Истории от комунистическа България

• 158 113
  • 3 891
  •   1
Отговори
# 2 895
  • София
Герри, там минаваме в друга плоскост, примерно наблюденията на Дънинг-Крюгер.
Които наблюдения показват, следното:

Ефектът на Дънинг-Крюгер е когнитивна склонност, при която неквалифицирани индивиди страдат от илюзорно превъзходство, поради което погрешно оценяват способностите си много по-високо от средното. Тази склонност е приписвана на метакогнитивната неспособност на неквалифицирания да разпознава грешките си.[1]

Действителната компетентност, от своя страна, може да отслаби самочувствието, тъй като компетентните индивиди могат погрешно да допускат, че другите хора са носители на еквивалентно на тяхното разбиране или познание. Както заключават Дейвид Дънинг и Джъстин Крюгер, „погрешната оценка на некомпетентните произтича от грешка относно самия себе си, докато погрешната оценка на високо компетентните произтича от грешка относно другите...

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D1%84%D0%B5%D0%BA%D1%82_%D0% … D0%B3%D0%B5%D1%80

Но това е съвсем друго нещо.
Иначе аз нямам против да поговорим и за това.

# 2 896
Тези завъртяни думички дето ми ги тропоса тук не ме интересуват изобщо.
Живота ми е показал, че хората с умения обикновено не се изтъкват, защото са наясно, че всеки може да сбърка даже и тези с 20 годишен стаж. Та-обикновено те не си отварят устата преди да си ги питал и мислят дълго, преди да отговорят...

# 2 897
Завидяха на домашната помощница на Ази. И сумтят как така тази жена с нискоквалифициран труд изкарва толкова пари? После били демократи. hahaha
Четат само началото - домашна прислужница и края - 2500 и се тюхкат, в техните представи е Айшето от чИстУтата.
Жената си се усъвършенства в професията си и като гледам се справя добре. То не става само с плюене и чакане. Whistling

Глюпости, как ще и завиждам. Мене ме мързи да чистя на хората килимите. Даже моя ме мързи да изчистя...
 Който, между другото, също е персийски - чеиз ми е от баба ми.

# 2 898
  • Куциндрел
Започнаха да се припознават.

Абе, Гери, ти що даваш на работниците си по 800 лева в София, а? Давай им по 2000.

# 2 899

Абе, Гери, ти що даваш на работниците си по 800 лева в София, а? Давай им по 2000.
Като станат Ай Ти само тогава....
Сега са още много прости.

# 2 900

Рекох да се застраховам.

В интерес на истината, не познавам прислужници, които изкарват гореспоменатата сума. Но аз познавам много малко прислужници.

# 2 901
Рекох да се застраховам.

В интерес на истината, не познавам прислужници, които изкарват гореспоменатата сума. Но аз познавам много малко прислужници.
И аз не познавам. Изхвърлих си килима, защото ми писнА да го чистя.
Но сега почвам да се замислям дали не съм си объркала професията и още се чудя към кое да се пренасоча...

Към Ай ти или към чистене на кашмирски килими.... newsm78

# 2 902
  • Куциндрел

Като станат Ай Ти само тогава....
Сега са още много прости.
Ай сега, комунистически лозунги.

Ирис, аз не познавам никакви дом. помощници. Но това, което описа Ази, ми хареса. Нейната дом. помощница инвестира в работата си, явно се е доказала отдавна, едва ли в началото е имала толко познания и е вземала толкова пари. И чисти на хора, които могат да си го позволят.
Ето, Ази е възхитена от премахване на едно петно. Предполагам, че я вика редовно.

# 2 903

Рекох да се застраховам.

И аз не познавам. Изхвърлих си килима, защото ми писнА да го чистя.
Но сега почвам да се замислям дали не съм си объркала професията и още се чудя към кое да се пренасоча...

Към Ай ти или към чистене на кашмирски килими.... newsm78

А не може ли нищо да не чистя, а примерно, да забавлявам домакините с познания върху санскритската литература? Мога да им подредя списанията по цветове.
 Защото аз също много добре различавам материите, но не знам дали ще е достатъчно.

Моля ти се, Сеса нямам нищо против произволно избран индивид да получава каквито и да е суми, каквито хората са готови да му платят.
  При това дори няма връзка с моите, примерно, данъци.

Нали имаме свободен пазар на труда.

# 2 904
СПАМ-ите!

# 2 905
  • София
Буржоата премериха ли си персийските килими и прислугата? tooth

# 2 906
  • София
Тези завъртяни думички дето ми ги тропоса тук не ме интересуват изобщо.
Живота ми е показал, че хората с умения обикновено не се изтъкват, защото са наясно, че всеки може да сбърка даже и тези с 20 годишен стаж. Та-обикновено те не си отварят устата преди да си ги питал и мислят дълго, преди да отговорят...

