Истории от комунистическа България

• 158 037
  • 3 891
  •   1
Отговори
# 2 985
Бадемов аператив пиеше леля ми. Даваше ми да топвам пръсче и да го опитвам. Спомням си, че винаги имахме в къщи за нея.
Спомням си също, че друга моя леля, която идваше на гости от Русе, винаги носеше луканки /явно имаше връзки/ и ми даваше една цяла да ям.
По повод връзките, говорих с майка ми. Интересно ми беше да науча, как така сме имали в къщи от всичко. Та тя ми каза, че леля /с бадемовия аператив/ работела в магазин за хранителни стоки, та за това. Отделно, нейна приятелка била управител в голям, пак хранителен магазин - за тези от Бургас, това е магазин Младост. Общо взето, от тях сме се снабдявали.

# 2 986
Аз помня едни десертчета ''Чая'' и любимите ми бонбони ''Дръвчета'' и разбира се ''Черноморец''. Но може и да са ''преходни'', нямам категоричен спомен. ''Таралежки'' и до днес не харесвам.

Любими ми бяха дъвките Бомбибом, нещо такова беше - миришеха на пъпеш и правеха огрооомни балони.

# 2 987
За Винету не излъчваха ли филм или се лъжа?

Излъчваха, имаше бой за билети, ама друго си е книгата...в три тома...то добре, че тогава Гойко Митич ги играеше тези роли, а той беше в ГДР-то, соц.страна, та филмите с Гойко Митич чат-пат ги пускаха. Но книгите да намериш - абсурд, и да се чудиш защо, тъй като никаква анти-социалистическа пропаганда няма в тях, а дори напротив, Олд Шетърхенд защитава бедните, защитава онеправданите индианци, в книгите на Карл Май пише и белите, т.е. американците, колко са лоши....та напротив, би трябвало да ги има, но ги нямаше!

Според мен принципът е бил - нищо хубаво и забавно не трябва да има! Само гърч и политсъбрания.

Тогава излезе разшифровка на думата КИБРИТ:
Прочетено нормално - Комсомола Иска Барове, Ресторанти И Танци,
Прочетено отзад напред - Тошо Иска Работа, Бригади И Качество Joy

# 2 988
    Винету, тоест Карл Май е бил доста време недолюбван от властта поради факта, че е бил любим писател на Хитлер. Както и на Вагнер се гледаше поздозрително, понеже нали.

Когато аз бях подрастваща вече си имаше многотомно издание и съм си го чела с кеф.

Друг парадокс на престараващата се тоталитарна цензорска институция ощетяваше подрастващите. Близо 30 години след т.нар. социалистическа революция от книжния пазар отсъстваха книгите на немския писател Карл Май, посветени на “дивия запад”. Любимо четиво на предишните млади поколения, в съзнанието на нашето те придобиха митологичен ореол. Четяха се и се предаваха от ръка на ръка овехтелите издания отпреди 9.ІХ.1944 г., чиито примитивни преводи, често от руски, оцветяваха с отделни иронични реплики езика на по-интелигентните младежи. Обяснение за забраната на Карл Май нямаше, освен може би фактът, че в романите му за Поразяващата ръка и Винету се лееше доста кръв, имаше натуралистични сцени и не особено уважение към човешкия живот. Обаче другият “индиански” и “каубойски” писател - Майн Рид - се издаваше масово, въпреки че и у него, макар и ситуирани в по-романтичен план, приключенията бяха обагрени с кръв. През 70-те години изведнъж забраната падна, все едно никога не е била - новосъздаденото издателство “Отечество” се зае с многотомното издаване на Карл Май. И, естествено, не последва каквото и да било обяснение.

Едва днес, когато табутата отпаднаха, се яви една възможна версия относно причините за забраната. Оказа се, че на младини идеологът на националсоциализма Адолф Хитлер е бил силно пристрастен към романите на Карл Май и, както признава, четял ги по цяла нощ под звездите или на светлината на свещ

Туй е от статията на Бенбасат за цензурата върху книгите, която бях постнала по-напред.

# 2 989
Винету съм я чела като дете. Да е било 85-86 година..Имаше я в библиотеката на затънтеното ни село.
Но не знам какво толкова и харесвате. На мен не ми беше интересна...
Предпочитах граф Монте Кристо. И нея я имаше в библиотеката.

# 2 990

Но не знам какво толкова и харесвате. На мен не ми беше интересна...

Е, за момче е супер, бойни техники, тупаници, стрелба, тактически хитрости...всяко момче на 13 иска да е като Олд Шетърхенд, поне тогава искахме, сегашните 13 годишни, които имат участта да са синове на бг-мами, искат да учат в Американския колеж, да вземат сертификати за три-четири езика, да печелят математически състезания и да пишат отлични есета по БЕЛ:)

# 2 991
  • Varna
Абе, аз успях да ги изчета тези книги за индианци и коМбойци много преди годините които Герри дава. Библиотеките в които ходех ги имаха.  Късмет съм имала явно.

