаха 1999, по-скоро ги килнаха леко с 300 зора, голям цирк беше hahaha, после го разбиваха механично една седмица,
Е тук е пародията - събарянето на мавзолея е с два дни в повече, отколкото градежът му.
Защо събориха сградата?
(някъде другаде да има съборен мавзолей)
 През 1986 г, като ни връзваха червените връзки пред мавзолея, ни накараха да влезем и вътре. Умрях от ужас, но нямаше как да се скатая.  
Ама в МОЛ-ове влизаш.  Wink

# 2 669
Айде пак драми! Sunglasses

Не че одобрявам, но мумии е имало доста преди соца.

Общи условия

Активация на акаунт