Така, де, същото са го открили и Дънинг и Крюгер.
И са го формулирали като научна теза.
Ама да беше казала, че ти липсва речников запас да си го разгадаеш, щях да ти го преведа.

Накратко, въпросният ефект дефинира нивото на самооценка като обратнопропорционално на нивото на компетенция.
Демек, колкото повече можеш и знаеш, толкова повече се съмняваш във възможностите си и обратното- колкото си по-некомпетентен, толкова по-висока оценка имаш за собствената си компетенция.

Ако и с това се затрудняваш, мога и още по-просто.

П.П. Персийски килими продължава да произвежда Декотекс  - Сливен, включително и ръчна изработка, които струват смешна цена в завода, но на десетина пъти по-висока пазарна стойност. Чужденците много им се радват. А българите си купуват изкуственяци на същата стойност от Китай в големите мебелни вериги.

Отделно има килимарска фабрика /силно казано фабрика/, която тъче ръчни килими по стара автентична технология, включително и за Бъкингамския дворец.
Те са по-скъпи, де.

# 2 907
Колкото и неприятно ми е да го кажа на повечето хора просто не им се занимава /след постигане на един минимум/. Което, разбира се, не отрича това, че други, които са борбени, инициативни, трудолюбиви и т.н. могат да бъдат корумпирани, престъпници или пък да са изпаднали по някакви причини зад борда.

# 2 908
То нормалните хора би трябвало да разбират от една дума, но не.

# 2 909
Чудесно есе на един мой приятел!

Jurii Jordanov/ Юрий Йорданов

Скрит текст:
Разбунения кошер

Днес България напомня един разбунен, но не разбуден кошер. След 25 (+45) години мантри, лъжи, приспивания под контролирана наркоза на обещания, добри помисли, красиви "конструкти" и продуктите им - масови самозалъгвания, ние навлизаме в един "нов" (за нас само) свят - на инвентаризацията на миналото.

Оттук нататък - още доста години, и под натиска на все повече липсващите пари и бързо променящия се свят, ще бъдем все повече участници, но не и зрители, в сериала "Изясняване". Вероятно това е началото на разговора по същество, неслучил се до днес. Разговорът за труда, успеха, правилата и живота, който е всъщност маратон и много рядко - спринт на 60 м гладко, пред акламираща публика и святкащи камери.

Избягван, пренебрегван или "подмитан" - разказът за "простите" неща около темата отговорност пред себе си и пред света около нас, едва сега започва. Отговорността, че си жив и си част от някакво микро, а по-късно "макро" общество, наречено държава.

Вечното почесване на лявото ухо с "удобната" дясна ръка мъчително ще престане да е естествено състояние и "стандарт" на объркаността ни.

Път назад няма - "прозренията" ще прииждат на серии и на талази. Напук на "традиции", "тук е така" или съпротивите на непожелалите да разберат, че векът е XXI-ви, а светът - все по-свързан.

Краят на доброволната ни провинциалност наближава. Доскоро неразбираната дума "промяна" ще става все повече част от живота на пожелалите да продължат да живеят.

Светът ще става все по-прост за пожелалите да приемат реалностите, и все по-труден и неясен за вкопчилите се в миналото и чиновете, дарени им някога.

И все по-малко зависим от идеологиите, които ще се топят като снежни топки в световната жега. Митът, че живеем в провинция, периферия, щат или губерния, ще изчезва.

Разпадът на илюзиите едва сега започва. Светът не е същият. И ако някои от нас си запушваха ушите или затваряха очите, с надеждата бурята да отмине - днес реалността е все по-друга.

Времето престава да е наше, дори в илюзиите ни. Ние му принадлежим - сякаш тази "малка подробност", "убягнала" от вниманието ни до днес, ще ни напомня все по-настойчиво - до "схващането" й.

Краят на много митове и легенди наближава. Именно осъзнатият страх за нашата колективна неподготвеност е причината за днешния ни не-разбуден кошер. И за заливащата ни информационна и очистителна логорея. Зад привидната неподреденост, случайност или трескавост се крият неслучилите ни се колективно искреност, принципи, морал - употребявани, но неосмислени масово в смисъла си до днес.

Известното, цитирано в годините клише, за щастието да живееш в бурни времена време, отново идва "на мода". Осъзнаването на смисъла му едва сега предстои.

Днес България е разбунен кошер, но сме по пътя сме към завръщането си към света. След близо 70 години на разрушен обществен и човешки обмен на идеите за колективно съжителство. Именно масовата неосъзнатост и неразбиране на случилото ни се е причината за днешните едва започващи констатации, обвинения и безсилие.

И ако този текст ви се струва претенциозен или "гадателски" - времето, което занича зад ъгъла - ще ни го "подскаже" - еднозначно, без сантименти и молби. Нашата, българска изключителност е мит, който си тръгва.

Останалото е труд, пот и сълзи. И едно все по-кратко прощаване с нашето вчера, което никога повече няма да бъде нашето "днес".

Общи условия

Активация на акаунт