# 2 992
  • Бургас
У нас се правеха всевъзможни ликьори и бяха голям деликатес за гостите, а на мен и идваше да повърна като ме накарат да отворя шкафа с винарките да донеса еди коя си бутилка. За да намали миризмите, баба ми държеше там ония дъвки, дето бяха като восък, как се казваха ...  newsm78

Преди да се омъжа правихме ремонт на дядовия апартамент и намерихме бутилки с домашна ракия, които бяха надписани, че са производство 1982 г /когато съм се родила/ и са скътани за моята сватба, както и две бутилки от 1л домашно шампанско. Естествено, ракийката никой не я изкара на сватбата, защото беше смъртоносна. Но виж, шампанското си го изконсумирахме с кумовете доста преди уречената дата  Mr. Green  Разказвам го по повод, че тази случка ми припомни големите литрови стъклени бутилки лимонада, както и мъничките с етър. След това бяхме на една турска сватба в Айтос в един ресторант и бях втрещена от изненада, когато ни сервираха лимонада и етър в същите бутилки, даже не бяха махнали едновремешните етикети, само налепили нови отгоре им, но от влагата те се бяха разлепили и ей ... много издържливи тия комунистически етикети бре!!!

# 2 993
Тогава момченцата много играеха на каубойци и индианци.  Аз си спомних това, като четох на Георги Господинов "Физика на тъгата"
 Въобще неговите книги са все едно за моето детство писани...

# 2 994
  • Бургас
А! Изплува ми още един спомен!

Аз, брат ми и братовчедката оставахме редовно в баба. На обяд, който не иска да спи, трябваше да чете "Син на работническата класа" Shocked Аз не можех още да чета, затова трябваше да стискам очи и да се правя на заспала, но пък милите ми брат и братовчедка се измъчиха да разказват врели нелипели после на баба ми, а тя много се ядосваше, че не спали пък и не чели...

# 2 995
  • Куциндрел
Баба ми правеше някакъв аператив с прясно мляко. Ще трябва да я питам за рецептата.

# 2 996
За Винету не излъчваха ли филм или се лъжа?

Излъчваха, имаше бой за билети, ама друго си е книгата...в три тома...то добре, че тогава Гойко Митич ги играеше тези роли, а той беше в ГДР-то, соц.страна, та филмите с Гойко Митич чат-пат ги пускаха. Но книгите да намериш - абсурд, и да се чудиш защо, тъй като никаква анти-социалистическа пропаганда няма в тях, а дори напротив, Олд Шетърхенд защитава бедните, защитава онеправданите индианци, в книгите на Карл Май пише и белите, т.е. американците, колко са лоши....та напротив, би трябвало да ги има, но ги нямаше!

Е, аз пък ги имах, дори и сега ги имам. Всичките томове. И аз колко пъти съм ги чела. Явно в нашич град не е било толкова трудно да се намерят, или нашите са били връзкари.

# 2 997
  • Varna
А, " Овчарчето Калитко"? Веднага ме заболяваше коремчето като ми я даваха да я чета. Така и не я завърших тази книга, а много обичам да чета. Добре, че беше от библиотеката и имах дата за връщане, та така минах метъра с прочитането ooooh!

# 2 998
Баба ми правеше някакъв аператив с прясно мляко. Ще трябва да я питам за рецептата.

Яйчен ликьор/коняк? Тук е Коледна напитка, викат му Егног. Advocaat е холандския вариант.

По повод Овачарчето Калитко, имах поне три броя, все подарявани на рожден ден. Ако някой има желания, подарявам! Joy

# 2 999
http://archives.bg/politburo/

http://archives.bg/narodensud/20-%D0%97%D0%B0_%D0%BF%D1%80%D0%BE … D0%BA%D1%82%D0%B0

Колекцията с протоколи на Политбюро и Централния комитет на БКП е един изключително важен източник за близката история на България. За по-младите интернет потребители, родени и израснали след 1989 г., трябва сигурно да припомним, че Политбюро беше органът, който се занимаваше практически с всичко в държавата – от дислокацията на армията, през строежа на АЕЦ до … цената на чорапогащите. Централният комитет от своя страна вземаше най-важните стратегически решения за страната.

Четиридесет и петте години комунизъм предопределиха до голяма степен т. нар. преход. Едва ли си даваме сметка колко много от аспектите на нашето днешно всекидневие се диктуват от решения, взети преди 20 и повече години. Достатъчно е да припомним темите за външния дълг, за агентите на Държавна сигурност, за "първите милиони" на много от днешните "лица от новините".

Общи условия

Активация на акаунт